Przeszukano 111 156 148 wypowiedzi na 4 113 forach

wekowanie mięsa - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: Wekowanie

Wekować możesz bardzo dużo produktów. Zupy wszystkie. Zakrętek raczej bym nie wymieniała jeśli nie są uszkodzone. Leczo bez mięsa, zupy bez śmietany. Zawekowane przechowywać w lodówce. Jeśli dobrze zawekowane to może nawet parę tygodni postać. Ja nalewałam gotujące do słoików, zakręcałam i

Re: wekowanie mięsa

Jeszcze raz prośba o wekowanie mięsa na kasia.pozdro@wp.pl -- kasia-74.fotosik.pl/albumy/197850.html

Re: wekowanie mięsa

podaję bardzo pewny bo od lat sprawdzony sposób wekowania mięsa: np."kotlety wieprzowe w wekach" schab opłukac pokroic na kotlety , lekko zbic , posolic,posypac pieprzem i obsmazyc z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano.Gorące kotlety układac ścisło w słojach, pozostawiając

Jak wekować mięso???

Jak wekować mięso? Jaki jest proces wekowania i co jest potrzebne?

Wekowanie

mogą takie słoiki stać potem? Teściowa czasem nam podrzuca leczo czy inne takir w słoikach i zawsze mówi żeby zjeść w ciągu tygodnia. Kumpel mówił ze on wekuje dla dzieciaków i jedzą przez pół roku potem... Leczo z mięsem można wędkować? Bo rozumiem ze zupy ze śmietana nie? Co polecacie do wekowania

wekowanie mięsa

potrzebuj e zawekowac mieso w słoikach na wyjazd wakacyjny/pod namiot/...jak to zrobić i jakie mięso jest do tego najlepsze A może ktoś ma jeszcze inny pomysł na zabranie domowego jedzonka...

Re: A właściwie to....

ja wczoraj miałem gołąbki plus bigos (dwa gotowania) a teraz w ramach zajawki wekuje trzy gołąbki ?? tzn wczoraj już się zassalo ale dziś jeszcze raz to przerobie bo wyczytałem ze z mięsem trzeba dwa razy. fasolkę tez mam już tak zassana ? -- wszystko, co tutaj napisałem, jest wytworem mojej

A propos wekowania mięsa i zup.

Jak w temacie- moja mama jeszcze jakiś czas temu tym sie zajmowała- oboje z ojcem lubują sie w wypoczynku w leśnej głuszy w jakimś domku z kuchnią. Wiem od mamy, ze do słoika wkłada sie gotowe mięso z sosem (bez żadnej cebuli w sosie bo skiśnie), mocno zakręca i przez 2-3 dni po godzinie na wolnym

Re: biała kiełbasa

Sucha nie była, bo była tłusta ;) No ale może gdybym trzymała krócej, byłaby bardziej soczysta? Nie wiem. Z drugiej strony, błąka mi się po głowie wekowanie mięsa, które robi się w wyższej temperaturze, dłużej i nie jeden raz, i tak jakoś podejrzanie krótka wydaje mi się ta obróbka cieplna kiełbasy

Re: biała kiełbasa

No tak, bardziej chodziło mi o9 to czy nie była zbyt mało soczysta, ale skoro była dość tłusta, to nie zdążyła się "wypłukać" Mięso wekuje się w słoikach, na dłuższe przechowywanie, więc i obróbka musi być inna. Biała kiełbasa jest produktem krótkotrwałym, nie na "poleżenie" więc obróbka nie musi

Re: Co przygotować w słoikach dla męża?

Wekowanie mięsa jest dość czasochłonne i skórka niewarta wyprawki, no chyba że sie wekuje większe ilości. Ale akurat klopsiki to by sie mogły rozleźć.

Re: Jak wekować mięso???

www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=wekowanie&btnG=Google+Search -- Od przybytku głowa nie boli.

Re: Jak wekować mięso???

Mięsko można wekować surowe(do połowy słoika zalewamy wodą +przyprawy)gotujemy min.pół godz.jeżeli uznasz że nie będzie miękkie można dłużej,jeżeli będzie twardawe można dogotować już po otorzeniu słoika.Najbardziej polecam usmażone,doprawione mięsko włożyć do słoika i zalać tłuszczem na którym

Re: Jak wekować mięso???

Mięsko duszone (bez cebuli i innych warzyw) do słoików i pasteryzować trzykrotnie w odstępach ok.24h.Mięsko smażone (np. schabowy) - zalać smalcem i j.w.Metoda z dawnych czasów, kiedy nie miałam zamrażarki.

Re: Jakie przetwory (i nie tylko) robicie samodzi

Niewiele, bo jak mam wszystkie składniki kupić, gotować, wekować, myć słoiki... a później część się nie zamknie, spleśnieje... ;) Ale kisimy ogórki, bo mąż baaardzo lubi. Robię marmoladkę z jabłek, bo jabłka zwykle dostajemy i to takie na przetwory, a że marmoladkę lubimy wszyscy, więc robię. Bez

Re: Mięso pieczone w słoikach

Tylko, ze takie mięso nie nadaje się do dłuższego przechowania- wekowanie jednorazowe przez godzinę nie zapewnia dokładnego wybicia bakterii i nie zapobiegnie wytworzeniu się jadu kiełbasianego- sugeruję co najmniej trzykrotne gotowanie po 40 min-1 godzinie.

Re: No co Ty?!!

hahahaha byłoby dla całego forum hahahaha no wiem że trzeba mięso z przyprawami w słoiku wekować, ale wiesz, ciekawe jakie mięso, jak je przygotować jakie przyprawy. Mówię Ci pyszna ta kiełbasa jak nie wiem co.... -- Nie próbuj na­wet być nor­malna, bo nor­malność to pier­wszy sym­ptom śmier

Re: kurierzy i doręczanie w godzinach pracy.

Cały świat powinien się kręcić wokół emamy i dostosowywać do jej wymagań. Emama pracuje 8-16 więc wszelkie inne instytucje powinny być otwarte od 4 do 7.30 a potem od 16.30 do 22.00. Jak chce kupić mięso na wekowanie to albo 3 maja albo 11 listopada. Jak zamówi weki kurierem to kurier ma przynieść

Weki - pytanie

. Warzywa łączę z mięsem i gotowe. Czy taki miks warzyw z mięsem do wyparzonych słoików i postawić na zakrętce - sprawdzi się jako metoda wekowania? Pasteryzować to 3 razy? Czy raczej dać sobie spokój? Do chili con carne nie daję cukinii i pomidorów.

Re: Co macie dziś na obiad?

już po obiedzie, ale co tam ;-) miałam flaki z boczniaków i gołąbki wyjęte z weka. Jak mi się zrobi za dużo, to nadmiar wekuję i są potem jak znalazł. Jutro piekę schab, będą ziemniaczki zapiekane z rozmarynem i surówka. Pojutrze jakiś makaron z mięsem i warzywami, wariacja nt. sosu bolognese (nie

Re: Mięso pieczone w słoikach

U mnie w rodzinie przez całe dziesięciolecia tak właśnie wekowano mięso i uwierz mi, że nikt nigdy nawet zgagi po nim nie miał, że o ciężkim zatruciu nie wspomnę. Oczywiście logiczne, że jeśli tylko było podejrzenie, że mięso jest zepsute, to nikt go nie jadł. ---

Czego dowiedziałyście się z forum e-mama?

Natchnął mnie wątek o otwartych kartonach z mlekiem:-) Ja się dowiedziałam, że można wekować mięso i jak to robić.

Re: Kapusta biała

okresie przeziębień;-)) Kapusta duszona na słodko-kwaśno, z kminkiem (tylko, żeby wyszła wyraźna w smaku trzeba sporo octu wlać, i dość mocno posłodzić) I jest jeszcze surówka, którą robi się do słoików, i bez wekowania trzyma w chłodzie nawet kilka tygodni. I bardzo polecam, bo jest świetna! Kapusta ok

Re: Jakie jedzenie można do słoików ?

Duszone mięso, pulpety w sosie... ja akurat nie robiłam, ale teściowa "wekowała" tego rodzaju rzeczy z powodzeniem. -- Nigdy...!

jak wekować

Ponawiam moją prośbę o prosty i dokładny opis jak wekujecie mięsa czy inne potrawy.

Re: zmniejszenie z 4 osob do 1,5

innych dodatków: kasza/ziemniaki, surówka/zasmażana jarzynka - długo gotujące się zupy (kapuśniak, soczewiczanka, barszcz) też w większej ilości gotuję - sos boloński pownien długo się bulgotać, nie opłaca się robić go mało - nadwyżkę wekuję w słoikach - rzadko smażę panierowane mięsa, szybciej jest

Re: Przetwory

Marisello ogromnie Ci dziekuję! Ja właśnie mam teraz taki problem że wszystko jest dla mnie za słodkie - skutek uboczny ciązowej diety cukrzycowej. A takie rozmemłane morele to juz w życiu robiłam, podobnie jak śliwki, jako sos do mięsa (BTW polecam - zwłaszcza jak w tym poddusić np. polędwiczki

Re: jedzenie na wakacje

A ja przy okazji tej bujnej dyskusji poproszę o prosty opis jak wekuje się mięsa.

Re: wekowanie zupy

Jeszcze jedno pytanie, czy leczo wekuje się z kiełbasą i mięsem, czy same warzywa?

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Witaj proszę cię bardzo o podesłanie mi tych przepisów na wekowane mięsa na maila zbigniewferdek@gmail.com Znalazłem cię na wątku o chorwacji Jutro wyjeżdżamy Pozdrawiam Zbychu

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Problem tylko jest taki, że jak potrawa z mięsem, to wekowanie nie wygląda już tak, że hop do słoika, zakręcić, odłożyć i już. Wekujemy sos chiński - żeby się nie załamać przy krojeniu wszystkich składników, robimy go wielki gar (z tymi wszystkimi pędami, bambusami, chińskimi grzybami itp), do

Re: wek na gumkę-sucha pasteryzacja

Dziękuję,logiczne-ma Pani rację a proszę mi jeszcze powiedzieć jak jest ze słoikami zakręcanymi ,bo czytałam ,zeby nie dokręcać na siłę (musi powietrze uchodzić?!).Uparłam się na piekarnik ponieważ chcę wekowac mięso a w piekarnik wejdzie mi duzo słoików.Wekowanie mięsa (3 dni-w sumie ok 4 godzin).

Re: Poradnik (przed)wakacyjny dobrej pani domu.

Rozumiem, że niektórzy wekują, ale ludzie pamietajcie- nie robi się domowych przetworów z mięsem, mozna się zatruć! Sloik z mięsem trzeba pasteryzować przynajmniej 2 razy (a więc tracimy kolejny dzień), a i to nie wiem, czy wystarczy. W wekach to mozna wziąć spaghetti napoli...

Re: Słoiczki Babydream z Rossmanna.

po co chemie dawać do słoiczków, przecież one są wekowane. tak jak przetwory które robisz w domu. Ja bym sie przyczepiła bardziej do składników, np. słoiczek marchewka ziemniaki i mięsko , to tego mięsa jest góra 10 % , nie wiem może taki jest wymóg, ale ma się takie wrażenie, że oszukane to

Re: Przechowywanie miesa i warzyw

Ja bym mroziła gotowane, tak jest najszybciej i najwygodniej. Wekowanie tak małych porcji to kupa roboty i osobiście uważam, że wekowanie w domowych warunkach mięsa nie jest bezpieczne. -- http://s2.pierwszezabki.pl/046/046350990.png?7478 http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkvcqgzzj6qhk3.png

Re: Wydatki na jedzenie dla 4 osób

średnio 1400 zł na 2+1 (z tym, że jeśli chodzi o porcję ziemniaków, mięsa, kasz i warzyw w zupie, moje dziecko trzeba liczyć jak dorosłego), w tym już jest chemia domowa, pieluchy. Część warzyw( pomidory, papryka, cukinia, natka pietruszki) kupuję za śmieszne pieniądze (np.: papryka za 2,5 złkg

Re: Celiakia

Na wakacje wekuję mięso w słoikach (dla mnie wychodzi to taniej i nie ogranicza mnie miejsce w którym gotują bezglutenowo).Przygotowuję np.pulpety w sosie pomidorowym,mięso z szynki czy schab w sosie.Okazjonalnie nad morzem jeździliśmy na rybę z pieca-zapiekana na tacce aluminiowej ryba z warzywami

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

Wszystko z mięsem powinno się sterylizować a nie tylko pasteryzować, w domowych warunkach to jest niewykonolne. To jest opinia moich rodziców (lekarzy) i teściów (technologów żywności). Absolutnie nie ryzykowałabym wekowania mięsnych potraw, zwłaszcza dla dzieci.

Re: Jedzenie do słoiczków.

świeże mięso gotuję i kroję na kawałki, porcjuję i wkładam do woreczka do zamrażalnika lub jak zupy i kasze pulpety na drugie danie wekuje na szybko tzn wlewam wrzące do słoików i odwracam do wystudzenia ale na max 4-5 dni (trzymam w lodówce). dla nas też tak nadmiary chomikuje. http

Re: Jedzenie do słoiczków.

Mięso do słoików należy pasteryzować min 2 razy, tzn. zagotowujesz raz, zostawiasz na noc (kilkanaście godzin) w temp. pokojowej i pasteryzujesz drugi raz. Z tym że ja nigdy dla dziecka nie robiłam obiadów do słoika, mroziłam, wygodniej mi było i szybciej niż wekować. Ale w dawnych czasach kiedy

Re: gotowe potrawy tylko do odgrzania

Ja zupy mrożę w jednoosobowych porcjach i chyba nie ma takiej, która by się do mrożenia nie nadawała. Zupy na samych warzywach czasami po zagotowaniu przelewam do słoika, odwracam dnem do góry i stoją sobie w lodówce przez tydzień. Zresztą wiele rzeczy mrożę - wszelkie mięsa w sosach (gulasze

Re: Co da się zawekować i jak?

To ja się zapytam o to leczo, bo tak czytam i wszędzie wekują same warzywa, bez mięsa. Czyli leczo do słoików bez mięsa, tak? Czy ktoś robi może inaczej? -- grubajadzia.blogspot.com

Re: Czy WDPD robi dla studentów domowe jedzonko?

kuzynka robi swojej córce o potrójnym imieniu dwie lewe ręce - bigos, pulpety, mięso duszone wekowane etc. W zasadzie wekuje co jej do głowy przyjdzie i UWAGA hicior- wysyła jej to 1x na tydzień autobusem pks:) Ja bym wolała na suchym chlebie żyć niż żeby matka tydzień w tydzień wysyłała mi weki z

Re: obiady na wynos

Mięso w sosie możesz też wekować do słoików, potem jak znalazł otworzy sobie gulasz, zrazy, wieprzowinkę duszoną, to wszystko jest w google. Wpisz potrawy do wekowania i znajdziesz.

Re: Co powinno być w zamrażarce w domu z dziećmi

Z kupnych - zawsze mam szpinak i groszek. Poza sezonem również fasolkę, brokuły i kalafior. Takie must have z którego na szybko można zrobić warzywo do obiadu, albo dorzucić do zupy czy sosu. Mięso - mrożę sporo surowego (kupuję od znajomych na wsi, takie prawdziwe eko), ale też już ugotowane

Re: Mrozenie zupki z miesem - pytanie techniczne

ja mrożę same warzywa w pudełeczkach do mrożenia albo wekuję w słoiczkach po koncentracie. mięso dodaję na bieżąco (ze słoiczka gerbera, bo nie mam dostępu na zaufanego miesiwa).

Re: Wekowanie pod kocem a nakrętki do słoików

Niezamknięte słoiki przetrzymasz parę dni w lodówce, albo zawartość przełóż do pojemników i do zamrażalki. Ja wekuję leczo pod kocykiem, trzymam w spizarni ok roku i jest OK. Oczywiście bez mięsa i te słoiki z " zapadniętą zakrętką"

Re: przechowywanie "swoich" zupek

Zupki można wekować i przetrzymywać maksymalnie do miesiąca i bez mięsa oraz żółtka. W zamrażarce można przetrzymywać do pół roku. Mięso i żółtko dodać po rozmrożeniu

Re: Mięso pieczone w słoikach

przez praskę i dodać do mięsa. Majeranek rozetrzeć w dłoniach (wydobywa się w ten sposób olejki aromatyczne). Dodać sól, pieprz i wyrobić, najlepiej dłońmi mięso po trochu dodając wodę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Wekować w wodzie 1 godz. Wyjąć, przestudzić i włożyć do lodówki

Re: "Wekowanie" zup

Poza lodówką, ale w chłodnym miejscu można przechowywać weki nie mające wewnątrz mięsa. Ja np. wekuję tak leczo - robię jesienia zapas na cały rok.

Re: No i nie wzięłam weków na urlop.

, nieumiejętne wekowanie mięsa może doprowadzic do zatrucia jadem kielbasianym. Bezpiecznie jest wekowac warzywa- sosy do makaronu, leczo itp.

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Verka podała słuszne argumenty dlaczego wozi wekowane mięso, bo czesto zarzucano jako powod niby bezsensowne oszczedności.Hepik podkreslił,ze taki sposob przygotowania wymaga wiedzy i pracy . To jest prawda. Mysle,ze tę wiedzę verka powinna udostępnić na forum , bo może wiele osob skorzystać

Re: glupie pytanie mam

z tym wekowaniem to ryzykowna sprawa, bo np. mięso wekuje się w specjalny sposób, dwa razy, warzywa krócej, owoce jeszcze krócej.... Ja mroziłam. Mniej roboty przy tym i bezpieczniej :) -- http://tiny.pl/3qgr Jest niedziela i ma być wesoło!

wekowanie ryb

Kobitki, czy któraś z was wekowała wędzoną rybę? Mój małż przywiózł mi ostatnio zbyt duże zapasy - chodzi o węgorza, łososia, trewala no i makrelę. Nie przejemy tego na raz i tak się zastanawiam, czy jak zamknę mięso w słoiki, to będzie dobre? Wekowałam tak już wędzonki ze zwykłego mięsa i były

Re: raju, jakie bzdury

, że tylko zawekować i już. Jeśli nie są to mięsa peklowane to przechowywanie wekowanego w temp 100C (wekowanie przez gotowanie) mięsa jest to niestety trochę ryzykowne. -- JoShiMa Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.

Jak przechować dania obiadowe.

Witam:) Wczoraj mieliśmy z mężem gości. Został nam żurek, pulpety w sosie koperkowym oraz bitki wieprzowe w sosie własnym. Podpowiedzcie proszę, jak można je przechować? Mrozić? Ale sos po rozmrożeniu jest jakby zważony. Bardziej interesuje mnie wekowanie. Ale czy można mięsa w sosach? Na razie nie

Re: Jedzenie w knajpach/restauracjach kontra weki

Kiedy ja wekowałam mięso na urlop to spędzałam go pod namiotem . Wtedy nie było dyskusji o apartamentach , lodowkach czy klimatyzacji, bo były to czasy kiedy większość forumowiczow w optymalnej wersji chodziła z pieluchą / nie bylo pampersow/. Tak ze z perspektywy bardzo dawnych czasow

Re: Suszone pomidory na zimę

Tym, którzy mają tak, jak ja, czyli brzydzi ich pomidor nasiąknięty jak gąbka olbrzymią ilością oliwy/oleju, chciałam powiedzieć, że wcale nie potrzeba pomidorów wekować. Ususzone można zamrozić. Zamrozić, to w zasadzie za dużo powiedziane, raczej schłodzić. One się nie zamrażają w dosłownym

Re: Papierówki

W moim domu, w czasach gdy jeszcze rosła jabłoń robiło się pyszne papierówki w całości wekowane w słoikach. Do dużego słoika wkładało się jabłka w całości, ze skórką, ogrodnikiem, tak jak je jabłoń urodziła. Ważne żeby jabłka nie były mocno dojrzałe i oczywiście były zdrowe. Jabłka zalewało się

Re: Wekowanie...

Tak zawekowana potrawa może i ma świeżość przez 3 tygodnie, ale nie w podroży. Mięsne potrawy(szczególnie z dodatkiem warzyw) trzeba wekować 2x po około 30 minut, wówczas można być pewnym, że mięso nie skwaśnieje i nie odpasteryzuje się w trakcie podróży. -- Gdybym ja był premierem, nie byłoby

doskonale rozumiem

sama wyjezdzam za granicę, a dokładniej do belgii. na początku brałam tylko surowe mięsa - zamrozone - bez problemu wytrzymywały droge, i przyprawy. fajnie jest miec swieze obiady, ale niestety jest to czasochłonne. w tatmtym roku sie scwaniłam i wekowałam gotowe juz jadło - gulasz, bigos, fasola

Re: bardzo dziękuję i pozdrawiam :) n/t

Banito...a gdybym dodała cebulę..???...czy może zakazana do wekowanego mięsa???? w Twoich przepisach jej nie ma...a zatem..?

Re: jak się wekuje słoiki?

a sama zupę i warzywa (bez mięsa) tez muszę wekować kilka razy czy wystarczy raz? a jak raz to jak? a co z wekowaniem w stylu: wrzątek do słoika z pokrywką, a potem go do góry nogami? bo o takim sposobie tez gdzieś czytałam.

Re: "transport" jedzenia (miesa)

W siermiężnych latach 80-tych ubiegłego wieku (bosz, jak to brzmi...) mięso było na kartki. Pamiętam, że wyjeżdżając na miesiąc pod namiot, mój ojciec wekował mięso. Podsmażał, potem dusił i takie w sosie własnym wekował w słoiki. Powtarzał, że ważne by nie były z cebulą i śmietaną. Więc jak

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

> No napewno pół dnia nagotowałaś 14 obiadów dla 3 czy 4 osób :P W takie bajki to > ja nie uwierzę. Dwa szybkowary na dwóch palnikach i naczynie żaroodporne w piekarniku działające jednocześnie, trzy rodzaje mięsa, z których jedno można potem na kilka sposobów podać. Jeden wieczór na

Re: erte odżywiałeś się wyłącznie octem?

Wyjaśniam Panie plutonowy, że kupowałem serki tylżyckie, brie, jakieś na wagę zółte, także ser biały zwany twarogiem.Więcej nazw nie pamiętam. Dżemy wyjaśniam kupowałem głównie truskawkowe, rzadziej wiśniowe. Na bazarze można było kupić mięso drożej. O ile nie pamiętam. Tam także były wędliny

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

wekowania (część zjadłam na bieżąco, część będzie na popołudnie późniejsze). I jakim cudem zatem w 30 minut, a niech będzie i godzinę robi się weki z mięsem na dokładkę na 10 porcji chociażby, hę????? A może ja jestem lewa z tym krojeniem czy jak? -- http://www.suwaczki.com/tickers/9nicpoqnnhed3fm8.png

Re: Peklowane mięso w słoiku

dziewczyny moze faceci mniej tu gadają, ale gotują mięsa nie wekowałem jeszcze, jakoś schodzi na bieżąco, jak każdy pyszny deser ;)) -- εï? `` εï? ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Re: Zdrowe jedzenie a praca

zupa jarzynowa drugie danie Na początku tygodnia przygotowuje sobie kurczaka na kilka dni. Pierś kroję w paski i marynuję w przyprawach. W lodówce może postać nawet 3 dni. Podsmażenie tego zajmuje 5 minut. Ugotowanie kaszy też chwilę. Często wrzucam mięso, warzywa, dodatek skrobiowy (ziemniaki czy

Re: na wyjeździe...

Już po ptakach, bo majówka zbliża się do końca ;-) .... My też "ufaliśmy" restauracjom. Zawsze da sie znaleźć coś jadalnego w menu. Ale nie o tym chciałam pisac, tylko a propos mięsa... Wekować można, ale trzeba wiedzieć, jak to się robi. Ważne, żeby mięso - po zamknięciu w słoiku

Re: Dokumenty i upezpieczenie dla alergika

Wekowanie mięsa: najpierw gotuję mięso, najczęściej w połowie gotowania dodaje marchew ale to nie jest konieczne, jak juz sie ugotuje, to wsadzam do wyparzonych słoików (wieczka też wyparzam) i troche je upycham, zalewam tym co zostało z gotowania czyli tym miesnym rosołem, przynajmniej do połowy

Re: Słoiki i weki na wakacjach - kto zabiera? :)

skarolina napisała: > Dwa szybkowary na dwóch palnikach i naczynie żaroodporne w piekarniku działając > e jednocześnie, trzy rodzaje mięsa, z których jedno można potem na kilka sposob > ów podać. Jeden wieczór na przygotowanie, wtedy trzeba postać chwilę w kuchni i > jeden wieczór

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

Ja wekuję mięso, robię to ja, robi też moja mama. Mięso zawsze właśnie było zabierane na wczasy czy dawane nam w czasach studenckich. Mięso na długi okres czasu zawsze było pasteryzowane dwukrotnie, zawsze po godzinie. I naprawdę rzadko się zdarzało, żeby cokolwiek się z nim stało

Re: Pasteryzacja raz jeszcze...

> Wszystko z mięsem powinno się sterylizować a nie tylko pasteryzować, w domowych > warunkach to jest niewykonolne. > To jest opinia moich rodziców (lekarzy) i teściów (technologów żywności). Absol > utnie nie ryzykowałabym wekowania mięsnych potraw, zwłaszcza dla dzieci. Technologia

Re: jak to jest z obiadami?

, musi być odstęp 1 dnia, zupy wekuję). Kiedy mam drugie typu ziemniaki, mięso, surówka, to się od razu najadają.

Re: Bogemo, jesteś genialna!

Mięso to moze nie, ale moja koleżanka robi przetwory w zmywarce. Tzn.wekuje czy jak to się nazywa.Na programie 70st., z powodzeniem. Mikrofalowka mozna ułatwić sobie zdejmowanie skóry z pomidorów, papryki.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

bo jadą pod namiot do puszczy, w góry na wędrówki z plecakiem, albo wlezą gdzieś do schroniska wysoko i przez tydzień tam zostaną, na rejs morski jachtem, na wyprawę na kamczatkę, albo dziecko na przykład toleruje jedynie mięso z eko królika który będzie niedostępny w danym miejscu? dwa ostatnie

Re: Sposoby na szybkie obiady- zamrażanie, wekowa

zupy gotowałam co 2 dni, nigdy nie wekowałam, jak zupę robię na udkach to mam na drugi dzień do obiadu do kurczaka w potrawce albo risotto. drugie dania na szybko: pulpety wszelakie (ostatnio wołowe z uwagi na morgologie syna), mięso upieczone i zamrożone z sosem (wyciągam i zabielam), duże ilości

Re: wywar na zupę

przyprawy ,wekuję toto w słoikach i zawsze mam bazę pod zupę a nie bulionetki czy inne tam kostki:) Zakwasu na żurek w życiu nie robiłam ale pewnie na dniach spróbuję.Buraczany wyszedł mi rewelacyjny to żurek wyjdzie:) Aaaaa! mięsa do rosołu nie dodaję .Oskubuję dodaję uduszoną wątróbkę,cebulę przyprawy i

Re: Jak sobie radzicie mając kilkoro dzieci?

jakości np. wędlina, mięso i mrozić. Jak robię naleśniki to robię dużo więcej i mrożę. Zupy gotuję 2x w tygodniu zawsze podwójną porcję i wekuję. Wszystko się da. Niestety zazwyczaj dużo czasu na to potrzeba. Kompletuję teraz wyprawkę dla trzeciego - i znowu przekopuję allegro w poszukiwaniu najtańszych

Re: Przetwory na zimę czyli jestem samolubną larw

Skoro wątek jedzeniowy to się wetnę:P Mam pytanie do wekujących. Zrobiłam bigos, tylko z kiszonej kapusty (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie), zawsze mroziłam, ale naczytałam się emamy i zły mnie podkusił, żeby jednak zawekować, coby miejsca w zamrażarce nie tracić. No i doopa. Proces wekowania

Sposoby na szybkie obiady- zamrażanie, wekowanie?

mrożenie zup- ale takich zmiksowanych. Czy macie jakieś metody na urozmaicone posiłki przygotowane wcześniej i- zamrożone? Wekowane? Inny sposób? Mam pomysł na zupy ale co z drugim daniem? Co Waszym zdaniem nadaje się na mrożenie? Pierogi- OK. Warzywa z mięsem- OK, Pulpety, gołąbki. Coś jeszcze? Będę

Re: wekowanie

, zeby duzo pic - glownie wody, sokow. > czy mogę zawekować > gotowe przyprawione potrawy, bo wyczytałam, że raczej wekuje się > mięso bez przypraw i dodatków? To jakies straszne rzeczy czytalas ;) Wekuje sie jak najbardziej z przyprawami. Za to nie polecalabym wekowania z cebula, czosnkiem

Re: wekowanie???

Ja wekuje/wekowałam prawie wszystko. Owoce i warzywa sezonowe no i głównie mięsko.Dla M na wyjazdy. Choć i w domu czasem się przydało na szybki obiad ;) Z mięsem jest ten problem, że trzeba słoiki gotować trzy razy w odstępach 24-godzinnych. Ja na swoje "wytwory" daję 1/2 roku gwarancji ale

Chcę gotować na długi zapas dziecku. Mrozić??

Hej. Nie umiem gotować, ale chciałabym zacząć robić dla dziecka. Proszę mnie nie krytykować jak napiszę coś głupiego, bo nie mam o tym żadnego pojęcia. Byliśmy na słoiczkach, ale chce mu robić swoje. Mam pare pytań: 1. Chodzi mi o to czy mogę ugotować mu papkę z mięsem i warzywami, powkładać w

Re: Chorwacja oszczędnie

Południe Polski to jeszcze dzieli sie na zachód ,centrum(Ślask) i wschodnie południe. Czyli na razie nie ma się co rozpisywać ,gdzie i jak można zaoszczędzić. Jeśli dzieci miesożerne,sprawdza sie wekowanie(o ile takie umiejetności sie posiada) Mięso poporcjowane wcześniej ,zamrozone na kośc ,w

Re: Przechowywanie papek

Ja wekuję. Próbowałam wekować w tych słoiczkach po gotowych obiadkach, ale nie dało rady, one mają kiepskie nakrętki :/. Kupiłam takie zwykłe słoki, najmniejsze, 200 ml. Zrobiłam całą masę tych słoiczków - zupę z mięsem, a potem mała nie mogła tego jeść, bo dostała zatwardzenia ;) Część schowałam

Re: a wekowanie owocow?

U mnie musiały max 4-5 dni, ale w dawnych czasach jak rodzice wymyślali wakacje pod namiotem to mama wekowała mięso na cały urlop. Spokojnie wytrzymywało. Kruffa

Re: mięso z weka

Dodałam tylko soli, bo oczywiście przez tego Niemca nie kupiłam soli do peklowania. Po ugotowaniu podzielę na kawałki i zamrożę, bo nie chce mi się wekować 3 kolejne dni. Chyba mozna jeść na gorąco, zwłaszcza te śliwki uważam, bardzo nadają się wraz z sosem spod mięsa, do tego jakieś powiedzmy

Re: Hotel typu HB - dla rodzin z dziecmi?

Jeśli jedziesz samochodem to wybierz fajny apartament , sprawdzone miejsce o ktorych tu na forum wielokrotnie pisano . Bierzesz pod uwage zabranie dla dzieci wekowane mięso na ich posiłki/ czy dla całej rodzinki/ plus wyjscie do knajpek na chorwackie swietnosci to bedzie najlepsze

jak się wekuje słoiki?

chodzi mi konkretnie o zupy z mięsem w słoikach? mama wyjeżdża z moim synkiem na 2tyg i chciałabym jej ułatwić życie i dać kilka słoików z zupą dla małego, tylko jak się je wekuje? w Kuchni Polskiej przeczytałam, że weki z męsem trzeba zagotowywać 3 razy w odstępach 24h !!!! nie ma jakiegoś

Re: wy tu gadu gadu, a ja...

ale pamiętasz, że taka połówka 3 dni najmarniej powisieć w chłodzie musi?? świeżo ubity wieprz jest niesmaczny. kiedyś podawałam przepis na wekowanie mięsa...może ci się przyda?? skórki można zasolić, albo na salceson przerobić..albo zmielić w maszynce i jeszcze smalcu wytopić.. -- prawda jest

Sosy na zimę

z czego robicie (wekujecie) sosy do mięsa, pizzy itp. Tak by w zimie można szybko wyjąć ze słoika i przygotować danie.

Bigos.

Chyba umiem ugotować dobry bigos z kwaśnej kapusty. Jak do tej pory w naszej rodzinie, mój jest najbardziej chwalony. To nie przechwałki, piszę serio i nawet nieraz gotuje na zamówienie, na komunię lub inną imprezę u cioci itp. Dodaję różne mięsa, kiełbasę, grzybki, śliwki itd. ale chodzi mi o

Zupy bez mięsa

Od czasu do czasu wekuje późną wiosną zupki z młodych warzyw,bez mięsa.Robię tego dużo i w zimie sa bardzo smaczne,solo lub jako dodatek do róznych wywarów. Ale wekowanie mięsnych zup i to na tak krótki okres chyba nie jest praktyczne. -- kwiecień-plecień

Re: jak wekować

zupa, wlać wrzątek do wyparzonego słoika i mocno zakręcić, postawić do góry nogami i powinien zaskoczyć:) z mięs wekuję mielone, tzn robię tzw mielonkę... surowe mięsko doprawiam, sporo czosnku (bo lubimy), wkładam do słoika, zakręcam mocno i gotuję w garze jak konfitury... zależy jakiej

Re: Czy wykorzystujecie słoiczki ?

Wykorzystuję je na... pokarmy dla dzieci (a właściwie dla jednego dziecia). Domowej roboty (pokarmy, chociaż w sumie dzieci też ;-). Albo samo mięso, albo gotowe zupki, albo pojedyncze warzywa ugotowane. Wekować jest ciężko, bo te zakrętki rzeczywiście dziwne - kiedyś próbowałam wekować, połowa mi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - wekowanie mięsa

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin