Sake

Sake

Przeszukano 119 325 895 wypowiedzi na 1 504 forach

matura z operonem 2012 matematyka odpowiedzi - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

matura operon matematyka 2012 z 23 listopada 2011

Witam Musze sie dowiedziec jak napisalem dzisiejsza mature z matmy z operonu gdzie beda odpowiedzi. Z gory dziekuje

Matura próbna z Operonem 2012. Matematyka. Już ...

a kij zmaturą :/ sama geometria prawie w zadaniach otwartych. Większość dużo nie zrobiła, wręcz oddała ,,puste,, kartki. Jednym słowem MASAKRA. Jak będzie taka w maju to.................. sami wiecie.

Re: matura operon matematyka 2012 z 23 listopada

Odpowiedzi znajdziesz jutro po południu tu: www.edulandia.pl/edulandia/0,0.html

Próbna matura z matematyki - odpowiedzi!

nie taka straszna matura :) jak wyszlam myslalam, ze nie bedzie za dobrego wyniku,a tu z operonu i z cke taki sam wynik 86% ;)

Vademecum matematyka PILNE!

Pilnie sprzedam vademecum "Matura 2012 matematyka" zakres rozszerzony. Wydawnictwo Operon. NOWA! gg: 9130460

Re: Matura 2010/2011 z matematyki. Odpowiedzi!!!

dziś matura próbna z matematyki, arkusze z rozwiązaniami zadań --> http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101124/MATURA/186722970 Próbna matura 2011 z Operonem. Matematyka. Sprawdź odpowiedzi, pytania, arkusze

Ktoś ma odpowiedzi do zadań z matmetyki "Matematyka od 2010" (2010,2011,2012) poziom podstawowy? Jeśli tak to proszę odpowiedzi wysłać na maila(sarabh@gazeta.pl)! Please!

Matura próbna z Operonem 2012. Matematyka. Już ...

Po dzisiejszej podstawowej, boję się co zobaczę w piątek na rozszerzonej! Uważam, że jak na podstawową to jednak była za trudna, choć może to dobrze świadczy o tej, która będzie w maju! Oby ! :)

Re: Matura 2010/2011 z matematyki. Odpowiedzi!!!

Nie żyjcie w niepewności ;) Poznajcie odpowiedzi matury próbnej 2011 z matematyki. http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101124/EGZAMINY03/601094978 Matura próbna z Matematyki 2011 – opracowanie nauczyciela Oficjalne wyniki matury próbnej z OPERONem wraz z arkuszami zostaną

Matura 2012. matematyka

Jestem humanem. Piszę matury rozszerzone z historii i polskiego. Dzisiaj pisałam maturę z matematyki. Umiem czytać ZE ZROZUMIENIEM. Czytam zadanie. Otwieram kartę wzorów. Znajduę odpowiedni. Podstawiam. Rozwiązuje. Nawet liczyć nie muszę, bo jest kalkulator. Drogie "psuedohumany". Robicie wstyd

matura matematyka 2010 zestawy z operonu - tanio !

ma do sprzedazy testy , vademecum do matury 2010 z matematyki operonu - nówki, tanio poziom podstawowy i rozszerzony kasia zobacz : aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=2720994

Matura z Operonem - wszystkie odpowiedzi

:) www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,8572079,Probna_matura_2011_z_OPERONEM_i_Edulandia_pl.html

Matura

Przygotowującym się do matury polecam rewelacyjne repetytorium z matematyki Operon 2010. Zawiera ono: # publikacja przygotowuje do obowiązkowej matury z matematyki na poziomie podstawowym # układ zadań jest zgodny z założeniami nowej matury # zamieszczono tu część teoretyczną i zadaniową

Re: Matura z matematyki

Potwierdzam i polecam, 'Obowiązkowa matura z matematyki' Operonu jest naprawdę dobra.

Matura próbna z Operonem 2011, język polski, OF...

Są OFICJALNE odpowiedzi z matmy: www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,8712856,Matura_probna_z_Operonem_2011__matematyka__OFICJALNE.html

matura z matematyki 2012

www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=7149 podpisujcie się pod petycją.

Matura z matematyki

>W zeszłym roku maturzyści liczyli na łatwiejszą maturę i się nie przeliczyli. Po tym, jak w 2012 roku ponad 20% uczniów nie zdało matury z matematyki na poziomie podstawowym, w 2013 roku arkusze zostały chyba lepiej dostosowane do umiejętności i wiedzy zdobytej przez maturzystów w czasie

Matematyka - arkusze, odpowiedzi

: www.mmwloclawek.pl/artykul/matura-probna-z-matematyki-pytania-arkusze-testy-odpowiedzi-232332.html Tam znalazłem wszystko co dotyczy matury Poweodzenia

operonMatura

nie wie ktoś czy odpowiedzi z dzisiejszych probnych matur z niemieckiego i angielskiego pojawia sie w necie czy dopiero jutro w GW?

Matura z matematyki

Ja też mam operon, ale zdecydowałam się na vademecum maturalne z matmy. Nie wiem czy duża roznica jest z tym, co polecacie, ale na maturke bardziej mi pasuje takie cos brzmiąco bardziej przekrojowo - vademecum wlasnie :D

Matura próbna z Operonem 2011, matematyka, OFIC...

Witam !Potrzebuje waszej pomocy wejdźcie w link proszę ! www.youtube.com/watch?v=hpbcVKrvD-o (nie wiecie co kupić na święta lub sylwestra ? A może fajerwerki najlepsze w Polsce ? zobaczcie to sami wejdźcie w link NAPRAWDĘ WARTO)

Poprawka matury z matematyki

Czy sa juz opublikowane gdzieś arkusze i odpowiedzi z matury poprawkowej z matematyki?

Matematyka matura!

Z jakich książek przygotowywaliście sie do matury z matematyki? Na co kładliście szczgólny nacisk itd. Bardzo prosze o odpowiedzi bo w maju zamierzam zdwać mature z tego przedmiotu

matura 2011 - odpowiedzi z matematyki!

Zdawaliście maturę z matematyki? Mamy odpowiedzi

Re: Matura próbna z Operonem 2011, język polski,

Link "Matura próbna z Operonem 2011, język polski, odpowiedzi" prowadzi do odpowiedzi z matematyki!! Do polskiego nie mozna się dostac! Naprawcie to...

Matura z matematyki

Moja Babcia matematyczka zasze mi powtarza myśl logicznie, przeczytaj bardzo uważnie zadanie tyle razy ile potrzebujesz, a odpowiedź prawidłowa na pewno się znajdzie. łatwo jej powiedzieć. Ale dała mi fajową książkę Obowiązakowa matura z matematyki. są tu przykładowe zadania,a w zasadzie całe ich

Re: Matura z matematyki

ja tez uwazam ze ta z operonu jest najlepsza. Uważam że kazdy powinien ją mieć. Ja zdaje rozszerzenie wiec kupiłam tez do rozszerzenia. Naprawde polecam

matura

Zapraszam na swoje aukcje! Mam do sprzedania: - vademecum z matematyki wydaw Operon allegro.pl/vademecum-matura-matematyka-operon-tanio-okazja-i1305640497.html

klucz odpowiedzi do matury z matematyki

szukam klucza z odpowiedziami z matematyki na poziomie podstawowym. Wiem że nie został oficjalny opublikowany i raczej w ciągu najbliższego tygodnia taki nie zostanie. Więc może jeśli ktoś pamięta treści zadań to proszę pisać nawet bez rozwiązań to może ja w miarę możliwości napisze rozwiązania

Re: Matura próbna z Operonem i Edulandia.pl 2011

Odpowiedzi z matematyki: www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,8712856,Matura_probna_z_Operonem_2011__matematyka__OFICJALNE.html

Matura 2012. Język polski, odpowiedzi przykłado...

Maturę z matematyki ZDAŁO 79%, a nie oblało. Wasza niekompetencja przyprawia o ból głowy. Dowód

Próbny egzamin z matematyki- odpowiedzi.

http://edukacja.gazeta.pl/edukacja/1,101865,10781075,Probny_egzamin_gimnazjalny_z_CKE_2011_2012___biologia_.html Matematyczno-przyrodniczy http://edukacja.gazeta.pl/edukacja/1,101865,10781059,Probny_egzamin_gimnazjalny_z_CKE_2011_2012___matematyka.html Matematyka Jak wam poszło? Mi poszło

A ja przewrotnie powiem, że jeżeli matura z matematyki ma być na takim poziomie, to lepiej z niej zrezygnować. Po co ludziom wodę z mózgu robić! Przecież po TAKIEJ maturze trudno mówić, że umie się matematykę na poziomie maturalnym! Mój syn lat 12 zdobył na tych zadaniach 45% punktów... To co

A ja Wam powiem, że maturę pisałam 3 czy tam 4 lata temu, nie powtarzałam sobie materiału, jedynie z ciekawości zerknęłam na ten arkusz z matematyki i potrafię rozwiązać tylko zadanie nr 2. Życzę powodzenia wszystkim Maturzystom!

Vademecum Język Polski,Matematyka,Geografia TANIO!

: allegro.pl/matura-2013-vademecum-jezyk-polski-operon-2011-cd-i3102251015.html allegro.pl/matura-2013-vademecum-matematyka-operon-2011-cd-i3102248146.html

OFICJALNE ODPOWIEDZI Z MATMY: www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,8712856,Matura_probna_z_Operonem_2011__matematyka__OFICJALNE.html

Nowa matura z matematyki

2+2=? a)4 b)5 c)6 zaznacz prawidłową odpowiedź -- gorzowianie.com.pl <*>

Re: Próbna matura 2011 z operonem i edulandia.pl

Są OFICJALNE odpowiedzi z matmy: www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,8712856,Matura_probna_z_Operonem_2011__matematyka__OFICJALNE.html

Dysleksja a matura z matematyki?

Chciałem sie zapytać,jakie ulgi mi daje dysleksja na maturze z matematyki? Z góry dziękuje z odpowiedzi

matury z matematyki i polskiego rozszerzony

arkuszami matury z matmy 2012 i polskiego poziom rozszerzony wraz z odpowiedziami gorzowianie.com.pl/379,matura_2012_jezyk_polski_rozszerzony_i_matematyka.html <*>

Odpowiedzi z matmy: www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,8712856,Matura_probna_z_Operonem_2011__matematyka__OFICJALNE.html

Matura 2012. Matematyka, poziom podstawowy. Odp...

Oto moje odpowiedzi. Życzę wysokich wyników :) 1. A 2. B 3. A 4. B 5. B 6. C 7. A 8. A 9. C 10 .D 11. A 12. A 13. D 14. D 15. B 16. C 17. C 18. B 19. B 20. A 21. A 22. A 23. B 24. C 25. D 26. (-oo, -5)u(-3, +oo) 27. dowód 28. -3 29. x+2y-12=0 lub y=-1/2x +6 30

pomoce naukowe matura 2012

sklep.operon.pl/liceum-i-technikum/matura-z-operonem/wiedza-o-spoleczenstwie-matura-2012-vademecum-maturalne sklep.operon.pl/liceum-i-technikum/matura-z-operonem/geografia-pakiet-promocyjny-dla-maturzysty-matura-2012

Re: Próbna matura z matematyki

No mnie matura nie zaskoczyła. Mam wiele do nauki, ale nie sądzę by zdobycie 30 % było specjalnie trudne. W takich chwilach doceniam moje vademecum operonu

Stara matura z matematyki

Witam! Dzis w gazecie miałem okazję natknąć się na rozwiązania zadań maturalnych z matematyki i mam do tych rozwiazań pewne wątpliwości. Czy oby na pewno WSZYSTKIE odpowiedzi do tych zadań są prawidłowe ??? Szczególnie watpliwości budzi zadanie 1 (pkt A i B). Orłem nie jestem ale wydaje mi się że

Matura 2012. Matematyka, poziom podstawowy. Czy...

A do matury ustnej z matematyki najlepiej przygotują Cię MEMOkarty. Przetestuj z free na swoim i

Re: Próbna matura z Gazetą i Operonem - Dzień dru

www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,7291946,Probna_matura_z_Gazeta_i_Operonem___Dzien_drugi__Matematyka.html

OPERON - odp. do zadań - skan? !! Ważne...

Witam :) Waha mi się ocena z matematyki niestety - wolałabym to jak najszybciej zakończyć i skupić się na maturze. Jestem na profilu podstawowym. Ale do rzeczy: dostaliśmy zdania z matematyki skserowane z OPERONU (testy do NOWEJ MATURY): Planimetria (pierwsze słysze to pojęcie :P) test A str

Próbna matura z matematyki 2010/2011 - odpowiedzi

Ta cała matura to jest jakieś jedno wielkie nieporozumienie:) Ale do maja nadrobię :) tak myślę:) Pozdrawiam wszystkich maturzystów, zwłaszcza tych co nie zdadzą:)jak ja:)

Próbna matura z matematyki 2010/2011 - odpowiedzi

tutaj znajdziecie arkusze i odpowiedzi z matury próbnej: matura2011.net/matura-z-matematyki-2011-zadania/

Matura z matematyki i tablice

Witam. Czy na egzaminie z matematyki to CKE przygotowuje nam tablice? Chodzi mi o te materiały z wzorami itp. Bo na logikę tak, ale wolę się upewnić. Dzięki za odpowiedź.

Matematyka, arkusze, odpowiedzi

: www.mmwloclawek.pl/artykul/matura-probna-z-matematyki-pytania-arkusze-testy-odpowiedzi-232332.html Tu je znalazłem

Re: Próbna matura z matematyki - odpowiedzi!

nie_zawiodla_brata napisała: > A ja Wam powiem, że maturę pisałam 3 czy tam 4 lata temu, nie powtarzałam > sobie materiału, jedynie z ciekawości zerknęłam na ten arkusz z matematyki i > potrafię rozwiązać tylko zadanie nr 2. dostarczasz dowodów tylko na jedno - od co najmniej 3

Re: Matura 2010 - matematyka, odpowiedzi

Matura z matematyki faktycznie była dość łatwa (mówię o zadaniach zamkniętych). Ale już zadania otwarte wymagały odrobiny zastanowienia i nie każdy uczeń by sobie z nimi poradził. To była matura która można zdać, ale na pewno znajdą się ludzie którzy sobie nie poradzili. Wszyscy mówią, że to

"Skandal! Matematyka na poziomie gimnazjum!", z całej matury wiedza z gimnazjum przydała by sie tylko przy liczeniu z pitagorasa, moze 2 pkt by było.

a do naszej szkoły testy na próbną nie dojechały. Nieźle co! Bylliśmy wkuci, bo chieliśmy spróbować z czym to się je. Teraz czekamy na próbną z Operonu. Nasza matematyca ciągle wałkuje z nami zadania z ich książki krok po kroku. Muszę przyznać, że całkiem jasno są tam opisane różne zadania.

Wiecie z czego ja się cieszę? Że maturę pisałam rok temu i zdałam, A matematyka mnie ominęła!!! YEah!!! JEEEEE JUhuuuhhh!!!! :):):)

Matura poprawkowa 2011. Odpowiedzi do matematyki.

Nie przejmujcie się - bez matury da się żyć i to nawet lepiej niż z maturą, żeby nie tracić roku albo zaplanowac nową karierę mozna zdecydować się na szkołę policealną (nauka jest tam możliwa bez matury, wystarczy ukończona szkoła średnia). Można zdobyć zawód a w międzyczasie na spokojnie poprawić

Tak w zadaniu 2 na pewno 180 będzie to zła odpowiedź 30 % z 126 to 54 wynika z tego widać komu matematyka by się przydała:D

Matury 2012 - podejście próbne

enjoybydgoszcz.pl/bydgoszcz/probna-matura-2011-2012-z-operonem-rozpoczeta ENJOY!

Matura poprawkowa z matematyki 2012 - arkusze i...

Uczyłeś się dniami i nocami, a mimo to nie zdałeś matury? Masz już dość egzaminów i stresu? NIE MARTW SIĘ!!! NIE JESTEŚ SAM! SPRAWDŹ, CO W TAKIEJ SYTUACJI ROBIĄ INNI! niezdalemmatury.pl

Matura biologia 2011. Odpowiedzi przykładowe i ...

wartościowe artykuły dotyczące matury. Polecam ;) Żeby nie skakać po stronie podaje bezpośredni link do arkuszy http://www.arkuszmaturalny.pl/arkusze.php arkusze maturalne http://www.arkuszmaturalny.pl/arkusze.php arkusz matematyka 2012 http://www.arkuszmaturalny.pl/arkusze.php arkusz biologia 2012 http

Tanio sprzedam podręczniki do liceum

. Obowiązkowa matura z matematyki – zakres podstawowy – operon HISTORIA 1. Matura 2011 vademecum operon 2. Średniowiecze ( nowa era część 2) 3. Od renesansu do czasów napoleońskich (nowa era część 1) 4. Od kongresu wiedeńskiego do I wojny światowej (nowa era część 2) PODSTAWY

Miałam tyle ile Human (52%) i jestem zszokowana, bo 5 pkt. mniej sobie naliczyłam, bo takie pierdoły popisałam, porysowałam w otwartych i za to najwidoczniej punkty dostałam. Dobre. Za to z Operonu miałam 28% i jest totalna przepaśc. Ale nie martwię się tylko uczę ; )

tak, z pewnością gimnazjaliści poradzą sobie zmaturą jak zawalili swój test z radioaktywnymi biedronkami.

Re: matura z matematyki

e_werty napisał: > podać prawidłową odpowiedź, czy podać rozwiązanie? opuściłem "mam"? a więc: sprubje ktoś podać prawidłową odpowiedź, czy mam podać rozwiązanie?

Re: Matematyka matura!

ja w zasadzie przerobilam kiełbase, w szczegolnosci pierwsza czesc, z drugiej tylko pochodne, do tego 'zdaj mature' i troche arkuszy z operonu, najwazniejsze zeby rozwiazywac zadania do nowej matury a nie do starej, bo po co rozpisywac zadanie na 9 mozliwosci co zajmuje kilka stron podaniowych

Dobra już wiem skąd ten cos xD ale nie mam pojęcia skąd odpowiedź 12pierwiastków z pięciu w obwodzie trójkąta równobocznego!!! Hm..... to się liczyło z tego wzoru na długość odcinka? hm? bo mi z tego wzoru wyszło 12 no i 3 boki to łącznie obwód 36.. ale pewnie zrobiłam sobie jakąś nową matematykę

przeciez napisal ze w zadaniu z logarytmem wyszlo dwa o co wam chodzi? matura byla taka prosta ze zal...

TAKI TAM EGZAMIN na studia, kto lepiej ŚCIĄGNIE ten dostanie się na studia. Matura to bzdura, a Ci co napisali ją uczciwie to i tak przegrali z tymi, gdzie na legalu mogli sobie spisywać odpowiedzi jeden od drugiego. NIC NIE WARTA JEST TA MATURA. SHIT!

zabawna matura, zwlaszcza pytania zamkniete, ktore w wiekszosci przypadkow mozna bylo rozwiazac podstawiajac mozliwe odpowiedzi. To bardziej test na inteligencje, niz matematyczny, ale moze i o to chodzi. Mam mieszane uczucia. Ciekawe jaka bedzie rozszerzona, mam nadzieje, ze bardziej wymagajaca.

Piszcie co chcecie, ta matura z maty była czasami aż śmiesznie prosta:P Tylko, że wiadomo dlaczego: bo trzeba udowodnić wszystkim, że matura z maty to dobry pomysł!!!

tygodnie ,w weekendy kilka godzin matematyki!!!!!!!!!!!!!!Dodam ze ludzie w roznym przedzile wiekowum ta mature pisza,wiec nie latwo sobie przypomniec podstawy przedmiotu po kilku latach nie chodzenia do szkoly.W sumie nie ma o czym mowic,wiadomo ze osoby w szkolach dziennych sa w lepszej sytuacji

Wybaczcie, ale większość tych zadań można zrobić w pamięci, nawet jeśli maturę z matmy zrobiło się z 15 lat temu. Żenada.

kłócicie się o jakieś głupoty. ja się cieszę, że mam 64% na pewno. nie wiem jak z niektórymi otwartymi, ale dla mnie liczy się to, że zdałam :) dla mnie matematyka była prosta(mam 3 z matmy), uważam, że wystarczyło minimalnie ruszyć głową. i nie ma też sensu się wymądrzać, że była taka banalna itd

Jestem w gimnazjum , a uważam że test był za łatwy. Nauczycielka dała mi tą maturę do zrobienia,to miałbym źle tylko , odpowiedź z logarytmami , prościzna...A co do zadania 1 pokazuję jak ja to policzyłem: |x+7|=5 x+7>5 lub x+7<-5 x>-2 lub x<-12

Matura moze i byla latwa ale nie dla wszystkich liczmy wiec na to ze sporo osob nie zda tej matury.

a mi z trapezem i jego obwodem na maturze wyszlo 6(2 pierwiazstki z czegos tam + cos tam...) a teraz ciagle mi wychodzi rowne 16! jakim sposobem wam wyszlo to 3(5 + pierw.z 3) ????

zadanie z prawdopodobienstwem na rozszerzonej maturze zrobilem ponownie w domu, rozwiazanie 1/3= 72/216

Re: obowiązkowa matura z matematyki???

zakres podstawowy i to te najbardziej szczegółowe fakty. Nic nie szkodzi, że niewiele rózni się od rozszerzonego bo z OPERONU.Ludzie sprawiedliwość zagościla w POLSCE!!!!

Jak porównujecie matme rozszerzoną z tamtego roku zz tego? Zmieniam uczelnie (na UWr Informatyka) gdzie rok temu z rozszerzonej trzeba było mieć 50-55 zeby sie dostac. Sam zdałem ją na 58. Teraz boje sie tylko, że z tej matury jakiś byle pajac dostanie więcej i sie dostanie zamiast mnie.

hahahaha kpina a nie matura. Jak mieliście poniżej 90% (10 mogliscie stracic z powodu stresu) to wracajcie do gimnazjum hahahaha

To ma być matura??? To jakaś kpina a nie matura. Ja po 10 latach od ukończenia studiów takie zadanka rozwiązałbym w przerwie na kawę. Zresztą pierwsze 10 rozwiązałem z palcem w nosie w 5 minut.

Głupie młoty, w pierwszym macie wartość bezwzględną więc x+7>5 lub x+7<-5 i wychodzi odp c. Tak żałosna i banalna matura w wy jeszcze nie potraficie jej rozwiązać i upieracie się przy swoich błędnych odpowiedziach. Z taką wiedzą nie nadajecie się na żadne studia, nawet humanistyczne. Bo

odp_matura2010 jaki z ciebie jest cieć! x+7>5 x>5-7 = -2 a druga to x+7<-5 z czego wychodzi - 12! naucz sie liczyc wartości bezwględnej!!

ta matura to śmiech na sali totalne dno a szczególnie część testowa Większość tych zadań rozwiązałyby dzieci z gimnazjum

kiedy bedzie rozwiązanie zadania 30? moze ktos powiedzec jak to zrobic bo to jedyne zadanie którego nie zrobiłem. ogólnie matura banalna panowie i panie z cke jakies jaja sobie zrobili bo poziom był straszny dla dzieci z podstawówki po sprawdzeniu wyników z tym tu zamieszczonymi to celuje w nie

To była matura? Przecież to poziom gimnazjum. Co się z tym poziomem szkolnictwa w Polsce dzieje.

Nie pisać samych odpowiedzi z zamkniętych bo były pomieszane grupy młotki!!!!

Hej ja jestem uczennicą technikum.Z matmą większych problemów nigdy nie miałam.Na te 3 zawsze umiałam.Bardzo bałam się matury,ale sobie poradziłam.Zrobiłam dobrze 16 zamknietych i z 4 zadania otwarte,myslałam,że bedzie gorzej,ale dałam rade:)

to ja juz wole nie patrzec na odpowiedzi tego "eksperta z podstawowki"

pomijam fakt, ze 107 zadan, ktore sa potrzebne do zrbienia matury od kilku ladnych miesiecy widnieje w oficjalnym informatorze dla maturzystow zdajacych matematyke w 2010 roku;) wystarczy nauczyc sie jak rozwiazywac kazde z nich. a jak obliczyc procenty, mozna wycwiczyc przez 5 miesiecy majac

matematyka rozszerzona na maturze

, co wy na tej rozszerzonej maturze z matematyki macie?:) bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi:)