Przeszukano 110 578 997 wypowiedzi na 4 079 forach

tarka do klusek - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: Jesienne zupy.

Nie maszynka. Takie coś jak praska do ziemniaków :) I jeszcze jest tarka do klusek, bardzo fajna rzecz.

Re: spagetti z cukini

spaghetti zrobi tarka mandolina a zwykła tarka- małe oczka zrobi krótkie kluski

Re: A może wątek kulinarny IX

Kluski na kartoflach surowych Ostrugać duże kartofle, opłukać, zetrzeć na tarce, po starciu wycisnąć przez czystą serwetkę lub płatek, tak silnie, żeby kartofle pozostały suche. Do 2 funtów kartofli dobrać ćwierć funta pszennej mąki, osolić, umieszać razem. Kłaść kluski łyżką na gotującą, soloną

Re: A może wątek kulinarny IX

Kluski z gotow anych kartofli Ugotowane i obrane z łupin kartofle utrzeć na tarce, osolić, wbić kilka jaj i zagnieść na lekkie ciasto. Na 12 średnich kartofli wziąć 2 jaja, albo 1 jaje, łyżkę mleka i szklankę mąki. Robić kluski okrągłe albo pokrajać jak pierogi i gotować w solonej wodzie. Podać do

Re: kluski śląskie

quba napisał: > Bardzo smaczne są też podobne kluski, do ktorych dodaje się kilka ziemniaków su > rowych, utartych na tarce, odpoczni, mysli duzo mamy! -- "leben und leben lassen"

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

KLUSKI Z WĄTRÓBKI CIELĘCEJ Utrzeć na tarce 15 deka wątróbki cielęcej i przetrzeć przez sito. Pozatem utrzeć kawałek masła wielkości włoskiego orzecha, dodać wątróbki, wbić po jednemu 3 jaja, trochę pieprzu tłuczonego, soli, zielonej pietruszki, gałki muszkatołowej i skórki cytrynowej, nareszcie 2

Re: A może wątek kulinarny IX

KLUSKI Z WĄTRÓBKI CIELĘCEJ Utrzeć na tarce 15 deka wątróbki cielęcej i przetrzeć przez sito. Pozatem utrzeć kawałek masła wielkości włoskiego orzecha, dodać wątróbki, wbić po jednemu 3 jaja, trochę pieprzu tłuczonego, soli, zielonej pietruszki, gałki muszkatołowej i skórki cytrynowej, nareszcie 2

Re: kluski śląskie

MĄKI I JAJEK TYLKO ZIEMNIAKI GOTOWANE I MĄKA KARTOFLANA Bardzo smaczne są też podobne kluski, do ktorych dodaje się kilka ziemniaków surowych, utartych na tarce, na przykład na 10 gotowanych ziemniaków 2 surowe, są to tak zwane ciemne kluski "kłamane", bo prawdziwe ciemne kluski "czorne" robi się z

Re: Sprawa z czarnymi kluskami

Nigdy nie robiłam szarych klusek/przecierakow z ugotowanymi ziemniakami. Tak samo mama mojego Nm i on tak sie nauczyl (a potem nauczyl mnie). Wyłącznie surowe. Starte na tarce, odcisniete przez gazę, sok z ziemniaków odstawiony aż krochmal się zbierze na dnie. Wtedy sok wylewam a krochmal dodaję

Re: Sprawa z czarnymi kluskami

sama takich klusek wprawdzie nie robilam, ale dziesiatki razy gotowalam je z mama. dziewczyny dobrze pisza, surowe ziemniaki powinno sie zetrzec na tarce, a nie mielic czy wrzucac w sokowirowke. to naprawde nie to samo. moja mama ziemniaki trze i "odklada" na geste sitko wylozone sciereczka. woda

Re: jak zrobić szare kluchy ???

mruwa, twój przepis jest na kluski śląskie, nie szare ;) ja ziemniaki do szarych ścieram w sokowirówce (trochę z braku tarki z powierzchnią ścierającą na miazgę, a trochę z lenistwa). sok z ziemniaków (po odstaniu) zlewam, a odstałą skrobię łączę z ziemniaczaną miazgą. dodaję mąkę pszenną i

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KLUSKI ŚLĄSKIE 1, 5 kg ziemniaków, 2 duże surowe ziemniaki, 2 łyżki maki ziemniaczanej, sól Ziemniaki płuczemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i trzemy na tarce. Następnie odciskamy przez

Re: Menu dwulatka

Nie wiem czy pomogę, bo mój dwulatek je wszystko to co i my. Jak wybrzydza, to dają czasami jakąś alternatywę, ale jak nie mam weny, to nie daję, będzie głodny, to zje ;) Jemy dużo zup, wywar mięsny + starta na tarce włoszczyzna, jakaś kasza lub soczewica/ciecierzyca lub jarmuż, często 'lane kluski

Re: jak zrobić szare kluchy ???

się wody. Żeby sprawdzić czy kluski się nie będą rozpadać - musisz zrobić próbę. Jak się rozwalają - to więcej mąki dodać. Kluchy gotujesz chwilę od wypłynięcia. Wyciągasz łyżką cedzakową, okraszasz czym lubisz i wsuwasz. Endżoj.

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

TARTE KLUSKI 1,5 kg.ziemniaków, 2 duże ziemniaki, 2 łyżki maki ziemniaczanej, sól Ziemniaki płuczemy, obieramy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przeciskamy dwukrotnie przez praskę do miski. Odstawiamy do ostygnięcia. 2 duże ziemniaki płuczemy, obieramy i trzemy na tarce o

Re: Zrobiłem dzisiaj fibroscan i załamka...

,bo je lubię.Do środka dosypuję zazwyczaj trochę siemienia zmielonego (siemie złociste jest droższe ale ma jaśniutki kolor i łagodniejszy smak)Jakies kopytka z masłem,kluski z mąki,jajka i wody polane masłem.Wiesz tak trudno opisać,bo jak jem powoli,ze smakiem to trawi sie duzo pokarmów.Wczoraj np

Re: ps podawanie linków z tłumaczeniami

i wody. Jedni pokrojone kluski przeciaga Po widelcu czy tarce, inni rozciagaja kciukiem. Mozemy sobie zrobic gnocchi sciue sciue i bedziemy mieli kluski z ciasta parzonego. Jak nadziejemy kluske ziemniaczana to bedziemy miec gnocchi ripieni czyli knedle. To tylko przyklady. Knedel z bulki to tez

Re: A może jedzynie

KLUSKI Z JABŁKAMI Jabłka przygotować jak wyżej, Nastawić na ogień wodę, osolić, 30 dkg mąki, 1-2 jaja, 1/4 litra mleka, szczypta soli i tyle wody, by otrzymać ciasto dość gęste, Wyrabiać starannie, bo od tego zależy pulchność klusek, Kto chce, może do ciasta dodać pół łyżeczki proszku do

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

SZARE KLUSKI 1 i 1/2 kg ziemniaków, 1 jajko, 30 dag mąki ziemniaczanej, sól 1/2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce jak na placki. Przełożyć je na sitko aby obciekła woda. Następnie wodę zlać a pozostałą skrobię dodać do ziemniaków. Pozostałe ziemniaki obrać i ugotować. Gorące ziemniaki

Re: Histeria jedzeniowa

Dla nas wszystkich gotuje rzadko. Ale dla synka np. Pulpeciki drobiowe w sosie, ziemniaki i surowka, np. jabłko i marchew starte na tarce. Albo zamiast pulpetow filet z dorsza i synkowi daje bez panierki. Rosół z własnymi kluskami lanymi, ostatnio smakuje mu bardzo zupa brokul, marchew, korzeń

Re: A może by tak wątek kulinarny III

Marchewkę i seler zetrzyj na tarce, pomidory pokrój. Bulion podgrzej, włóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut, przypraw, dodaj śmietanę i koperek. Kluski: mleko zagotuj z masłem, wsyp mąkę, wymieszaj, ostudź. Dodaj jajko i ser. Przypraw, wyrób. Ciasto odstaw na 30 minut. Łyżką uformuj

Re: Zagrajmy w pomidora:)

Marchewkę i seler zetrzyj na tarce, pomidory pokrój. Bulion podgrzej, włóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut, przypraw, dodaj śmietanę i koperek. Kluski: mleko zagotuj z masłem, wsyp mąkę, wymieszaj, ostudź. Dodaj jajko i ser. Przypraw, wyrób. Ciasto odstaw na 30 minut. Łyżką uformuj

Re: A można przepis :-)

Tarte kluski przynajmniej w moim domu to kluski zrobione prawie tak jak normalne z tym, że jedna część ciasta to surowy, starty na tarce ziemniak:) U mnie takie kluski to "czorne kluski";) Pozdrawiam -- Każdy dzień jest cudem, niestety nie zawsze mamy czas i siłę żeby to zauważyć.

