Przeszukano 111 283 961 wypowiedzi na 4 110 forach

wekowanie - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Wekowanie

tym;) Ostatnio kolega mi rzucił hasłem: wekuj na zapas. No i w sumie pomysł fajny tylko doradźcie - co jak i jak długo :) Rozumiem, ze słoiki mogę zbierać takie po majonezie, ogórkach itp. Nakrętki kupię nowe. I co? Wlewam gorąca zupę, odwracam i jak pyknie to z głowy? Czy pasteryzować? Jak długo

Re: Wekowanie

Wekować możesz bardzo dużo produktów. Zupy wszystkie. Zakrętek raczej bym nie wymieniała jeśli nie są uszkodzone. Leczo bez mięsa, zupy bez śmietany. Zawekowane przechowywać w lodówce. Jeśli dobrze zawekowane to może nawet parę tygodni postać. Ja nalewałam gotujące do słoików, zakręcałam i

Re: Wekowanie potraw bezmiesnych - zasady?

Pani "turzyca" Nie ma NIC wspólnego wekowanie potraw miesnych czy bezmiesnych z zasadami wekowania. Chodzi o usuniecie czegos co potrafi zniszczyc potrawe (bakterie, grzyby). Niech Pani poczyta http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29015977,Pasteryzacja.html#p29051674 Tutaj J53.

Re: Wekowanie

Ni właśnie ja często ratuje się mrożeniem - ja albo moja mama narobimy pierogów, kopytek i potem wyciągamy z zamrażalnika w kryzysie :) ale zup mrożonych nie lubię, dzieciaki tez nie chcą jeść wiec bez sensu... czyli jak robię zupę która zazwyczaj zaprawiam śmietana to przed zaprawieniem wlewam do

Re: Wekowanie

te "odwrócone" mogą stać 2-3 tygodnie, wyłącznie w lodówce. czasem tak robie. Słoiki "zbieram" choc mozna kupić nowe, szczególnie w okresie przetworowym, czyli własnie teraz. W duzych marketach, bez problemu. Słoiki dobierz wg potrzeb, tak, żeby całość zjeśc na jeden raz. Słoiki myjesz, wyparzasz, n

Wekowanie potraw bezmiesnych - zasady?

Podejrzewam, ze byly na ten temat watki, ale wyszukiwarka stroi mi fochy, wiec prosze o wsparcie. Mam mala zamrazarke i potrzebe zrobienia zapasow, zeby jedzenie do pracy po prostu brac w postaci gotowca do odgrzania. Tylko nie jestem pewna, co mozna jak wekowac, mam wrazenie, ze w przypadku bezmies

Wekowanie!

Potrzebna pilna porada: Otóż jak rozpoznać, że sok się nie zawekował? W słoiczkach to jasne, ale zrobiłam syrop z czarnej porzeczki butelkach z kapslem na metalowym drucie i mam wątpliwości, jest taka jakby piana na wierzchu soku, ma ok 2-3mm.

Re: Wekowanie potraw bezmiesnych - zasady?

Dodatkowo: "Irytująco ścisły umysł, mający denerwującą tendencję do używania głównie zimnej logiki." W koncu ... ktos. J53.

Re: Wekowanie potraw bezmiesnych - zasady?

W przypadku weków bezmięsnych pasteryzowanie warzyw niekwaśnych (strączkowych, kalafiorów) musi być poprzedzone blanszowaniem ich w dużej ilości wody. Wody po blanszowaniu nie należy używać do przygotowania zalewy. Zalewę należy zakwasić.

wekowanie barszczu :)

Pomóżcie proszę. Czy mogę zawekować barszcz z burakami w środku? Znalazłam informacje jedynie o wekowaniu czystego barszczu a chciałabym zawekować barszcz z "wsadem" na wyjazd. Z góry dziękuje za pomoc :)

Ja wekuję

Jestem leniwa i do słoika wlewam zupę, do drugiego np. mięso + ziemniaki. Gotuję na małym ogniu przez 40-50 minut. Przechowuje w lodówce, wytrzymuje minimum 2 tygodnie.

Re: pytanie o wekowanie zup

http://zorganizowanydom.blogspot.com/2014/05/konserwowanie-zup-mrozenie-i-wekowanie.html zorganizowanydom.blogspot.com/2014/05/konserwowanie-zup-mrozenie-i-wekowanie

pytanie o wekowanie zup

Witajcie, w paru wątkach czytałam, że niektóre osoby resztki zupy wekują. Moje pytanie jest czy wekujecie tylko zupy z tego samego dnia, czy taka "wczorajsza" też wchodzi w grę? (robię zawsze zupę na dwa dni) oraz pytanie jak długo taka zupa może stać w słoiku i czy musi być to w lodówce czy w

wekowanie

Tylko cała sztuka w wekowaniu, ja w zeszłym sezonie nawekowałam leczo- teoretycznie robiłam wszystko zgodnie z przepisem jednakże cała moja praca poszła na marne- źle "chwyciły" słoiki i leczo było do wyrzucenia.

Pakowanie próżniowe/wekowanie obiadów ktoś? coś?

sobą. Temperatury mogą być różne, albo upał, albo mroźnie. Jak to ogarnąć? Trzy dni wekować, jak piszą na forach? Dodawać ogórki i cebulę, czy nie? Koleżanki podpowiedziały mi, że wędliny mogę popakować sobie próżniowo w lepszych sklepach mięsnych, to samo z warzywami (np. marchew). Macie inne pomysły

Re: Wekowanie w piekarniku

Ja wekuję w temp 80-100st, czas różny w zależności od tego, co wekuję. Przecier, keczup ok. 20min. Może to za długo, ale pomidorom temp nie szkodzi, a wolę być pewniejsza. No i wkładam gorące do nagrzanego piekarnika. Oczywiście normalnie.

Re: Wekowanie w piekarniku

To ja tez tak jak Kim chcialabym wiedziec co jest "zle" jak napisal Marek. Samo wekowanie w piekarniku jest zle czy jedna z procedur opisanych przez poprzednikow?

Re: wekowanie truskawek...pomocy

To wina... miksowania. W masie truskawkowej jest za dużo bąbelków powietrza, ktore zamknięte w słoiku powoduje psucie się zawartości. Wekowanie zmiksowanych owoców nie może się udać.

wekować

Można też wekować: gotować, na gorąco miksować i wlać do słoików, zakręcić na gorąco i dla pewności zagotować jeszcze słoiki. Gorące postawić do góry dnem, po ostygnięciu odwrócić i sprawdzić czy wieczko wklęsłe. Działa na tej zasadzie co kupne słoiczki. Polecam tę opcję gdy brak miejsca do

Re: Wekowanie w piekarniku

Dziekuje za wszystkie porady :-) Do tej pory sadzilam, ze bez wekowania to tylko mozna słoikowac to co zawiera ocet (jak ketchup) lub co zawiera cukier (konfitury i dzemy). Sprobuje jednej i drugiej metody (czyli wekowania w piekarniku) zima sie okaze czy przecier dobrze przetrwal ;-))) Bo gotowac

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

ja już nic nie wekuję, zrobiłam fasolkę po bretońsku i grochówkę i wszystko się popsuło. Gotowałam po godzinie 3 dni pod rząd. Boje się otwierać słoiki z leczo.

Wekowanie dla początkujących

Jak już przy przetworach jesteśmy - poproszę o sprawdzone (i możliwie niekłopotliwe) metody na wekowanie. Z domu pamiętam okropne gary z wrzątkiem ale ponoć w piekarniku też się da. Jak wy wekujecie? -- 72/94

Re: wekowanie barszczu :)

agnieszka_mmm napisała: > Pomóżcie proszę. Czy mogę zawekować barszcz z burakami w środku? Znalazłam info > rmacje jedynie o wekowaniu czystego barszczu a chciałabym zawekować barszcz z " > wsadem" na wyjazd. Jeśli wsad to tylko buraki to zawekowałabym całkiem zwyczajnie

wekowanie zup, tyndalizacja

Jest teraz okres gdzie się robi sporo przetworów, wykorzystuje warzywa sezonowe, wiadomo że teraz smakują najlepiej. Szukałam różnych rozwiązań, szczególnie dla zup - paprykowej z sezonowych papryk, dyniowej, dla leczo i znalazłam kilka rad szczególnie na blogach preppersów dotyczących wekowania

Wekowanie w piekarniku

Wiem, ze juz taki watek byl, ale nie uzyskala, odpowiedzi :-( Chce zrobic bardzo duzo sloikow z przecierem pomidorowym na zime. Ale jakis nie usmiecha mi sie wekowanie w garnku, bo za malo sloikw sie do garnka na raz miesci ;-) Czy ktos z Was ma doświadczenie wwekowaniu w piekarniku? Na jaka temp

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

do góry dnem to chyba można robić jak mamy zamiar otworzyć za parę dni, ale jeśli już chcemy na zimę to trzeba pogotować słoik w garze . Wekowanie stosuję sie przecież w gotowych daniach ze słoika typu gołąbki czy jakiś sos do makaronu, zresztą , przecież słoiczki dla niemowląt też są wekowane i

Re: wekowanie truskawek...pomocy

witam! nie polecam wekowania zmiksowanych!! zaliczylam na dniach maksymana porazke w tym temacie :((( uznalam ze i tak sos (czytaj zmiksowane) wykorzystuje najczesciej wiec ekonomiczniej co do ilosci sloikow bedzie pakowanie zmiksowanych a nie calych... poslodzilam, w sumie niewiele, zblenderowalam

Re: Wekowanie w piekarniku

Ja zawsze wekuję w piekarniku. Prościej i mniej nakładu pracy. Słoiki z przetworami wstawiam do zimnego piekarnika, ustawione normalnie, nie do góry dnem. Następnie włączam mały ogień i stopniowo zwiększam temperaturę aż dojdzie do 180 stopni. Potem jeszcze jakieś 10 minut. Wyłączam piekarnik, ale

wekowanie

+30 stopni i więcej. Czy mogę zawekować gotowe przyprawione potrawy, bo wyczytałam, że raczej wekuje się mięso bez przypraw i dodatków? Jak zawekować mięso mielone? Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam Ewa

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

aha, jeszcze powiem wam ze moja mama te sloiki tak wekuje czy tez gotuje z zawartoscia nie w garnku z woda a np. w piekarniku. Tylko jak konkretnie to nie wiem? pewnie w googlach jest przepis :)

Re: Wekowanie w piekarniku

mamagnoma napisała: > Wiem, ze juz taki watek byl, ale nie uzyskala, odpowiedzi :-( > Chce zrobic bardzo duzo sloikow z przecierem pomidorowym na zime. Ale jakis nie > usmiecha mi sie wekowanie w garnku, bo za malo sloikow sie do garnka na raz > miesci ;-) Czy ktos z Was ma

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Ja też wolę przygotować coś na szybko i zjeść świeże. Wekować zup i gulaszy bym nie wekowała, czasem jak mam nadmiar jedzenia to coś mrożę. No i mrożę jarzyny i owoce w sezonie.

czy można łazanki zamrozić/wekować?

mam ochotę na łazanki,chciałabym zrobić więcej i nie wiem czy mogę gotowe gorące do słoików wrzucić czy może ostygnięte po porcjować i zamrozić? no i czy po rozmrożeniu/wekowaniu z makaronu ciapa się nie zrobi. Pierwszy raz robię łazanki więc nie doświadczona w temacie jestem

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

Takie wekowanie o którym mówisz nie wystarczy na zimowanie, na krótki okres tak jeśli dobrze "zassa". Normalnie trzeba zapasteryzować i już. Czasem jakiś słoik skiśnie, ale to po pierwsze widać lub czuć, po drugie dobre zakrętki gwarantują sukces niemal w stu procentach :-) -- Nie

Re: wekowanie kapusty kis

hmm ja tam bym jej wcale nie wekował po prostu upewnic sie ze sok ja przykrywa, ew dolac, ew docisnąć, zamknac i do piwnicy. jak z ogórkami ściskam -- ^¥^ ^¥^ ^¥^

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Ja wekuję zupy(nawet małe ilości które szkoda mi wylać), sosy, fasolkę, gołąbki. Też nie lubie mrożenia bo dłużej mi zajmuje odmrożenie czy zagrzanie, i smak wg mnie też gorszy niż wekowanego jedzenia. W lodówce zawsze mam coś na obiad, wiele razy uratowało mi to życie.

Re: Wekowanie - czarna magia?

Tutaj masz opisane, jak pakowac zywnosc w sloiki. Weki to inna bajka, nie baw sie w wekowanie bo to zuo. -- icanhascheezburger.com/

Re: wekowanie kapusty kis

Wekowana jest zdecyowanke gorsza metoda jesli chodzi o walory smakowe ,jak masz chlodna piwnice to warto kisic w kamiennym garnku obciazyc deseczka wygotowana lub talerzykiem a kiedys to moja babcia kisila w beczce obciazala drewnianym deklem i obciazala wygoowana kostka brukowa lub kamieniem. Ja

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Też się zastanawiam. Domowe wekowanie jest trochę jak zbieranie grzybów - trzeba się na tym naprawdę dobrze znać, aby się nie zatruć. Poza tym wekowanie zabiera czas, przez który, jak sadzę , potrafiłabym ugotować co najmniej dwa obiady. Prawie nigdy nie gotuję niczego, czego przygotowanie (bez

Re: Wekowanie dla początkujących

Ja właśnie wekuję w piekarniku - najpierw wyparzam słoiki z nakrętkami - umyte słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, temperaturę nastawiam na 120 stopni i trzymam je tam ok. 15 min od nagrzania. Następnie wyjmuję słoiki i przekładam do nich gorące przetwory, zakręcam słoiczki. W słoiczkach

jak wekować

Ponawiam moją prośbę o prosty i dokładny opis jak wekujecie mięsa czy inne potrawy.

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Problem tylko jest taki, że jak potrawa z mięsem, to wekowanie nie wygląda już tak, że hop do słoika, zakręcić, odłożyć i już. Wekujemy sos chiński - żeby się nie załamać przy krojeniu wszystkich składników, robimy go wielki gar (z tymi wszystkimi pędami, bambusami, chińskimi grzybami itp), do

Re: Wekowanie-o co w tym chodzi?

demonii.larua napisała: > Takie wekowanie o którym mówisz nie wystarczy na zimowanie, na krótki okres tak > jeśli dobrze "zassa". Normalnie trzeba zapasteryzować i już. Czasem jakiś słoi > k skiśnie, ale to po pierwsze widać lub czuć Pasteryzowane to dodatkowa robota, zużycie

Re: Pytanie o wekowanie i mrożenie obiadków

wekuje ale w innych sloiczkach np po majonezie- sa bardziej trwale. taka zupa bardziej mi smakuje niz mrozona i szybciej ja mozna podac glodomorowi ;) zawekowane trzymam w lodowce. ja gotuje ok 5-6 takich samych porcji potem tylko wymieniam sloiczki zeby nudno nie bylo -- http

Wekowanie

A mozecie napisac jak sie takie mieso wekuje?? -- ŚMIGŁO "Drugi raz świętego Jana nie będzie!"

Re: Wekowanie...

Ja wiem, że to nie na temat i pewnie decydują kwestie finansowe, ale ja jadąc do Włoch, czyli ojczyzny najpyszniejszego jedzenia świata nie brałabym ze sobą wekowanego gulaszu. Ale ja jestem zafiksowana na włoskie makarony, smaki pomidorowo-warzywne i inne pyszności prosto z Italii. -- mój blog

Re: Wekowanie...

Tak zawekowana potrawa może i ma świeżość przez 3 tygodnie, ale nie w podroży. Mięsne potrawy(szczególnie z dodatkiem warzyw) trzeba wekować 2x po około 30 minut, wówczas można być pewnym, że mięso nie skwaśnieje i nie odpasteryzuje się w trakcie podróży. -- Gdybym ja był premierem, nie byłoby

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

Jesli mam zapełniony po brzegi zabrażalnik, to praktycznie wszysko wekuje. Pulpeciki, żeberka w sosie, gulasz, Zupy zdecydowanie sa lepsze zawekowane niż mrozone. Leczo tez wekuje, choć w skąłdnie ma duzą ilość cebuli i czosnku. Zupy stoja w lodówce zawekowane nawet po 2 tyg i nigdy mi sie nie

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

wekowałam kiedyś żarcie na wczasy , pierwszy raz w życiu, jeden słoik mi pękł , później robiłam to tak ostrożnie, że zajeło mi to cały dzień , nie wspominam tego miło . Słoiki zabraliśmy na wczasy i trzymaliśmy w lodówce turystycznej , nic sie nie zepsuło, zaoszczedziliśmy w ten sposób 100 zł

Re: Wekowanie - czarna magia?

Aha - i takie wekowane to muszą w lodówće być? Ile czasu wytrzyma takie jedzenie? -- http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9hdv14r9lu.png szydełko, haft i takie tam gadanie: kikimora1978.blogspot.com

Re: Pytanie o wekowanie i mrożenie obiadków

Odnosnie wekowania, to wg mnie zawekowany obiadek spokojnie jest zjadliwy po tygodniu, zwlaszcza, gdy przechowujesz go w lodowce. Co do mrozenia, to ja mroze zupy wszelakie, te z ziemniakami I bez. Nie mroze zupy np pomidorowej wraz z makaronem, tylko po rozmrozeniu zupy dodaje swiezo ugotowany

Re: oszczedzanie czasu- wekowanie obiadów

mój mąż jest kierowcą i jakiś czas temu wpadłam na pomysł, żeby robić mu weki na trasę, bo zawsze to jakiś obiad. naszukałam się informacji, aż w końcu postanowiłam robić co mi przyjdzie do głowy i sama się przekonać co i jak. wekuje sosy, zupy, gulasz, fasolkę, flaki, itd. Generalnie wszystko co

wekowanie zupy

Poniewaz moj mąz czesto wyjezdza a zywienie sie w barach lub restauracjach byloby drogie gotuje mu obiady dw sloikach. Są to np. leczo, zurek, goląbki. Na razie mam przetestowane leczo i zurek, ktore spokojnie wytrzymaly ok 1,5 tygodnia w sloikach w temperaturze troche nizszej niz pokojowa po jednok

wekowanie

Jak wekujecie jedzenie, bo wybieram sie w podroz i nie bede miec mozliwosci gotowania. Czy np. z rybka i mieskiem wekowanie jest bezpieczne, czy moze lepiej dodac potem?

Re: wekować

ile można takie wekowane jedzenie przechowywac i gdzie najlepiej? -- http://www.suwaczek.pl/cache/a790620bd9.png

Wekowanie...

Wybieramy się na urlop z rodzinką i postanowiłam, że w tym roku zamiast włóczyć sie po knajpach przygotuję obiady (chodzi o mięso) w słoiki. I teraz kwestia zagotowania np. weźmy takiego gulszu....Jak długo gotować słoiki (pasteryzować) ? Jaki termin do spożycia? Jedziemy do Włoch więc będzie gorrrą

Wekowanie - czarna magia?

Mam małą córeczkę i zaczynam jej robić obiady, ale takie mikro-porcje to nawet trudno. Na razie mrożę, ale rozmrażanie jest upierdliwe. Jak się wekuje? Kiedyś próbowałam buraki (w słoiki i gotować) ale woda w garnku zrobiła się röżowa a potem mi pokisły wszystkie ;( O co chodzi z tym

wekowanie ryb

Kobitki, czy któraś z was wekowała wędzoną rybę? Mój małż przywiózł mi ostatnio zbyt duże zapasy - chodzi o węgorza, łososia, trewala no i makrelę. Nie przejemy tego na raz i tak się zastanawiam, czy jak zamknę mięso w słoiki, to będzie dobre? Wekowałam tak już wędzonki ze zwykłego mięsa i były

Re: Wekowanie - czarna magia?

do sucha, mogly byc zle dobrane nakretki - tzn np w słoiku jest 6 sladów na wypustki, pokrywka ma ich 4 lub odwrotnie. lub też: moglo byc za duzo wody w naczyniu/garnku do pastryzowania To sa najczestsze przyczyny zlego wekowania Mozna tez nalozyc wrzacej potrawy do sloikia, zakrecic, postawic dnem

Re: wekowanie

ja ze leniwa jestem to tak jak wyczytalam w madrych ksiazkach nie wekuje niczego. i dlatego wszystko na dluzej laduje w zamrazarce. dlatego wlasnie ostatnio nie zrobilam bigosu, tez jakos dziwnie w zamrazarce pelno. ale jesli chcesz sie bawic w dluzsze gotowanie tego w sloikach to na pewno moze

bakłażan i cukinia - wekowanie

czy bakłażana się wekuje??? cukinie słyszałam, widziałam i jadłam:) moje pytanie brzmi: czy zna ktoś jakieś sprawdzone przepisy na weki bakłażanowe i cukiniowe???

Re: Dżem - nieszczelny słoik po pasteryzacji

Kilka dni temu przesmażyłam trochę śliwek na dżemik do zjedzenia ''na teraz'' bez wekowania, nic mu się nie stało po tych kilku dniach. Dłużej nie postał, bo zjedliśmy :)

Re: wekowanie

, zeby duzo pic - glownie wody, sokow. > czy mogę zawekować > gotowe przyprawione potrawy, bo wyczytałam, że raczej wekuje się > mięso bez przypraw i dodatków? To jakies straszne rzeczy czytalas ;) Wekuje sie jak najbardziej z przyprawami. Za to nie polecalabym wekowania z cebula, czosnkiem

sałatki do słoików ... WEKOWANIE

wszystkie warzywka byly takie smaczne i chrupiace,a nie rozmemlane i rozmiekle? 2. Jak lepiej zrobic zalewe? z olejem czy bez? (dotychczac jadlam z olejem i troche mi ciazylo to na zoladku ... czy bez olejuz wyjdzie rownie dobre? 3. no i pytanie kluczowe... jak sie wogole wekuje? wiem,ze jak sie robi

Re: sałatki do słoików ... WEKOWANIE

ja chce zorbic tak,ze posolone warzywa zaleje zalewa. a co do wekowania w piekarniku... to sloiki poprostu poustawiac na blaszkach,czy podlozyc pod nie jakies scierki? -- http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3xm5ejf2ntayc.png

wekowanie

Jeszcze nie calkiem mi net wywalilo na szczescie. Mam spory gar bigosu a w zamrazarce ledwo sie paczka truskawek zmiesci. I pomysl by zawekowac. Tylko czy mam to potraktowac jak zwykly przetwor i wystarczy raz?Czy jak mecho i trzeba 3 razy? -- no i jeszcze Pinezka Kuchenne Pogaduszki

Re: Pakowanie próżniowe/wekowanie obiadów ktoś? c

wędliny mięso zmielone i inne zapakują ci próżniowo w sklepach mięsnych dobrych. -- www.nida.com.pl/ pomoz-amelce.pl/index.html

Re: wekowanie???

Moje wekowanie jest b. proste: wlewam/nakładam coś gorącego (wrzątek właściwie) do czystych słoików i zakręcam szybko. I już. Nie wiem, jaki jest termin ważności, bo nie trzymam nic miesiącami, ale parę miesięcy na pewno. Wekuję wszystko, co się da: owoce i warzywa sezonowe, nadwyżki obiadowe

wekowanie, pasteryzacja

Tak, wiem, ten wątek przewijała się nie raz ale w żadnym temacie nie znalazłam odp na moje pytanie: czy można pasteryzować potrawy z sosem przyrządzonym z dodatkiem jogurtu lub chudej śmietany? Czy można wekować potrawy praktycznie bez tłuszczu, np gotowanego kurczaka? Pytam, ponieważ większość

Re: wekowanie???

Ja wekuje/wekowałam prawie wszystko. Owoce i warzywa sezonowe no i głównie mięsko.Dla M na wyjazdy. Choć i w domu czasem się przydało na szybki obiad ;) Z mięsem jest ten problem, że trzeba słoiki gotować trzy razy w odstępach 24-godzinnych. Ja na swoje "wytwory" daję 1/2 roku gwarancji ale

Re: próbował ktoś wekować w zmywarce?

No nieeee... tym łososiem w zmywarce to przebił "moje" wekowanie 1000 razy. Po prostu czad, ale raczej nie spróbuje ;-)

wekowanie

jezeli chcesz wekowac na kilka tygodni wystarczy, jak bedziesz je wekowac 15 minut; co do temperatury zasada jest taka: jezeli zawartosc sloika jest goraca albo bardzo ciepla, wkladasz do goracej wody; a gdy zawartosc sloikow jest juz ostudzona, wtedy wkladasz do chlodnej wody i zagotowujesz -

Re: pytanie o wekowanie zup

Serdecznie dziękuję za odpowiedź, dwa tygodnie to nawet sporo :) -- Ludziom, zawdzięczam naprawdę wiele, zwłaszcza problemów...

Re: pytanie o wekowanie zup

Jak taka zupa poleży trochę to ma zupełnie inny smak, ja gustuje tylko do dwóch dni, ale jak cię to mocno ciekawi to można zawsze po eksperymentować zrobić kilka http://przepiszupa.pl/ zup

Re: nowa metoda ,wszwdzie sa przepisy,wekowanie?

Owszem ale jezeli do garnka wlozysz następny z metalu przepuszczalnego pole a miedzy nimi jest przerwa np woda straszą serwisanci ze możesz spalić indukcje

Re: pytanie o wekowanie zup

Ja ugotuje mi się więcej a wiem że kolejnego dnia nie znajdę na nią amatora wlewamy gorącą do słoika i za 3 do 4 dni wciąż jest ok. -- BE STRONGER THAN YOUR STRONGEST EXCUSE

Re: pytanie o wekowanie zup

Ja dokładnie nie odpowiem, ale to gotowanie/pieczenie słoików to pasteryzowania i to chyba działa na dłużej. Z tego co zdążyłam się zorientować to zawekowane do góry dnem trzymają tak max. 2 tygodnie. Więcej nie wiem:) -- www.

Re: nowa metoda ,wszwdzie sa przepisy,wekowanie?

dziecino droga SZYNKOWAR MUSI być zanurzony w garnku z ciepłą wodą, powtarzam ZANURZONY w wodzie, o jakiej ty przewie piszesz, o jakim ty drugim garnku piszesz, poczytaj dokładnie jak się robi wędlinę w szynkowarze, potem wypisuj głupoty

wekowane obiady-co polecacie?

potrzebuję bardzo pomysłów na wekowane obiady. wyjezdżam na mazury na 2 tygodnie i z poprzednich żeglarskich doświadczeń wiem, że nie zawsze można dotrzeć do sklepu lub knajpy, a lodówki na łódce brak:-( do tej pory robiłam( i się sprawdziło) sosy do spaghetti, pulpety w sosach i jakąś zupę. co

Re: zaprawy

Zgłasza się kujawsko-pomorskie, my też zaprawiamy. Bywa, że również wekujemy, nawet gdy słoiki są twisty. -- Wiedźma To jest bez sensu! To jest kompletnie, konkretnie bez sensu! http://archiwumpanahyde.laa.pl/

Re: "Wekowanie" zup

Wekowałam tak zupy dla dzieci jak wyjeżdżaliśmy za granicę i nie bardzo mogłam dać im europejskie jedzenie. Spokojnie wytrzymują nawet bez lodówki kilka dni i nie psują się. Wekuje też np. leczo na zimę. Pozdrawiam, Mazinka, polskadladzieci.pl

Re: Własne jedzenie to cebulactwo? :D

A no właśnie, bo ja nawet jeśli gotuję zakupy robię na miejscu. Wolę zjeść makaron z szybkim sosem czy warzywami, niż wekować, a potem niezależnie od okoliczności koniecznie zjeść to co zawekowałam, żeby się nie zepsuło. Są tacy, co wolą wekować a potem podgrzać.

Re: próbował ktoś wekować w zmywarce?

ja wekuję słoiki (ale nie po obiadkach dziecięcych, tylko zwykłe) w piekarniku, ale temperatura jest wyższa - 110-120 stopni, zmywarki mają 70 stopni chyba maksymalnie - to nie za mało?

Re: pytanie o wekowanie zup

Ja robię na 2 sposoby: 1. od razu gotuję gar zupy- przy jednej robocie i wlewam gorącą w wyparzone słoiki, go góry dnem i po wystygnieciu do lodówki- trzymam 2 tygodnie- dłużej nigdy nie stała, bo zawsze zjadaliśmy w tak zwanym międzyczasie, bo tych słoików robię z 3 max. 2. Jak zupa się przeje na

Sposoby na szybkie obiady- zamrażanie, wekowanie?

mrożenie zup- ale takich zmiksowanych. Czy macie jakieś metody na urozmaicone posiłki przygotowane wcześniej i- zamrożone? Wekowane? Inny sposób? Mam pomysł na zupy ale co z drugim daniem? Co Waszym zdaniem nadaje się na mrożenie? Pierogi- OK. Warzywa z mięsem- OK, Pulpety, gołąbki. Coś jeszcze? Będę

Re: jak wekować

zupa, wlać wrzątek do wyparzonego słoika i mocno zakręcić, postawić do góry nogami i powinien zaskoczyć:) z mięs wekuję mielone, tzn robię tzw mielonkę... surowe mięsko doprawiam, sporo czosnku (bo lubimy), wkładam do słoika, zakręcam mocno i gotuję w garze jak konfitury... zależy jakiej

próbował ktoś wekować w zmywarce?

"jak być lepszą kurą domową a nie połamać sobie nowych tipsów" usłyszałam, że można wekować w zmywarce. Pokazywali jakoś tak, że wkłada się do słoiczków normalnie a potem zamiast gotować w garze, buch do zmywarki (zakładam że na najwyższy program). To by mi bardzo pasowało, bo zmywara chodzi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - wekowanie

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin