Sake

Sake

Przeszukano 117 494 979 wypowiedzi na 1 430 forach

pasztet świąteczny - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Solidny pasztet świąteczny.

piąta część całości masy mięsnej do zmielenia. Bo posmak wątróbki przytłumi smak mięsa. Zadbać też o tłustość tego pasztetu. Czyli słoniny i surowego boczku od świnki. Przykładowy zestaw wyjściowy: 1. Kilogram wątroby świnki. 2. Dwa kilo karkówki. 3. Kilogram wołowiny lub mięsa z indyka ( albo

Paszteciki z pasztetu świątecznego

Czytam te wszystkie przepisy na paszteciki i ni jak mi to nie pasuje, bo jak pasztecik może być na kapuście i grzybach, a bez pasztetu? Wtedy jest to przecież krokiet! Ja mam sporo pasztetu jeszcze ze Świąt, który muszę jakoś wykorzystać i chodzi teraz o to, żeby z tego pasztetu zrobić

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Jeszcze raz sorry i przyjemności życzę podczas konsumpcji świątecznego pasztetu. Ja mojego, Ty swojego. No problem.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

No sorry, piszesz o solidnym pasztecie świątecznym, a jeśli myślisz, że zapiekane bryły siekanego mięsa na światecznych stołach to (wyłącznie) polska sprawa, to nie pasztet w cieście jest dziwolągiem, ani ja sporym idiotą. Na przyszłość polecam się solidniej przygotować merytorycznie, zanim się

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Wybacz Aqua, ale nie życzę sobie stawiania mnie w jednym rzędzie z ordynusem, który niczym nie sprowokowany nazywa swojego rozmówcę ni stąd ni zowąd sporym idiotą. Nawet jeśli w jakimś chwilowym zamroczeniu mylnie za prowokację, czy jak to określił 'ironię' uznać wypowiedź na temat pasztetu innego

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Masz rację. Wydaje się. Nie ma znaczenia czy mięsny wsad do pasztetu poddany był uprzedniej (i w większości przypadków zbędnej) obróbce cieplnej, czy nie. I nie ma różnicy, czy pasztet się piecze, czy traktuje kąpielą wodną, tradycyjną lub sous vide, czy też może uduszone wątróbki miksuje się z

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Zdecydowaną większość pasztetów wykonuje się z surowego farszu, bez podsmażania i duszenia, żeby zemlone jeszcze raz zapiec. Jedynie wątróbkę, ze względów higienicznych, poddaje się wstępnej obróbce cieplnej, choć też nie zawsze. 3/4 smaku pasztetu od odpowiedniego doprawienia pochodzi.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

No, sorry. Tylko ja piszę o polskim pasztecie, nie o dziwolągu pasztetu w cieście. Jakiś "paj" czy zapiekanka w cieście, wielki pieróg, nie wiem jak to nazwać. Myślałem, że to kpiny, ale on na poważnie. Jeszcze raz przepraszam i Wesołych Świąt.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

wrzątkiem i dusić aż miękkie.< 3/4 smaku pasztetu to właśnie z tego podsmażania miesa przed duszeniem. To, co proponujesz to pasztet z mięsa gotowanego, też pewnie dobry ale nie każdy musi odżywiać się dietetycznie. Ja mieso nie tylko podsmażam ale nawet mocno rumienię, przekładam do garnka i

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Z surowego farszu to sie wykonuje pieczeń, np. rzymską/klops albo taką zapiekaną w cieście, przeważnie francuskim. Oczywiście można to nazwać pasztetem tylko nie wiadomo po co skoro ma swoją własna nazwę. Przyprawy w pasztecie są bardzo ważne ale najpierw trzeba przygotować mięso do duszenia

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Przypomniałeś mi o pasztecie. W tym roku upiekę z sarniny, z jagnięcą wątróbką i deserowym winem czerwonym. W cieście przeprutym zdobnymi kominkami. Oprócz dodatku tłustych części tuszy warto także pamiętać o źródle żelatyny. Więc obok boczku surowego, znaczy się pork belly wkręcę też świńską nóżkę

Re: Solidny pasztet świąteczny.

wpycham łychą w głąb gara, nakrywam pokrywką i zostawiam na noc. Rano, kiedy wszystko miękkie, zabieram się za mielenie. Foremki na pasztet wytłuszczam smalcem gęsim. Czasem do wyrabianej masy dodaję koniaku. No to lecimy do pasztetu. Pozdrawiam. Wesołych Świąt!!! -- Tradycja to dąb, który tysiąc

Re: Solidny pasztet świąteczny.

'Oczywiście można to nazwać pasztetem tylko nie wiadomo po co skoro ma swoją własna nazwę. ' Nie wiadomo to gdzie takie błędne informacje przyswoiłaś.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Wątróbki to ja daję mało, na jakies cztery kg miesa najwyżej dwadzieścia deko. W sumie i to nie wiem po co bo jej nie lubie i nie wydaje mi sie konieczna. Smalcu w kuchni nie używam od wielu lat, wszystko smażę na oleju albo na maśle klarowanym to i dla pasztetu nie robie wyjątku. Z tłustości

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Wiem, że pieczeń z surowego miesa mielonego nieliczni nazywają pasztetem ale to właśnie wydaje się błędem. Może to kwestia regionu podobnie jak w przypadku napoleonki/kremówki?

Co zrobić z pasztetu?

Została mi jedna foremka świątecznego pasztetu. Nie zjemy go na kanapkach bo nam się zwyczajnie przejadł. Pasztet nadaje się do spożycia bo jest zapakowany próżniowo. Może macie jakiś pomysł jak można by go spożytkować żeby było smacznie i żeby się nie zmarnował

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Jasne, tyle pasztetu nawet liczna rodzina nie skonsumuje przez dwa dni. Obok również pyszności. Jednak robota się nie marnuje. W mniejszych porcjach do zamrażarki i można się raczyć przez cały karnawał, a nawet dłużej.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Panowie spokój! Dość tej dowalanki. Święta idą - czas łagodności, lepszych manier i pysznego jedzenia. A dobrego pasztetu domowego bym zjadła, tylko nie opłaca mi się piec dla jedynie dwóch kawałków...a teściowa już nie robi.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

No, nie wiem. Moje pasztety znacznie wzbogaciły smak od kiedy zastosowałem mój sposób na wątróbkę, posiekaną cebulę i słoninę. Także dwie, trzy papryczki chili. Nie żałuję warzyw i przypraw. Przedtem, to już parę lat, były trochę nijakie, takie sobie. Wg klasyki, powszechnej w sieci.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Ja Ciebie Krysiu bardzo przepraszam, ale Ty spora idiota jesteś. Naprawdę taki "ironiczny" bełkot musisz serwować? Może jednak spróbuj i dopiero oceń. Do mojego wielokrotnie sprawdzonego i chwalonego przez biesiadników pasztetu jeszcze trochę dopiszę: - jak mam do dyspozycji pietruszkę i pora z

Re: pasztet - jak zrobić dobry pasztet?

Zarzekam się, że najlepszy świąteczny pasztet na świecie robi moja Mama. Postaram się wykraść jego pilnie strzeżoną recepturę i wkrótce przedstawię ją na forum.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Z takimi manierami ćwikieł przy świątecznym stole zabraknąć nie powinno. Wystarczy, że przy nim zasiądziesz, w sweterku ze sfilcowanego chrzanu. Najpierw usiłujesz obrazić, by w następnym zdaniu starać się namówić? Nauki pobierałeś w milicyjnej szkole im. Dobrego i Złego Detektywa? "Do mojego

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Wszystko można zjeść ale w rozsądnych ilościach. Dlatego wolę usmazyć schabowego na oleju (w panierce z mąki owsianej) a pyszny smalczyk zjeść z chlebem, taki, jaki opisałeś :) Od smalcu do smażenia odzwyczaiłam się wiele lat temu do tego stopnia, że jak w tamtym roku usmażyłam pączki na smalcu (bo

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Wujek Staszek do moderacji zgłasza odpowiedzi na swoje skatologiczne wkłady do dyskusji? Może lepiej przejdź się na Forum Moto i tam się szturchać ze swoimi ulubieńcami.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Pączki tradycyjne były podobno na łoju od krówki. Jak się ma zaprzyjaźnioną, świetną cukiernię obok domu to bez sensu jest konkurować. Nigdy nie pytałem, ale pewnie na oleju z rzepaku smażą. Najlepszy z całej gamy. Pączki są wyśmienite.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Z grzybami u mnie inaczej. Stosowną garść do małego garnuszka, zalewam wywarem i redukuję. Tak do kwadransa. A potem razem z sosem do miski i zmielenia.

