Przeszukano 118 166 561 wypowiedzi na 1 487 forach
a może wątek kulinarny vi - najlepsze wpisy
-
Re: A może wątek kulinarny XV
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI Czytaj więcej...
-
Re: A może by tak wątek kulinarny XIII
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI Czytaj więcej...
-
Re: A może by tak wątek kulinarny XIV
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI Czytaj więcej...
-
Re: A może wątek kulinarny XII
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI Czytaj więcej...
a może wątek kulinarny vi - pozostałe wpisy
A może wątek kulinarny VI
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,74741934,118219584,Re_A_moze_by_tak_watek_kulinarny_.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY (zarchiwizowany) -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/HtdTpxEavnBLUb89UX.jpg
Re: A może wątek kulinarny XV
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI
Re: A może wątek kulinarny XII
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI
Re: A może wątek kulinarny X
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI -- :prezent:
Re: A może wątek kulinarny IX
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI
Re: A może wątek kulinarny XI
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI -- :choinka:
Re: A może wątek kulinarny VI
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,146747289,146747289,A_moze_watek_kulinarny_IV.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY IV -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/HtdTpxEavnBLUb89UX.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,151187285,151187285,A_moze_watek_kulinarny_V.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY V -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/HtdTpxEavnBLUb89UX.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY II -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/HtdTpxEavnBLUb89UX.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,141245019,141245019,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_III.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY III -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/HtdTpxEavnBLUb89UX.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
XIX wiek. Biografowie Włodzimierza Lenina odnotowują, że choć on sam był smakoszem, to jego małżonka Nadieżda Krupska była całkowitym antytalentem kulinarnym. Po wielu latach spędzonych na emigracji żona wodza rewolucji przyswoiła sobie z trudem kulinarny elementarz: kotlety oraz – jajecznicę
Re: A może wątek kulinarny VI
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/yPUzot04ViMaG8bu8X.jpg -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VIII
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VII
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może by tak wątek kulinarny XIV
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI
Re: A może wątek kulinarny VI
Jest domeną prostej kuchni, nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki i kojarzy się współcześnie z "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem. Jajecznica ma długą historię, przewija się w dziejach, występuje w polskiej tradycji, wielokrotnie przytaczano ją w literaturze, a obecnie jest również
Re: A może wątek kulinarny VI
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/vVI1NiUFxZB5dxxRVX.jpg -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może by tak wątek kulinarny XIII
https://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,156200919,156200919,A_moze_watek_kulinarny_VI.html A MOŻE WĄTEK KULINARNY VI
Re: A może wątek kulinarny VI
Sztuka kulinarna. W handlu kardy sprzedawane są odpowiednio przycięte na długie kawałki i związane w pęczki. Przygotowując je w domu, trzeba odciąć pozostałości liści, zostawiając same wybielone, mięsiste łodygi. Następnie trzeba je umyć i pokroić na kawałki o długości 8-10 cm. Gotowane w osolonej
Re: A może wątek kulinarny VI
kuleczki mięso mielone Różnymi ziołami jest doprawione Potem może dodamy sera Może jajeczko dodamy teraz Każdy niech sobie sam komponuje Jak mu się podoba i jak to czuje Na koniec może pomidor, oliwka I już skończona przystawka szybka Ja już za chwilę się do łóżka położę A tobie zdjęcie może coś
Re: A może wątek kulinarny VI
zagotuje dodaj pastę pomidorową do zupy. Całość podgrzej, dopraw solą i pieprzem. W kubeczku rozrób śmietanę , dodając po łyżce gorącą zupę, a następnie przelej zawartość do zupy i zamieszaj. Podgrzej, ale uważaj by zupa się nie zagotowała, bo wówczas śmietana może się zwarzyć. Zupę pomidorową możesz podać
Re: A może wątek kulinarny VI
KAPUSTA BIAŁA FASZEROWANA Gotujemy całą główkę, a gdy zmięknie, nożem nakładamy pomiędzy liście farsz mięsny (może być taki, jak do gołąbków). Jeśli mamy bardzo dużą główkę, można ją podzielić na połówki lub 4 części, ale tak, by liście się nie rozleciały. Zamiast kapusty białej, cukrowej, można
Re: A może wątek kulinarny VI
Szpinak może być spożywany surowy lub gotowany. Dodawany jest do zup, sufletów, makaronów, podawany jest razem z jajkami sadzonymi lub jajecznicą. Duszone liście szpinaku można podawać z serem, śmietaną, jogurtem, szynką, bekonem i anchois. Świeże liście mogą być dodawane do sałatek zastępując
Re: A może wątek kulinarny VI
Mnie w duszy grał taki zespół ziół ale takie klopsiki możemy dowolnie komponować na przykład z ulubionymi przez nas zestawami ziół czy przypraw. Na przykład jeżeli ktoś lubi eksperymenty może skomponować je z przyprawami korzennymi. -- https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z
Re: A może wątek kulinarny VI
Syrop na duszący kaszel Jeśli nie możesz odkrztusić zalegającej wydzieliny, weź kilka kawałków (100 g) świeżego chrzanu, zetrzyj je na tarce, zalej pół szklanki chłodnej przegotowanej wody i pozostaw pod przykryciem na godzinę. Następnie przecedź napar przez sitko. Wyrzuć fusy, a do powstałego
Re: A może wątek kulinarny VI
Możemy też dodać rodzynki a w wersji dla dorosłych - 1/2 kieliszka koniaku. Sałatkę odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Torcik możemy też zrobić z pieczywa tostowego białego i ciemnego. Pasty możemy rozsmarować na całych kromkach. Wówczas po przygotowaniu kroimy go na mniejsze części albo za pomocą foremki czy szklanki wykrawamy kształty. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM
Re: A może wątek kulinarny VI
Ale uwaga – chrzanowa kuracja nie jest dla każdego! Jeśli cierpisz na wrzody żołądka, masz problemy z wątrobą czy nerkami, wystrzegaj się chrzanu w czystej postaci, a także nalewek i wyciągów. Inaczej możesz uszkodzić i tak nadwerężone chorobą błony śluzowe. -- https
Re: A może wątek kulinarny VI
Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mandarynkę - może też być pomarańcza obieramy ze skórki oraz dokładnie oczyszczamy z białych cząstek i dzielimy na ćwiartki. Jeżeli są duże możemy je podzielić na mniejsze cząstki. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM
Re: A może wątek kulinarny VI
szybko wybija w pędy nasienne, a korzenie nie nadają się wtedy do spożywania. Salsefia kwitnie na niebiesko lub różowo. Salsefię możemy przechowywać w piwnicy w gruncie lub pod przykryciem. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC https
Re: A może wątek kulinarny VI
-6- Po ugotowaniu rosołu należy więc połowę jego odlać w inne naczynie i wynieść na chłód ; pozostały rosół zaprawia się dodatkami, z któremi mamy go tego dnia podać. Rosół odlany może stać latem do dnia następnego, zimą zaś nawet dwa i trzy dni w chłodnej śpiżarni przechować go można
Re: A może wątek kulinarny VI
Szałwia lekarska - zarówno w stanie świeżym, suszonym lub w połączeniu z innymi przyprawami można jej używać do tłustych mięs, gęsi, kaczki, fasoli, grochu, soczewicy, soi, bobu, zup, sosów, ryb, w szczególności do węgorza, zapiekanek z ryżu. Szałwia może zastąpić zarówno gałkę muszkatołową, jak
Re: A może wątek kulinarny VI
Żółty ser (może być trochę twardszy) ścieramy na dużej tarce. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Kuchnia ma dopisek "oszczędna". biorąc pod uwagę ilość żółtek w tym przepisie widać jak oszczędzali nasi przodkowie:). Ale może czasem warto sięgnąć do starych przepisów i coś wypróbować -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC https
Re: A może wątek kulinarny VI
Gotowe pączusie możemy posypać cukrem pudrem -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
W tym czasie możemy przygotować farsz na naszą "pizzę" -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Kilka ładniejszych truskawek odkładamy do dekoracji. Pozostałe miksujemy lub ucieramy z serkiem waniliowym. Dodajemy do smaku cukier puder (może też być zwykły cukier) -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
zielonym dodatkiem jest często szczypiorek, ale może też być natka pietruszki, listki kolendry lub bazylii -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
JAJA NADZIEWANE - NADZIENIE ZIELONE ŁAGODNE 3 jajka, szklaka groszku zielonego (może być mrożony lub z puszki), pieprz, sól, łyżka majonezu, pęczek bazylii, natka do dekoracji Jajka ugotować na twardo, wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć do miski, dodać groszek, pieprz, sól, bazylię. Wszystko
Re: A może wątek kulinarny VI
Ja takie coś piłam ale nie kojarzyłam, że to może być nazwane zupą. Raczej kojarzyło mi się z alkoholem -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
bezpośrednio do wazy. Z tłuszczu i mąki przyrządzić ciemnożółtą zasmażkę, rozprowadzić wywarem lub zimną wodą, wlać do zupy, zagotować i doprawić do smaku solą. Kto nie lubi zupy z włoszczyzną, może ją wyjąć, a dopiero potem dodać zasmażkę. Zupę grzybową można podawać z tartym ciastem, makaronem, lanym ciastem
Re: A może wątek kulinarny VI
Jajecznicę podaje się na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Może być przy tym podawana na kilka sposobów: -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
ogórki są zbyt kwaśne odlać trochę wody, która zebrała się w misce. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodać śmietanę. Wymieszać i rozdzielić do salaterek. Sałatka nadaje się do obiadu - może być jako dodatek do mielonego mięsa. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec
Re: A może wątek kulinarny VI
Truskawki wkładamy do naczynia i rozmrażamy. Możemy je lekko przepłukać zimną wodą. Nadmiar wydzielonej wody odlewamy. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Ciasto dzielimy na trzy części, przy czym jedna może być mniejsza od pozostałych (kruszonka) -- https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
Na bazie serka możemy przygotować również białą pastę serową - serek homogenizowany lub twaróg rozdrabniamy z solą i pieprzem. Możemy dodać ulubione zioła. Serek musi być w miarę pikantny aby zgrał się z pozostałymi pastami. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA
Re: A może wątek kulinarny VI
. Odstaw do lodówki. Gdy galaretka jest mocno ścięta, wydmuszkę delikatnie obstukaj i obierz ze skorupki. Obieraj małymi kawałeczkami. Na jajku może pozostać biała błonka, którą łatwo usuń pod bieżącą, zimną wodą. Nawet lepiej, gdy przy odbieraniu zdejmij najpierw samą skorupkę, a potem przy pomocy wody
Re: A może wątek kulinarny VI
chrzanowy korzeń rozdrobnić w szczelnie zamkniętym malakserze, ale to nie będzie to samo. Najsmaczniejszy jest ten utarty ręcznie. Może to właśnie łzy dodają mu smaku i niezwykłych mocy? -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Do pomidorków możemy dodać trochę majonezu, oraz ozdobić je w kropeczki podobnie jak grzybki. Tak przygotowane pomidorki mogą być jadalną dekoracją lub osobną przystawką. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
LEMONIADA 5 cytryn 1/4 szklanki cukru 1 litr wody (może być gazowana) kostki lodu 1-2 gałązki mięty Cztery cytryny umyj, sparz i odetnij końcówki. Pokrój owoce na grube kawałki, włóż do blendera, zasyp 1/3 cukru i wlej tyle zimnej wody, aby przykryła owoce. Zmiksuj, przecedź i odciśnij
Re: A może wątek kulinarny VI
kule i kłaść na rozgrzany tłuszcz, najlepiej smalec lub łój, smażyć na złoty kolor. Usmażone wybierać łyżką cedzakową. Jada się posypane solą do szklanki zimnego piwa. Ciasto nie może długo stać, trzeba je zaraz smażyć. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM
Re: A może wątek kulinarny VI
KOKTAJL TRUSKAWKOWY 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone), cukier do smaku, słodka śmietana wszystkie składniki razem wymieszać lub zmiksować. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚMIETANĄ Po ugotowaniu rosołu, może być tylko smak z włoszczyzny, udusić w maśle pomidory, przecedzić przez durszlak, wlać do garnka, poczem po przegotowaniu zaprawić śmietaną z mąką i posypać na wydaniu drobno pokrajanym koperkiem. Podaje się z grzankami. -- https
Re: A może wątek kulinarny VI
Szpinak ze względu na znaczną zawartość kwasu szczawiowego powinien być spożywany w niewielkich ilościach. Warzywo to nie jest zalecane w diecie, zwłaszcza osób ze skłonnością do reumatyzmu, zapalenia stawów, dny moczanowej, kamicy nerkowej lub nadkwaśności, ponieważ może pogorszyć ich stan zdrowia
Re: A może wątek kulinarny VI
Taki schab dość często robi moja koleżanka, może przepis troszeczkę odbiega od tego podanego ale nie za wiele. Jest pyszny -- *********https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/uVPhOm498Arx1cae5X.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚMIETANĄ Po ugotowaniu rosołu, może być tylko smak z włoszczyzny, udusić w maśle pomidory, przecedzić przez durszlak, wlać do garnka, po czem po przegotowaniu zaprawić śmietaną z mąką i posypać na wydaniu drobno pokrajanym koperkiem. Podaje się z grzankami. -- https
Re: A może wątek kulinarny VI
, tak aby otrzymać rulonik. Nadajemy mu kształt z jednej strony formując dziobek, a na przeciwległym końcu robiąc wgłębienie. Taki rulonik wkładamy do zamrażarki na mniej więcej 2 godziny. W tym czasie jasne ciasto możemy schować do lodówki. Gdy różowe ciasto stwardnieje, wałkujemy jasne na prostokąt i
Re: A może wątek kulinarny VI
SAŁATKA WARSTWOWA 1 mały słoik selera (ewentualnie 1/2 słoiczka), 1 mała puszka kukurydzy, 4-5 jajek, 30 dag szynki lub dowolnej delikatnej kiełbasy, puszka ananasa może być w kawałkach, biała część z małego pora, twardy żółty ser, kilka liści sałaty zielonej lub mix sałat, sól, pieprz, majonez
Re: A może wątek kulinarny VI
ciastem, wrzucić do wrzącego tłuszczu (margaryna, olej, smalec) i obsmażyć na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, dobrze odsączając z tłuszczu. Gorące posypywać przez sitko cukrem-pudrem i od razu podawać. Kto lubi, może do cukru dodać nieco cynamonu, -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353
Re: A może wątek kulinarny VI
Poszczególne elementy sałatki nakładamy warstwami od początku aż do wyczerpania się składników. W przypadku sałatki robionej w salaterce możemy wyłożyć od razu dany składnik lub też nakładać go naprzemiennie. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
ŻEBERKA Z GRUSZKAMI 1 kg żeberek wieprzowych, kompot gruszkowy (może być ze słoja lub ugotowany z suszonych gruszek), 3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, keczup. Żeberka natrzeć solą i pieprzem, posmarować keczupem. W garnku zagrzać olej i żeberka ostro obsmażyć ze wszystkich stron
Re: A może wątek kulinarny VI
. W skórę powbijaj gęsto goździki (możesz też ją ponacinać). Następnie mięso oprósz kminkiem i włóż do bardzo dużego rondla. Zalej wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta i na początku gotuj, zwiększając płomień, a gdy woda już się gotuje, zmniejsz. Szynkę gotuj 2-3 godziny, licząc ok. 40 min na
Re: A może wątek kulinarny VI
, dozys za słaba, Jak dasz więcej, niebezpiecznie, Może się rozsadzić Baba. Bo jak Babie nie ugadnie, Wnet jej na nos siądzie chmura; To się skrzywi, to opadnie, · To zakalec albo dziura. Na tem też to właśnie sztuka,- Miarę zachować w ilości; Oj trudna to jest nauka
Re: A może wątek kulinarny VI
"WYKOŃCZENIE TORCIKA CHLEBOWEGO" Ja niestety nie mogę go wykończyć tak jak to powinno wyglądać, gdyż wśród moich gości będzie więcej niż jedna osoba uczulona na orzechy musiałam wybrać inny wariant -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2vKeNzJ7lid5aPtAAX.pngSALSA MIĘTOWA 1 pęczek mięty, 1/2 cytryny, 1 awokado, sól, pieprz https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/wo41qaeaM0KyEdDsvX.png Miksujemy składniki salsy miętowej, przekładamy ją do miseczki. Salsy możemy użyć do
Re: A może wątek kulinarny VI
Kanapki możemy podać w całości lub przekroić na pół. Na górę kładziemy mini - mielone, przepiórcze jako podzielone na pół, pomidorek koktajlowy itd. W każdą część włożyć wykałaczkę lub jednorazowy ozdobny widelczyk (aby lepiej się sięgało). -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec
Re: A może wątek kulinarny VI
korzeniem, w drugim sukcesywnie odcina się najniższe liście. Zbiór może być prowadzony ręcznie lub w sposób zmechanizowany – za pomocą maszyn podcinających lub kosząco-ładujących. Zbierany plon zależy istotnie od czasu, miejsca i sposobu uprawy. Rośliny wysiewane bardzo wczesną wiosną dają plon zwykle
Re: A może wątek kulinarny VI
Z uwagi na to, że nie mogłam użyć orzechów znalazłam inne rozwiązanie. Przekroiłam "torcik" jeszcze na pół. Wbiłam w niego wykałaczki oraz ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi, połóweczkami jajeczek przepiórczych, mini - kukurydzą oraz serduszkami i motylkami wyciętymi z omletu. -- https
Re: A może wątek kulinarny VI
Każdą z tych past możemy użyć jako dodatek do pieczywa. Wówczas przecieramy całe jajka -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
-3- Rosół taki służy za podstawę do całego szeregu zup zaprawianych i zabielanych. Jako rosół czysty, możemy go podać z włoszczyzną, która się w nim gotowała, krając ją ładnie, i zagotować w nim przed podaniem włoską kapustę, pokrajaną na ćwiartki, oraz kilka kartofli, pokrajanych w talarki lub
Re: A może wątek kulinarny VI
Ciasto dość intensywnie wyrabiamy. Podczas wyrabiania możemy jeszcze dodać mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję jak ciasto na makaron. Wyrabiaj przez około 10 minut. Następnie odłóż na godzinę do lodówki lub w chłodne miejsce. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec
Re: A może wątek kulinarny VI
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚMIETANĄ Po ugotowaniu rosołu, może być tylko smak z włoszczyzny, udusić w maśle pomidory, przecedzić przez durszlak, wlać do garnka, poczem po przegotowaniu zaprawić śmietaną z mąką i posypać na wydaniu drobno pokrajanym koperkiem. Podaje się z grzankami Przepis z początku
Re: A może wątek kulinarny VI
którym poddusiliśmy 2 średnie cebule z 15 dkg pokrojonego w drobną kostkę wędzonego boczku, Dodajemy szklankę rosołu (może być z kostki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok, 30 minut. Potem solimy i dodajemy szczyptę mielonej papryki. Gulasz podprawiamy 1/2 l kwaśnej śmietany, raz tylko
Re: A może wątek kulinarny VI
SZARLOTKA SYPANA II "Sypanka" , która może się składać z mąki, kaszy manny, kaszki ryżowej, wiórków kokosowych, mielonych orzechów - w różnych proporcjach, byle by tego były 2 szklanki - wymieszanych z 1/2 - 1 szklanką cukru, 1 kg jabłek (najlepsze są bojkeny lub landsberskie) utartych na grubej
Re: A może wątek kulinarny VI
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2vKeNzJ7lid5aPtAAX.pngJAJKA Z RZEŻUCHĄ OWIJANE SZYNKĄ 12 jajek, 6 łyżek rzeżuchy, 12 plastrów wędzonej szynki, 4-5 łyżek majonezu, sól, pieprz https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/wo41qaeaM0KyEdDsvX.png Jajka ugotuj na twardo w lekko
Re: A może wątek kulinarny VI
ZRAZY NELSOŃSKIE 1 kg polędwicy wołowej (może być też zrazówka lub krzyżowa), 1 kg ziemniaków, 10 dag suszonych grzybów, 3 cebule średniej wielkości, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki masła, 1 litr bulionu, 2 łyżki śmietany 18-proc., sól i pieprz do smaku Pokrojone w grube plastry mięso rozbić
Re: A może wątek kulinarny VI
Na wykałaczkę nadziewamy kulkę z mielonego mięsa z przyprawami, serek, wędlinę, ogórek kiszony. Na koniec nadziewamy połówkę pomidora lub połówkę jajka. Oczywiście z podanych składników układamy dowolne kompozycje. Możemy na przykład serek posypać mieloną papryką. To już nasza inwencja twórcza
Re: A może wątek kulinarny VI
JAJECZNICA PROSTA Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajać -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Mięso wyrabiamy tak jak na zwykłe mielone dodając do mięsa sól i pieprz. Z uwagi na to, że część klopsików będzie dość pikantna nie możemy przesadzać z pieprzem. Jeżeli mięso będzie się źle formować podsypujemy je tartą bułką. Mięso dzielimy na pięć części. -- https
Re: A może wątek kulinarny VI
Grzyby odsączamy na sicie oraz na papierowym ręczniku z nadmiaru wydzielonego płynu. Ten ostatni możemy użyć do zupy lub sosu. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Szpinak warzywny należy do najbardziej rozpowszechnionych w świecie warzyw. Uprawiany jest na potrzeby własne w ogrodach, także w pojemnikach, oraz na uprawach polowych, całkowicie zmechanizowanych. Ze względu na krótki okres wegetacji wysiewany jest jako przedplon lub poplon. Może być uprawiany
Re: A może wątek kulinarny VI
CIASTO Z OWOCAMI 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1-1,5 szklanki mąki, zapach, 1-1,5 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia. 1-1,5 kg jabłek (mogą być inne owoce, nawet z kompotu). W wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy układamy jabłka pokrajane w grube plastry lub ćwiartki
Re: A może wątek kulinarny VI
Teraz rzodkiewkę wkładamy do lodówki na parę minut. I po tym czasie mamy gotową chryzantemkę, którą możemy ozdobić sałatkę lub półmisek. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Groszek może być mrożony lub z puszki - ja użyłam z puszki - rozdrabniamy widelcem na puree. Dodajemy serek i zielony chrzan. Wszystkie składniki mieszamy razem (lub miksujemy). Dodajemy zmiksowany szpinak. W miarę przyprawiamy do smaku. Chrzan jest bardzo ostry więc uważnie z przyprawami
Re: A może wątek kulinarny VI
Przygotowana przez nas masa serowa, możemy też użyć jednej z przygotowanych past, mielone włoskie orzechy. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Wszystkie składniki mieszamy razem. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz majonezem. Możemy ją podać w salaterce. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Wszystkie 4 galaretki przygotowujemy w jednym naczyniu zgodnie z przepisem na opakowaniach. Możemy użyć nieco mniej wody. Galaretki odkładamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Masę szpinakową rozprowadzamy na rozwałkowanym francuskim cieście. Możemy lekko posypać startym, żółtym serem i ciasto zawijamy w roladę. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Klopsiki smażymy w głębokim oleju. Możemy je podać jako przekąskę lub dodatek do sałatki albo wykorzystać do koreczków. -- *********https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/uVPhOm498Arx1cae5X.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
Tak przygotowany sos możemy użyć do jajek albo do wędlinki -- *********https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/uVPhOm498Arx1cae5X.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
KACZKA DUSZONA Kaczka, 5 dag wędzonej słoniny, kawałek drobno pokrajanej szynki, 10 dag włoszczyzny, liść laurowy (bobkowy). 1/8 l białego wina, rosół z podrobów, kilka ziarnek ziela angielskiego (nowego korzenia), pieprz. sól. Starannie oczyszczoną i wypatroszoną kaczkę (może być starsza
Re: A może wątek kulinarny VI
Śmietanę przekładamy do szklanek z galaretką. Ozdabiamy płatkami migdałowymi, jeżeli galaretkę będziemy robić latem możemy użyć też świeżych owoców np. truskawek, jagód, malin. Galaretkę ozdabiamy kleksem z bitej śmietany. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM
Re: A może wątek kulinarny VI
Szybko wyrabiamy kruche ciasto, jeżeli jest za gęste możemy dodać śmietanę lub letnie mleko -- *********https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/uVPhOm498Arx1cae5X.jpg
Re: A może wątek kulinarny VI
Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek. Kilka możemy odłożyć do dekoracji. Pozostałe kroimy na pół, oczyszczamy z pestek. Dodajemy do mandarynek i kiwi. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Re: A może wątek kulinarny VI
Pieczarki przekładamy na patelnię, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Możemy też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy masło i wszystko przesmażamy aż cebula zrobi się szklista. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353
Re: A może wątek kulinarny VI
wanilii oraz śmietanę. Po 20-30 minutach ucierania dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, na koniec wsypujemy skórkę cytrynową. Masę wlewamy do formy (może być taka z kominkiem na babkę, może być keksówka) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170°C
Re: A może wątek kulinarny VI
SOS Z MANGO 2 dojrzałe owoce mango, 1 cytryna, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 25 g ostrych papryczek (ew. 1 łyżeczka suszonych, pokruszonych), 200 ml octu jabłkowego, 125 g brązowego cukru, 1/2 łyżki musztardy, 60 g rodzynek Mango (może być z puszki) obieramy
Re: A może wątek kulinarny VI
ZUPA SZCZAWIOWA Ugotować rosół z kości lub wieprzowiny. Osobno udusić posiekany szczaw w maśle, włożyć do rosołu i przygotować. Dodać śmietahy z mąką. Kto nie może używać śmietany, może włożyć wtarte żółtko do talerza i powoli wlewać zupę, aby się nie zwarzyło. Zastąpi zupełnie śmietanę. Podaje
Re: A może wątek kulinarny VI
GRUZIŃSKA ŁÓDECZKA 500 gramów mąki 150 ml mleka 100 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ½ paczki suchych drożdży 350-400g sera suluguni (może być ser twarogowy tłusty) 150-200g sera adygejskiego (może być mozzarella) 6 jaj 50
Re: A może wątek kulinarny VI
Dół szklanej salaterki wykładamy liśćmi zielonej sałaty lub mixem sałat. Na wierzch nakładamy marynowany seler. Możemy nałożyć cały od razu lub zrobić to warstwowo aż do wyczerpania składników. -- https://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Najpopularniejsze:
- działanie zastrzyku ketonal
- wb
- podróż samochodem
- sklep komputerowy
- naturysci
- objawy pylic
- automobile service
- pola?czyk
- lakierowany mdf
- kolki u dzieci starszych
- moje dziecko nie lubi się przytulać
- adwokat gda?
- mistrzostwa świata w siatkówce
- zwłóknienie płuc
- salbutamol dla dziecka
- jak szybko sprzeda? mieszkanie
- liga mistrzów
- rak nerki z przerzutami
- biopsja kosmówki
- w-i-k-i