Sake

Sake

Przeszukano 118 340 103 wypowiedzi na 1 492 forach

marker ca 125 - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Marker CA 125

Hej, napiszcie jakie miałyście wyniki Ca-125, a te które miały wysoki wskaźnik co oznaczało??? Ja mam chyba nieznacznie podwyższony: 65, i mam nadzieję że to nic strasznego.

marker CA 125

Witam serdecznie jestem nowa na tym forum. U mojej mamy 2 lata temu wykryto raka jajnika. W wyniku operacji usunieto guza w całosci i zastosowano chemioterpie, ktora dała całkowita remisje choroby. Markery nowotworowe od 2 lat ma na poziomie 7 - raz tylko jakieś pół roku temu miała 14 ale

marker CA 125

No właśnie- proszę o wszlekie informacje odnośnie tego markera- na czym polega, Wasze doświadczenia etc. P.S Ewentualnie-jakie są koszty oznaczenia i gdzie można wykonać to w Poznaniu. Pozdrowienia

Marker CA 125

Jestem po wizycie u lekarza. Mam zrobić to badanie, nie orientujecie się jak długo czeka się na wynik? -- Szydełko i kawa www.facebook.com/Szyde%

Wahania markera Ca 125

Czy przy endometriozie macie badany marker Ca 125?? Ja przed laparotomią przed wycięciem torbieli miałam Ca 125 równe 68, potem przez cały okres brania visanne marker równy 4. Od kilku miesięcy nie biorę już visanne i marker podskoczył do 22. To wprawdzie jeszcze norma bo granica normy to 35

wysoki marker Ca 125

Mam torbiel na jajniku, która mimo że biorę tabletki hormonalne nie chce się wchłonąć - choć nie jest duża bo ok. 3,5 cm x 3 cm. robiłam już dwa razy badanie na markery i najpierw było 68, a teraz 83. Teraz czeka mnie zabieg. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i dobrze się skończyło, tzn

marker CA 125

problem z nim jest taki ze wtrakcie miesiaczki i jak sa torbiele (albo pecherzyki np w zaawansowanym pcos) tez wychodzi wysoki:( -- Moje wykresy "to TYLKO kwestia czasu..."

CA 125

witam. mam takie pytanko, gdzie trzeba robic badanie CA125. Wiem ze to badanie krwi na marker nowotworowy, ale nie wiem gdzie to robic.

Re: marker CA 125

oraz tomografię komputerową. Wzrost markera CA125 nie zawsze musi oznaczać wznowę choroby, jak i to jeśli jest w normie. Co prawda doniesienia medyczne wskazują, że wśród pacjentek u których marker CA125 był podwyższony na początku choroby systematyczny wzrost powyżej normy może zwiastować

Ca 125

Mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi i może ktoś pomoże mi na tym foru. Czy przyczyną wzrostu markerów Ca 125 jest tylko i wyłcznie rak czy też inne przypadłości?

Marker Ca125 a torbiele

Czy przy torbielach jajnika poziom markera Ca125 może być podwyższony? Czy tylko przy nowotworze? Nie wiem jak interpretować wynik? Norma jest do 36 jednostek, a wynik jest pow. 300.

A czy jesteś pod opieką poradni genetycznej? Choroba Twojej mamy powinna być dla Ciebie wskazaniem do takiej opieki i to bezwzględnie. Wydaje mi się, że powinnaś również powtórzyc badanie markera CA125 po takim czasie tak na wszelki wypadek. pozdrawiam Robert

Dzięki za odpowiedź, 18-tego wybieram się na oznaczenie markera, byłam w poradni genetycznej, w 70% wykluczyli gen odpowiedzialny za raka jajnika i zalecili wykonywanie USG i oznaczanie CA125 naprzemiennie co pół roku.