Re: Solidny pasztet świąteczny.

Różne są smaki. Ja masło, oleje roślinne to do ryb i delikatnych mięs. Ale już schaboszczak tylko na smalcu. Lepiej smakuje. Nie bardzo rozumiem, skąd się wzięła nagonka na tłuszcze zwierzęce. Chyba od dietetyków przekupionych przez producentów margaryny i wynalazków masłopodobnych. Smalec z podsma

Re: Solidny pasztet świąteczny.

krysia20000 napisał(a): >Może zaraz Ciebie nazwie kretynką nietęgą, Och, Krysiu wszak jestem nietęga mimo mojego zamiłowania do dobrego jedzenia, to nie ulega wątpliwości, a biorąc pod uwagę że słowo kretyn pochodzi prawdopodobnie od francuskiego cretien czyli chrześcijanin wcale nie mi

pasztet z kwietniowego poradnika

Witam, Mam pytanie dotyczące przepisu na pasztet świąteczny podany w kwietniowym numerze PD. Jednym z głównych składników jest kura, czy to może być zwyczajny kurczak? Kompletnie nie mam pojęcia gdzie można kupić normalną kurę, w sklepach tylko same kurczaki, które jak rozumiem chyba nie

przekąski z pasztetem - doradzicie?

Dzień dobry ;) Ktoś w ramach prezentu świątecznego obdarował mnie 6 czy 8 słoiczkami pasztetu. Stoi i nie wiem, co z nim zrobić; chleba z pasztetem raczej jadać nie będę... Ale jutro idę na bal składkowy, na który powinnam przygotować przekąski do zjedzenia na zimno. Czy istnieją smaczne i

Re: Paszteciki z pasztetu świątecznego

Jak ktoś już wcześniej powiedział paszteciki to obojętnie jaki farsz owinięty w ciasto kruche, francuskie, drożdzowe czy może jeszcze inne ale musi to być UPIECZONE. Kształt w zasadzie obojętny. Jeśli chodzi o paszteciki z pasztetu to ja przepuściłabym pasztet przez maszynkę, żeby nadać mu

Re: Paszteciki z pasztetu świątecznego

Gość portalu: kuchara napisał(a): > Co ty pleciesz, przecież krokiet również może być z pasztetem/mięsem. Różnica > jest następująca: > *KROKIET to panierowany (najczęsciej) naleśnik z nadzieniem (kapustą, grzybami, > mięsem itp.) No cóż, nie wszyscy wszystko wiedzą

Re: Paszteciki z pasztetu świątecznego

Co ty pleciesz, przecież krokiet również może być z pasztetem/mięsem. Różnica jest następująca: *KROKIET to panierowany (najczęsciej) naleśnik z nadzieniem (kapustą, grzybami, mięsem itp.) *PASZTECIK to takie same nadzienie, tyle że w cieście francuskim, półfrancuskim lub drożdżowym.

sałatka świąteczna

Witam, zwykle nie mam problemu z pomysłami na sałatkę, ale tym razem nie przychodzi mi do głowy, co podać na świąteczny stół. Ważne, aby była bezmięsna (bo i tak będą pieczenie, pasztet itp.) Warzywa o tej porze już niezbyt smaczne, więc jakoś brak mi inspiracji. Może podzielicie się własnymi

Re: Pasztet

zatem biło mnie to po kieszeni strasznie:)), pierwszy choć smaczny to był średnio udany, potem poszło... właśnie ten świąteczny się studzi:) a ja już prędzej w grobie się znajdę niż nabędę pasztet w w/w cenach.

klasyka świąteczna

Może dla niektórych to jeszcze za wcześnie,ale ja dzisiaj szukałam saletry do szynki(najwyższa pora) i chciałabym rzucić temat:"świąteczne pewniaki w moim domu". W moim rodzinnym domu(Warszawa) na Wigilię zawsze musi być zupa grzybowa(z dużej ilości suszonych grzybów) z kluskami, oczywiście

Re: Świąteczny Kalejdoskop- zwyczaje, żarty, szar

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/2020_Pasztety_domowe.jpg/240px-2020_Pasztety_domowe.jpg

kurier z paczką świąteczną

Mama chce wysłać bratu, który mieszka w Londynie paczkę z domowym żarełkiem. Pierożki, pasztet, pulpety.... Przeglądam oferty firm kurierskich i czarno to widzę. 3- 4 dni jedzie taka paczka. Da się szybciej? Ktoś wysyłał taką paczkę?

Szał świąteczno-kuchenny

Padam na pysk juz prawie, bo poprzedniej nocy poszłam spać tuz przed 2 (to akurat sprawy zawodowe mnie trzymały), a teraz siedze i czekam az sie drugi mazurek upiecze. Pierwszy juz stygnie na balkonie. Miesiwa na pasztet tez sie studza. Ale tyyyyyle jeszcze na jutro zostało. Sernik, dwie rożne

Re: Menu świąteczne

namówiłaś mnie i kupiłam dzisiaj kaczkę i jeszcze przepiórkę i boczniaki i zamierzam taki świąteczny pasztet zmontować, zobaczymy co wyjdzie

za mokra masa na pasztet, co robić?

Mam problem. Robię świąteczny pasztet. Wczoraj przekręciłem mięso przez maszynkę, ale jak dzisiaj pokazałem matce, to stwierdziła, że zdecydowanie za mokre, za rzadkie. Wierzę jej :) Dlatego mam pytanie, co można zrobić z taką masą pasztetową? Może dodać chleba suchego? Nie próbowałem nigdy

Pasztet upiekłem, mazurek kupiony

Ale jęśli mam być szczery, to nastroju świątecznego brak. Chyba przez to, że brzydzę sie kosciołem. Przedtem byli mi obojetni, ale tradycję się szanowało. Ale Wesołych i Spokojnych, życzę.

Re: świąteczne kreacje

hotally napisała: > polecam pasztet z soczewicy :)))) a masz jakiś fajny,sprawdzony przepis?

"świąteczny" urlop

pasztet. do tej pory w poprzednich pracach nie mogłam brać urlopu bo przecież nie mam dzieci a urlop w atrakcyjne terminy świąteczne i sam środek wakacji "należą się" tym co mają dzieci, bo przedszkole zamknięte, bo ferie, bo cośtam cośtam. a teraz mam urlop i normalnie już się nie mogę

Re: sałatka świąteczna

Ja uwielbiam sałatkę z tuńczyka i ogórka kiszonego ale do pasztetu raczej nie bardzo :)

Pytanie po.. świąteczne.

czy pasztet(taki pieczony) można zamrozić? bo mimo szczerych chęci, za duzo było wszystkiego do papu i mam jeszcze 3/4 blachy, i raczej za długo stać nie może nawet w lodówce, a szkoda by mi było wyrzucić. taki ze sklepu to kupuję w małych ilosciach i od razu zjadamy. a czy taki pieczony

pasztet

pasztetu świątecznego kupuję kawałek mięsa takiego jak królik czy kaczka, żeby był ten fajny smak. Na Boże Narodzenie robiłam nawet z dzikiem) 2 - 3 marchewki duża cebula kilka ząbków czosnku liść laurowy kilka ziarenek pieprzu kilka goździków sól lub vegeta 1 łyżka majeranku mięso kroimy na

Re: świąteczne kreacje

polecam pasztet z soczewicy :)))) -- Ally von Boska aluh.fotolog.pl 20tys POLAKÓW NA MARSZU NIEPODLEGŁOŚCI!!!

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

JAJKA FASZEROWANE PASZTETEM DROBIOWYM 5 jajek na twardo, 5 łyżek delikatnego pasztetu drobiowego, 2 łyżki gęstego majonezu ( Kielecki ), pieprz mielony Jajka ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin

Sezon świąteczny uważam za rozpoczęty!!!

Alleluja!!! Wraz z życzeniami mnóstwo śniegu, gwiazdek z nieba, weny twórczej i odtwórczej, niezłego pasztetu i miłości co łamie kości. Reszta sama przyjedzie, a jak nie to pal to licho, są ważniejsze sprawy na świecie! Howgh! J.

Re: sałatka świąteczna

Moja ulubiona to por, kukurydza, jabłko i ser żółty, z majonezem niestety. Ale nie bardzo mi to gra z pasztetami. Z wędlinami i pasztetami to albo coś z udziałem pomarańczy i orzechów (cykoria, pomarańcze i orzechy - chyba widziałam coś takiego), albo typu surówkowatego, na ostro, z chrzanem

Pasztet z kaczki

Jakoś wątku pasztetowego nie znalazłem więc postanowiłem założyć nowy i zaprezentować swój świąteczny wyrób. Przygotowanie: Kaczkę pokroić na mniejsze części i umieścić w garnku z wrzącą wodą. Dodać słoninę, boczek, warzywa, listek, ziele i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ok

Re: Świąteczny Kalejdoskop- zwyczaje, żarty, szar

Pasztet ? potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny z warzywami, grzybami, rybą, soją lub serem. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Pasztet doprawia się pieprzem

DONOS....!!!!!!!

Uprzejmie donoszę, że niejaki obywatel E. składuje w domu arszenik celem konsumpcji w świątecznym pasztecie. z poważaniem Donosiciel

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

JAJKA FASZEROWANE PASZTETEM DROBIOWYM 5 jajek na twardo, 5 łyżek delikatnego pasztetu drobiowego, 2 łyżki gęstego majonezu ( Kielecki ), pieprz mielony Jajka ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego

Pasztety i cydr

Chcieć - to móc, a potrzeba jest matką nie tylko wynalazków. MUSIAŁAM w pewnej chwili przejąć obowiązki przynależne kobietom naszego rodu i nauczyć się przyrządzania potraw świątecznych, choć w domu zawsze uważano, że gotowanie nie jest właściwym zajęciem dla panienki i sadzano mnie do pianina

Re: Świętego Marcina - na stół rogal i gęsina

Pasztet strasburski, foie gras ? pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni.

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

JAJKA NADZIEWANE PASZTETEM 8 jajek, 1 główka sałaty, 200 g pasztetu z drobiu, 40 g cebuli, 1 łyżeczka oliwy, sól, pieprz Obraną z łupin cebulę drobno posiekać, skropić oliwą posolić i zostawić na godzinę aby się wymacerowała.Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłużna połówki, Wyjąć

Pomyśl, co wkładasz do koszyczka

Zajączek - niby symbol świąteczny, ale tylko raz do roku. Tak na prawdę kojarzy nam się on z: pasztetem dla mięsożerców, zabawką, futrem itp.

Re: Świąteczny Kalejdoskop- zwyczaje, żarty, szar

We Francji najważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem strasburskim z gęsiej lub kaczej wątróbki (foie gras), ostrygami i wędzonym łososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada się mięso drobiowe, zwłaszcza indyka.

Re: Świąteczna potrawa

Piekłem pasztety. I wymyśliłem sobie tak: zrobię pasztet myśliwski. Mięso przygotowałem normalnie, trochę gałki muszkatołowej, sporo pieprzu i ... 1. dużo rozmarynu (ma lekko żywiczną nutę zapachową) - rozmieszałem 2. utłuczone jagody jałowca - też rozmieszłem w mięsie 3. układając w brytwance

Re: Wasza ulubiona potrawa świąteczna...

pasztet :-D nie no a tak na serio to: 1.ryb i niektórego mięsa nie jem 2.ziemniaków tez 3.nie trawie również maku moją ulubioną potrawą jest barszacz, domowy pasztet lub schab ze śliwką, z którego śliwkę oczywiście wydłubuje :-P

Re: zapachy świąteczne

pachnie pasztetem. Proces duszenia mięs zaczęty... Nie można dziś spróbować :( ale pachnie pięknie :))) -- Jest droga, co komuś wydaje się słuszna, a w końcu prowadzi do zguby. Prz 16,25

Re: Świąteczny Kalejdoskop- zwyczaje, żarty, szar

We Francji najważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem strasburskim z gęsiej lub kaczej wątróbki (foie gras), ostrygami i wędzonym łososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada się mięso drobiowe, zwłaszcza indyka.

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

KORECZKI KOKTAJLOWE 5. Koreczki z czerwonej rzodkiewki, pasztetu i kostki żytniego chleba -- :serce:

Re: Menu świąteczne

o, pasztet też może zrobię jak nie będę koczowała w biurze, tylko nie mam materiału, a nie wiem czy części kaczki z lidla albo biedry się nadadzą, na targ nie zdążę pójść

Re: Rodzinne spotkania świąteczne - przynosić czy

niewygodny napisał: > słusznie ! pasztet i sernik to zły zestaw. Masz rację. Ale jeżeli podać osobno, dodając do pasztetu zmrożonego Smirnoffa a do sernika np. Bolsa? -- Niech żyje PRL - Polska Rzeczpospolita Lustracyjna.

Re: Nareszcie ( muzyka Świąteczna) !!

ja uwielbiam Last Christmas :-D -- Fryzjer jest wazniejszy niż pasztet, to oczywiste. Przynajmniej do póki nie masz dziecka z własciwym facetem.

Re: Grafik świąteczny

Ja kilka dni temu upiekłam na święta pasztet. Całą dużą blachę. Wstawiłam blachę do piecyka i wyszłam w sprawach nie cierpiących zwłoki. Małżonek został w domu z przykazem wyłączenia piecyka o konkretnej godzinie, wyjęcia blachy z czeluści. Proste? Wróciwszy wieczorem nieco zaniepokoił mnie brak

Re: Pytanie po.. świąteczne.

Jesli Twoj pasztet jej kruchy (nie smaruje sie), to bedzie troche bardziej kruchy. Natomiast jesli sie "smaruje", to bedzie troche kruchy. :)

Re: ciekawe potrawy świąteczne

Terrinę / pasztet rybny. Tu masz kilka przepisów z obrazkami: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55353436,55353848,0,2.html?v=2

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PASZTET SEROWY ZE SZPINAKIEM 400 g świeżego szpinaku, 60 g pestek słonecznika, 500 g naturalnego twarożku, biały pieprz. 4 ząbki czosnku, sól, 00 g śmietany kremówki, 300g żółtego sera w plastrach Szpinak zblanszować wrzątkiem, osączyć. Nasionka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Czosnek

Re: Czy Sms zastąpią kartki świąteczne ?

six_a napisała: > no właśnie, a pasztet można przesłać smesem, a kartką nie można. Sądzę, że i odpowiednio sformułowanymi życzeniami można i kartką narobić niezłego pasztetu. Niemniej bez gwarancji, że na czas i że w ogóle dotrze.

Re: swieta u wegetarian

Jak pasztety to sprawdź stronę jadlonomii, uwielbiam jej przepisy na pasztety! Wczoraj zrobiłam pyszny z zielonej soczewicy ze śliwkami, bardzo świąteczny:)

Re: Menu świąteczne

), pasztet cielęcy z orzechami, jajka przepiórcze w galarecie, jajka faszerowane, jajka z kawiorem, jajka z enchois i każda ilość wędlin, po trzy, cztery plasterki. Do pasztetu paluszki z ciasta francuskiego. Jak mi starczy sił, to upiekę chleb, mam własny zakwas. Ciasto tym razem kupne, bo rodzina zażyczyła

Ulubiony kuchenny aromat

Uwielbiam: - zapach czosnku wrzuconego na rozgrzaną oliwę. - zapach pizzy dochodzącej w piekarniku, posypanej oregano. - zapach w kuchni mojej Mamy, kiedy piecze świąteczny pasztet. A Wasze ulubione zapachy?

Re: Menu świąteczne

U nas w tym roku żurek z kiełbasą, jajka faszerowane z sardynkami i szczypiorkiem, pasztet i kabanosy, sałatka jarzynowa i sernik oreo (na specjalne życzenie męża) plus różne dodatki (papryczki nadziewane fetą, żurawina, sos chrzanowy itd.). Obiad świąteczny zjemy po spacerze w restauracji, a w

Re: Świąteczne wyroby

zamówiłam na święta w cafeulica:pasztet domowy,pierogi wigilijne/kapusta i grzyby/karpia w galarecie i rybę faszerowaną.Wszystko było bardzo smaczne. Jestem bardzo zadowolona i w razie potrzeby również skorzystam.Mogę polecić z czystym sumieniem. Pozdrawiam. Renata

Re: Życzenia świąteczne od Guruy.

W tym roku po raz pierwszy w życiu będę piekł pasztet! -- Krzysztof Przemysław Kamil Baron Von Dupersztangiel

Re: Rodzinne spotkania świąteczne - przynosić czy

e._ napisała: > Wczoraj zadzwoniła do mnie znajoma. Mieli gości na obiedzie - bardzo bliska > rodzina. Goście przynieśli ze sobą pasztet i sernik, Pani domu poczuła się > urażona. Był zgrzyt. A czy buty zdjęli? Aaa pasztet i sernik, bez opłaty (i zgrzytu), w każdej ilości

Re: Wasze świąteczne hity

Napisałam przepis na piernik - zawsze wychodzi. Na pasztet też mam świetny przepis - ale mogę napisać jutro, bo dzisiaj po zmieleniu 3 kg maku i upieczeniu 4 pierników padam na nos :)

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

Kolendra - przyprawa do wędlin, chleba, pasztetów, marynat, likierów. Wchodzi w skład curry. Jako lek działa żółciopędnie i przeciwskurczowo -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Świąteczny Kalejdoskop- zwyczaje, żarty, szar

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

PASZTET ŚWIĄTECZNY 1 kg łopatki wieprzowej 1 indycze skrzydło 3 ćwiartki kurczaka 0,7 kg podgardla ze skórą 0,3 kg surowego, chudego boczku 0,5 kg łopatki wołowej 0,4 kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule 3-4 marchewki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 pietruszki 3 kajzerki

Re: świąteczne menu

NA przykład: Pascha Zupa chrzanowa Jajka faszerowane, różne odmiany Sos chrzanowy Sałatka różnego rodzaju Ogórek świeży faszerowany twarożkiem i pomidorami Deska serów Szynka i wędliny Pasztet domowego wyrobu Schab pieczony ze śliwką Boczek pieczony Kiełbasa swojska Masło Pieczywo

Re: Rodzinne spotkania świąteczne - przynosić czy

e._ napisała: > Wczoraj zadzwoniła do mnie znajoma. Mieli gości na obiedzie - bardzo bliska > rodzina. Goście przynieśli ze sobą pasztet i sernik, Pani domu poczuła się > urażona. Był zgrzyt. słusznie ! pasztet i sernik to zły zestaw. -- czasami warto się zranić

Re: Najohydniejsze świąteczne potrawy?

sam widok- ble beleeeeeeeeeeeeee!!!!) Pasztet pieczony na swieta (juz nie wigilie), bo nie lubie pasztetow i w ogole podrobow (a raczej w wiekszosci pasztety zawieraja watrobke); tak nie lubie tego zapachu, ze musi stac z dala ode mnie!

Re: Świąteczny stół:)

Też lubię kolor fioletowy we wnętrzu :)) Na świąteczny stół to: koszyczkowe jedzonko, oczywiście biała kielbasa (np. podpieczona w piekarniku), bigosik, jakieś pieczone mięsko (np. szynka, schab ze śliwką, mielone z jajkiem), pasztet, jajka (faszerowane, z łososiem, kawiorem....), sałatki

Re: Czy Sms zastąpią kartki świąteczne ?

Pytanie, czy łotsapy zastąpią esemesy jest już chyba przejrzałe. P.S. Znowu upiekuę pasztet.

Sezonownik Ugotuj.to: Listopad

Sezonownik Ugotuj.to: Listopad