Kapusta czerwona

jeszcze inne przyprawy dodając. Kluski śląskie też zrobiłam, udka z kurczaka duszone ale już wszystko zjedzone... Golonkę zamarynowaną i inne mięsiwo dziś upiekę, flaki jarskie z makaronem naleśnikowym, to tyle co mi przychodzi do głowy. -- moje blogi: http://irsila.blox.pl/html Limerykura http

Re: A może jedzynie

gałki muszkatołowej, bazylia), 20 dkg startego na grubej jarzynowej tarce żółtego sera. Do jajka dodać mąkę, wodę, olej i trochę przypraw. Wymieszać, jak ciasto na lane kluski. Płaską blaszkę do pieczenia lub tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Ułożyć na to równą warstwą makaron

Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;)

Już zrobiłam :-). Wg przepisu Fetti, bo łatwiej podzielić proporcje na pół. Było gęstsze niż na kluski lane i faktycznie nie dałoby się przetrzeć przez tarkę. Zrobiłam metodą deseczkową. Pierwszy raz, więc wyszły dość nieforemne, różnej wielkości ale smaczne. Pozdrawiam wszystkich.

Re: Narodowe dania polskie

"Tradycyjnie podaje sie ja z kluseczkami z surowych ziemniakow - ziemniaki utrzec na drobnej tarce, dodac make i jajko, gotowac w wodzie jak kluski lane lub kladzione. Nalozyc kluski na talerz, zalac goraca zupa."...nigdy ci nie wyjda! Rozplyna sie w gotujacej wodzie,trzeba dodac gotowane

Re: I jeszcze raz finansowo...

zostaje gotowanie, ale to, przy dobrej organizacji pracy nawet jednoosobowo na wiele gąb > można odwalić szybko i bezboleśnie. No nie wiem. Podejrzewam, że u Borejków gościły potrawy tanie, ale za to czaso- i pracochłonne. Pierogi trzeba ulepić, ziemniaki na pyzy czy szare kluski zetrzeć na

Re: jak zrobić szare kluchy ???

Ziemniaki trę (znaczy ręcami małżonka) na najdrobniejszych oczkach tarki. Potem wkładam do ścierki lnianej i "wiszą" nad miską. To co w misce musi chwilę postać by się podzieliła na dwie warstwy. Płyn zlać, potrzebujemy tylko tej skrobi, która zbierze się na dole. Ją mieszamy z ziemniakami ze

Re: thea-bag

Znalazłam takie samo na Allegro: www.allegro.pl/item324133655_tarka_do_lanych_klusek_bergner_bg_1607%5D.html#photo Podpis - tarka do lanych klusek. To jakie one będą: lane czy

Re: wystarczy warzywny, moze byc tez rosol,

; , żeby nie porobiły się "kluski". To wszystko. Matyldo dziekuję Ci baaaaardzo za łopatologiczny przepis :) to coś idealnie dla mnie :) będzie debiut flakowy :)

Re: wystarczy warzywny, moze byc tez rosol,

Prymat ). Jedna paczka wystarczy, wsyp ją do flaków próbując, czy nie za ostre, dodaj łyżeczkę majeranku, zagotuj. Zrób jasną zasmażkę z łyżki mąki, rozprowadź rosołem i dodaj mieszając, żeby nie porobiły się "kluski". To wszystko. -- naprawdę, na pewno, po prostu, wprost, zresztą, na razie, dlaczego.

Re: Sprawa z czarnymi kluskami

nie dodawala. Acz faktem jest ze tarla na drobniutkiej tarce. Wychodzily w sumie takie jak zmielone... (Malakserow wtedy nie bylo)

Re: jak dosmaczyć cienką ogórkową?

jarzynowej i dodać, raz widziałam zagęszczona kluskami rzadkimi lanymi ( ale to trzeba lubic połączenie ziemniaków z klusiami) Po drugie - bez wyrazu, smaku ogórkowego - super sprawdza sie gałka muszkatałowa starta na świeżo nad garnkiem ( ja zawsze dodaję gałkę do tej właśnie zupy ) podkreśla smak ogórków

Re: Wielki kulinarny plebiscyt na płockie potrawy

Dzięki za tak dokładnie objaśnienie :) Byłam pewna, że "przecieraki" to jakis specjalny gatunek klusek, a nie zwyczajne i mniamuśne kartoflane kluski kładzione. A co sądzicie o mące do tych "czarnych" klusek? Ma być ziemniaczana czy żytnia? Moja teściowa spod Kielc dodawała

Re: Znowu wyrzuciłam dziś jedzenie...nigdy więcej

ściera na tarce 2-3 surowe ziemniaki i dodaje do tych ugotowanych i robi kluski - czasem w środku kluski ląduje przesmażona kiełbaska. Z reguły to najczęściej wszystkie kluski zamraża i ma "na potem" jak jej się gotować nie chce albo jak kasy brakuje a trzeba jakoś przeżyć do wypłaty :) ja

Re: lane kluski

Allegro też: www.allegro.pl/search.php?string=tarka+na+kluski+lane -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

mozna tez tak,

fidyrytko napisała: > Moja babcia dodawała mąkę żytnią i wtedy kluski naprawdę były szare. > Ja też tak robię. "Ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem bądź ścieramy na tarce o małych oczkach" potem do woreczka zeby wycisnasc plyn(u nas sa takie), kiedys sciereczka lniana

Re: Zupy na mleku

Zacierki to chyba ciasto takie jak na makaron tarte na grubej tarce. Ja lubilam kluski lane na mleku. Zupy mleczne jadalam na wyjazdach, bo takie sniadanie malo wazy (mleko w proszku + musli/kasza manna/tapioka itp). Wystarczy miec wode i ogien.

Re: kluski kładzione ze szpinakiem, marchewaką

Szpinak rozmrozony posiekany (ew surowy lisciasty ale juz obgotowany, posiekany) mieszamy z jajkiem całym i maka. Konsystencja musi byc troche lejaca, ale gestsza nz na lane kluski. Nakaładamy łyżka na gotujaca osolna wode. Wersja z marchewką- marchewka surowa starta na najdrobniejszej tarce

Re: Czy ktoś zna?

Myślisz, że do klusek nie bardzo? Parę złotych to kosztuje i nie wiem czy ryzykować zakup. A jak jesteśmy przy temacie klusek - tarki do szpecli używałaś? Sprawdza się? Ja robię nożem ciachane z deski do wrzątku, ale pomyślałem, że może by sobie życie trochę ułatwić. Np: www

Re: I jeszcze raz finansowo...

ulepić, ziemniaki na pyzy czy szare kluski zetr > zeć na tarce itd. No owszem, w sytuacji awaryjnej zawsze można ugotować makaron > z mlekiem (po którym dzieci zamieniają się w hinduskie, jak to ujęła Fela, szk > ielety ;) ), ale przecież nie codziennie Jestem granitowo pewna, że żadnych

Re: Białe kluski

jesli chodzi on te kluski, to przepis jest faktycznie na kluski POLSKIE ( lub inaczej biale) Prawdziwe KLUSKI SLASKIE robi sie z ziemniakow - pol na pol ugotowanych i surowych utartych na tarce Kazdy rodowity slazak powie ze slaskie to sa tzw ciemne kluski wlasnie z ziemniakow pol na pol surowych i

Re: kluski z zmieniaków i mąki ziemniaczanej help

Jako.że moja mama pochodzi z Wilna u mnie w domu robiło się podobne kluski tylko,że bazą były starte na tarce ziemniaki surowe.Jaki kolor miały te Twoje kluski po ugotowaniu?Podobny do środka placków ziemniaczanych?

Re: szare kluski kartoflane

Takie kluski w płockim nazywane są "przycieraki" chyba od przycierania na tarce ziemniaków.Dodatki to skwarki i biały ser.

Kartacze

pieluchy tetrowej lub złożonej na pół gazy. Wyciskamy solidnie sok do miski. Ziemniaki muszą być dokładnie odciśnięte by kluski się udały. Sok w misce odstawiamy aby obecna w nim skrobia zdążyła się osadzić na dnie. Ziemniaki które ugotowaliśmy musimy przestudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć

Re: Dynia

dla mnie podstawą jest piure z dyni : dynię kroję w kostkę, gotuję, odparowuję i miksuję. Do piure dodaję jajko, trochę maki i albo smażę placki, albo robię kładzione kluski. Czasem trę na tarce dynię , jabłko, ogórek kiszony, marchewkę, dodaję soku z cytryny i mam rewelacyjną surówkę. Placki

Re: Pomysły na obiady za 5 zł

Przyznam , ze kluski jadam też tylko ja..., reszta rodzinki nie rusza :( Placki ziemniaczane - takie starte na grubych oczkach tarki . Pycha . Koszt znikomy ...ech jak czytam te wszystkie posty o zdrowym żywieniu i przypominam sobie 80 lata, gdzie makaron z jajkiem i serem był rarytasem , to

Szpecle z pietruszką i czosnkiem

Najpierw wstawiamy wodę na kluski. Następnie robimy ciasto, na jedną ( dużą ) porcję biorę jedno jajko, "mniejsze pół" szklanki mleka, troszkę soli, trochę gałki muszkatołowej i mąki na oko, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto ma być trochę gęściejsze niż na nasze lane

Re: Kluski śląskie w płaszczyku z sosu borowikowe

Renatko własnie szare kluski przez starsze pokolenia są uznawane za tradycyjny sląski obiod tzn.kapusta modro ,rolady,i kluski.Szare kluski są jeszcze prostsze niż białe ,mianowicie do ugotowanych zmielonych kartofli trzemy na tarce( o drobnych oczkach)surowe kartofle (2 średnie)do tego dodajemy

Re: kluski szare...

No to musze opowiedziec cala historie! :) Po obejrzeniu tu kluskow zalozycielki watku, zaczaly sie w mojej rodzinie telefony. Mama udzielala rad. Pierwsza byla moja siostra, ktora majac chwile czasu, zabrala sie za kluski. Rozpacz wielka nastala, bo kluski sie w wodzie rozplynely. I znowu telefon

Re: Szpecle z pietruszką i czosnkiem

zachęcona zdjęciem przed chwilą zrobiłam,do pomidorowej zamiast makaronu,smaczne,szybkie ale...zajęta przecieraniem ciasta przez tarkę zapomniałam mieszać kapiące kluski,na szczęście dużo nie robiłam i w porę zamieszałam,jeszcze wody nie posoliłam :( z rozpędu,ale w zupie złapały odpowiedni smak

Re: Poodpustowe echa...- w Szaradach Anagramowych

ziemniaków pozostałe 4 ziemniaki trzemy na grubej tarce ale najpierw odlewamy z nich wodę i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy jajka oraz mąkę. 3 Po wyrobieniu ciasta formujemy kluski. Gotować na małym ogniu ok 10 min. Przepis ściągnięty z Internetu -- Madohora --

Re: Jak ugotować kluski ziemniaczane radzi Dorota

Kluski ziemniaczane najlepsze są właśnie z młodych ziemniaków. Mój przepis na te wspaniałe kluchy jest nieco inny. Ja scieram na małych oczkach na zwykłej tarce metalowej (nigdy tego nie robię swoją domową maszyną bo nie mam do tego przekonania) odcedzam wodę dodaję trochę mąki żytniej, trochę mąki

Przepis na dziś

Kluski kudłate Ziemniaki, mąka, sól, jajo, pieprz Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i dobrze odcisnąć w ściereczce do miseczki. Nie należy wylewać soku od razu, ale poczekać, aż wytrąci się skrobia. Wtedy odlać wodę, a ze skrobią połączyć miazgę ziemniaczaną. Dodać mąkę, jajo, sól, pieprz do

Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie

zawsze daje 1 jajko.To sa tz biale kuski ! Gdybys chciala zrobisz kluski szare, musisz do masy ziemniaczanej dodac jeszcze jeden surowy ziemniak starty na tarce . C´est tout ! :) -- "Masz pędzel i farby. Namaluj swój raj i wskakuj do środka." Nikos Kazantzakis

Re: Tabak

szare kluski;) no ścirasz na tarce ziemniaki surowe na masę, dodajesz (zasypujesz) mąką, dodajesz trochę mączki ziemniaczanej, robisz jednolitą masę i wrzucasz do gotującej sie wody:) tak wyglądają www.minrol.gov.pl/FileRepozytory/FileRepozytoryShowImage.aspx?item_id=23871 je się je ze

Re: Narodowe dania polskie

podaje sie ja z kluseczkami z surowych ziemniakow - ziemniaki utrzec na drobnej tarce, dodac make i jajko, gotowac w wodzie jak kluski lane lub kladzione. Nalozyc kluski na talerz, zalac goraca zupa. Zamiast klusek moze byc makaron, ale nie wychodzi takie dobre. -- Wlasciciele jamnikow dziela sie na

...czy te pyzy to "szare kluski"?

postaci klusek :o) Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki

Re: Sprzęt do robienia klusek

W hipermarketach Tesco można dostać taki przyrząd czeskiej firmy Tescoma. Nazywa się tarka do klusek. Wygląda jak płaska tarka do jarzyn. Ma przymocowany pojemniczek na ciasto, którym przesuwa się wzdłuż tarki. Kładzie się ją na garnek z wrzącą wodą, a kluski wpadają do wrzątku. Polecam stronę

moje super przepisy:D

szare kluski po mojemu trzemy kartofle i cebulke(1 szt) jak na placki ziemniaczane, dodajemy jajko(jak bardzo dużo, powyżej 1 kg to dwa jajka), mąki na tyle żeby ciasto zrobiło się bardzo gęste, sól Duży garnek(w miare płaski) napełniony do 3/4 wodą- woda musi się zagotować. Bierzemy mały lub

Re: Sprawa z czarnymi kluskami

Tak, u mnie w rodzinie się trze na tarce na drobnych oczkach a nie mieli, kolejna opcja to tak jak piszesz z sokowirówką ale to nie po bożemu :) - wszak kobieta winna przy obiedzie zaharować się.

Re: kluski szare...

talerz wykładamy masę ziemniaczaną i łyżką zrzucamy porcje na gotującą się wodę. Delikatnie mieszamy łyżką i gotujemy około 4 minut od wypłynięcia klusków na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. idealne !!!!! -- z pamiętnika piekarnika

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

przygotowania: Zupa Mięso z włoszczyzną gotujemy do miękkości. Zupę przecedzamy, kroimy drobno marchewkę z zupy, natkę pietruszki, dodajemy przyprawę do zup i pieprz. Zupę możemy podawać z czarnymi kluseczkami. Czorne kluski 4 ziemniaki gotujemy, 1 surowy ziemniak trzemy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy

Re: tylko mały,sprytny kuchcik

szatkownicy (hebla) wychodziła mi za gruba. Resztę warzyw przepu > szczam przez robota z tarczami. Mam tak samo. Niestety ani szare kluski ani plyndze nie smakują nam z blendera. Mają jakiś taki dziwny posmak, mechaniczny.

Re: Kluski

,dodajesz ten krochmal z dna.Mieszasz.I teraz robie jak ze slaskimi bialymi-1/4 ziemniakow wyjmuje,wsypuje w to miejsce make ziemniaczana.Odlozone ziemniaki wkladam z powrotem.Potem kulasz kluski i robisz dziurke lub nie:)Gotowac w osolonym wrzatku kilka minut od wyplyniecia-gotuja sie troche dluzej niz zwykle

Re: CO Z TYMI JAJAMI ?

Jajka dodaje się do klusek pszennych zwanych kopytkami. Natomiast prawdziwe kluski śląskie (tarte) to gotowane (a potem "potłuczone") kartofle + mąka kartoflana + kilka surowych, potartych (na tarce) kartofli. -- "Zaprawdę, wielce interesujący kraj, ten Śląsk..." Johann

Re: Taba;)

tarce surową marchewkę i cebulkę. a jak na słodko to polewasz kluski śmietanką i sypiesz cukrem...;) Nic skomplikowanego -- http://tinyurl.com/agdvt9 To, co przychodzi łatwo zwykle jest niewiele warte

Kawalerski obiad

się rumieni.Z mąki, jajka, mleka i szczypty soli zrobiłem ciasto o średniej konsystencji, powinno być gęściejsze niż na lane kluski. Zrobiłem szpecelki przy pomocy tarki o dużych oczkach, wyłowiłem kiedy się ugotowały i od razu wrzuciłem do zimnej wody, żeby się zahartowały, na sitko niech trochę

Re: Kopytka. Co zrobiłam nie tak?

w moim domu robi się z młodych ziemniaków kluski ,kopytka i placki,chociaż doktryna twierdzi,że z młodych sie nie da bo zawierają za dużo wody i za mało skrobii.Na placki starte na tarce z grubymi oczkami wiórki odsączam z wody i placki wychodzą jak złoto. Na kopytka dokładnie

Jak naprawdę wyglądają gnocchi

Jak zabrałąm się pierwszy raz za gnocchi w książce kucharskiej był opis zrobienia kresek na kluskach widelcem lub tarką – próbowałam….. nic nie wyszło. Przy okazji kursu robienia makaronu dowiedziałam się też jak zrobić porwdziwe gnocchi. Jak więc wyglądają gnocchi? Nie, nie wyglądają

Re: Czy jest na pokładzie kucharka?

zagotować, bo się zwarzy. Ciekawe taż, jakby smakowało po dodaniu spiłowanego na tarce zółtego sera - też zagęszcza bez klusek. Nie rozumiem czemu masz niepokonywalne kłopoty z zgęszczeniem mąką, jak to poleca Płonąca Kocica - odrobina kwaśniej śmietany starannie rozbełtana z mąką, stopniowo rozcieńczana

Re: Sprawa z czarnymi kluskami

To nie kwestia ziemniaków, tylko źle jej robisz. Surowe ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce, a nie mielić i bardzo dobrze wycisnąć w ściereczce, dopiero tę wyciśniętą wodę postawić, do odstania, a potem tę mąkę po zlaniu wody dodać do ziemniaków. Ziemniaki gotowane dobrze odparować i zmielić dopiero

Re: Kolację Wam stawiam, słynne kluski...

