Sake

Sake

Przeszukano 118 121 438 wypowiedzi na 1 484 forach

??ta papryka z olejem - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

papryka pieczona w oleju

Witam, Mam pytanie, czy orientujecie się czy jeśli wrzucę pieczoną w piekarniku paprykę do słoika z oliwą, to ma szansę przetrwać do zimy w takiej postaci i nie sfermentować ? Oliwę wlałam na zimno z domieszką soku, który papryka puściła podczas pieczenia. Po 2 dniach od zrobienia papryka po

papryka pieczona w oleju - porażka!

dlaczego? robiłam według przepisu z ostatniego wątku na ten temat - upieczona, obrana, zalana olejem i doprawionym sokiem z pieczenia... stoi od dwóch dni i widocznie zaczyna fermentować. słoiki były nowe, po zamknięciu odwrócone... dobrze że zrobiłam na próbę tylko 6. dajcie proszę skuteczniejszą

Papryka slodko- kwasna w oleju

Z serii przetwory podam jeszcze przepis na papryke. Ma fajny smaczek i jest " chrupka". Swietna jako przystawka do mies, kielbasek itp. Poza tym latwo sie ja robi. 4 kg papryki - juz bez pestek i korzonkow 1 l octu winnego 1 kg cukru

Sałatka z pieczonej papryki i oleju arganowego

Olej arganowy jest, niestety, bardzo drogi, tzn. drogi się robi jak przekroczy granice Maroka… Z tego też powodu coraz częściej można trafić na olej arganowy, który olejem arganowym jest jedynie z nazwy. Radzę zaopatrywać się jedynie w sprawdzonych sklepach, kupować go w niewielkich

Roladki z papryki

lub inny ser wedzony) sol bulka tarta jajka olej do smazenia Wykonanie: 1. Ser kroimy na dosc grube plastry. 2. Plat papryki lekko solimy, ukladamy na nim plaster szynki i sera. 3. Zwijamy w rulonik ( staramy sie zwinac podobnie jak golabki). 4. Przygotowujemy talerz z roztrzepanymi

Nadziewane papryki

mozna zrobic pare wersji, moja, ktora zrobilem to miesna, przepis dla 6 duzych papryk, po dwie z kazdego koloru ;) - okolo 300g mielonej wieprzowinki - cebula - cukinia - por - pieczarki (nie wazylem ich, ale na oko bylo ich ze 30 malych sztuk) - lyzka koncentratu pomidorowego - ser

Re: papryka pieczona w oleju

Co roku robię pieczoną paprykę do słoików. Olej/oliwę mieszam właśnie z sokiem z papryki, dodaję sól, cukier, trochę octu, czosnek, tym zalewam paprykę i pasteryzuję. Nigdy się nie zepsuła.

Marynowana papryka

Składniki: papryka 3 szklanki octu (6 lub 10 %) 35 dag cukru kryształu 6 dag soli (2-3 łyżki) 2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %) 1 łyżeczka gorczycy 2-3 ziela angielskie 1 liść laurowy cebula czosnek 5-6 ziaren pieprzu olej Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć

papryka marynowna

W starym zeszycie z przepisami mojej mamy istnieje sztywny podział stosowany w każdym przepisie - najpierw część "składniki" a potem "wykonanie". Nieodmiennie mnie to wzrusza - sama mam w przepisach "twórczy" bałagan ;-) Podaję przepis uporządkowany. Składniki: 2 kg kolorowej papryki 1

oleje

olej z orzechow laskowych? a jesli chodzi o salatki typu lodowa/pekinska papryka ogorek itd to, ktory olej bedzie sie nadawal?

Papryka z farszem bezmiesnym

woda i do piekarnika. poczatek 200 stopni pod przykryciem, jak zacznie bulgotac zmniejszamy do 180. Pieczemy do miekkosci papryki (widelec bez trudu ma wejsc w skorke). Na koniec odkrywamy i posypujemy oscypkiem z gory Do tego podana byla salata z octem balsamicznym i olejem z orzecha wloskiego

Ragù rybno-krewetkowe z papryką

, pokrojonych w talarki, 2 łyżki kaparów, 100 ml wytrawnego, białego wina, 1/2 l bulionu z kurczaka (u mnie warzywny), 400g filetów rybnych, pokrojonych na kawałki, 300g krewetek, 2 łyżki oleju, bazylia do posypania, Na oleju podsmażyć cebulę i kiedy się zezłocić dodać czosnek i paprykę. Smażyć chwilę

Kaczka z ananasem i papryką

sojowy, wino, cukier. Zalać kaczkę i odstawić do zamarynowania na 20 min. W woku rozgrzać olej. Wyjąć kaczkę z marynaty, smażyć ok. 2 min. Dodać paprykę, imbir, białe części cebulki i dalej smażyć 3-4 min. Dodać ananasa, sok z ananasa i marynatę. Smażyć 1-2 min. Wrzucić dymkę. Ewentualnie

Papryka pieczona pasteryzowana bez octu i oleju

Robił ktoś takie coś na zimę? Bo wszystkie przepisy jakie znalazłam są albo z jednym albo drugim i nie wiem czy jak ją upiekę, zaleję sosem własnym i zapasteryzuję to będzie dobra?

Papryka pieczona faszerowana kaszanka ...

papryka "del piquillo" tzn. papryka czerwona pieczona wczesniej i obrana ze skorki i nastepnie wekowana z kilkoma zabkami czosnku, odrobina oleju i wody (w sosie wlasnym). Istnieje kilka form tej papryki .. pokrojona w paski, podrobiona w paseczki i cala (ta ostatnia bedzie potrzebna do

Bitki wołowe z papryką

Przepis znaleziony w starym zeszycie: 500g zrazowej, krzyżowej lub antrykotu ( u mnie dziwo o nazwie polędwica cygańska:) 1 łyżka mąki 500g papryki 4 cebule 2 łyżki pasty pomidorowej ( nie wiem co to, ja dałam koncentrat) 5 łyżek oleju arachidowego lub 2 łyżki smalcu (tak, tak) czerwona

sałatka z papryką, pieczarkami i cebulą

Mam wielką prośbę, w tamtym roku robiłam pyszną sałatkę z wyżej wymienionych składników, niestety przepis zaginął w odmętach komputerowych a wyszukiwarka nie pomaga. Tzn. znalazłam dużo przepisów na podobne sałatki, ale nie na konkretnną. W tej na końcu dodawało się do każdego słoika łyżkę

Polędwiczki wieprzowe z papryką i pomidorami

, posiekane, 1 ostra papryczka, pozbawiona pestek, pokrojona w krążki, 3 łyżki oleju, 1 łyżka pasty pomidorowej, 600 ml wywaru mięsnego, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz. Z pomidorów usunąć pestki i twarde pestki, przetrzeć przez sito. Ponieważ pora jest

Polędwiczki z papryką i zapiekanymi ziemniakami

1. Gotujemy z 6 ziemniaków, a następnie obieramy je ze skórki, kroimy na ćwiartki i doprawiamy z każdej strony dostępnymi przyprawami (np. sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, pietruszka) 2. Obtaczamy każdą cząstkę w bułce tartej i podsmażamy na oleju 3. paprykę (zieloną, czerwoną i żółtą

Re: papryka pieczona w oleju - porażka!

parzyłam, właśnie w piekarniku, niestety nie pasteryzowałam - zawsze robiłam paprykę gotowaną bez pasteryzowania i nie zepsuł się ani jeden słoik... wypróbuję Twój patent na pasteryzowanie w piekarniku, bo jak chyba wszyscy nie lubię tego zachodu z gotowaniem:) co prawda słyszałam, ze można też w

Zupa z papryki, fenkula, baklażana i awokado

upieklam w piekarniku. Podaje swoje proporcje. 2 baklazany, 5 zabkow czosnku, 4 lyzki oleju sezamowego, 2 lyzki masla, 1 fenkul, 1 zolta papryka, 2 pory, tylko biale czesci, 1/2 cebuli, kawalek imbiru (0,5-1 cm), 2 lyzki soku z limonki, 2 lyzki sosu sojowego, 200 ml smietanki kremowki, 2

Sałatka z buraków i papryki

3 kg buraków(ugotować na półmiękko,obrać) 1 kg cebuli 1 kg papryki 1 szkl cukru 3/4 szkl octu 10% 1 szkl oleju Ugotowane buraki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę ,pokroić w kostkę ,posolić 3 łyżeczkami soli i odstawić.Ocet,olej,cukier-zagotować -do tej zalewy dodać buraki,cebulę i

Re: ostra papryka

> Zastanawiałam się czy oleju nie dać do marynaty by były soczyste i octu? ocet jak najbardziej, w jakiejs tam proporcji z woda, i cukru ociupine tez mozna, papryczki lubia sie z cukrem, olej/oliwa to tez dobry pomysl > O soli to nie wiedziałam. niewiele osob wie :) sol nie

Re: Sałatka z pieczonej papryki i oleju arganoweg

Tydzien mowisz ? To chyba jednak zrobie degustacje kolezankom z pracy ;)) Szkoda by mi bylo tej papryki. Serdecznie pozdrawiam. -- Belgia od kuchni

Re: zbyt octowa papryka

Gość portalu: z napisał(a): > Zalać oliwą czy olejem? jakim/jaką? zastanawiam sie czy olej wyciągnie octowy s > mak..... olejem jest lepiej(kwestia smaku) majac tyle sloikow to przynajmniej jednego bym wyprubowala:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

Re: papryka pieczona w oleju - porażka!

dokladnie, jak by byla tego by nie bannjen mimo tego, ze jej nie robie zawsze czytam wszystko napewno nie byla dobrze upieczona,

Re: Sałatka z pieczonej papryki i oleju arganoweg

Oj to prawda, kiedys bardzo ciekawy reportaz byl w Envoyé spécial, ze nawet w Maroku strasznie oszukuja na oleju arganowym, a jak na kosmetykach napisane, to czasami okazuje sie po glebszych analizach, ze w ilosciach sladowych tam wystepuje. No nie wiem, po przeczytaniu posta Kikkery otworzylam

Re: Sałatka z pieczonej papryki i oleju arganoweg

Imhi ryba + olej arganowy, to absolutny odlot :) Olej nie stracil ani zapachu ani smaku po pobycie w piekarniku? Normalnie nie powinno sie go poddawc obrobce cieplnej. *** Afryka Dzika

Re: Sałatka z pieczonej papryki i oleju arganoweg

Kikkero, mam pytanie: jak dlugo mozna trzymac tak przygotowana papryke w lodowce? Zrobilam w sobote, pyszne bylo (wazny jest ten ocet i ten olej arganowy), ale sporo tego wyszlo i troche sie boje, zeby mi sie nie popsulo. Czy jak wloze do sloika i zaleje oliwa, to moze postac jeszcze i nic sie

Re: papryka pieczona w oleju - porażka!

W ten sposob przygotowana paryke ( zgrilowana czy pieczona , czy smazona) nie wystarczy zalac oliwa aby nadawala sie do dlugiego przechowywania. Tak zrobiona nadaje sie do konsumpcji w przeciagu kilku dni. Jesli chcesz ja przechowac dluzej musisz sloik zapasteryzowac. w piekarniku lub w garnku z

Papryka uniwersalna:)

Znam tylko jeden i tylko to potrafie robic. :P Skladniki dobieracie wedlug uznania, kto ile jakiego smaku lubi. cebula, papryka w 3 kolorach, ananas z puszki, pomidory, olej, sol, bazylia. Siekamy drobno cebule i wrzucamy na goracy olej do rondla. Dusimy na malym ogniu az do

Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam

magdalena2lbn napisała: > a ja znow sie zastanawiam kiedy dodac olej ? > Ocet dodaje za 3 godz i pewnie do tej pory nie dostane odpowiedzi. Magdo, olej dodaje się po 8 godzinach, tuż przed zapakowaniem papryki w słoiki. Ja zrobiłam pół porcji bez oleju (zapomniałam o nim), a

Coleslaw z olejem sezamowym

Zwierzałam się niedawno w wątku o tanich obiadach z mojej wielkiej ostatnio słabości do surowej kapusty. Pewnie to przedwiośnie i tęsknota organizmu za witaminami, w każdym razie włosy, paznokcie i skóra są mi wdzięczne:-) Tak przetworzona kapusta jest u mnie na pierwszym miejscu; coleslaw

cukinia+papryka

Ostatnio miałam ten sam problem i wymyśliłam coś takiego; Cukinię + paprykę kroję w małe słupki + trochę cebuli Robię ciasto dość rzadkie: mąka, woda, jajko i proszek do pieczenia,szczypta soli, wrzucam warzywa posypane pieprzem czarnym, papryką i szczyptą pieprzu cayene do ciasta

losos z pieczonymi baklazanami i papryka

bylo w jakis sposob zindentyfikowac przyprawy i skladniki o tyle w przypadku deserow bylo to niemozliwe, szkoda. Baklazany kroimy w kostke, solimy, czakamy, az puszcza sok, splukujemy i osuszamy. Polewamy obficie oliwa z oliwek i pieczemy razem z pokrojona w cwiartki albo osemki papryka. W

Re: Sałatka z pieczonej papryki i oleju arganoweg

Takie owocujące drzewa arganowca to rzadko cień dają, bo obskubane. Niezapomniany widok to kozy na nich:)

Re: Papryka faszerowana

trzeba te papryki nadziać ryżem z jakimś mięskiem mielonym (ryż podgotowany, mięsko też) dolać sosu z soku pomidorowego śmietany masła oleju i o ile pamiętam mąki udekorować np koperkiem żeby ładniej wyglądało (albo i nie jak ktoś nie lubi) i zapiekać w piekarniku - przepis podaje z pamięci więc

pieczona papryka - szczegóły techniczne

Postanowiłam po raz pierwszy upiec i oskalpować paprykę, żeby dowiedzieć się, czy to rzeczywiście takie pyszne. Poszukałam instrukcji w internecie i w związku z tym mam pytania: 1. czy do piekarnika wstawiacie suchą, czy lekko pomazaną olejem? 2. czy po upieczeniu lepiej wrzucić do torebki

Zupa krem z papryki wg Pyzy

papryki mielonej. Ja dodalam jeszcze groszek ptysiowy. Następnym razem będą do niej grzanki z serem. "Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

Re: papryka cherry

spokojnie się da wcisnąc, małą łyżeczką. dużo roboty, ale smak rewelacyjny, dlatego chciałabym zakonserwować. ale nie znamprzepisu, wydaje mi się, że to powinno się robić raczej nie w wodzie z octem, tylko jakoś w oleju, ale jak?

Re: pieczona papryka - szczegóły techniczne

brykanty napisała: > Dzięki za wskazówki, czyli z ulgą rezygnuję z polecanego gdzieniegdzie smarowan > ia olejem. jak podlozysz papier do pieczenia to i tak bedzie czysto, posmarowane olejem szybciej sie gryluja, powstaje wieksza temp.

spaghetti z papryką i karmelizowanym czosnkiem

Moje ostatnie odkrycie to karmelizowany czosnek, który można dodawać do bardzo wielu potraw, co też z radością czynię. Bardzo smakuje mi z makaronem i pieczona papryką w sosie śmietanowym. Od razu uprzedzam, że sos zagęszczam mąką, co pewnie jest jakimś kulinarnym faux pas, ale mi smakuje

Makarony z ogonówką, cebulą i papryką- remanenty..

. -- Wyciągnąłem z szuflady trzy torebki z resztkami makaronów, a z lodówki promocyjną ogonówką, 3 cebule, 1 paprykę czerwoną, oliwę do smażenia, olej do gotowania makaronu, przyprawy.. -- > do wrzątki z 50 g oleju, 3-4 ząbkami czosnku w łuskach, sola, papryka i innymi przyprawami, wrzucam makaron od

Burito z plackami "hand made"

fasoli 1 duża cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra i słodka pieprz czarny i ziołowy szczypta cząbru sól i sól czosnkowa olej Pokrojone mięso przesmazyc z cebula bez oleju. Dodac olej, czosnek, sypką paprykę i dusić. Gdy mięso zacznie mięknąć, dac pokrojona paprykę, przyprawy, sól. Na koniec

Re: Papryka w occie

Zanaleione lata temu na forum kuchnia. Przećwiczone i znajomi oraz najome pozarażani. Absolutny hit. "UWAGA:4 kg mięsistej papryki czerwonej (można zrobić kolorową pięknie się prezentuje), 1 duża główka czosnku 8dkg soli 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju słonecznikowego

papryka marynowana

Paprykę, grubą mięsistą, najlepiej czerwoną umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w mniejsze cząstki i zblanszować. Co z polskiego na nasze znaczy na chwilkę wrzucić do wrzątku i po tej chwilce przelać towar, w tym wypadku paprykę, zimną wodą. Tak zblanszowaną paprykę układamy do

Re: Co zrobic z bialej papryki?

A moze tak recepta? Tu chodzi po prostu aby szybko jej sie pozbyc zanim zacznie byc nieladna. Smak nie jest taki wazny. W (cudzoziemskich) sklepach sa rożne papryki, nawet w 10 litrowych slojach, i w jakiejs zalewie ktora wyglada jakby w jej sklad wchodzil olej. Jak to znaleźć w necie?

Re: smażona papryka Rolnika

martini_very_bianco napisała: > to się kupuje, czy się robi? i na czym polega? bo ja paprykę usmazono- > ugrillowaną bardzo lubię i mam pomysła:). czy to takie ze słoika? > Noo:)) Firmy Rolnik. Smażona czerwona papryka w oleju. Masz pomysł to się podziel! Proszę :)

Re: PAPRYKA

Placki a'la ziemniaczane z cukinii ***************************** Przeczytałam wczoraj o nich gdzieś na tym forum i dzisiaj wypróbowałam - pycha. Robimy tak jak zwykłe placki tylko zamiast ziemniaków dodajemy cukinię, a więc skłądniki to: cukinia (obieramy ze skórki i wydrążamy pestki), cebula

Re: papryka konserwowa

1. kapusta pekińska, papryka konserw. pokrojona w kostkę, jabłko w kostkę, olej lub oliwa, przyprawy(sól, cukier) 2. pomidory, ogórek(świeży, konserwowy, kiszony do wyboru), papryka konserw., cebula, oliwa, przyprawy(sól, cukier, pieprz) 3. grecka 4. pseudogrecka nasza :) papryka

papryka konserwowa - po co oliwa na wierzch?

Witam, mam następujące pytanie - będę robić paprykę konserwową - w części przepisow znalazłam wskazówkę żeby na wierzch dać jeszcze łyżkę oleju lub oliwy. Chciałabym tego uniknąć - ale najpierw wolałabym się dowiedzieć do czego ta oliwa ma słuzyc - czy jej brak nie wpłynie jakoś

Bulgarska sałatka z pieczoną papryką

. A sos sie robi mniej wiecej tak: 1/2 szklanki orzechow wloskich rozgniesc z 3-4 zabkami czosnku. Dodac 1/2 szklanki gestego bulgarskiego jogurtu, 2 lyzki oliwy (lub oleju z orzechow wloskich), posolic. Wymieszac dokladnie i polac papryki. Proporcja sosu na 500 g papryki. No i jest

zupa z pieczonej papryki i pomidorów

- robiłam te zdjęcia na dworze i w domu, w różnych konfiguracjach i zawsze wychodziła bardziej pomarańczowa niż czerwona. Może ktoś wie czemu tak się dzieje? ZUPA Z POMIDORÓW I PIECZONEJ PAPRYKI 2 czerwone papryki 800 g pomidorów (około 7 sztuk średniej wielkości) 1 duża cebula pokrojona 4 ząbki

makaron z wieprzowiną, papryką i makiem

no to ja dorzuce cos co dzis przygotowuje - wlasnie czekam na małżonkę moją: <b>makaron z wieprzowiną, papryką i makiem.</b> 0,5 kg szerokich wstążek, ugotować W trakcie gotowania , rozgrzać 20 g masła i 1/2 łyżeczki oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki (6-8 min). Dodać

Re: Papryka w marynacie

To jest bardzo bardzo pyszne. Tylko troche meczace z obieraniem - w zwiazku z tym gdy robie to cala blache, czyli 8 papryk czerwonych. Jak juz sa obrane, zaczosnkowane, i zalane ociupina oliwy (albo oleju arachidowego - moja wersja), to moga polezec pare dni w lodowce. Serwuje wiec od

...ze słonecznikiem...

... jajko sadzone :o) Podprażyć trochę na oleju słonecznika, dosypać słodką paprykę i posadzić na tym jaja - rewelacja!!! -- To tak, jakbym poszedł na działkę, wziął łopatkę i wykopał dziadka... - Psycho77 Gu

Re: Papryka z farszem bezmiesnym

Tez nie jem miesa i czesto jest mi glupio u znajomych jak zostalam zaproszona i okazuje sie ze wszystko co przygotowali zawiera mieso. Ja sie zadowalam lisciem salaty albo jem sam deser, ale im jest przykro ze nie trafili. Brrr, strasznie nie lubie takich sytuacji. Ale Twoje danie to

Czy to bedzie jadalne?

Cebula,papryka,pieczarki z patelni. Do tego tunczyk w oleju z puszki. Calosc wymieszane z ryzem badz makaronem. Pomozcie,nic innego nie mam a z domu wyjsc nie moge. Aha,mam jeszcze brokula.

Re: bardzo ostra papryka przepis

szopen_cn napisał: > Papryczki myjesz, osuszasz, przecinasz wzdluz na pol. > Wkladasz do sloika, zalewasz jakims neutralnym w smaku olejem (opcjonalnie doda > c mozesz kilka zabkow czosnku, kawaleczek imbiru, kawalek trawy cytrynowej itp) > Wkladasz ten sloik z olejem i

Re: papryka pieczona w sloiki - przepis?

Nie myslalam o zalewie octowej. Ta papryka ze sklepu (przyznaje, przygladalam sie jak zrobiona, nie kupilam) byla w zalewie wodnej, ale raczej nie octowej - moze woda+sol, ale pewnie trzeba gotowac sloiki? Zastanawialam sie czy jednak w oliwie/oleju zrobic ale w wodnej wygodniej w razie

Re: a te?

Kabushko, olej można dodać tuż przed pakowaniem papryki do słoiczków. Ja nie dodaję oleju wogóle, bo nie lubię tłustości na papryce. Robię w/g przepisu Bety od zeszłego roku, pomijając olej.. Papryczka znika z miski w trakcie leżakowania, bo jest pyszna, a jaki zapach w kuchni się unosi, hmmm

Re: Co zrobić z tym słonym paskudztwem??

Udusić i zblendować paprykę bez soli - wymieszać ze słoną pastą, dodać do tego ciut oliwy czy oleju. -- www.facebook.com/przetworybabcijoasi/

Kurczak z papryką i pieczarkami

Na dwa nieduże filety z kurczaka (jedna pierś) dwie czerwone papryki 5 małych cebul 0,3 kg pieczarek. Obrane małe pieczarki poddusić pod przykryciem na odrobinie oleju (i wody, ale sobie same zorganizują) na rumiano kurczaka oczyścić, pokroić na małe kawałki, solidnie obsypać świeżo

Re: Krem z papryki i mascarpone

no tak :), prawie rok temu dodalam zdjecie do fotoalbumu po czym kompletnie o nim zapomnialam i nigdy nie zapostowalam przepisu na gp. tez uwielbiam ta zupe. przepis z mini ksiazeczki o zupach anne wilson, zdaje sie. nie dodaje sproszkowanej papryki ani bazylii. mascarpone mieszam z pieprzem

Kurczak podwójnie paprykowy z hummusem

papryki, 1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej papryki, sól do smaku, olej do smażenia, ok. 400g hummusu Obie papryki, kumin i sól wymieszać z kawałkami kurczaka i odstawić na 1/2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i cebulę, podsmażać przez 4-5 minut a następnie wrzucić

Re: Papryka faszerowana - ratunku!

Paprykę przekrawam na połowy, wkładam farsz (jeśli mięso to wcześniej usmażone albo ugotowane), układam na natłuszczonej olejem blaszce do pieczenia, przykrywam serem żółtym i do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni. Piekę na oko, aż papryka będzie miękka a ser zrumieniony. Jeszcze

Re: Papryka faszerowana!!

(z kostki bulionowej) i dodaję ociupinkę masełka lub oleju i to się "pyrli" - jak mówią w poznańskim - do miękkości, a sosik różny np. pomidorowy lub ten co wytworzy się w rondlu, lub sam tłuszczyk,

Re: olej sezamowy

Do wiekszosci sałatek - na przykład do sałatki z pomidorów, z papryki, bardzo dobra do mizerii (bez smietany oczywiscie). Poza tym do wszystkich dań chińskich - z tym, ze nie smaży się na tym oleju, ale dodaje pod koniec. Ja polewam też olejem sezamowym pierś z indyka pod koniec smazenia

Wieprzowina z daikonem i papryką na żółto

;-) no dodajemy trochę "azjatyckiego bulionu" (kawałek kostki drobiowej PHO, bulion drobiowy w proszku lub inne.... gwoli ostatecznej ewentualności kawałek kostki bulionowej "zwykłej") metodą stir-fry wpierw mięso partiami - pamiętać by nie obniżać temp. oleju woka (zdj.1) gdy mięso wyskoczy z

Re: papryka przetwory

: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138245004,138245004,0,2.html?v=2 Polecam też pieczoną paprykę. Paprykę się piecze, jak do ajvaru, ściąga skórkę, kroi na większe płaty. Zalewę robię pół na pół z soku z pieczenia papryki i oleju, do tego 2 - 3 ząbki czosnku w plasterkach, troszkę octu, cukru, sól - nie podam dokładnych proporcji, ja robię wg smaku. Do słoików

Re: Papryka faszerowana - ratunku!

Często zapiekam paprykę albo faszerowaną albo po prostu przekrojoną na 4. Moim zdaniem przyrządzanie papryki na patelni pod przykryciem jest bez sensu, po prostu puści sok. Gdybyś je położyła natarte tłuszczem (polecam olej kokosowy) w naczyniu żaroodpornym i wsadziła do piekarnika na 200 stopni z

Ryba z Bangkoku w sosie tamaryndowym z papryką

), 1 łyżeczka, 1 szlanka, czerwonej cebuli, posiekanej, 3/4 szklanki cebulki dymki, pokrojonej na 1,5 cm kawałki, 3/4 szklanki czerownej papryki, 3/4 szklanki żółtej papryki, 3/4 szklanki zielonej papryki, olej do smażenia, 450g filetów z ryby, pokrojonych na kawałki, 1/2 szklanki mąki

Re: olej z czarnuszki na AZS ?

Dziękuję. To mówisz,że ziemniaczków nie. Z tego co napisałaś wynika, że dostaje sporo rzeczy, których nie powinien, np. drób, wędzonego łososia, ziemniaki, paprykę. Myślisz, że słodycze kupne, takie jak : pianki, żelki eko, jakieś tam ciasteczka bez jajek, ale pewnie z proszkiem do pieczenia

Najlepsze na świecie skrzydełka z grilla

marynujemy w połowie szklanki oleju, jednej łyżeczce: słodkiej papryki, pieprzu, soli, majeranku, tymianku, musztardy i chrzanu. Do tego wędruje wyciśnięty czosnek i starte na najmniejszych oczkach cebule oraz seler. Na koniec odrobina chilli. Skrzydełka marynujemy najlepiej całą noc w lodówce. Pieczemy na

Re: papryka na zimę

Ostatnio wlasnie nad tym sie glowilam - tu masz watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=84233115&v=2&s=0 Zrobilam jak napisalam - w wodzie. Jeszcze nie otwieralam i nie probowalam. Mam nadzieje ze

Re: Poszukiwana papryka peperonii

Akurat ta papryka ma specyficzny skladnik potrzebny do rozwoju oka. Nie ma tego zadna tabletka. Po prostu dzięki niemu oko ma nawóz i lepiej sie rozwija . Moje dziecko ma z tym problem. Aby oko sie nie psuło musi miec witaminki. A w tej papryce jest to. Łatwizna-zalewa sie tylko olejem. Wtedy

Re: ratunku ostra papryka ........

Ja wczoraj przeżyłam coś podobnego! Nic nie pomagało alkochol, cytryna, masło, mleko, olej, tylko zimna woda dawała ulgę na chwile. Byłam tak zdesperowana że zaczełam zlizywać to z rąk. Wiem dziwnie to brzmi - ale pomogło. Po kawałku wysysałam z palców jak za bardzo piekło w ustach to robiłam

Uwaga na rakotwórczą paprykę chili

Służby sanitarne we wszystkich krajach Unii Europejskiej wycofują z obrotu produkty spożywcze, które zawierają paprykę chili, kurkumę i olej palmowy. Pod koniec maja Komisja Europejska wydała decyzję o zakazie sprzedaży wszystkich produktów spożywczych zawierających te przyprawy jako

Re: olej migdałowy

Byłam tam, jak zobaczyłam sekcję z olejami, to szczęka mi opadła do podłogi, samego oleju z oliwek mają tam chyba około 100 odmian (regał około 2,5 m x 1,8 m)Wszystkie inne rodzaje do wyboru i koloru, ale akurat migdałowy w oczy mi się nie rzucił, może chwilowo brak. Za to z kukurydzy, z

Re: papryka do sloikow

moja mama robi papryke w sloiki, ale w zalewie octowej. stoi az do zjedzenia, czasem nawet 2-3 lata. twoja jest usmazona, ale oprocz tego cos z nia bedziesz robic, czy po prostu chcesz poukladac w sloikach i zapasteryzowac, ew. dolac nieco oleju/oliwy? mysle, ze spokojnie bedzie stalo

Re: dziś robię buraczki z papryką na zimę

3,5 kg buraczków pół kilo papryki pół kilo cebuli 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru ugotowane buraczki trę na tarce do jarzyn (tej drobnej) paprykę i cebulę mielę przez maszynkę do miesa, wszystko mieszam z resztą składników i do słoiczków pasteryzuję pół godziny

wczoraj zrobiłam to na obiad :

Rolada schabowa SCHAB CEBULA PAPRYKA CZERWONA MUSZTARDA WEDZONKA W PLASTERKACH BARDZO CIENIUTKICH PRZYPRAWY : SÓL, PIEPRZ, KMINEK, PAPRYKA CZERWONA, OLEJ Schab rozciac tak aby powstal plaster prostokatny Natrzec przyprawami z obu stron Posmarowac musztarda Na wierchu rozlozyc

Re: Papryka z czosnkiem na zimę

czosnku 8 dag . soli 1 szkl . octu 1 szkl . cukru 3/4 szkl . oleju słonecznikowego 4 kg . papryki czerwonej lub kolorowej Paprykę pokroić w paseczki , czosnek w plasterki - wymieszać z solą , odstawić na 4 godz. Dodać resztę składników , wymieszać wszystko razem , nakładać do słoiczków

Re: Ta sól piecze, gdy ktoś ci sypnie w oczy

Chyba że papryka prezesia była dodatkowo zalewana olejem napędowym. Najwięksi brudasy w kuchni, płaczą na sól. Tancerce też w tańcu przeszkadzały majtki. do @czarnyhs z PIS.

Re: ratunku ostra papryka ........

nosić rękawiczki, ponieważ w ten sposób Twoja skóra nie dotknie papryczek chili. Czy jednak gotowanie w rękawiczkach nie jest bzdurą? Jeśli się ze mną zgadzasz, przejdź do następnego punktu gdzie mam dla Ciebie kolejny środek zapobiegawczy. 2. Wmasuj w dłonie olej. Przed dotknięciem chilli nałóż na

Re: mój I raz z faszerowaną papryką ;)

Co prawda to nie jest moj pierwszy raz z papryką, ale na pewno nie ostatni. Wsadzilam ryz (4 woreczki) do garnka, zeby sie sparzyl; doslownie na 10 min, ma byc półtwardy. Skroilam dwie cebulki, odrobine czosnku, wrzucilam na olej. Jak wystyglo wymieszalam z 1 kilogramem mięsa mielonego

coś z chińszczyzny

doprawić czosnkiem i papryką na ostro (ja lubię) i poddusić aż lekko zmiękną. Wymiąchać z ryżem i gotowe. To wersja wegetariańska. Mięsożercy mogą do tego zrobić jeszcze mięsko w cieście. Potrzebne są -jajko -mąka -wiórki kokosowe -curry, ostra papryka -mięsko ofkors np kurczak (coś co się

Re: surówka z białej kapusty

Spróbujcie bardzo drobno poszatkowaną kapustę posolić, popieprzyć, a następnie zalać sosem złożonym z oleju lub oliwy i zalewy z papryki konserwowej - 1 część oleju 4 części zalewy. Zawsze zostawiam zalewę po zjedzeniu papryki i robię mnóstwo sałatki. Polecam, przepis mam z gazety z 1962

Re: papryka pieczona w sloiki - przepis?

To nie musi byc oliwa, wystarczy olej. W sklepach jest w zalewie, bo imo Polacy nie przywykli jeszcze do mysli, ze papryka ze sloika nie musi byc z octu. -- -So, we’re the last feminists? Feminism dies with my generation? -It is to be hoped for, dear.

Re: bardzo ostra papryka przepis

Papryczki myjesz, osuszasz, przecinasz wzdluz na pol. Wkladasz do sloika, zalewasz jakims neutralnym w smaku olejem (opcjonalnie dodac mozesz kilka zabkow czosnku, kawaleczek imbiru, kawalek trawy cytrynowej itp). Wkladasz ten sloik z olejem i papryczkami do mikrofali i delikatnie grzejesz az

Marynowane w oleju i ziołach -oczywiście śledzie:)

500g filetów śledziowych z beczki 2 cebule cytryna 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe po łużeczce pieprzu, majeranku, papryki i rozdrobnionych jagód jałowca 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól szklanka oleju. Śledzie namoczyć. Ja moczę godzinę i to wystarczy dla naszych upodobań

Re: papryka konserwowa - po co oliwa na wierzch?

Raz, jako młoda gospodyni zrobiłam z olejem. Dla mnie to było obrzydliwe, jak wszystko, co tłuste. Potem juz robiłam bez oleju i była lepsza. Od wielu lat robie paprykę w zalewie miodowej, jest wspaniała. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo

Re: a te?

Wlasnie zabieram sie za robienie papryki z pierwszego przepisu, ale... co z tym olejem? Kiedy go dodac? Bo cos nie widze...

Re: Najgorsze to jest to wymyślanie -co dziś goto

proponuję gyros ;o) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oleju z czosnkiem, rozmarynem i przyprawami (pieprz, sól, papryka, oregano, kmin) cebulę pokrojoną w półksiężyce podsmażyć do miękkości. Podobnie paseczki kolorowej papryki - czerwonej, zielonej żóltej (3 papryki - 3

Re: pieczona papryka - szczegóły techniczne

Dzięki za wskazówki, czyli z ulgą rezygnuję z polecanego gdzieniegdzie smarowania olejem. Będzie i mniej kalorycznie, i mniej babrania się. Rezygnuję z torebek i ew. wrzucam do garnka. Piekłam bezpośrednio na blasze (tej jasnej, nie emaliowanej), umyła się jak zwykle bez problemu, ale mogę

pstrążęk z arbuzem...

Pstrąg został nadziany posiekanym czosnkiem z papryką i wegetą, oprószony mąka i na masełku usmażony. Do tego sałatka z arbuza, cebulki, pietruszki zielonej, selera naciowego (tylko nie przesadźcie z ilością!), marchewki młodej. Do tego deczko oliwy/oleju, sól, odrobinka cukru i cytryny. Pycha

Węgierska zupa pasterska

Bulion z żeberek i włoszczyzny ziemniaki papryka czerwona papryczka chili cebula gęsty przecier pomidorowy bez pestek i skórek zacierki (maka+woda) łyżka oleju lub smalcu natka sól, słodka papryka Obrane i pokrojone ziemniaki dusić z cebulą na oleju lub smalcu 10 min. Wsypać słodką

Shoarma i góry z kuskus

Dzis była shoarma z piersi kurczaka i towarzyszące jej góry z kuskus;) Shoarma: 2 piersi 1 duza cebula płatki papryki suszonej czosnek w płatkach suszony przyprawa: moze byc gotowa shoarma lub własne połączenie z: pieprzu cayenne, imbiru w proszku, kurkumy, kolendry, czosnku w proszku

Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikach

główka czosnku 8dkg soli 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju słonecznikowego ------------- Parykę pokroić w paski, czosnek w plasterki i wymieszać w dużej misce to wszystko z solą - odstawić na 4 godz. aby puściło sok. Po 4 godz. wlać do tego ocet, wsypać cukier wymieszać i

Re: Czas papryki marynowanej nastał - przypominam

Zrobiłam, pyszna, jędrna, w ogóle w sam raz. Przede wszystkim nie pływa w oleju, jak ta, którą dotąd robiłam. Polecam wszystkim, żeby chociaż spróbowali zrobić, tak dla przekonania, z połowy porcji. Ja zrobię w tym roku dużo marynowanej papryki wg tego przepisu. Mam nadzieję, że po kilku

Tęczowa salsa z kurczakiem

Tęczowa salsa z kurczakiem