Przeszukano 111 504 813 wypowiedzi na 3 643 forach

temperatury pieczenia ciast - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: W jakiej temperaturze pieczecie ciasta ?

Rodzaj ciasta Temperatura pieczenia w °C Czas pieczenia w min Kruche 180-200 20-30 Półkruche 180-220 20-30 Piaskowe 160-200 30-45 Francuskie 250 15-30 Półfrancuskie 250 15-30 Biszkoptowe 160-180 15-30 Piernik 150-160 45-60 Drożdżowe 160-180 15-50

Re: czy to prawda

Zakalec wychodzi najczęściej z techniki pieczenia kiedy ciasto od góry szybciej sie piecze niż na dole, przez to jest technika zależna od piekarnika i tu trudno dać receptę. Mam elektryczny piekarnik gdzie mogę regulować temperatury góry i dołu, zawsze dół mocniej pozwolę nagrzewać jak górę

Re: przepis na pizze

grzałkę , temperatura 220 termoobieg i piec ok 8 min, przed wyciągnięciem sprawdź spód pizzy , na cieście muszą być złote plamki

Re: Chleb na zakwasie w rzymskim/glinanym garnku

Wlaśnie z tym przywieraniem ciasta do formy przez długi czas miałam kłopot. Nie pomagały otręby, tylko dawałam paski papieru do pieczenia. Z biegiem czasu garnek "wyrobił się", albo ja robię inne ciasto. Ja też odkrywam pokrywkę w czasie pieczenia. Choć zdarzyło mi się tego nie zrobić i nie było

W jakiej temperaturze pieczecie ciasta ?

Proszę o kontakt osoby która posiadają taki piekarnik - Electrolux EOB 530003 , chciałam się dowiedzieć w jakich temperaturach pieczecie ciasta. W poprzednim piekarniku musiałam piec w temp.200 stopni, przez godzinę a teraz piekę w temp. 180 i po 30 minutach wygląda na upieczone a ponieważ

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

połączoną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną. Dość szybko wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec około 30 - 40 minut (to zależy w czym je pieczemy) w

Re: A może wątek kulinarny X

połączoną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną. Dość szybko wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec około 30 - 40 minut (to zależy w czym je pieczemy) w

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

. Odstawiamy z ognia. Gdy ciasto lekko przestygnie dodajemy jajka i mieszamy aby powstało dość gęste ciasto. Ciastem napełniamy szprycę do ozdabiania tortów. Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe kulki. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (do zrumienienia). -- :santa:

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

foremki do babeczek. Tak aby w środku pozostałą "dziura". Do każdej babeczki włóż ziarenko grochu. Piecz w temperaturze 200 C. Wystudź. -- :prezent:

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

proszkiem do pieczenia. Dość szybko wyrobić kruche ciasto i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać nie duże prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyć marmoladę i ciasto zwinąć do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku i piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180 C.

Re: A może wątek kulinarny IX

proszkiem do pieczenia. Dość szybko wyrobić kruche ciasto i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać nie duże prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyć marmoladę i ciasto zwinąć do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku i piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180 C.

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

przesmaż. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Wycinaj szklanką krążki. Na środek nakładaj po 1 łyżeczce cebuli z boczkiem. Piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Dobra przystawka do piwa. -- :choinka:

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

do pieczenia, kakao oraz mąkę. Dość szybko wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek w kształcie babeczek. Piec około 30 -40 minut w temperaturze 180 C -- :prezent:

Re: A może wątek kulinarny X

do pieczenia, kakao oraz mąkę. Dość szybko wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek w kształcie babeczek. Piec około 30 -40 minut w temperaturze 180 C -- :choinka:

Re: A może wątek kulinarny X

foremki do babeczek. Tak aby w środku pozostałą "dziura". Do każdej babeczki włóż ziarenko grochu. Piecz w temperaturze 200 C. Wystudź. -- :choinka:

Re: W jakiej temperaturze pieczecie ciasta ?

Jeszcze nie mam tego piekarnika, ale za to dość duże doświadczenie w pieczeniu ciast. Termoobieg podwyższa temperaturę pieczenia o około 20 stopni i skraca czas pieczenia. Ja piekę wszystko z użyciem termoobioegu, a moja Mama bez. Wszystko zalezy od upodobań, nie wiem czy są ciasta, przy

Re: A może wątek kulinarny X

przesmaż. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Wycinaj szklanką krążki. Na środek nakładaj po 1 łyżeczce cebuli z boczkiem. Piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Dobra przystawka do piwa. -- :choinka:

Re: A może wątek kulinarny IX

PIECZENIE CIASTA Ciasto drożdżowe uda się zawsze, jeżeli wszystkie składniki będą świeże i ogrzane. Mąkę kupioną na kilka dni przed pieczeniem najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, żółtka ucierać w donicy lub w garnku ustawionym na naczyniu z wrzącą wodą, margarynę lub masło rozpuścić

Re: Sekret przepisu na ciasto drozdzowe

Robię z przepisu z thermomixa i wychodzi super, takie jak mojej świętej pamięci babci 20 lat temu, a nie mam daru do pieczenia ciast. Może też chodzi o sposób pieczenia, najpierw 160 stopni, potem chyba 190 ale nie dam głowy, zawsze robię z książki. Chodzi o to, że temperatura nie jest cały czas

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

, następnie utrzeć z masłem, posiekaną natką i żółtym serem. Masę doprowić pikantną przyprawą do grilla. Nafaszerować kapelusze pieczarek. Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować. Pokroić na osiem kawałków. Na każdym ułożyć pieczarkę z farszem, zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

, następnie utrzeć z masłem, posiekaną natką i żółtym serem. Masę doprowić pikantną przyprawą do grilla. Nafaszerować kapelusze pieczarek. Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować. Pokroić na osiem kawałków. Na każdym ułożyć pieczarkę z farszem, zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Wyrobić dość jednolite, gęste ciasto Wyłożyć nim foremki do pierników w kształcie bombek. Foremki wcześniej lekko posmarować olejem. Piec w temperaturze 180 C k. 35- 45 minut (w prodiżu nieco dłużej). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Wyjąć z

Re: A może wątek kulinarny X

, następnie utrzeć z masłem, posiekaną natką i żółtym serem. Masę doprowić pikantną przyprawą do grilla. Nafaszerować kapelusze pieczarek. Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować. Pokroić na osiem kawałków. Na każdym ułożyć pieczarkę z farszem, zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze

Re: Dobre ciasto na pizzę

Jeżeli chodzi o miękkie ciasto to wina niskiej temperatury. Ja rozgrzewam piekarnik przez około 20 minut. Temperatura jest ok 220 -230 stopni. Pizzę piekę na blasze ( wczesniej była na blaszka ceramicznej i było źle) na najniższym poziomie piekarnika. Piekę ok 12 minut. jeżeli chodzi o składniki to

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Wyrobić dość jednolite, gęste ciasto Wyłożyć nim foremki do pierników w kształcie bombek. Foremki wcześniej lekko posmarować olejem. Piec w temperaturze 180 C k. 35- 45 minut (w prodiżu nieco dłużej). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Wyjąć z

Re: A może wątek kulinarny X

z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Wyrobić dość jednolite, gęste ciasto Wyłożyć nim foremki do pierników w kształcie bombek. Foremki wcześniej lekko posmarować olejem. Piec w temperaturze 180 C k. 35- 45 minut (w prodiżu nieco dłużej). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Wyjąć z

Byłybyście tak wredne?

Przykład: Jesteście mistrzyniami w pieczeniu cista bananowego. Każdy się nim zachwyca, kto tylko miał okazję skosztować. Pochwały spływają oraz prośby o przepis. Nie odmawiasz, ale...nie podajesz pełnego przepisu, a to jajek za mało, a to za wysoka temperatura pieczenia, a to nie wspomnisz nic o

Re: słowa, które znikają

wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. -- Rzadko ktokolwiek się zastanawia, gdzie Meduza miała węże. Owłosienie pod pachami staje się kwestią o wiele bardziej kłopotliwą, kiedy próbuje kąsać rozpylacz dezodorantu - Terry Pratchett "Muzyka Duszy"

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: Cytrynowe łabędzie

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: Cztery pory roku czyli o Śląskich Zwyczajach

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: A może wątek kulinarny X

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Temperatura pieczenia ciasta

temperatury uzyskuje się ustawiając pokrętło w zakresie od 1 do 3 (mam kuchenkę Amici). Jak ustawię na max. czyli na 3 to grozi spaleniem ciasta? Albo gdy w niektórych przepisach nie podana jest temperatura pieczenia to jak ustawić temperaturę, żeby nie przypalić? Jakie macie doświadczenia w tym zakresie

Re: Temperatura pieczenia ciasta

www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=17 Na tej stronie znajdziesz jaka powinna byc temperatura do pieczenia jakiego ciasta. Apropos ustawien, to tez pieke w elektrycznym piekarniku, ale mam na pokretle temperature. Jezeli nie masz wskaznika temperatury to kup sobie maly termometr do piekarnika

Re: Pomarańczowy makaron

mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić

Re: A może wątek kulinarny X

mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

posypane mąką. Piecz 50 minut w temperaturze 200 C. Po wystygnięciu przekrój ciasto wzdłuż na pół, posmaruj powidłami i połówki złóż ze sobą. Piernik pokrój na kawałki. Polewa: składniki gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieją. Kawałki ciasta polej polewą i zostaw do przestygnięcia. -- :santa:

Re: A może wątek kulinarny X

posypane mąką. Piecz 50 minut w temperaturze 200 C. Po wystygnięciu przekrój ciasto wzdłuż na pół, posmaruj powidłami i połówki złóż ze sobą. Piernik pokrój na kawałki. Polewa: składniki gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieją. Kawałki ciasta polej polewą i zostaw do przestygnięcia. -- -- :choinka:

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 1 opakowa nie ciasta francuskiego, 3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 5 dag wiórków kokosowych Ciasto francuskie rozmroź, pokrój na 24 prostokąty. Natnij na środku. Przełóż jeden koniec. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 15 minut w

Re: Dekorowanie potraw

ROŻKI Z KRUCHEGO CIASTA 1-2 jajka, 1/2 kostki margaryny, sól, 1 i 1/3 szklanki mąki (może być potrzebne więcej), proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru, folia aluminiowa lub foremki w kształcie rożków. Jajka utrzeć z cukrem oraz margaryną do białości. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 1 opakowa nie ciasta francuskiego, 3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 5 dag wiórków kokosowych Ciasto francuskie rozmroź, pokrój na 24 prostokąty. Natnij na środku. Przełóż jeden koniec. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 15 minut w

Re: A może wątek kulinarny IX

FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 1 opakowa nie ciasta francuskiego, 3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 5 dag wiórków kokosowych Ciasto francuskie rozmroź, pokrój na 24 prostokąty. Natnij na środku. Przełóż jeden koniec. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 15 minut w

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

zmieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Ciasto dobrze wyrobić. Owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwinąć z folii. Rozwałkować i za pomocą specjalnej foremki lub szablonu wyciąć serce. Serduszka piec przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 C. Gdy

Re: A może wątek kulinarny X

zmieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Ciasto dobrze wyrobić. Owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwinąć z folii. Rozwałkować i za pomocą specjalnej foremki lub szablonu wyciąć serce. Serduszka piec przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 C. Gdy

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

ROŻKI Z KRUCHEGO CIASTA 1-2 jajka, 1/2 kostki margaryny, sól, 1 i 1/3 szklanki mąki (może być potrzebne więcej), proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru, folia aluminiowa lub foremki w kształcie rożków. Jajka utrzeć z cukrem oraz margaryną do białości. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do

Re: A może wątek kulinarny X

ROŻKI Z KRUCHEGO CIASTA 1-2 jajka, 1/2 kostki margaryny, sól, 1 i 1/3 szklanki mąki (może być potrzebne więcej), proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru, folia aluminiowa lub foremki w kształcie rożków. Jajka utrzeć z cukrem oraz margaryną do białości. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do

Pieczenie ciast-temperatura,termoobieg,grza łki

podpiekania spodu ciasta-są przepisy które tego wymagają.Nie można porównywać pieczenia w piekarniku gazowym z pieczeniem w piekarniku elektrycznym z właczoną tylko dolną grzałką.W gazowym następuje wymuszony przez wysoką temperaturę przepływ powietrza wokół wstawionej blaszki z ciastem,co powoduje

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

miejsce ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Ciasto wyłóż warstwą na wysokość maksymalnie 5 cm (podczas pieczenia jeszcze rośnie). Piecz 40-45 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu piernik owiń w ściereczkę i odstaw jeszcze na 7-10 dni aż ciasto zmięknie. Piernik

Re: A może wątek kulinarny X

miejsce ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Ciasto wyłóż warstwą na wysokość maksymalnie 5 cm (podczas pieczenia jeszcze rośnie). Piecz 40-45 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu piernik owiń w ściereczkę i odstaw jeszcze na 7-10 dni aż ciasto zmięknie. Piernik

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

ciasto zdejmij z blaszki i pozostaw do wystygnięcia. Ciasto przekrój na 3 części. Każdą z nich pokrój na 1,5 cm plastry. Zmniejsz temperaturę pieczania do 140°C. Ułóż plastry piernika na blasze i piecz przez 30 minut do momentu gdy będą rumiane i suche. Na tacy lub blacie wymieszaj cukier ze zmielonymi

Re: A może wątek kulinarny X

ciasto zdejmij z blaszki i pozostaw do wystygnięcia. Ciasto przekrój na 3 części. Każdą z nich pokrój na 1,5 cm plastry. Zmniejsz temperaturę pieczania do 140°C. Ułóż plastry piernika na blasze i piecz przez 30 minut do momentu gdy będą rumiane i suche. Na tacy lub blacie wymieszaj cukier ze zmielonymi

Re: Chleb na zakwasie. Odc 2376 - Garnek rzymski

Może garnek jest za duży w stosunku do ilości ciasta? Cleb zawsze wyrasta w blaszce w której ma być pieczony. Tylko chleby pszenne na drożdżach są bardziej zwarte. Druga kwestia to blada skórka - piekę w blaszce i mój chleb jest blady. Podkrecilam nawet temperaturę w piecu i dałam sobie spokój

Re: A może wątek kulinarny IX

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Re: margaryna jest niezdrowa, za to masło jako

Yhyyy. Każdy, nawet początkujący cukiernik wie, ze temperatura pieca nie równa się temperaturze ciasta. Gdyby było inaczej, z każdego ciasta wychodziłby spieczony, śmierdzący i istotnie niezdrowy węgiel. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

NIBY PIZZA ZE SZPINAKIEM I JARMUŻEM NA KRUCHYM SPODZIE Składniki na ciasto: 2 jajka, 25 dag masła, szczypta soli, 1/4 kg mąki, odrobina mleka lub wody, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia Masło ucieramy do białości (na słodko ucieramy je z cukrem, tutaj nie dajemy cukru). Dodajemy całe jajka

Re: No dobra, to teraz realnie :)

tak Do 20 osób to dosyć często. Zazwyczaj w piątek piekę ciasta i przygotowuje mięso do pieczenia. W sobotę rano mięso do piekarnika- ok 3 różnych mięs, czasami jeszcze jakiś pasztet. W sobotę rano stajemy z A w kuchni, robię rosół w szybkowarze- i na jego bazie dwie zupy, w trakcie A kroi warzywa

Re: Chleb na zakwasie

Tak, jak na babkę/keks. :) Co do garnka - mój jest emaliowany, ale to akurat nie ma chyba znaczenia. Metoda jest bardzo prosta: rozgrzewasz garnek (razem z pokrywką) w piekarniku przez 40-60 minut w temperaturze co najmniej 220 st. (im wyższa, tym lepsza), przekładasz do niego wyrośnięte ciasto

Re: Sekret przepisu na ciasto drozdzowe

Dlugooo bałam sie ciast drożdżowych, z pomocą forum przełamałam sie i po prostu zaczełam piec. Wychodzą mi. Wpadki takiej spektakularnej chyba nie mialam żadnej. Robię z różnych przepisów i nie mam jakiegoś jednego sprawdzonego (najczęściej z internetu, i z forum) . Pilnuje tylko by składniki

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

wcześniej posmarować olejem. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek. Za pomocą lukru ciasteczka skleić tak aby powstała "bombka". Każdą bombkę polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić. Odstawić do zastygnięcia polewy. Pierniczki można przechowywać w blaszanej

Re: A może wątek kulinarny X

wcześniej posmarować olejem. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek. Za pomocą lukru ciasteczka skleić tak aby powstała "bombka". Każdą bombkę polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić. Odstawić do zastygnięcia polewy. Pierniczki można przechowywać w blaszanej

Re: Chleb na zakwasie w rzymskim/glinanym garnku

Nie zgadzam się tym razem z Krysią. Przez wiele lat piekłam chleby na zakwasie w garnku rzymskim. Zawsze wcześniej obie części garnka moczyłam w zimnej wodzie. Potem do wysmarowanego i wysypanego otrębami garnka wkładałam wyrobione ciasto i przykryty garnek zostawiałam do lekkiego wyrośnięcia

Re: lussekatty buleczki szfranowe

wg uznania)) *1/2 lyzeczki soli *wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia 1 godz. pod sciereczka, po godzinie dodac *1 cale jajko *10 dkg margaryny, pokojowej temperatury (tylko nie topic) *safran 1 gram utarty z lyzeczka cukru i namoczony w lyzce rumu lub innego alkoholu podczas gdy ciasto rosnie

Re: recepta na lussekatty od Lusi

wg uznania)) *1/2 lyzeczki soli *wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia 1 godz. pod sciereczka, po godzinie dodac *1 cale jajko *10 dkg margaryny, pokojowej temperatury (tylko nie topic) *safran 1 gram utarty z lyzeczka cukru i namoczony w lyzce rumu lub innego alkoholu podczas gdy ciasto rosnie

Re: Kto robi najlepsze ciasto ze śliwkami

Ja dzisiaj zrobiłam z tego przepisu, bo zapomniałam ze kiedyś założyłam ten wątek i jestem w posiadaniu kilku przepisów na najlepsze ciasto ;-) Powiem tak: przepis jest fajny, tylko składniki są na małą foremkę. Składniki na blaszkę 20 x 20 cm: 2 duże jajka (temperatura pokojowa) szczypta soli 0

Re: I znowu spiep...łam makowce

Witam Może więcej szczegółów, co?;-) Tu są dziewczyny piekące ciasta przecież. Za dużo/za mało maku, za dużo/ za mało ciasta, zła temperatura, zła technologia, bla, bla, bla... Nie, nie piekę makowców. Nie lubię makowców. Pzdr. Ing

Re: Ciasto do pizzy twarde jak podeszwa. Dlaczego

Dlaczego w pizzerii pizza jest lepsza niz domowa?warto porownac temperatury pieczenia.w piecu w pizzerii okolo 400 stopni-pizza kilka minut i gotowa,pyszna bo ciasto nie zdazylo oddac calej wody wiec jak czytam ze ktos trzyma w domowym piekarniku pizze po 20 minut i wiecej w temperaturze 220 stopni

Re: A może jedzynie

wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać orzechami lub cukrem. Piec najpierw w średnio nagrzanym piekarniku a gdy wyrosną zwiększyć temperaturę do 220 C aż się zrumienią

Re: Chleb na zakwasie. Odc 2376 - Garnek rzymski

ale to nie jest zwykly garnek rzymski ktorego uzywam do pieczenia mies. Nie jest gleboki dol ale dosc plytki. To jest specjalistyczny cloche gliniany garnek do pieczenia chleba w ktorym bez unoszenia pokrywek i innych skrotow tworzy sie odpowiednia temperatura i wilgotnosc do pieczenia chleba. Jak

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

przygotowane ciasto, rozwałkować. Za pomocą foremek wycinać kwiatki o różnej wielkości. Ciastka rozłożyć na blachach przykrytych pergaminem. Ciasteczka piec 20 minut w temperaturze 180°C. Gotowe kwiatki wystudzić. Odłożone białko podzielić na części. Każdą zabarwić na inny kolor. Polukrować ciasteczka

Re: A może wątek kulinarny X

przygotowane ciasto, rozwałkować. Za pomocą foremek wycinać kwiatki o różnej wielkości. Ciastka rozłożyć na blachach przykrytych pergaminem. Ciasteczka piec 20 minut w temperaturze 180°C. Gotowe kwiatki wystudzić. Odłożone białko podzielić na części. Każdą zabarwić na inny kolor. Polukrować ciasteczka

Re: Herbatnikowy spód do ciasta - pytanie.

Wiaderkowe odpadają w przedbiegach. Woda. Może trzeba trochę dłużej piec? Ja piekę dość długo w stosunkowo niskiej temperaturze. Sernik jako mokre ciasto ma wtedy czas by odparować. -- JS

Jeszcze jedno pytanie

Jakiego rodzaju to jest ciasto? Trafiłam na taką uroczą tabelkę polki.pl/przepisy/desery,tabela-temperatur-i-czasu-pieczenia-ciast,10335983,artykul.html i

Re: A może wątek kulinarny IX

cukier waniliowy. Całość ucierać na gładką masę (do białości). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wycinać jajka. Pierniczki piec 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

cukier waniliowy. Całość ucierać na gładką masę (do białości). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wycinać jajka. Pierniczki piec 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C

Rogale marcińskie

ciasto. W ciasto stopniowo wkręcić stopione masło. Zarobione ciasto umieścić w misce, szczelnie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę do trzech, w zależności od temperatury pomieszczenia i tempa fermentacji. 2. Masa z białego maku - 300g białego maku - 300g cukru - 200g okruchów ciasta

Re: Grzybki w słoiczku...

jajko i sodę rozpuszczoną w wodzie. Wsypać korzenie. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na dwa placki o grubości 2 cm. Jeden rozłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na spodzie ułożyć bakalie. Przykryć drugim plackiem ciasta. Piec w temperaturze 160 C około 30 - 40 minut. Po upieczeniu ciasta

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

jajko i sodę rozpuszczoną w wodzie. Wsypać korzenie. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na dwa placki o grubości 2 cm. Jeden rozłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na spodzie ułożyć bakalie. Przykryć drugim plackiem ciasta. Piec w temperaturze 160 C około 30 - 40 minut. Po upieczeniu ciasta

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

jajko i sodę rozpuszczoną w wodzie. Wsypać korzenie. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na dwa placki o grubości 2 cm. Jeden rozłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na spodzie ułożyć bakalie. Przykryć drugim plackiem ciasta. Piec w temperaturze 160 C około 30 - 40 minut. Po upieczeniu ciasta

Re: A może wątek kulinarny IX

jajko i sodę rozpuszczoną w wodzie. Wsypać korzenie. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na dwa placki o grubości 2 cm. Jeden rozłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na spodzie ułożyć bakalie. Przykryć drugim plackiem ciasta. Piec w temperaturze 160 C około 30 - 40 minut. Po upieczeniu ciasta

Re: Chleb na zakwasie. Odc 2376 - Garnek rzymski

odpowiednia temperatura i wilg > otnosc do pieczenia chleba. To nie robi żadnej różnicy. Każdy garnek rzymski to garnek z gliny, jedyną różnicą jest forma. Ja posiadam też specjalny garnek do pieczenia chleba, "szwabskiej" firmy Roemertopf. Pod nazwą pane, głęboki, o prostokątnym kształcie, bez pokrywki

Re: A może wątek kulinarny IX

Ciasto rozwałkowujemy podsypujące lekko mąką. Smarujemy je przecierem pomidorowym i lekko podsypujemy tartą bułką (bułka wpije nam nadmiar tłuszczu z pieczarek). Na tak przygotowane ciasto nakładamy równomiernie pieczarki. Całość posypujemy tartym serem. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut

Re: Przyszłość narzeczonych

wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać orzechami lub cukrem. Piec najpierw w średnio nagrzanym piekarniku a gdy wyrosną zwiększyć temperaturę do 220 C aż się zrumienią -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać orzechami lub cukrem. Piec najpierw w średnio nagrzanym piekarniku a gdy wyrosną zwiększyć temperaturę do 220 C aż się zrumienią -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png

Re: A może wątek kulinarny IX

wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać orzechami lub cukrem. Piec najpierw w średnio nagrzanym piekarniku a gdy wyrosną zwiększyć temperaturę do 220 C aż się zrumienią -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png

Re: A może wątek kulinarny IX

wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać orzechami lub cukrem. Piec najpierw w średnio nagrzanym piekarniku a gdy wyrosną zwiększyć temperaturę do 220 C aż się zrumienią. -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png

Re: Dobre ciasto na pizzę

, obciążenie obkładem a przede wszystkim temperatura i czas wypieku. W domowych warunkach większość śmiertelników nie ma szans upiec pizzy dorównującej tym z pizzerii. Różnica pomiędzy plackiem pieczonym 90 sekund w temperaturze 450 st. C a 10-12 minut w 250, to niebo a ziemia. Jeśli chodzi o typ stosowanej

Re: Piekarnik elektryczny - czy to się jakoś

>Co ciekawe mięso umiem upiec każde. No ale mięso jest chyba jednak mniej wrażliwe na >temperaturę. Hm. jeśli chodzi o ciasto to ja specjalnie ekspertką nie jestem ale warto zauważyć, że mięsa raczej nie piecze się bezpośrednio na blasze, a często jest ono w rękawie lub polewane, o ile w

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Jeżeli ciasto wyjdzie nam za gęste dodajemy mleko. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny w zimne miejsce. Część ciasta odkładamy i wycinamy z niego paski, z których zrobimy kratkę na górę. Następnie pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut. Mus gruszkowo - jabłkowy

Re: A może wątek kulinarny IX

zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Jeżeli ciasto wyjdzie nam za gęste dodajemy mleko. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny w zimne miejsce. Część ciasta odkładamy i wycinamy z niego paski, z których zrobimy kratkę na górę. Następnie pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut. Mus gruszkowo - jabłkowy

Re: Maszyna do chleba. Warto?

Ja piekę zwykle żytni razowiec na zakwasie, więc maszyna nie dla mnie. Mąki żytniej się nie wyrabia, tylko miesza, nie wymaga to żadnego wysiłku. Poza tym taki chleb się piecze rozpoczynając od najwyższej temperatury w trakcie pieczenia, takiej opcji nigdzie nie było w automatach, jak się

Re: Świętego Marcina - na stół rogal i gęsina

spożywania na zimno, a ze względu na jego odporność na wysokie temperatury - jest idealny do smażenia, ale także pieczenia (zwłaszcza kruchych ciast) i gotowania. Na tym zastosowanie smalcu się nie kończy: to naturalny środek konserwujący, dlatego można w nim także przechowywać mięso. Co więcej, produkt jest

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

cukier waniliowy. Całość ucierać na gładką masę (do białości). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wycinać jajka. Pierniczki piec 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C

Re: A może wątek kulinarny IX

cukier waniliowy. Całość ucierać na gładką masę (do białości). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wycinać jajka. Pierniczki piec 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

cukier waniliowy. Całość ucierać na gładką masę (do białości). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wycinać jajka. Pierniczki piec 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Magiczny sernik na Święta z Nutellą

Magiczny sernik na Święta z Nutellą

BigOven Free Recipes

BigOven Free Recipes to, jak sama nazwa wskazuje, zbiór przepisów kulinarnych dla programu BigOven.

BigOven Free Recipes to ponad 50 000 wpisów, a w tym przepisy na zupy, pieczenie, desery, sałatki, drinki, ciasta i wiele innych.

BigOven to

Cupcake Maker

warstwy, dodajemy ozdoby i sprawiamy, iż całość wygląda bardzo efektownie.

Cupcake Maker to pod względem oprawy AV jest fajnie wykonana – wszystko jest duże i czytelne, ma też odpowiednie kolory i wygląda po prostu jak ciasta bądź inne desery. Jak na tego typu aplikację –

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - temperatury pieczenia ciast

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin