Przeszukano 112 277 531 wypowiedzi na 3 038 forach

temperatury pieczenia ciast - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: W jakiej temperaturze pieczecie ciasta ?

Rodzaj ciasta Temperatura pieczenia w °C Czas pieczenia w min Kruche 180-200 20-30 Półkruche 180-220 20-30 Piaskowe 160-200 30-45 Francuskie 250 15-30 Półfrancuskie 250 15-30 Biszkoptowe 160-180 15-30 Piernik 150-160 45-60 Drożdżowe 160-180 15-50

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

jabłek. Na cieście rozkładamy plasterki jabłek. Przesypujemy je cukrem kryształem oraz cynamonem. Pieczemy około 30 - 40 minut (w elektrycznym piekarniku, w którym ja piekę tak. 45 minut). w temperaturze 180 C. -- :serce:

Re: A może wątek kulinarny X

jabłek. Na cieście rozkładamy plasterki jabłek. Przesypujemy je cukrem kryształem oraz cynamonem. Pieczemy około 30 - 40 minut (w elektrycznym piekarniku, w którym ja piekę tak. 45 minut). w temperaturze 180 C. -- :serce:

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

kroimy w 2 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy je dłonią. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 210 C. Polewamy lukrem - cukier puder ucieramy z łyżką wrzątku. -- :serce:

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

kroimy w 2 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy je dłonią. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 210 C. Polewamy lukrem - cukier puder ucieramy z łyżką wrzątku. -- :serce:

Re: A może wątek kulinarny X

kroimy w 2 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy je dłonią. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 210 C. Polewamy lukrem - cukier puder ucieramy z łyżką wrzątku. -- :serce:

W jakiej temperaturze pieczecie ciasta ?

Proszę o kontakt osoby która posiadają taki piekarnik - Electrolux EOB 530003 , chciałam się dowiedzieć w jakich temperaturach pieczecie ciasta. W poprzednim piekarniku musiałam piec w temp.200 stopni, przez godzinę a teraz piekę w temp. 180 i po 30 minutach wygląda na upieczone a ponieważ

Re: W jakiej temperaturze pieczecie ciasta ?

Jeszcze nie mam tego piekarnika, ale za to dość duże doświadczenie w pieczeniu ciast. Termoobieg podwyższa temperaturę pieczenia o około 20 stopni i skraca czas pieczenia. Ja piekę wszystko z użyciem termoobioegu, a moja Mama bez. Wszystko zalezy od upodobań, nie wiem czy są ciasta, przy

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego "koszyczka" wkładamy pokrojoną paprykę, 2 plasterki szynki oraz wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. -- :serce:

Re: Niezłe jaja z jajami w roli głównej

wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego "koszyczka" wkładamy pokrojoną paprykę, 2 plasterki szynki oraz wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. -- :serce:

Re: A może wątek kulinarny X

wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego "koszyczka" wkładamy pokrojoną paprykę, 2 plasterki szynki oraz wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. -- :serce:

Re: czy to prawda

Zakalec wychodzi najczęściej z techniki pieczenia kiedy ciasto od góry szybciej sie piecze niż na dole, przez to jest technika zależna od piekarnika i tu trudno dać receptę. Mam elektryczny piekarnik gdzie mogę regulować temperatury góry i dołu, zawsze dół mocniej pozwolę nagrzewać jak górę

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

FRANCUSKIE LOCZKI Z MARCEPANEM 45 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1 białko, 4-5 łyżek soku z cytryny, 8-10 dag marmolady pomarańczowej, 12 dag masy marcepanowej Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marcepan utrzeć na gładką masę z 2 dag cukru pudru, marmoladą pomarańczową i

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

FRANCUSKIE LOCZKI Z MARCEPANEM 45 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1 białko, 4-5 łyżek soku z cytryny, 8-10 dag marmolady pomarańczowej, 12 dag masy marcepanowej Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marcepan utrzeć na gładką masę z 2 dag cukru pudru, marmoladą pomarańczową i

Re: A może jedzynie

FRANCUSKIE LOCZKI Z MARCEPANEM 45 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1 białko, 4-5 łyżek soku z cytryny, 8-10 dag marmolady pomarańczowej, 12 dag masy marcepanowej Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marcepan utrzeć na gładką masę z 2 dag cukru pudru, marmoladą pomarańczową i

Re: A może wątek kulinarny X

FRANCUSKIE LOCZKI Z MARCEPANEM 45 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1 białko, 4-5 łyżek soku z cytryny, 8-10 dag marmolady pomarańczowej, 12 dag masy marcepanowej Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marcepan utrzeć na gładką masę z 2 dag cukru pudru, marmoladą pomarańczową i

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

rondla. Wbić jajko, wymieszać, przestudzić. Kolejno wbijać pozostałe jajka. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto włożyć do szprycki. Wyciskać ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 225°C. Ptysie przekroić na polówki. Ostudzić. Czapeczki ozdobić polewą orzechową. Śmietanę ubić z

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

rondla. Wbić jajko, wymieszać, przestudzić. Kolejno wbijać pozostałe jajka. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto włożyć do szprycki. Wyciskać ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 225°C. Ptysie przekroić na polówki. Ostudzić. Czapeczki ozdobić polewą orzechową. Śmietanę ubić z

Re: A może jedzynie

rondla. Wbić jajko, wymieszać, przestudzić. Kolejno wbijać pozostałe jajka. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto włożyć do szprycki. Wyciskać ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 225°C. Ptysie przekroić na polówki. Ostudzić. Czapeczki ozdobić polewą orzechową. Śmietanę ubić z

Re: A może wątek kulinarny X

rondla. Wbić jajko, wymieszać, przestudzić. Kolejno wbijać pozostałe jajka. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto włożyć do szprycki. Wyciskać ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 225°C. Ptysie przekroić na polówki. Ostudzić. Czapeczki ozdobić polewą orzechową. Śmietanę ubić z

Temperatura pieczenia ciasta

temperatury uzyskuje się ustawiając pokrętło w zakresie od 1 do 3 (mam kuchenkę Amici). Jak ustawię na max. czyli na 3 to grozi spaleniem ciasta? Albo gdy w niektórych przepisach nie podana jest temperatura pieczenia to jak ustawić temperaturę, żeby nie przypalić? Jakie macie doświadczenia w tym zakresie

Re: Temperatura pieczenia ciasta

www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=17 Na tej stronie znajdziesz jaka powinna byc temperatura do pieczenia jakiego ciasta. Apropos ustawien, to tez pieke w elektrycznym piekarniku, ale mam na pokretle temperature. Jezeli nie masz wskaznika temperatury to kup sobie maly termometr do piekarnika

Re: Chleb na zakwasie w rzymskim/glinanym garnku

Wlaśnie z tym przywieraniem ciasta do formy przez długi czas miałam kłopot. Nie pomagały otręby, tylko dawałam paski papieru do pieczenia. Z biegiem czasu garnek "wyrobił się", albo ja robię inne ciasto. Ja też odkrywam pokrywkę w czasie pieczenia. Choć zdarzyło mi się tego nie zrobić i nie było

Czy można odgrzać ciasto francuskie?

Mam zamiar zrobić kapuśniaczki francuskie, z tym że chciałabym je podać krótko po powrocie do domu. Ciasto wymaga wysokiej temperatury, nie ma możliwości wcześniejszego włączenia piekarnika. Czy jeżeli bym je upiekła dzień wcześniej, a potem tylko odgrzała (na pewno będzie szybciej niż piec od zera

Re: "Chleb z garnka" - przepis*

przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30-35 minut (do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy). Więcej:

Re: Babką cytrynowa

taka foremka z kominem? A jaka temperatura i jaki rodzaj ogrzewania? Pytam, bo ostatnio coś mi świtało o górnej i dolnej grzałce z termoobiegiem i ciasto coś nie wyrosło, a przywarło do foremki, piekła moja dziesięcioletnia córka, której źle powiedziałam z piekarnikiem i nie miałam jak tego

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta lekko mieszając. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 C. Wystudzamy. Przekrawamy biszkoptowe blaty -- :serce:

Re: A może wątek kulinarny X

. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta lekko mieszając. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 C. Wystudzamy. Przekrawamy biszkoptowe blaty -- :serce:

Re: przepis na pizze

grzałkę , temperatura 220 termoobieg i piec ok 8 min, przed wyciągnięciem sprawdź spód pizzy , na cieście muszą być złote plamki

Re: Podwójna porcja sernika - jak piec?

Temperatury pod żadnym pozorem. Czas się wydłuży sam. A szacuje się zaglądając do piekarnika i sprawdzając czy gotowe. Dla podwójnej porcji wydłuży się czas pieczenia o jakiś kwadrans do 40 minut, w zależności od wydajności piekarnika. Jeśli chciałabyś wyliczyć to według jakiegoś wzoru, to za dużo

Pieczenie ciast-temperatura,termoobieg,grza łki

podpiekania spodu ciasta-są przepisy które tego wymagają.Nie można porównywać pieczenia w piekarniku gazowym z pieczeniem w piekarniku elektrycznym z właczoną tylko dolną grzałką.W gazowym następuje wymuszony przez wysoką temperaturę przepływ powietrza wokół wstawionej blaszki z ciastem,co powoduje

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

, śmietan fix, dwie szczypty soli, żelatyna. Z jajek, szczypty soli, soku z cytryny, szklanki cukru, mąki, proszku do pieczenia i wody wyrabiamy biszkoptowe ciasto. Przekładamy je do formy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z piekarnika wystudzamy ale nie wyjmujemy z formy. Ciasto

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

na stolnicy posypanej mąką. Ciasto dzielimy na kawałki ( ciasto może się trochę kleić), wałkujemy na desce lub na stolnicy do grubości 0,5 cm, foremkami w kształcie jajek i kurczaczków wykrawamy ciastka. Układamy na blaszce do wypieków wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem ( cienko

Re: Niezłe jaja z jajami w roli głównej

na stolnicy posypanej mąką. Ciasto dzielimy na kawałki ( ciasto może się trochę kleić), wałkujemy na desce lub na stolnicy do grubości 0,5 cm, foremkami w kształcie jajek i kurczaczków wykrawamy ciastka. Układamy na blaszce do wypieków wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem ( cienko

Re: A może wątek kulinarny X

, śmietan fix, dwie szczypty soli, żelatyna. Z jajek, szczypty soli, soku z cytryny, szklanki cukru, mąki, proszku do pieczenia i wody wyrabiamy biszkoptowe ciasto. Przekładamy je do formy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z piekarnika wystudzamy ale nie wyjmujemy z formy. Ciasto

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

połączoną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną. Dość szybko wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec około 30 - 40 minut (to zależy w czym je pieczemy) w

Re: A może wątek kulinarny X

połączoną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną. Dość szybko wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec około 30 - 40 minut (to zależy w czym je pieczemy) w

Re: A może wątek kulinarny X

na stolnicy posypanej mąką. Ciasto dzielimy na kawałki ( ciasto może się trochę kleić), wałkujemy na desce lub na stolnicy do grubości 0,5 cm, foremkami w kształcie jajek i kurczaczków wykrawamy ciastka. Układamy na blaszce do wypieków wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem ( cienko

Re: mój pierwszy raz - biszkopt

Składniki biszkoptu: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie biszkoptu: Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem). Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie

Re: mój pierwszy raz - biszkopt

podczas ubijania pęcherzyki powietrza - ciasto nie wyrośnie./ Masę przelać do tortownicy i wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 175?C przez około 35 - 40 minut lub do tzw, suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć

Re: A może wątek kulinarny IX

PIECZENIE CIASTA Ciasto drożdżowe uda się zawsze, jeżeli wszystkie składniki będą świeże i ogrzane. Mąkę kupioną na kilka dni przed pieczeniem najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, żółtka ucierać w donicy lub w garnku ustawionym na naczyniu z wrzącą wodą, margarynę lub masło rozpuścić

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

. Energicznie wyrób gładkie ciasto. Uformuj gładkie ciasto. Owiń folią i odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wykrawaj ciasteczka w kształcie jajek. Ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Udekoruj lukrami, kremem czekoladowym, posypką, płatami

Re: A może wątek kulinarny X

. Energicznie wyrób gładkie ciasto. Uformuj gładkie ciasto. Owiń folią i odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wykrawaj ciasteczka w kształcie jajek. Ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Udekoruj lukrami, kremem czekoladowym, posypką, płatami

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

proszkiem do pieczenia. Dość szybko wyrobić kruche ciasto i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać nie duże prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyć marmoladę i ciasto zwinąć do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku i piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180 C.

Re: A może wątek kulinarny IX

proszkiem do pieczenia. Dość szybko wyrobić kruche ciasto i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać nie duże prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyć marmoladę i ciasto zwinąć do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku i piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180 C.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

. Odstawiamy z ognia. Gdy ciasto lekko przestygnie dodajemy jajka i mieszamy aby powstało dość gęste ciasto. Ciastem napełniamy szprycę do ozdabiania tortów. Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe kulki. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (do zrumienienia). -- :santa:

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

nałóż ciasto. Zamknij ją. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez czterdzieści minut. Po tym czasie zrób próbę patyczkiem. Gotowego baranka przez chwilę studź w formie. Następnie wyjmij ciasto i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. -- http

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

Marcepan utrzeć z 5 dag cukru pudru i dżemem pomarańczowym. Dodać mandarynki. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oleju, sera, mleka i jajek, cukru i cukru waniliowego. Rozwałkować, wyciąć prostokąty. Na każdy nakładać masę. Skleić białkiem. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną. Piec około

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

Marcepan utrzeć z 5 dag cukru pudru i dżemem pomarańczowym. Dodać mandarynki. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oleju, sera, mleka i jajek, cukru i cukru waniliowego. Rozwałkować, wyciąć prostokąty. Na każdy nakładać masę. Skleić białkiem. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną. Piec około

Re: A może jedzynie

Marcepan utrzeć z 5 dag cukru pudru i dżemem pomarańczowym. Dodać mandarynki. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oleju, sera, mleka i jajek, cukru i cukru waniliowego. Rozwałkować, wyciąć prostokąty. Na każdy nakładać masę. Skleić białkiem. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną. Piec około

Re: A może wątek kulinarny X

nałóż ciasto. Zamknij ją. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez czterdzieści minut. Po tym czasie zrób próbę patyczkiem. Gotowego baranka przez chwilę studź w formie. Następnie wyjmij ciasto i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. -- http

Re: A może wątek kulinarny X

Marcepan utrzeć z 5 dag cukru pudru i dżemem pomarańczowym. Dodać mandarynki. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oleju, sera, mleka i jajek, cukru i cukru waniliowego. Rozwałkować, wyciąć prostokąty. Na każdy nakładać masę. Skleić białkiem. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną. Piec około

Re: Dobre ciasto na pizzę

Jeżeli chodzi o miękkie ciasto to wina niskiej temperatury. Ja rozgrzewam piekarnik przez około 20 minut. Temperatura jest ok 220 -230 stopni. Pizzę piekę na blasze ( wczesniej była na blaszka ceramicznej i było źle) na najniższym poziomie piekarnika. Piekę ok 12 minut. jeżeli chodzi o składniki to

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

przesmaż. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Wycinaj szklanką krążki. Na środek nakładaj po 1 łyżeczce cebuli z boczkiem. Piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Dobra przystawka do piwa. -- :choinka:

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

foremki do babeczek. Tak aby w środku pozostałą "dziura". Do każdej babeczki włóż ziarenko grochu. Piecz w temperaturze 200 C. Wystudź. -- :prezent:

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

do pieczenia, kakao oraz mąkę. Dość szybko wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek w kształcie babeczek. Piec około 30 -40 minut w temperaturze 180 C -- :prezent:

Re: A może wątek kulinarny X

do pieczenia, kakao oraz mąkę. Dość szybko wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek w kształcie babeczek. Piec około 30 -40 minut w temperaturze 180 C -- :choinka:

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno wbijać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce i piec 15 minut w temperaturze 200°C Masa orzechowa: 40 dag cukru, 60 dag orzechów laskowych bez skórki. 40 dag masła, 10 dag polewy czekoladowej deserowej

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno wbijać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce i piec 15 minut w temperaturze 200°C Masa orzechowa: 40 dag cukru, 60 dag orzechów laskowych bez skórki. 40 dag masła, 10 dag polewy czekoladowej deserowej

Re: Sekret przepisu na ciasto drozdzowe

Robię z przepisu z thermomixa i wychodzi super, takie jak mojej świętej pamięci babci 20 lat temu, a nie mam daru do pieczenia ciast. Może też chodzi o sposób pieczenia, najpierw 160 stopni, potem chyba 190 ale nie dam głowy, zawsze robię z książki. Chodzi o to, że temperatura nie jest cały czas

Re: A może jedzynie

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno wbijać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce i piec 15 minut w temperaturze 200°C Masa orzechowa: 40 dag cukru, 60 dag orzechów laskowych bez skórki. 40 dag masła, 10 dag polewy czekoladowej deserowej

Re: A może wątek kulinarny X

przesmaż. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Wycinaj szklanką krążki. Na środek nakładaj po 1 łyżeczce cebuli z boczkiem. Piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Dobra przystawka do piwa. -- :choinka:

Re: A może wątek kulinarny X

foremki do babeczek. Tak aby w środku pozostałą "dziura". Do każdej babeczki włóż ziarenko grochu. Piecz w temperaturze 200 C. Wystudź. -- :choinka:

Re: A może wątek kulinarny X

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno wbijać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce i piec 15 minut w temperaturze 200°C Masa orzechowa: 40 dag cukru, 60 dag orzechów laskowych bez skórki. 40 dag masła, 10 dag polewy czekoladowej deserowej

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

?MAZUREK KOKOSOWO ? ORZECHOWY? Ciasto:6 dag margaryny, 1 jajko, 1 szklanka mąki, ? łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego; Masa kokosowa: 1 szklanka mleka, 10 dag wiróków kokosowych, 5 ag cukru, 8 dag margaryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; Masa orzechowa:10 dag orzechów

Re: Niezłe jaja z jajami w roli głównej

?MAZUREK KOKOSOWO ? ORZECHOWY? Ciasto:6 dag margaryny, 1 jajko, 1 szklanka mąki, ? łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego; Masa kokosowa: 1 szklanka mleka, 10 dag wiróków kokosowych, 5 ag cukru, 8 dag margaryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; Masa orzechowa:10 dag orzechów

Re: A może wątek kulinarny X

?MAZUREK KOKOSOWO ? ORZECHOWY? Ciasto:6 dag margaryny, 1 jajko, 1 szklanka mąki, ? łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego; Masa kokosowa: 1 szklanka mleka, 10 dag wiróków kokosowych, 5 ag cukru, 8 dag margaryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; Masa orzechowa:10 dag orzechów

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

, następnie utrzeć z masłem, posiekaną natką i żółtym serem. Masę doprowić pikantną przyprawą do grilla. Nafaszerować kapelusze pieczarek. Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować. Pokroić na osiem kawałków. Na każdym ułożyć pieczarkę z farszem, zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

, następnie utrzeć z masłem, posiekaną natką i żółtym serem. Masę doprowić pikantną przyprawą do grilla. Nafaszerować kapelusze pieczarek. Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować. Pokroić na osiem kawałków. Na każdym ułożyć pieczarkę z farszem, zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 24 cm (u mnie tortownica z wkładką z serca) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170?C przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. W małym garnku podgrzac śmietankę (prawie do wrzenia). Dodać czekoladę połamaną w

Re: A może wątek kulinarny X

, następnie utrzeć z masłem, posiekaną natką i żółtym serem. Masę doprowić pikantną przyprawą do grilla. Nafaszerować kapelusze pieczarek. Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować. Pokroić na osiem kawałków. Na każdym ułożyć pieczarkę z farszem, zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze

Re: A może wątek kulinarny X

składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 24 cm (u mnie tortownica z wkładką z serca) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170?C przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. W małym garnku podgrzac śmietankę (prawie do wrzenia). Dodać czekoladę połamaną w

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Wyrobić dość jednolite, gęste ciasto Wyłożyć nim foremki do pierników w kształcie bombek. Foremki wcześniej lekko posmarować olejem. Piec w temperaturze 180 C k. 35- 45 minut (w prodiżu nieco dłużej). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Wyjąć z

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Wyrobić dość jednolite, gęste ciasto Wyłożyć nim foremki do pierników w kształcie bombek. Foremki wcześniej lekko posmarować olejem. Piec w temperaturze 180 C k. 35- 45 minut (w prodiżu nieco dłużej). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Wyjąć z

Re: A może wątek kulinarny X

z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Wyrobić dość jednolite, gęste ciasto Wyłożyć nim foremki do pierników w kształcie bombek. Foremki wcześniej lekko posmarować olejem. Piec w temperaturze 180 C k. 35- 45 minut (w prodiżu nieco dłużej). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Wyjąć z

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 1 opakowa nie ciasta francuskiego, 3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 5 dag wiórków kokosowych Ciasto francuskie rozmroź, pokrój na 24 prostokąty. Natnij na środku. Przełóż jeden koniec. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 15 minut w

Byłybyście tak wredne?

Przykład: Jesteście mistrzyniami w pieczeniu cista bananowego. Każdy się nim zachwyca, kto tylko miał okazję skosztować. Pochwały spływają oraz prośby o przepis. Nie odmawiasz, ale...nie podajesz pełnego przepisu, a to jajek za mało, a to za wysoka temperatura pieczenia, a to nie wspomnisz nic o

Re: A może wątek kulinarny IX

FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 1 opakowa nie ciasta francuskiego, 3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 5 dag wiórków kokosowych Ciasto francuskie rozmroź, pokrój na 24 prostokąty. Natnij na środku. Przełóż jeden koniec. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 15 minut w

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 1 opakowa nie ciasta francuskiego, 3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 5 dag wiórków kokosowych Ciasto francuskie rozmroź, pokrój na 24 prostokąty. Natnij na środku. Przełóż jeden koniec. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 15 minut w

Re: margaryna jest niezdrowa, za to masło jako

Yhyyy. Każdy, nawet początkujący cukiernik wie, ze temperatura pieca nie równa się temperaturze ciasta. Gdyby było inaczej, z każdego ciasta wychodziłby spieczony, śmierdzący i istotnie niezdrowy węgiel. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Re: słowa, które znikają

wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. -- Rzadko ktokolwiek się zastanawia, gdzie Meduza miała węże. Owłosienie pod pachami staje się kwestią o wiele bardziej kłopotliwą, kiedy próbuje kąsać rozpylacz dezodorantu - Terry Pratchett "Muzyka Duszy"

Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: Cytrynowe łabędzie

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: Cztery pory roku czyli o Śląskich Zwyczajach

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: A może wątek kulinarny X

. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Re: A może wątek kulinarny IX

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Re: Pomarańczowy makaron

mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić

Re: A może wątek kulinarny X

mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

posypane mąką. Piecz 50 minut w temperaturze 200 C. Po wystygnięciu przekrój ciasto wzdłuż na pół, posmaruj powidłami i połówki złóż ze sobą. Piernik pokrój na kawałki. Polewa: składniki gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieją. Kawałki ciasta polej polewą i zostaw do przestygnięcia. -- :santa:

Re: A może wątek kulinarny X

posypane mąką. Piecz 50 minut w temperaturze 200 C. Po wystygnięciu przekrój ciasto wzdłuż na pół, posmaruj powidłami i połówki złóż ze sobą. Piernik pokrój na kawałki. Polewa: składniki gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieją. Kawałki ciasta polej polewą i zostaw do przestygnięcia. -- -- :choinka:

Re: Ciasto do pizzy twarde jak podeszwa. Dlaczego

Dlaczego w pizzerii pizza jest lepsza niz domowa?warto porownac temperatury pieczenia.w piecu w pizzerii okolo 400 stopni-pizza kilka minut i gotowa,pyszna bo ciasto nie zdazylo oddac calej wody wiec jak czytam ze ktos trzyma w domowym piekarniku pizze po 20 minut i wiecej w temperaturze 220 stopni

Re: Dekorowanie potraw

ROŻKI Z KRUCHEGO CIASTA 1-2 jajka, 1/2 kostki margaryny, sól, 1 i 1/3 szklanki mąki (może być potrzebne więcej), proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru, folia aluminiowa lub foremki w kształcie rożków. Jajka utrzeć z cukrem oraz margaryną do białości. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do

Re: I znowu spiep...łam makowce

Witam Może więcej szczegółów, co?;-) Tu są dziewczyny piekące ciasta przecież. Za dużo/za mało maku, za dużo/ za mało ciasta, zła temperatura, zła technologia, bla, bla, bla... Nie, nie piekę makowców. Nie lubię makowców. Pzdr. Ing

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

zmieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Ciasto dobrze wyrobić. Owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwinąć z folii. Rozwałkować i za pomocą specjalnej foremki lub szablonu wyciąć serce. Serduszka piec przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 C. Gdy

Re: A może wątek kulinarny X

zmieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Ciasto dobrze wyrobić. Owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwinąć z folii. Rozwałkować i za pomocą specjalnej foremki lub szablonu wyciąć serce. Serduszka piec przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 C. Gdy

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

ROŻKI Z KRUCHEGO CIASTA 1-2 jajka, 1/2 kostki margaryny, sól, 1 i 1/3 szklanki mąki (może być potrzebne więcej), proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru, folia aluminiowa lub foremki w kształcie rożków. Jajka utrzeć z cukrem oraz margaryną do białości. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do

Magiczny sernik na Święta z Nutellą

Magiczny sernik na Święta z Nutellą

BigOven Free Recipes

BigOven Free Recipes to, jak sama nazwa wskazuje, zbiór przepisów kulinarnych dla programu BigOven.

BigOven Free Recipes to ponad 50 000 wpisów, a w tym przepisy na zupy, pieczenie, desery, sałatki, drinki, ciasta i wiele innych.

BigOven to

Cupcake Maker

warstwy, dodajemy ozdoby i sprawiamy, iż całość wygląda bardzo efektownie.

Cupcake Maker to pod względem oprawy AV jest fajnie wykonana – wszystko jest duże i czytelne, ma też odpowiednie kolory i wygląda po prostu jak ciasta bądź inne desery. Jak na tego typu aplikację –

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - temperatury pieczenia ciast

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin