Sake

Sake

Przeszukano 117 914 612 wypowiedzi na 1 446 forach

matura rozszerzona z biologii 2012 odpowiedzi - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Matura rozszerzona z biologii

Witam, chciałabym się zapytać, co najczęściej pojawia się na maturze rozszerzonej z biologii i na co zwracać największą uwagę podczas nauki? Ważna jest wiedza ogólna czy także szczegóły? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!

Re: odpowiedzi biologia rozszerzona

odpowiedzi są tez na: slimak.onet.pl/_m/matury/matura2007/roz_pr_biol.pdf

Dokładnie tak samo!!ale nam się trafiła łatwa matura:))))wiecęj było z analizy tekstów i rysunków niż z głowy;)

jeje... ale wy macie problemy... ta matura byla banalna... od 10 lat nie było łatwiejszej!!!! dziecko z gimnazjum na spokojnie by napisało na 80%

!!! Biologia rozszerzona !!!

pisał ktoś już rozszerzoną maturę z biologii? jeśli tak to piszcie :) aniesia_p@interia.pl

odpowiedzi biologia rozszerzona

moze kazdy niech powie mniej wiecej odpowiedzi jakie pamieta, bo widze ze tu duzo osob juz nie moze doczekac sie arkuszy z wynikami :P (w tym JA) :D

DLA WSZYSTKICH ZMĘCZONYCH MATURĄ CHWILA RELAKSU: super strategia!!! travian.interia.pl/?uc=pl5_35933

Korepetycje z biologii na poziomie rozszerzonym

Witam, czy posiada ktoś namiary na dobrego korepetytory z doświadczeniem, który przygotuje moją córkę do rozszerzonej matury z biologii ? z góry dziękuję za odpowiedzi.

Matura Biologia- odpowiedzi

witam mam pyt. czy moze ktos z Was przez przypadek ma odpowiedzi do matury pisemnej z biologii z 2004 roku "Ruch i jego znaczenie w świecie żywym"?? Jesli tak to gdyby bylo to mozliwe prosze przeslac je na e-mail ktosik102@gazeta.pl z gory serdecznie dziekuje :D

Odpowiedzi z biologii

Jeśl ktoś znajdzie odpowiedzi do biologii głównie chodzi mi o rozszerzona to podawajcie linki.Będe wdzięczna Maturzyści trzymajcie się:)

Matura biologia 2011. Odpowiedzi przykładowe i ...

Ehh nie byla to łatwa matura.. Ale już było minęło. jeżeli ktoś szuka http://www.arkuszmaturalny.pl wszystkich arkuszy maturalnych z biologii, chemii i nie tylko to polecam stronę http://www.arkuszmaturalny.pl wszystkie arkusze maturalne Według mnie najlepsza strona bo prócz arkuszy są także

Matura 2011, biologia, poziom rozszerzony, odpowiedzi

fajnych macie "specjalistów" retikulum endoplazmatyczne SZORSTKIE (?) zobojętnia trucizny? błagam. Moglibyście chociaż sprawdzać te odpowiedzi z jakimiś podręcznikami ;/

ODPOWIEDZI Z BIOLOGII

Czy ktoś ma może link do strony, na której są odpowiedzi z dzisiejszej matury z biologii???

Czy ad. 3 jest dobrze?, bo ja czytalam, ze "Zobojętnianie trucizn w komórkach wątroby - S" to gladka a nie szorstka...

Matura z biologii!!

Kto zdaje?czego sie spodziewacie? Ciekawe czy znow rozszerzona bedzie trudniejsza niz podstawowa(jak na probnej).. piszczie...Pozdrawiam

Biologia - rozszerzona

Do matury z biologii uczycie się wszystkiego od początku do końca? A może coś poszerzacie, albo omijacie? Osobiście bardzo nie lubię ekologii i ochrony środowiska, więc nie przerabiałam tego. W tym roku na szczęście powiedzmy nic z tego nie było:D -- Myślę, że za rok już spełnię swoje

Ile trwa matura rozszerzona z Biologii?

Ile dokładnie mam czasu na maturze rozszerzonej z biologii?

te odpowiedzi są nieprawidłowe.. Zobojętnianie trucizn w komórkach wątroby na pewno zachodzi w siateczce gładkiej

Re: Matura z biologii

ADIOS psychologio, witaj studium policealne dla ochroniarzy :( ja po porstu zaraz padne- caaaaaaly rozszerzony mama zle, namieszalam strasznie, praktycznie ejstem pewna odpowiedzi do 2 zadan, makabra :(

Matura 2010 - biologia - arkusze i odpowiedzi

odpowiedzi: www.edulandia.pl/Edulandia/1,98377,7864333,Matura_2010___biologia__odpowiedzi__poziom_rozszerzony.html

MATURA biologia BIOLGIA biologia BIOLOGIA!!

myślicie że było trudne ? jak wam poszło i na ile pkt liczycie? ja mam nadzieje na 90% z podst i na 80% z rozszerzonej POZDRAWIAM !

Rozszerzona biologia i chemia

Kochani poradżcie....z jakich korzystacie materiałów ucząc się do matury z biologii i chemii rozszerzonej.Chodzi mi o ewentualne zbiory zadań, testy , tak aby matura wypadła jak najlepiej. Proszę o pomoc.

matura z biologii!!!

czy ktos wie gdzie mozna znalezc odpowiedzi z matury z biologii 2004 z woj. wielkopolskiego? a moze ktos pisał drugi tema~t?

Ostatnia strona arkusza rozszerzonego z biologii

Mam pytanie. Czy ktoś z was przez pomyłkę, stres nie zauważył ostatniej strony arkusza matury rozszerzonej z biologii, która była "ukryta" pod kartą odpowiedzi??? Wiem, że na stronie pierwszej jest napisane, iż zadań ma być 35, ale ja z całego stresu nawet nie zwróciłam uwagi na jakim zadaniu

Matura z biologii

Jak tam samopoczucie? Uczycie się, rozwiązujecie testy, czy już wszystko umiecie? Ja jutro zamierzam skończyć człowieka i wziąć sie za testy. Mam nadzieje, ze rozszerzona będzie na porownywalnym poziomie, jak w zeszłym roku, tzn. w miarę prosta. Byleby tylko nie było zbyt wiele genetyki... bo

Odpowiedzi z bioli rozszerzonej!

www.tintale.republika.pl/odpowiedzi.htm Umieściłam swoje odpowiedzi z biologii rozszerzonej. Nie wiem czy są dobre, więc piszcie tu, jeśli macie inaczej. :)

Re: chemia rozszerzona - odpowiedzi

Chociaż wiesz... Nadzieja umiera ostatnia... Na jednej z matur z biologii uznawali, że kobieta ma większe zapotrzebowanie na żelaza niż mężczyzna, bo ma... "ciotę"

ludzie naprawde...nie wiem kiedy te odpowiedzi beda ja już jak tylko wyszlam z pisania to chciałam wiedzieć...W końsu biologia rozszerzona to kwinesencja tych trzech lat ;D

Ile trwa egzamin rozszerzony z Biologii?

Matura z biologii rozszerzonej - ile czasu trwa egzamin?

Z biologią rozszerzoną na ratownictwo...

Czy ktoś się orientuje jak przliczają punkty z matury z różnych poziomów na AM w Wawie? Wybieram sie na ratownictwo medyczne ale zdaję biologię na rozszerzonym a wymagaja podstawę, co z tym fantem zrobić?

matura z biologi rozszerzona...

jestem zeszłorocznym maturzystą ale nie zaliczylam biologi podstawowej i wybrałam sobie w tym roku biologie rozszerzona...ale dowiedzialam sie z jakis zrodel iz nie jest to na ty samych zasadach co w zeszlym roku ze najpierw podstawowa a pozniej rozszerzona. czy to prawda ze jesli ktos wybral

Re: Biologia rozszerzona... banalna?? :)

tutaj sumienie nie ma nic do rzeczy żeby sprawdzać matury nie wystarczy być nauczycielką, trzeba odbyć specjalny kurs egzaminatora i każdy ze sprawdzających ma wytyczne wg których ma sprawdzać matury nieraz w kluczu są tylko rpzykłady poprawnych odpowiedzi, albo sens ogólny zdania, które

Rozszerzenie ,a matura

Witam ,we wrześniu idę do pierwszej liceum ,problem jest z wyborem rozszerzenia uwielbiam matme i fizykę ,ale chciałbym iść na studia medyczne :/ gdzie jest potrzebna biologia i w niektórych przypadkach chemia ,którą można by zastąpić fizyką. Myślałem o pójściu na mat-fiz ,a biologie i chemii bym

Re: Biologia..

kartkówki i odpowiedzi do książki Biologia na czasie matura 2015!!! Wydanie z roku 2014! NOWOŚĆ! Kontakt gg: 47597986 sprawdziany24@vp.pl sprawdziany24gim@op.pl

Biologia rozszerzona.

. Wszyscy mają super wyniki, zajmują miejsce tym dobrym w liceach a i tak po pół roku się przenoszą, bo nie dają rady. Podejrzewam, że mogło się udać ludziom, którzy w tej maturze nie doszukiwali się wiedzy z poziomu rozszerzonego tylko pisali na chłopski rozum. Będzie pewnie z przyrodniczymi tak jak w

Re: Matura z biologii

Jak nie zdajesz fizyki to możesz próbować do Poznania na AM - tam zdajesz rozszerzoną biologię i do wyboru rozszerzoną chemię lub fizykę.

Ceimnogrodzka matura z biologii

Uprzejmie donoszę opolskiej społeczności forum Gazety Wyborczej, że na dzisiejszej maturze z biologii na poziomie rozszerzonym nie było ani jednego pytania z ewolucjonizmu, mimo, że dotąd takie pytania ma maturze były, były też na maturze próbnej. Szkoda, że pan szkapa i ten drugi dowód na

Wos rozszerzony - odpowiedzi

gdzie sa odpowiedzi do matury z wosu rozszerzonej?

biologia na maturze

slyszalam ze latwiej "potknac" sie na maturze podstawowej z bioli niz na rozszerzone, moze ktos zdawal i moze sie wypowiedziec na ten temat??pozdro ;))

kurs z biologii

Witam, poszukuję pilnie nauczyciela biologii, który pomógłby w przygotowaniu do matury na poziomie rozszerzonym Z góry dziekuje za informacje

Re: Matura rozszerzona z biologii

Przejrzyj sobie stare matury to będziesz miała obraz tego co się pojawia. Nie jest możliwe udzielenie jednoznacznie odp na to pytanie, bo jak wiadomo polecenia zawsze są różne i odnoszą się do różnych zagadnień. pozdrawiam.

Re: Matury 2012

imasumak napisała: > No dobrze już dobrze, pisz :) Córcia - moje młodsze dzieciątko. Rozszerzony angielski, biologia, chemia -- Naucz się śmiać z samego siebie. Będziesz miał ubaw na całe życie...

poziom rozszerzony biologia

są gdzieś pytania na jutrzejszą rozszerzoną maturę z bilogii?

hm.......nie bylo bardzo trudene ale... mam nadzieje ze zamieszczone odpowiedzi do arkusza beda podlegac jakims poprawka i ezaminatorzy nie beda sztywno trzymac sie sugerowanych odpowieddzi poniewaz mozna bylo przytaczac rozne argumenty , ktore rowniez byly dobre.a tak na marginesie to wydaje

Re: Matura 2010 - biologia - arkusze i odpowiedzi

co takie trudne ze nadal nie ma odpowiedzi do rozszerzonego ze eksperci nie daja rady...

Nie może być A, bo jedno izie z gradientem stężeń, a drugie wbrew. W odpowiedzi jest "dyfuzja tych gazów jest zgodna z gradientem.." a nie jest :))

Matura rozszerzona z polskiego, biologii i chemii?

Witam. W niedalekiej przyszłości marzę o studiowaniu na filologii polskiej i farmacji. Dlatego rodzi się pytanie: czy możliwe jest zdawanie matury rozszerzonej zarówno z języka polskiego, biologii, jak i chemii na poziomie rozszerzonym za pierwszym podejściem? Czy to zbyt dużo nauki? A może

debilem jest ten co kuł tyle co na medycyne na nowa mature z biologii

mysle ze masz,bo sama tak napisałam. A może mi ktos powiedziec o której zamieszczą odpowiedzi?

kłebuszek nerkowy jest dobrze tak mi przynajmniej pani od biologii powiedziala wiec mozna jej chyba zaufac co do wynikow to 70% powinno byc pewnie tutaj to bedzie jeden z najgorszych wynikow ale i tak jestem bardzo szczesliwy

Torebka Bowmana sklada sie z torebki nefronu i kłębuszka naczyniowego. Odpowiedzi kłębuszek naczyniowy i torebka Bowmana sa poprawne wg. mnie :D

odpowiedzi beda po 15,ale w sumie nie wiem po co mam sprawdzac skoro wiem ze nie zdalam a taka banalna byla...;(:(:(

Re: Biologia!!!rozszerzenie

Niech skacze. W tamtym roku biologia mało opierała się na wiedzy biologicznej. To nie było dobre, matura z biologii powinna być inna a nie gimnazjalne zadania o komarzycy i tak dalej. Masz szczerą, prawdziwą nadzieję, że matura z biologii w tym roku będzie odpowiednia i zrobi sito miedzy tymi

Re: Biologia łatwa (poziom rozszerzony)

wiesz moja nauczycielka ktora jest szefowa tych matur wlasnie od biologii powiedziala ze tylko to co jest w kluczu innych odpowiedzi juz nie zaliczaja

Biologia rozszerzona... banalna?? :)

NIedawno skończyłam pisać maturkę z biologi i jestem bardzo zadowolona :D Moim zdaniem Cke zrozumiało że zeszłoroczna była zbyt trudna :D Niektóre pytania moim zdaniem były na poziomie gimnazjum, a do całej matury wcale nie trzeba było się wiele uczyć... myślę że przekroczę 80 % ... oby ;)

ee gdzie bylo pytanie o sprzezone z plcia? ;> jak byla krzyzowka genetyczna to purpurowe kiedy wychodziły wg was? jak jakie mialy allele? literami odpowiedzi sie nie sugerujcie bo mogly byc grupy :)

tylko trzeba napisać żeby uznawali rózne odpowiedzi i z komara i z nerek. Bo w sumie to u kamara i rozmnarzanie i pokarm jest prawdziwe , a w nerce to3 odpowiedzi : torebka bowmana, Kłębuszek, i ciałko nerk. Sądzę że to zadanie z nerką było źle sformułowane

To sobie przeczytaj jeszcze raz pytanie. Trzeba było wyjaśnić mechanizm przenikania gazów z powietrza pęcherzykowego do krwi, a w odpowiedzi "a" jest mowa o ciśnieniu atmosferycznym, które tutaj nie było w ogóle potrzebne.

Korepetycje z biologii

Witam, pilnie poszukuję korepetycji z biologii na poziomie rozszerzonym, przygotowujących do matury z tego przedmiotu. Kontakt - tel: 531094854, e-mail: marta.wasniewska@hotmail.com

tez miałam a.. a z allelem cos tam ze sprezone z plcią:P - ja c i z transgenicznym organizmem! mialam a

No ciekawe co będzie??? czytałem ze mają byc elementy botaniki bo dawno ich już nie było fotosynteza i inne. Przez tydzień zrobiłem więcej testów z bio niż z polskiego przez 3 lata liceum. Ale nie wiem czego się spodziewać...

Właśnie też się zastanawiam, zrobiłem więcej testów przez tydzień niż z polskiego przez 3 lata liceum;] czytałem, że prawdopodobnie będą jakieś zadania z botaniki tz. fotosynteza i inn., bo już dawno nie było.

ja napisałam, ze Ałaczy sie z T podwojnym wiazaniem wodorowym, a cytozyna z guanina potrojnym wodorowym i teraz nie wiem jak ma byc :/

z ta aerenchyma napisałem ,ze miekusz powietrzny umozliwa utrzymywanie sie roslin na wodzie, co sprzyja fotosyntezie , a w drugim, ze ułatwia transpiracje?? :O

ja dalam ze puryna (dwupierscieniowa) laczy sie z pirymidyna (jednopierscieniowa) i ze wiazania wodorowe.

@nataasha mam tak samo jak ty. tylk dałem uzasadnienie ze sciany z celulozy, no i w 1 zad dałem a, wybrałem a ponieważ jak wdychamy powietrze to we krwi jest duzo CO2 a mało O2, i przenikaja zgodnie ze stężeniami. No nie wiem moge sie myslić A co daliscie z nicmi DNA? ja dałem ze jest

przydatne ksiązki na maturę rozszerzoną - BIOlogia

Witam, moje pytanie do Was brzmi: czy macie jakieś sprawdzone, przydatne a przede wszystkim zrozumiałe książki do matury z biologii rozszerzonej ? Jeśli tak to proszę o autora i tytuł ! :)))

Re: Biologia rozszerzona... banalna?? :)

klucza pewnie nawet na oczy nie zobaczymy :) bo podobno do tej pory nie ma z matury z 2006 a jeśli nie będzie zaliczane?? nie uważacie, że to będzie za proste?? tak ale może być zaliczana odpowiedz, że odżywiają się krwią aby złożyć jaja a inne odpowiedzi nie :) a w odpowiedzi pisze, że

ja napisałam z tymi przyczynami ze temperatura i zróżnicowanie gatunkowe ekosystemu jak myslicie zaliczą mi to???

a ja mam prawie wsztsko dobrze. wlasnie sobie z ksiazka sprawdzam, bede miala z 58pkt :)

Książki matura rozszerzona biologia, chemia+podsta

Mam do sprzedania komplety książek, które zawierają: z biologii: -maturalnie , że zdasz, zbiór zadań poziom podstawowy i rozszerzony wyd.WSiP -zbiór zadań, testy- Barbara Bukała -100 zadań maturalnych (wskazówki dotyczące właściwych metod rozwiązywania zadań), podstawowy i rozszerzony

ja dałem a, a w tym co 2 trzeba bylo wybrac z ukladu pokarmowego to co?? i jaki problem badawczy do tego ze sloneczkiem, a hipoteza z komarami taka: zmiana wilgotnosci wplywa na zachowanie(nie pamietam jakiego tu slowa uzylem) komarow jest dobra jak sadzicie??

mam pytanie do tego zadania z genetyki z 2 prawa mendla pisało tam ze napisz genotypy osobników purpurowych a potem jeszcze raz pisało wszystkie genotymy osobników purpurowych ja napisałem wszystkie 9 a jak wy?? bo 9 było osobników purpurowych choć niektóre genotypy sie powtarzały??

trzeba być artystą, żeby zrąbać zadanie z wykresem... kurde ale jestem głupia;( a jeśli chodzi o zadanie z DNA to ja napisalam tam cos o replikacji semikonserwatywnej...

bylo na pewno C; im kobieta starsza tym jest wieksze prawdopodobienstwo ze urodzi dziecko z zepolem downa

Ja napisałam, że przenosi śpiączke afrykańską, bo przed wejściem kumpel mi mówił coś o musze tse-tse i myslalam ze ona przenosi malarię, wiec tu walnelam spiaczke -___- Ale juz sobie za to cale 2 zadania o komarach odjelam 3 pkt na zapas, bo nie znam dokladnej odpowiedzi na wykres itd, a tak

o które dokładniej zadanie Ci chodzi? Ja z komarem miałam problem:/ Napisałam, że komarzyce wykorzystają Fe pochodzace z rozkładu hemoglobiny, za bardzo sie chyba zagłębiłam. No i źle mam z umieszczaniem alleli i tym ostatnim zadaniem...eh

i jak poszło?:) zawsze myslalam ze mam wolny intrnet a tu prosze;p jestescie zadowoleni?? ja nie bardzo... bedzie ok. 75 - 80%... wszoraj z gegry 10 % wiecej... kurde... kwas

Jestem za! piszmy z chęcia sie podpisze, poniewaz dałam, ze umozliwa rozmnażanie sie komarów a jak wiemy każdy punkt jest na wagę zlota, pozdrawiam, czekam na petycję do podpisania

ja mysle ze powinni uznac, ale dałam plame, bo napisałam ze rhizobium umozliwiaja przyswajanie roslinom azot w postaci jonow azotanowych - pomieszało mi sie z Nitrosomanos etc. uznaja czy strace?? a czemu maja byc wyzsze wyniki w tym roku??

Aaaaaa. Teraz się skapnełam, że dałam hormony od razu jako pierwsze i trypsynogen. Potem uświadomiłam sobie, ze pierwsze 10 pytan jest z podstawy i mysle sobie: o hormonach tkankowych ukl. pokarmowego raczej nie bylo na podstawach, więc to pewnie nie ma być i skreslilam i dałam żółć. Teraz

i dokładnie to samo zobie pomyslałam, wiec ostatecznie dałam,z e tylko mężczyćni, bo w końcu srzęzone z płcia, więc nie zwykła recesywnośc

napisalam co2! a w tamtej reakcji katabolicznej oddychanie..i funkcje wody to niepamietam dokładnie,ale wiem,ze rozpuszczalnik zwiakow org.. i cos jescze...a jak macie z tymi bialkami co odbudowuja miesnie??