nowotworów surowiczych; przy nowotworach śluzowych większą dokładność ma marker CA 19-9 (wynik normalny: 0.00 - 37 U/ml). Bardziej swoisty dla nowotworów jajnika ma marker CA 72-4, który z kolei ma niestety niższą wrażliwość niż CA 125. Dlatego często robi się screening wszystkich trzech i dodatkowo

Re: Marker CA 125

Marker Ca-125 jest niespecyficzny. To znaczy, że nadaje się do monitorowania postępów terapii jednak nie nadaje się do diagnostyki przesiewowej. Czyli nie nadają się do stwierdzenia na postawie ich poziomu co się dzieje. Można mieć nowotwór i mieć niski poziom markera, a można nie mieć nowotworu i

Można mieć nowotwór i mieć niski poziom markera, a można nie mieć nowotworu i mieć poziom podwyższony dokładnie, moja kuzynka miała Ca- 125 w granicach 40, czyli tylko nieznacznie było przekroczone poziom normy 35, a przedtem jej wykryli torbiel na jajniku i dlatego kazali zrobić marker, wyszło

Odebrałam wynik markera Ca-125, jego wartość to 8,9 więc znacznie niższa niż poprzednio. Robercie bardzo mi przykro z powodu wznowy u Twojej żony, ja też jestem ze Szczecina i bardzo chciałam abyście mogli już odpocząć od tego wszystkiego. Mam nadzieję że mimo wszystko wygracie. Trzymam

U mnie marker Ca wynosi 124? dziś właśnie dostałam skierowanie do szpitala z powodu torbieli. Boję się co to będzie.

Jesli mama miała podwyzszony marker CA 125 przed wycieciem guza , w tym znacznie podwyzszony, to oznacza,ze reaguje na marker i moze on byc jakims sensownym wskaznikiem w monitorowaniu choroby. U mojej mamy CA 125 spadl po pierwszej operacji i pierwszych chemiach do 4. Potem kilka miesiecy po

Nunia01 napisz proszę jeszcze raz jaki wskaźnik ca125 miałaś po operacji.

Wynik HP w porządku?czyli wynik ca 125 w moim przypadku okazał się podwyższony przez torbiele.

Dziękuję za pomoc!Czy oznaczanie Ca 125 mozna wykonać w laboratorium odpłatnie bez zlecenia lekarza?

Pamiętaj tylko, że ten marker jest podwyższony np w endometriozie. Piszę to ponieważ dostając podwyższony wynik kobiety wpadają w panikę. A on jest w zasadzie niemiarodajny bo nie świadczyć tylko i wyłącznie o raku.

Ja mam endometriozę i marker 125 wychodzi wysoki. Ale mój lekarz zanim poznał wyniki histopatologiczne, zanim zrobił oparcję to tylko na podstawie USG i bolesnych @ stwierdził że to jest endometrioza więc myślę że na podstawie USG można to swierdzic bo wtedy jest inny obraz torbielek, ale że

Moja mama zmarła na raka jajnika w wieku 48 lat, ja mam 30 lat regularnie robię badania USG, od kilku razy mam śladowe ilości płynu w jamie Douglasa (nie jestem pewna pisowni), we wrześniu pierwszy raz oznaczyłam markr CA125 i wyszedł wynik 31,5 niby w normie, jednak mnie niepokoi

To bardzo dobrze, że na tym etapie nie wykryto mutacji genu BRCA1. Powtórzenie markera jest rozsądne, ale nie zapominaj o cyklicznych badaniach obrazowych. Daj znać jaki teraz jest poziom markera. Życzę powodzenia i zdrowia. Robert

Jestem już dwa tygodnie po zabiegu , miałam laparoskopie.Czekam w tej chwili na wynik histopatologiczny.Okazało się że miałam dwie torbiele jedną prostą drugą endometrialna oraz zrosty .Ja jeszcze przed zabiegiem robiłam badanie na drugi marker HE 4 wyszedł w normie.Mam nadzieję, że będzie dobrze.

Marker CA-125 we krwi??

Czy na badanie krwi pod kątem obecności tego markera trzeba mieć skierowanie od lekarza? czy można je normalnie odpłatnie wykonać??

To dobre wieści, pamiętaj tylko o badaniach obrazowych szczególnie USG przezpochwowe i cyklicznych badaniach markera. Trzymamy się jakoś, ale dzisiaj nie chce mi się o tym kompletnie pisać, bo tkwimy w totalnym maraźmie. pozdrawiam Robert

Marker Ca125 -- wynik 905

guza. nie wiadomo bylo czy to jajnk czy watroba. babcia jeszcze we wrzesniu zlamala noge w kostce, lezala, zakrzepica itp... a teraz to nigdzie jej nie chca przyjac, chyba ginekolodzy stwierdzili ze to za pozno ze woda w brzuchu prywatnie zrobilismy Ca125 ktore okazalo sie przekraczac norma (do

Spokojnie. Sladowe ilosci plynu w jamie Douglasa moga byc takze w czasie jajeczkowania i jest to normalne. Nie jest normalne jak sie robi kila USG pod rzad w krotkim czasie i plyn ten nie znika. Nie oznaczałam osobiście jeszcze nigdy CA 125, jestem poniżej 30. Wiem, ze na pewno byłby

Odpowiadać też, więc żale nie na miejscu, a jakie pytanie, taka odpowiedź. Kto może wiedzieć, ile dni ty będziesz czekać na wynik w swoim laboratorium?? Dostałaś odpowiedź, że może być dzień, dwa lub trzy, bo tak jest, czego jeszcze byś chciała, skoro przecież właśnie o to pytasz? -- Wstając z

Szkoda mi czasu na pisanie do Ciebie pasqdo. Wątek jak zauważyłaś założyłam o późnej porze, więc gdzie miałam zadzwonić? Nie wolno? Wizytę miałam wieczorem. Ot cała filozofia. -- Szydełko i kawa Cz, 12-08-2021 Forum: emama - Re: Marker CA 125

sundace46 napisał(a): > Naprawdę nie możesz zadzwonić do laboratorium żeby zapytac tylko zakładasz wąte > k? Litości. No nie możecie jej odpuścić. Musicie bo się udusicie. -- Never trust a man in a blue trench coat Never drive a car when you're dead

Reasumując - wynik był tego samego dnia. -- Szydełko i kawa www.facebook.com/Szyde%C5%82ko-i-kawa-113485170473000/photos/pcb.326805295807652/32680482

samawsnach napisała: > Przypominam, że jesteś na forum, gdzie pojawiają się wątki " jak ubrać się do z > oo";) Serio? :D

Jak to jest, że jedne gwiazdy mogą pisać co chcą, a inni ciągle piszą nie tak, nie o tym? Cy tutaj panuje jakis lepszy sort? Ogółem się komuś nie podoba - nie wchodzi, nie czyta, nie pisze. Wątek spada i spada i znika. Proste.

Jedna z drugą - jesteście wspaniałe! Gdyby nie Wasze dopie...lanki, nie byłoby ważne :) na mnie to chamstwo nie robi wrażenie, bo nie o mnie świadczy. A pytać może każdy. -- Szydełko i kawa Cz, 12-08-2021 Forum: emama - Re: Marker CA 125

Dzień, dwa, czasem trzy. Wybierz sobie odpowiedź albo załóż wątek, którą odpowiedź wybrać. -- Wstając z kolan upadliśmy na głowę

Już wszystko wiem, dzięki. -- Szydełko i kawa www.facebook.com/Szyde%C5%82ko-i-kawa-113485170473000/photos/pcb.326805295807652/326804822474366

Ty się musisz strasznie nudzić -- Szydełko i kawa www.facebook.com/Szyde%C5%82ko-i-kawa-113485170473000/photos/pcb.326805295807652/326804822474366

joyce, u mnie właśnie ma być w kierunku endometriozy, dziękuję . -- Szydełko i kawa www.facebook.com/Szyde%C5%82ko-i-kawa-113485170473000/photos/pc

pasquda77 napisała: > Na forum jest bardziej dramatycznie, sorry ale trudno się powstrzymać... Wcale nie tak trudno, ale napewno łatwiej się przyp...dolić, wszak to hedna. -- Never trust a man in a blue trench coat Never drive a car when you're dead

Na forum jest bardziej dramatycznie, sorry ale trudno się powstrzymać... przecież odpowiedź na to pytanie można znaleźć w google.

Dziękuję Nunia01 ale jestem z innego regionu Polski i dostałam skierowanie do szpitala do Rzeszowa. Pozdrawiam?

abrazja dotyczy chyba jamy macicy, torbiel masz na jajniku, chyba, że to polip albo coś jeszcze innego jeśli torbiel na jajniku, to wtedy laparoskopia albo laparotomia i wycięcie torbieli

Operacja będzie:) Wytną i zrobią badanie histopatologiczne. W przeważającej części przypadków to koniec historii. I tego się trzymaj. Nerwy na zapas nic nie zmienią. Jeśli masz możliwość wyboru szpitala wybierz taki gdzie operują również nowotwory. Możesz wcześniej skonsultować się (prywatnie pewnie

Czekaj spokojnie na wyniki. Z torbieli prostej i z endometralnej nic złego się nie wykluje. A zrosty niestety możesz mieć i po operacji. Trzymam kciuki!

Hej, jestem w podobnym przypadku - tzn torbiel i skierowanie do szpitala. Napisz czy już jesteś PO zabiegu? czy to tylko abrazja? czy coś więcej??

Proponuję w takim razie trzymać się wersji, że operacyjnie usuną Ci torbiel (bo o torbieli pisałaś a nie o guzie). Później trudne dwa - trzy tygodnie czekania na wynik hist-patu. No i średnio przyjemna rekonwalescencja. Trzymam kciuki żeby to było tyle. Daj znać co i jak.

coś w okolicach 60 czy 70. Nie pamiętam. To było w 2010 roku:) Przy czym mój nowotwór został ostatecznie zakwalifikowany jako o granicznej złośliwości. Do tej pory z przejściami, ale w sumie w porządku.

Nie wiem jak to wygląda w Polsce, ale znalazłam artykuł na ten temat: wiadomosci.sierakowice.pl/?a=1&id=146&arch=1; więc chyba potrzebujesz skierowanie. -- To you I'm an atheist - to God I'am the Loyal Op

markery CA125 kontra H4

postanowiłam poczytać sobie wypis i zdrętwiałam : Marker Ca 125 - 90 ( czyli norma przekroczona 3 krotnie ) za to marker H4 - normie. Przy wypisie nikt mi nic na temat oznaczenia markerow nie powiedział. Wiem ,że to są markery diagnozujące raka jajnika : - Jak mam to wyjaśnić ? - macie jakąś

CA-125

W poniedziałek lekarz stwierdził że moje dwie torbiele (prawdopodobnie endometrialne) się wchłonęły) i operacja jest niepotrzebna, wczoraj poszłam zrobić badanie CA-125 i dziś zobaczyłam że marker wynosi 73.80. Czy to świadczy o tym że endometrioza jest na innych organach? Miałyście coś takiego

CA 125

niską dawkę hormonów. jest narazie dobrze więc temat endometriozy odsunęłam od siebie, przeczytałam właśnie u Was o markerze CA 125,wcześniej od nikogo o nim nie słyszałam, czy ma sens zmierzenie go w moim przypadku? dziękuję

torbiel a wysoki marker CA 125

Mam pytanie do kogoś, kto może miał podobną sytuację. Wykryto u mnie torbiel na jajniku, w ciągu kilku miesięcy zmalała, ale okazało się, że mam kilkukrotnie przekroczoną normę markera CA 125. Dostałam od lekarza Progesteron na 10 dni i kontrola po miesiączce. Czy takie wysokie markery mogę byc

Marker Ca 125 robi się....................

Marker Ca 125 robi się najlepiej podczas @ bo wtedy endo szaleje, jajniki pracują. Mój przykład z tym badaniem był taki, ze robiłam go w 21 dc po owu i wyszedł w normie 19,9, potem gin kazał powtórzyć zaraz podczas @ w 3 dc i wynik był koszmarny - 206. Gin się przeraził. To potwierdziło

Endometrioza a badanie markera CA-125

zasugerowane przez mojego lekarza badanie markera CA-125. Wynik wynosi 23,90 i widzę, że jest w normie, ale nie wiem czy są to normy dla piętnastolatek? Ktoś pomoże? -- https://img.1gif.pl/zebra/zebra-1.gif

Re: wysoki marker Ca 125

Absolutnie nie bój się. To na 99,9% żaden RAK a cysta ENDOMETRIALNA. Masz zapewne endometriozę. Ja miałam usuniętą taką torbiel. Laparoskopowo. Nic strasznego, naprawdę. Marker Ca125 właśnie z reguły podwyższony jest z powodu endometriozy. Ja miałam grubo ponad 200. Cysta endometrialna sama się

Re: CA125

niemozliwe ze z piersią Ca125 jest markerem nowotworowym jajnika

markery rakowe -> wynik CA 125 !!!

wynik CA-125 wyszedł 9,35 U/ml --> to bardzo źle? do lekarza idę dopiero za 2 cykle , więc jeśli ktoś cos o wynikach może mi powiedzieć-będę wdzięczna niezmiernie.

Jaki byl wasz marker CA125?

Hej dziewczyny czy mozecie podzileic sie ze mna waszymi wynikami badania CA 125 ja przy normie do max 16.3 ul mialam 16.5 jak bylo i was? pozdrawiam

Marker CA 125 a tabletki anty.

Robiłam ten marker w trakcie brania 1-go opakowania Regulonu. Wyszedł ok - 9.09 przy normie do 21. Mam torbiela na jajniku. Czy tabletki anty. mogły sfałszować wynik?

Obecność markera CA-125 we krwi??

Czy na badanie krwi pod kątem obecności tego markera trzeba mieć skierowanie od lekarza? czy można je normalnie odpłatnie wykonać??

Re: Marker nowotworowy CA-125

Norma powinna być podana razem z wynikiem. O ile mnie pamięć nie myli to norma jest do jakichś 30 (?). Należy pamiętać, że marker jest niespecyficzny: to znaczy, może być w normie przy procesie nowotworowym, albo może być podwyższony z innych przyczyn (stan zapalny w okolicy miednicy

Ca 125

Hej dziewczynki, czy któraś z was miała robione to badanie wykrywające markery nowotworowe?? Ja mam torbiel na jajniku, która podczas badan usg nie budziła żadnych sensacji - zwykła torbiel surowicza i jak pani doktor stwierdziła badanie Ca 125 dała mi tylko dla proformy...3 tygodnie czekania an

Re: CA 125

Zgadzam się, marker Ca125 nalezy zrobić, ja robiłam go 2 razy, najpierw gin kazał mi zrobic po owu w 21 dc i wtedy wyszedł mi w normie - 19,9 (norma do 21) a już podczas 3 dc podczas @ marker przewyższył normę 1000%, same babki w labo rator. się zdziwiły a mój gin powiedział; o kurcze. To mi

ca 125 gdzi emozna wykonac?

dostalam skierowanie od prywatnego lekarza ginekologa aby wykonac ob krwi, mocz oraz crp i marker ca 125 wszystko na jednej karteczce, moje pytanie brzmi czy ten marker robi sie w jakims specjalnym laboratorium czy normalnie tam gdzie pojde oddac krew i mocz, czy jesli mam skierowanie od

Re: ca 125

ja mam na wyniku, ze 21 w tych jednostkach, to max, ale nie martw sie bo ten marker jest niemiarojadajny, kazde zapalenie w organizmie powoduje podwyzszenie wskaznika! np. chory zab itp. zbadaj powtornie! moj lekarz kazal zbadac ten marker po to, aby ewentualnie wykluczyc endometrioze! jednak

to nie jest test ,,,, Ca125 to jest marker nowotworowy jajnika , badanie wykonuje się po stwierdzeniu na jajniku lub w jajniku jakichkolwiek nieprawidłowosci , guzów , torbieli , stanów zapalnych :)

Re: Ca -125

Jeżeli wynik markera jest w normie to jeszcze nie przesądza sprawy, ten wątek był już omawiany na forum szczegółowo, najlepiej abyś go odszukała. Nie rozwijając tematu wynik markera najlepiej służy do oceny wyniku leczenia przez onkologa, w pozostałych przypadkach ma wartość jedynie poglądową.

Gość portalu: nglka napisał(a): > Marker Ca 125 wykonuje się nie tylko przy podejrzeniu raka jajnika .... > badanie to zaleca się kobietom z torbielami poniewaz choroba zwana endometriozą > (torbiele endometrialne)znacznie podnosi jego wynik a nie ma nic wspólnego z

porównanie wyników Ca 125

prosze o porównanie wyników. 1000 U/MZ 25.05 nastepny 54,05 IU/MZ 20.05 . czy marker poszedł do góry?

Re: ca125

Po samym poziomie markera CA125 nie można zbyt wiele powidzieć. Ten marker jest jednak oznaczany w raku jajnika, ale nie musi zaraz wskazywać tą chorobę. Piszesz jednak, że mama miała usunietą macicę, a co mówią lekarze i z jakiego powodu doszło do operacji. Zapewne najważniejszy będzie wynik

Ninno marker CA 125 jest markerem nowotworowym, ale nie tylko. Lekarze zlecaja to badanie rowniez wtedy kiedy chca wykluczyc endometrioze. Lekarz tlumaczyl mi ze jezeli wynik tego badania jest niski to prawdopodobienstwo chorowania na endometrioze jest niewielkie natomiast jesli przekracza on

Re: Marker Ca125 a torbiele

Tak, przy torbielach marker Ca 125 może być podwyższony.

Re: Ca 125

Ja też miałam robiony marker CA 125 - u mnie znacznie powyżej normy oznaczał endometriozę więc nie ma co niepotrzebnie panikować - idz do lekarza..Życze wszystkiego dobrego

Marker Ca 125 wykonuje się nie tylko przy podejrzeniu raka jajnika .... badanie to zaleca się kobietom z torbielami poniewaz choroba zwana endometriozą (torbiele endometrialne)znacznie podnosi jego wynik a nie ma nic wspólnego z rakiem jajnika . Badanie to nie jest jednak zbyt wiarygodne

Re: wysoki marker Ca 125

Dziękuję za słowa otuchy, to naprawdę dla mnie wazne, bo jak człowiek pozostawiony jest sam ze swoimi myślami to czasem jest ciężko... Cieszę się, że w Twoim wypadku wszystko dobrze się skończyło więc mam nadzieję że i u mnie będzie dobrze.

koszmarny wynik Ca - 125 marker nowotworowy PILNE

Witam na forum. W pt odebrałam wynik marker Ca-125 i wyszedł bardzo wysoki wynik bo aż 205 :(. W lutym miałam 83 robiony podczas okresu i torbieli. Nie wiem co może być przyczyną. Na usg lekarz nic nie zobaczył na jajnikach poza małym pęcherzykiem 10 mm. Opiszę trochę co było wcześniej. W