śląski obiad niedzielny:) - - tarte kluski: 1. Obieramy ziemniaki, ale zostawiamy z 4 ziemniaki surowe. Resztę ziemniaków gotujemy. 2. Po ugotowaniu ziemniaków odlewamy wodę i ugniatamy je. Po wystygnięciu ziemniaków pozostałe 4 ziemniaki trzemy na grubej tarce ale najpierw odlewamy z nich

Ależ ja wiem jak wygladają i smakują te kluski ;-)

No i są dwie wersje, nauczylam sie od babc obu: Przepis babci nr. 1: wyglad klusek male,kragle z dziurka w srodku, szarawe i gumowate - jajko - starty na tarce jeden duzy ziemniak (odcisniety) - gotowane utluczone kartofle - maka ziemniaczana Babcia nr. 2: wyglad klusek: zolciutko bielutke

Re: Pomysly na kotlety,befsztyki mielone!

troszkę śmietany,do tego ryż lub kopytka lub kluski kładzione. -- moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

Kluski śląskie okraszane

kilkoma zaąbkami czosnku i z tym je zetrzeć wtedy kluski nabierają innego smaku. Można również do ciasta dodać ulubione zioła) Z ciasta formowac kulki z dołkiem w środku :) Gotować w osolonym wrzątku. Go race kluski polać np. podsmażoną cebulką albo cebulką + kiełbaska, albo smalec z skwarkami. Co kto

kluseczki dla trójeczki

Dziewczyny, kupiłam kapitalną nakładkę na garnek do przecierania klusek (czy też tarkę, nie wiem, jak to nazwać), w 10 minut gotowe łącznie z przygotowaniem, można robić ze wszystkiego, robiłam z mąki orkiszowej, żytniej, leniwe, można tez lane i ziemniaczane i jakie się jeszcze wykombinuje

Re: kluseczki kładzine pyyychcha!

Witam, Mam takie urzadzenie do kluseczek. Wyglada jak tarka i ma taka nasadke, pojemniczek do ktorego naklada sie ciasto, tare opiera o gar z goraca woda i pociera, tak ze kluski wpadaja do wody. Ja znam przepis gdzie do ciasta dodaje sie tez jajko. Pozniej wylowione kluski warstwami nalezy

Re: a jak zrobić kluski sląskie?

gotowana wode i gotowac do wyplyniecia. 2.kluski slaskie czarne: 1,5 kg ziemniakow. Polowe ugotowac i przetrzec przez praske, polowe zetrzec na tarce, przelozyc do lnianego woreczka, odsaczyc plyn, poczekac az na dnie osadzi sie skrobia, odlac plyn, skrobie dodac do ziemniakow. Polaczyc obie czesci

czarne kluski

robilam ostatnio tzw czarne kluski. fakt ze po raz pierwszy ale dokladnie wg przepisu z Gazety, tzn tego dodatku ktory byl kiedys-Nowa Kuchnia Polska. i tam jest zeby z 1,5 kg ziemniakow 3/4 ugotowac a reszte zetrzec na tarce, odcisnac z soku i skrobie dodac razem ze startymi ziemniakami do tych

Re: Jak się robi placki ziemniaczane

Placki zrobione w sokowirówce są nie dobre.Ponieważ są starte na miazgę tak jak mąka.I dlatego wychodzi taka kluska.Ziemniaki do placków trzeba utrzeć na tarce,dodając jajko ,sól,cebule też utartą i trochę mąki wszystko dokładnie wymieszać.Smarzyć na oleju kilka razy przewracając -będą kruche

Re: konkretny przepis na zupę

zrobić lane kluski z mąki gryczanej. Chyba można też kupić bezglutenowe zacierki. -- Matyś (32tc, 1300g, 23.08.05)

Re: thea-bag

razie gdyby link nie przeszedl to chodzi o sklep Tescoma a produkt nazywa sie tarka do klusek :) Pozdrawiam Thea

szare kluski kartoflane

no wlasnie,jakby ktos moglby mi podac przepis na te szare kluski to bym chyba oszalal ze szczescia,jadlem takie w dziecinstwie,nie wiem,po prostu nie mam pojecia jak sie je robi,prosze pomozcie !!!!(wiem tylko tyle,ze sie scieralo ziemniaki na tarce i pozniej jakos to wrzucalo sie do wrzatku ps

Re: wigilia w nowej odsłonie - tylko ja + dziecki

wino. My ze szkoly tradycyjnej, wielkopolskiej wiec i klasyka na stole. Barszcz, uszka, kapusta z grzybami, pierogi z grzybami, ryba w tym roku bedzie po grecku, bo lososie z Chile zostaly wyexportowane niemal w calosci, zamiast klusek z makiem bedzie odkryta dwa lata temu przez chlopakow kutia, do

Litewskie Cepeliny

solą, pieprzem i majerankiem. Urywać po sporym kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki, nakładać na nie farsz i formować wrzecionowate kluski. Cepeliny wkładać do osolonego wrzą?ku i gotować ok. 20 minut. Robiłem według tego przepisu i smakowy "odjazd". Polecam gorąco:) -- Kto przestaje

Re: te twoje kluski sa swietne.... :)

. Odcisnąc z nich trochę soku lecz nie cały. Następnie dodać mąkę, tyle by powstało w miarę gęste ciasto. Zagotowac posoloną wodę. Z ciasta odrywać małe kawałki i wrzucać na gotującą się wodę. Gotować aż kluski wypłyną na wierzch wody. Przecieraki podawać z zesmażonym boczkiem z cebulą. -- Umysły, które

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

zszyjemy, I na wszelki wypadek dratwą obwiążemy. Pół godziny ją w rondlu na blasze dusimy, Z godzinę w piekarniku jeszcze rumienimy. Ziemniaki ugotujemy, Jeszcze ciepłe pognieciemy. Z części będą kluski białe Z drugiej części szare kluski Ziemniaki na tarce trzemy Nadmiar wody odcedzimy Krochmal- osad

Re: proszę o dobry przepis na gulasz!

, kluseczki kładzione małą łyżeczką, jeśli ma być potrawą jednogarnkową, albo podawać go z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą, ryżem, lub ziemniakami puree i surówką.

Re: szukam inspiracji

kluski gotowane z surowych ziemniakow ziemniaki surowe starte na tarce + jajko + maka + sol calosc mieszasz. wychodzi jak ciasto do plackow ziemniaczanych ale musi byc troche gestrze zeby przy gotowaniu sie nie rozpadly. jesc mozesz z maslem i cebulka ale ja najbardziej lubie z cukrem

Kolacja urodzinowa dla męża tradycjonalisty ;)

Zrobiłam dla męża obiadokolację, danie prawie typowo śląskie (nie wiem czy nie powinnam tego podpiąć pod zbiorczy wątek?). Kluski czarne: 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól 1 kg ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki utrzeć na surowo na drobnej tarce. Po starciu

Re: Ratunku jestem mamą!!!!

od domu (jeśli szło się z dziećmi), a my teraz mamy możliwośc robienia zakupów przez net czy wyjazdu raz w tygodniu do hipermarketu na zakupy całotygodniowe. Mamy inne nawyki żywieniowe: matka robiła ręcznie kopytka, pierogi, kluski, itp. My możemy kupić gotowe z garmażerki. Poza tym kiedyś obiad to

Re: aaaa !!!!! co do żarła na impeze ze znajomymi

. Mięso rozbijasz, solisz i pieprzysz. Układasz farsz i zawijasz rolady. Obsmażasz na oleju. Podlewasz gorąca wodą i dusisz. Po ok 10-15 min dodajesz resztki farszu co ci zostały, dwie łyżeczki borówek i wino. Przykrywasz i dusisz 10 min. Na koniec dodajesz śmietanę. Pyszne z każdymi kluskami: śląskie

Re: potrawy "przypadkowe"

Przyznaje sie do "stworzenia" dziwacznego krupniku z kluskami lanymi-bylam glodna i dodawalam do gara wszystko, co uznalam za wystarczajaco sycace:) A zeby bylo szybciej-wszystkie warzywa starlam na tarce, zamiast kostki rosolowej (ktorej nie mialam) dalam lyzke masla, troche drobnej

Re: CO Z TYMI JAJAMI ?

Powyższy przepis to tzw. "guminioki" lub "gumiklyjzy" (jak kto woli). Dla Ślązaka to nie są PRAWDZIWE kluski śląskie, choć w książkach kucharskich występują one właśnie jako "kluski śląskie". Kluskami śląskimi są natomiast wspomniane wcześniej przeze mnie kluski tarte

Re: różnice językowe w Polsce

ja jestem z Podlasia ale mieszkam w Warszawie od wielu lat najbardziej mnie śmieszy nazywanie na makaron "kluski", które w moim "języku" oznaczają różne pyzy, kopytka itd a makaron to makaron - pomidorowa z makaronem, rosół z makaronem a nie z kluskami :) kiedyś na stołówce w

Zupa gulaszowa

półtalarki - pietruszka i seler - zielona pietruszka - słodka papryka w proszku, czubata łyżka - szczypta chilli w proszku, sól, pieprz, tymianek suszony - na kluski - jaja, odrobina wody, mąka Cebulę podsmażamy, dorzucamy mięso, dalej smażymy mieszając, zmniejszamy ogień, posypujemy papryką, dokładnie

Pierś kaczki

kaczki podsypujemy mąki ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy bulion i ścieramy skórkę z połowy świeżej pomarańczy. Sól , pieprz do smaku i pyszny sos gotowy. Podaliśmy wczoraj kaczkę na miodowych buraczkach ze śląskimi kluskami. Powiem tak - dawno nie jadłem tak fajnej

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - tarka do klusek

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin