
Przeszukano 117 494 979 wypowiedzi na 1 430 forach
pasztet ¶wi±teczny - najlepsze wpisy
-
Re: Wielkanoc
¼ród³o warto¶ciowego bia³ka. Dzieci lubi± wszelkiego rodzaju miêkkie wêdliny, dlatego ¶wi±teczny pasztet równie¿ powinien im zasmakowaæ. Czytaj wiêcej...
-
Re: Inflacyjne menu na wiosenne swieto
W starym stylu to z pasztetem, sernikami, nadziewan± kaczka, tymbalikami albo galaret±, sa³atka, trzema mazurkami i wielodaniowym obiadem dla wujostwa w jedyny wolny dzien? Znajomi te¿ tak robi± Czytaj wiêcej...
-
Re: ¦wiêtego Marcina - na stó³ rogal i gêsina
Pasztet strasburski, foie gras ? pasztet produkowany ze st³uszczonych w±tróbek kaczych i gêsich. Tradycyjne ¶wi±teczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdro¿szych potraw tej kuchni. Czytaj wiêcej...
-
Re: ¦wi±teczny Kalejdoskop- zwyczaje, ¿arty, szar
We Francji najwa¿niejszy jest obiad ¶wi±teczny, z pasztetem strasburskim z gêsiej lub kaczej w±tróbki (foie gras), ostrygami i wêdzonym ³ososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada siê miêso drobiowe Czytaj wiêcej...
pasztet ¶wi±teczny - pozosta³e wpisy
Solidny pasztet ¶wi±teczny.
pi±ta czê¶æ ca³o¶ci masy miêsnej do zmielenia. Bo posmak w±tróbki przyt³umi smak miêsa. Zadbaæ te¿ o t³usto¶æ tego pasztetu. Czyli s³oniny i surowego boczku od ¶winki. Przyk³adowy zestaw wyj¶ciowy: 1. Kilogram w±troby ¶winki. 2. Dwa kilo karkówki. 3. Kilogram wo³owiny lub miêsa z indyka ( albo
Paszteciki z pasztetu ¶wi±tecznego
Czytam te wszystkie przepisy na paszteciki i ni jak mi to nie pasuje, bo jak pasztecik mo¿e byæ na kapu¶cie i grzybach, a bez pasztetu? Wtedy jest to przecie¿ krokiet! Ja mam sporo pasztetu jeszcze ze ¦wi±t, który muszê jako¶ wykorzystaæ i chodzi teraz o to, ¿eby z tego pasztetu zrobiæ
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Jeszcze raz sorry i przyjemno¶ci ¿yczê podczas konsumpcji ¶wi±tecznego pasztetu. Ja mojego, Ty swojego. No problem.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
No sorry, piszesz o solidnym pasztecie ¶wi±tecznym, a je¶li my¶lisz, ¿e zapiekane bry³y siekanego miêsa na ¶wiatecznych sto³ach to (wy³±cznie) polska sprawa, to nie pasztet w cie¶cie jest dziwol±giem, ani ja sporym idiot±. Na przysz³o¶æ polecam siê solidniej przygotowaæ merytorycznie, zanim siê
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Wybacz Aqua, ale nie ¿yczê sobie stawiania mnie w jednym rzêdzie z ordynusem, który niczym nie sprowokowany nazywa swojego rozmówcê ni st±d ni zow±d sporym idiot±. Nawet je¶li w jakim¶ chwilowym zamroczeniu mylnie za prowokacjê, czy jak to okre¶li³ 'ironiê' uznaæ wypowied¼ na temat pasztetu innego
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Masz racjê. Wydaje siê. Nie ma znaczenia czy miêsny wsad do pasztetu poddany by³ uprzedniej (i w wiêkszo¶ci przypadków zbêdnej) obróbce cieplnej, czy nie. I nie ma ró¿nicy, czy pasztet siê piecze, czy traktuje k±piel± wodn±, tradycyjn± lub sous vide, czy te¿ mo¿e uduszone w±tróbki miksuje siê z
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Zdecydowan± wiêkszo¶æ pasztetów wykonuje siê z surowego farszu, bez podsma¿ania i duszenia, ¿eby zemlone jeszcze raz zapiec. Jedynie w±tróbkê, ze wzglêdów higienicznych, poddaje siê wstêpnej obróbce cieplnej, choæ te¿ nie zawsze. 3/4 smaku pasztetu od odpowiedniego doprawienia pochodzi.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
No, sorry. Tylko ja piszê o polskim pasztecie, nie o dziwol±gu pasztetu w cie¶cie. Jaki¶ "paj" czy zapiekanka w cie¶cie, wielki pieróg, nie wiem jak to nazwaæ. My¶la³em, ¿e to kpiny, ale on na powa¿nie. Jeszcze raz przepraszam i Weso³ych ¦wi±t.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
wrz±tkiem i dusiæ a¿ miêkkie.< 3/4 smaku pasztetu to w³a¶nie z tego podsma¿ania miesa przed duszeniem. To, co proponujesz to pasztet z miêsa gotowanego, te¿ pewnie dobry ale nie ka¿dy musi od¿ywiaæ siê dietetycznie. Ja mieso nie tylko podsma¿am ale nawet mocno rumieniê, przek³adam do garnka i
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Z surowego farszu to sie wykonuje pieczeñ, np. rzymsk±/klops albo tak± zapiekan± w cie¶cie, przewa¿nie francuskim. Oczywi¶cie mo¿na to nazwaæ pasztetem tylko nie wiadomo po co skoro ma swoj± w³asna nazwê. Przyprawy w pasztecie s± bardzo wa¿ne ale najpierw trzeba przygotowaæ miêso do duszenia
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Przypomnia³e¶ mi o pasztecie. W tym roku upiekê z sarniny, z jagniêc± w±tróbk± i deserowym winem czerwonym. W cie¶cie przeprutym zdobnymi kominkami. Oprócz dodatku t³ustych czê¶ci tuszy warto tak¿e pamiêtaæ o ¼ródle ¿elatyny. Wiêc obok boczku surowego, znaczy siê pork belly wkrêcê te¿ ¶wiñsk± nó¿kê
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
wpycham ³ych± w g³±b gara, nakrywam pokrywk± i zostawiam na noc. Rano, kiedy wszystko miêkkie, zabieram siê za mielenie. Foremki na pasztet wyt³uszczam smalcem gêsim. Czasem do wyrabianej masy dodajê koniaku. No to lecimy do pasztetu. Pozdrawiam. Weso³ych ¦wi±t!!! -- Tradycja to d±b, który tysi±c
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
'Oczywi¶cie mo¿na to nazwaæ pasztetem tylko nie wiadomo po co skoro ma swoj± w³asna nazwê. ' Nie wiadomo to gdzie takie b³êdne informacje przyswoi³a¶.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
W±tróbki to ja dajê ma³o, na jakies cztery kg miesa najwy¿ej dwadzie¶cia deko. W sumie i to nie wiem po co bo jej nie lubie i nie wydaje mi sie konieczna. Smalcu w kuchni nie u¿ywam od wielu lat, wszystko sma¿ê na oleju albo na ma¶le klarowanym to i dla pasztetu nie robie wyj±tku. Z t³usto¶ci
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Wiem, ¿e pieczeñ z surowego miesa mielonego nieliczni nazywaj± pasztetem ale to w³a¶nie wydaje siê b³êdem. Mo¿e to kwestia regionu podobnie jak w przypadku napoleonki/kremówki?
Co zrobiæ z pasztetu?
Zosta³a mi jedna foremka ¶wi±tecznego pasztetu. Nie zjemy go na kanapkach bo nam siê zwyczajnie przejad³. Pasztet nadaje siê do spo¿ycia bo jest zapakowany pró¿niowo. Mo¿e macie jaki¶ pomys³ jak mo¿na by go spo¿ytkowaæ ¿eby by³o smacznie i ¿eby siê nie zmarnowa³
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Jasne, tyle pasztetu nawet liczna rodzina nie skonsumuje przez dwa dni. Obok równie¿ pyszno¶ci. Jednak robota siê nie marnuje. W mniejszych porcjach do zamra¿arki i mo¿na siê raczyæ przez ca³y karnawa³, a nawet d³u¿ej.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Panowie spokój! Do¶æ tej dowalanki. ¦wiêta id± - czas ³agodno¶ci, lepszych manier i pysznego jedzenia. A dobrego pasztetu domowego bym zjad³a, tylko nie op³aca mi siê piec dla jedynie dwóch kawa³ków...a te¶ciowa ju¿ nie robi.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
No, nie wiem. Moje pasztety znacznie wzbogaci³y smak od kiedy zastosowa³em mój sposób na w±tróbkê, posiekan± cebulê i s³oninê. Tak¿e dwie, trzy papryczki chili. Nie ¿a³ujê warzyw i przypraw. Przedtem, to ju¿ parê lat, by³y trochê nijakie, takie sobie. Wg klasyki, powszechnej w sieci.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Ja Ciebie Krysiu bardzo przepraszam, ale Ty spora idiota jeste¶. Naprawdê taki "ironiczny" be³kot musisz serwowaæ? Mo¿e jednak spróbuj i dopiero oceñ. Do mojego wielokrotnie sprawdzonego i chwalonego przez biesiadników pasztetu jeszcze trochê dopiszê: - jak mam do dyspozycji pietruszkê i pora z
Re: pasztet - jak zrobiæ dobry pasztet?
Zarzekam siê, ¿e najlepszy ¶wi±teczny pasztet na ¶wiecie robi moja Mama. Postaram siê wykra¶æ jego pilnie strze¿on± recepturê i wkrótce przedstawiê j± na forum.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Z takimi manierami æwikie³ przy ¶wi±tecznym stole zabrakn±æ nie powinno. Wystarczy, ¿e przy nim zasi±dziesz, w sweterku ze sfilcowanego chrzanu. Najpierw usi³ujesz obraziæ, by w nastêpnym zdaniu staraæ siê namówiæ? Nauki pobiera³e¶ w milicyjnej szkole im. Dobrego i Z³ego Detektywa? "Do mojego
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Wszystko mo¿na zje¶æ ale w rozs±dnych ilo¶ciach. Dlatego wolê usmazyæ schabowego na oleju (w panierce z m±ki owsianej) a pyszny smalczyk zje¶æ z chlebem, taki, jaki opisa³e¶ :) Od smalcu do sma¿enia odzwyczai³am siê wiele lat temu do tego stopnia, ¿e jak w tamtym roku usma¿y³am p±czki na smalcu (bo
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Wujek Staszek do moderacji zg³asza odpowiedzi na swoje skatologiczne wk³ady do dyskusji? Mo¿e lepiej przejd¼ siê na Forum Moto i tam siê szturchaæ ze swoimi ulubieñcami.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
P±czki tradycyjne by³y podobno na ³oju od krówki. Jak siê ma zaprzyja¼nion±, ¶wietn± cukierniê obok domu to bez sensu jest konkurowaæ. Nigdy nie pyta³em, ale pewnie na oleju z rzepaku sma¿±. Najlepszy z ca³ej gamy. P±czki s± wy¶mienite.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Z grzybami u mnie inaczej. Stosown± gar¶æ do ma³ego garnuszka, zalewam wywarem i redukujê. Tak do kwadransa. A potem razem z sosem do miski i zmielenia.
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
Ró¿ne s± smaki. Ja mas³o, oleje ro¶linne to do ryb i delikatnych miês. Ale ju¿ schaboszczak tylko na smalcu. Lepiej smakuje. Nie bardzo rozumiem, sk±d siê wziê³a nagonka na t³uszcze zwierzêce. Chyba od dietetyków przekupionych przez producentów margaryny i wynalazków mas³opodobnych. Smalec z podsma
Re: Solidny pasztet ¶wi±teczny.
krysia20000 napisa³(a): >Mo¿e zaraz Ciebie nazwie kretynk± nietêg±, Och, Krysiu wszak jestem nietêga mimo mojego zami³owania do dobrego jedzenia, to nie ulega w±tpliwo¶ci, a bior±c pod uwagê ¿e s³owo kretyn pochodzi prawdopodobnie od francuskiego cretien czyli chrze¶cijanin wcale nie mi
pasztet z kwietniowego poradnika
Witam, Mam pytanie dotycz±ce przepisu na pasztet ¶wi±teczny podany w kwietniowym numerze PD. Jednym z g³ównych sk³adników jest kura, czy to mo¿e byæ zwyczajny kurczak? Kompletnie nie mam pojêcia gdzie mo¿na kupiæ normaln± kurê, w sklepach tylko same kurczaki, które jak rozumiem chyba nie
przek±ski z pasztetem - doradzicie?
Dzieñ dobry ;) Kto¶ w ramach prezentu ¶wi±tecznego obdarowa³ mnie 6 czy 8 s³oiczkami pasztetu. Stoi i nie wiem, co z nim zrobiæ; chleba z pasztetem raczej jadaæ nie bêdê... Ale jutro idê na bal sk³adkowy, na który powinnam przygotowaæ przek±ski do zjedzenia na zimno. Czy istniej± smaczne i
Re: Paszteciki z pasztetu ¶wi±tecznego
Jak kto¶ ju¿ wcze¶niej powiedzia³ paszteciki to obojêtnie jaki farsz owiniêty w ciasto kruche, francuskie, dro¿dzowe czy mo¿e jeszcze inne ale musi to byæ UPIECZONE. Kszta³t w zasadzie obojêtny. Je¶li chodzi o paszteciki z pasztetu to ja przepu¶ci³abym pasztet przez maszynkê, ¿eby nadaæ mu
Re: Paszteciki z pasztetu ¶wi±tecznego
Go¶æ portalu: kuchara napisa³(a): > Co ty pleciesz, przecie¿ krokiet równie¿ mo¿e byæ z pasztetem/miêsem. Ró¿nica > jest nastêpuj±ca: > *KROKIET to panierowany (najczêsciej) nale¶nik z nadzieniem (kapust±, grzybami, > miêsem itp.) No có¿, nie wszyscy wszystko wiedz±
Re: Paszteciki z pasztetu ¶wi±tecznego
Co ty pleciesz, przecie¿ krokiet równie¿ mo¿e byæ z pasztetem/miêsem. Ró¿nica jest nastêpuj±ca: *KROKIET to panierowany (najczêsciej) nale¶nik z nadzieniem (kapust±, grzybami, miêsem itp.) *PASZTECIK to takie same nadzienie, tyle ¿e w cie¶cie francuskim, pó³francuskim lub dro¿d¿owym.
sa³atka ¶wi±teczna
Witam, zwykle nie mam problemu z pomys³ami na sa³atkê, ale tym razem nie przychodzi mi do g³owy, co podaæ na ¶wi±teczny stó³. Wa¿ne, aby by³a bezmiêsna (bo i tak bêd± pieczenie, pasztet itp.) Warzywa o tej porze ju¿ niezbyt smaczne, wiêc jako¶ brak mi inspiracji. Mo¿e podzielicie siê w³asnymi
Re: Pasztet
zatem bi³o mnie to po kieszeni strasznie:)), pierwszy choæ smaczny to by³ ¶rednio udany, potem posz³o... w³a¶nie ten ¶wi±teczny siê studzi:) a ja ju¿ prêdzej w grobie siê znajdê ni¿ nabêdê pasztet w w/w cenach.
klasyka ¶wi±teczna
Mo¿e dla niektórych to jeszcze za wcze¶nie,ale ja dzisiaj szuka³am saletry do szynki(najwy¿sza pora) i chcia³abym rzuciæ temat:"¶wi±teczne pewniaki w moim domu". W moim rodzinnym domu(Warszawa) na Wigiliê zawsze musi byæ zupa grzybowa(z du¿ej ilo¶ci suszonych grzybów) z kluskami, oczywi¶cie
Re: ¦wi±teczny Kalejdoskop- zwyczaje, ¿arty, szar
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/2020_Pasztety_domowe.jpg/240px-2020_Pasztety_domowe.jpg
kurier z paczk± ¶wi±teczn±
Mama chce wys³aæ bratu, który mieszka w Londynie paczkê z domowym ¿are³kiem. Piero¿ki, pasztet, pulpety.... Przegl±dam oferty firm kurierskich i czarno to widzê. 3- 4 dni jedzie taka paczka. Da siê szybciej? Kto¶ wysy³a³ tak± paczkê?
Sza³ ¶wi±teczno-kuchenny
Padam na pysk juz prawie, bo poprzedniej nocy posz³am spaæ tuz przed 2 (to akurat sprawy zawodowe mnie trzyma³y), a teraz siedze i czekam az sie drugi mazurek upiecze. Pierwszy juz stygnie na balkonie. Miesiwa na pasztet tez sie studza. Ale tyyyyyle jeszcze na jutro zosta³o. Sernik, dwie ro¿ne
Re: Menu ¶wi±teczne
namówi³a¶ mnie i kupi³am dzisiaj kaczkê i jeszcze przepiórkê i boczniaki i zamierzam taki ¶wi±teczny pasztet zmontowaæ, zobaczymy co wyjdzie
za mokra masa na pasztet, co robiæ?
Mam problem. Robiê ¶wi±teczny pasztet. Wczoraj przekrêci³em miêso przez maszynkê, ale jak dzisiaj pokaza³em matce, to stwierdzi³a, ¿e zdecydowanie za mokre, za rzadkie. Wierzê jej :) Dlatego mam pytanie, co mo¿na zrobiæ z tak± mas± pasztetow±? Mo¿e dodaæ chleba suchego? Nie próbowa³em nigdy
Pasztet upiek³em, mazurek kupiony
Ale jê¶li mam byæ szczery, to nastroju ¶wi±tecznego brak. Chyba przez to, ¿e brzydzê sie koscio³em. Przedtem byli mi obojetni, ale tradycjê siê szanowa³o. Ale Weso³ych i Spokojnych, ¿yczê.
Re: ¶wi±teczne kreacje
hotally napisa³a: > polecam pasztet z soczewicy :)))) a masz jaki¶ fajny,sprawdzony przepis?
"¶wi±teczny" urlop
pasztet. do tej pory w poprzednich pracach nie mog³am braæ urlopu bo przecie¿ nie mam dzieci a urlop w atrakcyjne terminy ¶wi±teczne i sam ¶rodek wakacji "nale¿± siê" tym co maj± dzieci, bo przedszkole zamkniête, bo ferie, bo co¶tam co¶tam. a teraz mam urlop i normalnie ju¿ siê nie mogê
Re: sa³atka ¶wi±teczna
Ja uwielbiam sa³atkê z tuñczyka i ogórka kiszonego ale do pasztetu raczej nie bardzo :)
Pytanie po.. ¶wi±teczne.
czy pasztet(taki pieczony) mo¿na zamroziæ? bo mimo szczerych chêci, za duzo by³o wszystkiego do papu i mam jeszcze 3/4 blachy, i raczej za d³ugo staæ nie mo¿e nawet w lodówce, a szkoda by mi by³o wyrzuciæ. taki ze sklepu to kupujê w ma³ych ilosciach i od razu zjadamy. a czy taki pieczony
pasztet
pasztetu ¶wi±tecznego kupujê kawa³ek miêsa takiego jak królik czy kaczka, ¿eby by³ ten fajny smak. Na Bo¿e Narodzenie robi³am nawet z dzikiem) 2 - 3 marchewki du¿a cebula kilka z±bków czosnku li¶æ laurowy kilka ziarenek pieprzu kilka go¼dzików sól lub vegeta 1 ³y¿ka majeranku miêso kroimy na
Re: ¶wi±teczne kreacje
polecam pasztet z soczewicy :)))) -- Ally von Boska aluh.fotolog.pl 20tys POLAKÓW NA MARSZU NIEPODLEG£O¦CI!!!
Re: ¦wi±teczne przepisy kulinarne
JAJKA FASZEROWANE PASZTETEM DROBIOWYM 5 jajek na twardo, 5 ³y¿ek delikatnego pasztetu drobiowego, 2 ³y¿ki gêstego majonezu ( Kielecki ), pieprz mielony Jajka ugotowane na twardo ostudziæ . Obraæ ze skorupek tak by nie uszkodziæ powierzchni jajek. Jajko naci±æ tak by wyci±æ z niego ,,klin
Sezon ¶wi±teczny uwa¿am za rozpoczêty!!!
Alleluja!!! Wraz z ¿yczeniami mnóstwo ¶niegu, gwiazdek z nieba, weny twórczej i odtwórczej, niez³ego pasztetu i mi³o¶ci co ³amie ko¶ci. Reszta sama przyjedzie, a jak nie to pal to licho, s± wa¿niejsze sprawy na ¶wiecie! Howgh! J.
Re: sa³atka ¶wi±teczna
Moja ulubiona to por, kukurydza, jab³ko i ser ¿ó³ty, z majonezem niestety. Ale nie bardzo mi to gra z pasztetami. Z wêdlinami i pasztetami to albo co¶ z udzia³em pomarañczy i orzechów (cykoria, pomarañcze i orzechy - chyba widzia³am co¶ takiego), albo typu surówkowatego, na ostro, z chrzanem
Pasztet z kaczki
Jako¶ w±tku pasztetowego nie znalaz³em wiêc postanowi³em za³o¿yæ nowy i zaprezentowaæ swój ¶wi±teczny wyrób. Przygotowanie: Kaczkê pokroiæ na mniejsze czê¶ci i umie¶ciæ w garnku z wrz±c± wod±. Dodaæ s³oninê, boczek, warzywa, listek, ziele i gotowaæ pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ok
Re: ¦wi±teczny Kalejdoskop- zwyczaje, ¿arty, szar
Pasztet ? potrawa przyrz±dzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego miêsa, podrobów, drobiu, dziczyzny z warzywami, grzybami, ryb±, soj± lub serem. W celu po³±czenia rozdrobnionych sk³adników dodaje siê jajka, bu³kê tart± lub m±kê. Pasztet doprawia siê pieprzem
DONOS....!!!!!!!
Uprzejmie donoszê, ¿e niejaki obywatel E. sk³aduje w domu arszenik celem konsumpcji w ¶wi±tecznym pasztecie. z powa¿aniem Donosiciel
Re: ¦wi±teczne przepisy kulinarne
JAJKA FASZEROWANE PASZTETEM DROBIOWYM 5 jajek na twardo, 5 ³y¿ek delikatnego pasztetu drobiowego, 2 ³y¿ki gêstego majonezu ( Kielecki ), pieprz mielony Jajka ugotowane na twardo ostudziæ . Obraæ ze skorupek tak by nie uszkodziæ powierzchni jajek. Jajko naci±æ tak by wyci±æ z niego
Pasztety i cydr
Chcieæ - to móc, a potrzeba jest matk± nie tylko wynalazków. MUSIA£AM w pewnej chwili przej±æ obowi±zki przynale¿ne kobietom naszego rodu i nauczyæ siê przyrz±dzania potraw ¶wi±tecznych, choæ w domu zawsze uwa¿ano, ¿e gotowanie nie jest w³a¶ciwym zajêciem dla panienki i sadzano mnie do pianina
Re: ¦wiêtego Marcina - na stó³ rogal i gêsina
Pasztet strasburski, foie gras ? pasztet produkowany ze st³uszczonych w±tróbek kaczych i gêsich. Tradycyjne ¶wi±teczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdro¿szych potraw tej kuchni.
Re: ¦wi±teczne przepisy kulinarme III
JAJKA NADZIEWANE PASZTETEM 8 jajek, 1 g³ówka sa³aty, 200 g pasztetu z drobiu, 40 g cebuli, 1 ³y¿eczka oliwy, sól, pieprz Obran± z ³upin cebulê drobno posiekaæ, skropiæ oliw± posoliæ i zostawiæ na godzinê aby siê wymacerowa³a.Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ, przekroiæ wzd³u¿na po³ówki, Wyj±æ
Pomy¶l, co wk³adasz do koszyczka
Zaj±czek - niby symbol ¶wi±teczny, ale tylko raz do roku. Tak na prawdê kojarzy nam siê on z: pasztetem dla miêso¿erców, zabawk±, futrem itp.
Re: ¦wi±teczny Kalejdoskop- zwyczaje, ¿arty, szar
We Francji najwa¿niejszy jest obiad ¶wi±teczny, z pasztetem strasburskim z gêsiej lub kaczej w±tróbki (foie gras), ostrygami i wêdzonym ³ososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada siê miêso drobiowe, zw³aszcza indyka.
Re: ¦wi±teczna potrawa
Piek³em pasztety. I wymy¶li³em sobie tak: zrobiê pasztet my¶liwski. Miêso przygotowa³em normalnie, trochê ga³ki muszkato³owej, sporo pieprzu i ... 1. du¿o rozmarynu (ma lekko ¿ywiczn± nutê zapachow±) - rozmiesza³em 2. ut³uczone jagody ja³owca - te¿ rozmiesz³em w miêsie 3. uk³adaj±c w brytwance
Re: Wasza ulubiona potrawa ¶wi±teczna...
pasztet :-D nie no a tak na serio to: 1.ryb i niektórego miêsa nie jem 2.ziemniaków tez 3.nie trawie równie¿ maku moj± ulubion± potraw± jest barszacz, domowy pasztet lub schab ze ¶liwk±, z którego ¶liwkê oczywi¶cie wyd³ubuje :-P
Re: zapachy ¶wi±teczne
pachnie pasztetem. Proces duszenia miês zaczêty... Nie mo¿na dzi¶ spróbowaæ :( ale pachnie piêknie :))) -- Jest droga, co komu¶ wydaje siê s³uszna, a w koñcu prowadzi do zguby. Prz 16,25
Re: ¦wi±teczny Kalejdoskop- zwyczaje, ¿arty, szar
We Francji najwa¿niejszy jest obiad ¶wi±teczny, z pasztetem strasburskim z gêsiej lub kaczej w±tróbki (foie gras), ostrygami i wêdzonym ³ososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada siê miêso drobiowe, zw³aszcza indyka.
Re: ¦wi±teczne przepisy kulinarme III
KORECZKI KOKTAJLOWE 5. Koreczki z czerwonej rzodkiewki, pasztetu i kostki ¿ytniego chleba -- :serce:
Re: Menu ¶wi±teczne
o, pasztet te¿ mo¿e zrobiê jak nie bêdê koczowa³a w biurze, tylko nie mam materia³u, a nie wiem czy czê¶ci kaczki z lidla albo biedry siê nadadz±, na targ nie zd±¿ê pój¶æ
Re: Rodzinne spotkania ¶wi±teczne - przynosiæ czy
niewygodny napisa³: > s³usznie ! pasztet i sernik to z³y zestaw. Masz racjê. Ale je¿eli podaæ osobno, dodaj±c do pasztetu zmro¿onego Smirnoffa a do sernika np. Bolsa? -- Niech ¿yje PRL - Polska Rzeczpospolita Lustracyjna.
Re: Nareszcie ( muzyka ¦wi±teczna) !!
ja uwielbiam Last Christmas :-D -- Fryzjer jest wazniejszy ni¿ pasztet, to oczywiste. Przynajmniej do póki nie masz dziecka z w³asciwym facetem.
Re: Grafik ¶wi±teczny
Ja kilka dni temu upiek³am na ¶wiêta pasztet. Ca³± du¿± blachê. Wstawi³am blachê do piecyka i wysz³am w sprawach nie cierpi±cych zw³oki. Ma³¿onek zosta³ w domu z przykazem wy³±czenia piecyka o konkretnej godzinie, wyjêcia blachy z czelu¶ci. Proste? Wróciwszy wieczorem nieco zaniepokoi³ mnie brak
Re: Pytanie po.. ¶wi±teczne.
Jesli Twoj pasztet jej kruchy (nie smaruje sie), to bedzie troche bardziej kruchy. Natomiast jesli sie "smaruje", to bedzie troche kruchy. :)
Re: ciekawe potrawy ¶wi±teczne
Terrinê / pasztet rybny. Tu masz kilka przepisów z obrazkami: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55353436,55353848,0,2.html?v=2
Re: ¦wi±teczne przepisy kulinarne
PASZTET SEROWY ZE SZPINAKIEM 400 g ¶wie¿ego szpinaku, 60 g pestek s³onecznika, 500 g naturalnego twaro¿ku, bia³y pieprz. 4 z±bki czosnku, sól, 00 g ¶mietany kremówki, 300g ¿ó³tego sera w plastrach Szpinak zblanszowaæ wrz±tkiem, os±czyæ. Nasionka s³onecznika upra¿yæ na suchej patelni. Czosnek
Re: Czy Sms zast±pi± kartki ¶wi±teczne ?
six_a napisa³a: > no w³a¶nie, a pasztet mo¿na przes³aæ smesem, a kartk± nie mo¿na. S±dzê, ¿e i odpowiednio sformu³owanymi ¿yczeniami mo¿na i kartk± narobiæ niez³ego pasztetu. Niemniej bez gwarancji, ¿e na czas i ¿e w ogóle dotrze.
Re: swieta u wegetarian
Jak pasztety to sprawd¼ stronê jadlonomii, uwielbiam jej przepisy na pasztety! Wczoraj zrobi³am pyszny z zielonej soczewicy ze ¶liwkami, bardzo ¶wi±teczny:)
Re: Menu ¶wi±teczne
), pasztet cielêcy z orzechami, jajka przepiórcze w galarecie, jajka faszerowane, jajka z kawiorem, jajka z enchois i ka¿da ilo¶æ wêdlin, po trzy, cztery plasterki. Do pasztetu paluszki z ciasta francuskiego. Jak mi starczy si³, to upiekê chleb, mam w³asny zakwas. Ciasto tym razem kupne, bo rodzina za¿yczy³a
Ulubiony kuchenny aromat
Uwielbiam: - zapach czosnku wrzuconego na rozgrzan± oliwê. - zapach pizzy dochodz±cej w piekarniku, posypanej oregano. - zapach w kuchni mojej Mamy, kiedy piecze ¶wi±teczny pasztet. A Wasze ulubione zapachy?
Re: Menu ¶wi±teczne
U nas w tym roku ¿urek z kie³bas±, jajka faszerowane z sardynkami i szczypiorkiem, pasztet i kabanosy, sa³atka jarzynowa i sernik oreo (na specjalne ¿yczenie mê¿a) plus ró¿ne dodatki (papryczki nadziewane fet±, ¿urawina, sos chrzanowy itd.). Obiad ¶wi±teczny zjemy po spacerze w restauracji, a w
Re: ¦wi±teczne wyroby
zamówi³am na ¶wiêta w cafeulica:pasztet domowy,pierogi wigilijne/kapusta i grzyby/karpia w galarecie i rybê faszerowan±.Wszystko by³o bardzo smaczne. Jestem bardzo zadowolona i w razie potrzeby równie¿ skorzystam.Mogê poleciæ z czystym sumieniem. Pozdrawiam. Renata
Re: ¯yczenia ¶wi±teczne od Guruy.
W tym roku po raz pierwszy w ¿yciu bêdê piek³ pasztet! -- Krzysztof Przemys³aw Kamil Baron Von Dupersztangiel
Re: Rodzinne spotkania ¶wi±teczne - przynosiæ czy
e._ napisa³a: > Wczoraj zadzwoni³a do mnie znajoma. Mieli go¶ci na obiedzie - bardzo bliska > rodzina. Go¶cie przynie¶li ze sob± pasztet i sernik, Pani domu poczu³a siê > ura¿ona. By³ zgrzyt. A czy buty zdjêli? Aaa pasztet i sernik, bez op³aty (i zgrzytu), w ka¿dej ilo¶ci
Re: Wasze ¶wi±teczne hity
Napisa³am przepis na piernik - zawsze wychodzi. Na pasztet te¿ mam ¶wietny przepis - ale mogê napisaæ jutro, bo dzisiaj po zmieleniu 3 kg maku i upieczeniu 4 pierników padam na nos :)
Re: ¦wi±teczne przepisy kulinarne
Kolendra - przyprawa do wêdlin, chleba, pasztetów, marynat, likierów. Wchodzi w sk³ad curry. Jako lek dzia³a ¿ó³ciopêdnie i przeciwskurczowo -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: ¦wi±teczny Kalejdoskop- zwyczaje, ¿arty, szar
Pasztety przyrz±dzano ju¿ w staro¿ytnym Rzymie, ale wspó³cze¶nie u¿ywane przepisy pochodz± z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli siê s³aw± od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich równie¿ w Polsce.
Re: ¦wi±teczne przepisy kulinarne
PASZTET ¦WI¡TECZNY 1 kg ³opatki wieprzowej 1 indycze skrzyd³o 3 æwiartki kurczaka 0,7 kg podgardla ze skór± 0,3 kg surowego, chudego boczku 0,5 kg ³opatki wo³owej 0,4 kg w±tróbki drobiowej 2 du¿e cebule 3-4 marchewki 1 ma³y seler lub 1/2 du¿ego 2 pietruszki 3 kajzerki
Re: ¶wi±teczne menu
NA przyk³ad: Pascha Zupa chrzanowa Jajka faszerowane, ró¿ne odmiany Sos chrzanowy Sa³atka ró¿nego rodzaju Ogórek ¶wie¿y faszerowany twaro¿kiem i pomidorami Deska serów Szynka i wêdliny Pasztet domowego wyrobu Schab pieczony ze ¶liwk± Boczek pieczony Kie³basa swojska Mas³o Pieczywo
Re: Rodzinne spotkania ¶wi±teczne - przynosiæ czy
e._ napisa³a: > Wczoraj zadzwoni³a do mnie znajoma. Mieli go¶ci na obiedzie - bardzo bliska > rodzina. Go¶cie przynie¶li ze sob± pasztet i sernik, Pani domu poczu³a siê > ura¿ona. By³ zgrzyt. s³usznie ! pasztet i sernik to z³y zestaw. -- czasami warto siê zraniæ
Re: Najohydniejsze ¶wi±teczne potrawy?
sam widok- ble beleeeeeeeeeeeeee!!!!) Pasztet pieczony na swieta (juz nie wigilie), bo nie lubie pasztetow i w ogole podrobow (a raczej w wiekszosci pasztety zawieraja watrobke); tak nie lubie tego zapachu, ze musi stac z dala ode mnie!
Re: ¦wi±teczny stó³:)
Te¿ lubiê kolor fioletowy we wnêtrzu :)) Na ¶wi±teczny stó³ to: koszyczkowe jedzonko, oczywi¶cie bia³a kielbasa (np. podpieczona w piekarniku), bigosik, jakie¶ pieczone miêsko (np. szynka, schab ze ¶liwk±, mielone z jajkiem), pasztet, jajka (faszerowane, z ³ososiem, kawiorem....), sa³atki
Re: Czy Sms zast±pi± kartki ¶wi±teczne ?
Pytanie, czy ³otsapy zast±pi± esemesy jest ju¿ chyba przejrza³e. P.S. Znowu upiekuê pasztet.
