Przeszukano 111 283 961 wypowiedzi na 4 110 forach

szynki surowej - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Szynka wędzona surowa

Szynka wędzona surowa Surowce: 5 kg mięso od szynki kilkanaście ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu płaska łyżeczka ziaren kolendry 3-4 liście laurowe kilka/naście ziaren jałowca 18 g soli kłodawskiej niejodowanej 18 g peklosoli 4 litry wody 3-4 ząbki czosnku

Re: Szynka wędzona surowa

jarek_zielona_pietruszka napisał: > M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. klimat jest wspanialy, jakby łagodniejszy na szynke!

Re: Szynka wędzona surowa

wszystko super ale gdzie ta fotka? -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Szynka wędzona surowa

Cześć Jarku, cześć Kapitanie! ;-) Za kilka dni jade na Podlasie do Supraśla, tam juz czeka na mnie piękna nieduza szyneczka surowa dojrzewajaca wędzona na zimno z nieduzej miejscowej masarni :-)

Re: Szynka wędzona surowa

Cześć Jarku! Przywiozlem sobie z Podlasia takie coś: "Polewica suszona z Wiejskiej Kuchni" - pyszna rzecz! Chyba surowa i do tego wędzona ... prawdopodobnie pochodzi od jakiegos nowego masarza - kogos z Sokółki za Białymstokiem... Moze cos słyszałes o tym sposobie obróbki mięsa?

Re: Szynka wędzona surowa

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. take coś mi pokazało sie na tej stronie:( -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Szynka wędzona surowa

złego się z nią nie dzieje. Oczywiście musi być odpowiednio zapeklowana. M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. - tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

. Oczywiście musi być odpowiednio zapeklowana. > M.s.z. dobrze zrobiony kumpiak jest o niebo lepszy od szynki parmeńskiej. > > - > tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

mhr2 napisała: > dlaczego używać dwa rodzaje soli? > Żeby zmniejszyć o połowę zawartość peklosoli w roztworze peklującym. -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

mmagi napisała: > wszystko super ale gdzie ta fotka? A tutaj: tiny.pl/q87xx p.s. masz pw -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa

qubraq napisał: > Cześć Jarku, cześć Kapitanie! ;-) Za kilka dni jade na Podlasie do Supraśla, ta > m juz czeka na mnie piękna nieduza szyneczka surowa dojrzewajaca wędzona na zim > no z nieduzej miejscowej masarni :-) Witaj Andrzeju! Gratuluję, będziesz miał coś pysznego do

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

plastelllina napisała: > Kiedyś na weselu jadłam kawałek różowej, soczystej szynki na ciepło. byla szynka czy cos innego? -- "leben und leben lassen"

Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie twarda

Kiedyś na weselu jadłam kawałek różowej, soczystej szynki na ciepło. Założyłam, że była gotowana. Próbowałam przepisów, gdzie szynkę wrzuca się do zimnej wody z przyprawami i gotuje parę minut od zagotowania, zostawia w zalewie na kilka-kilkanaście godzin i powtarza gotowanie. Ale szynka jest po

gotowanie surowej wędzonej szynki

Dostaliśmy od znajowych surową wędzoną szynkę; spory kawałek/1.5 kg/ Problem w tym jak ją gotować.Wkładać do lekko gotującej się wody, czy do zimnej. Jak długo gotować i w jakiej temperaturze ?

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

, dlaczego "gorszą" wołowinę powinno się przygotowywać kilka godzin, ale w stosunkowo niskiej temperaturze). A co do szynki - nie wiem jak pogodzić tak różne sposoby gotowania jak "gotuj 15 minut, a potem jeszcze godzinę w mniejszej temperaturze" od "gotuj 5 minut, ostudź, po kilku godzinach gotuj 5 minut

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

Nie dam sobie głowy uciąć, że szynka. Tak mi się wydaje. Pytanie, czy można przyrządzić inny kawałek mięsa (i zakładam, że chodzi tylko o wieprzowinę, raczej nie mogło to być nic innego) niż szynka - schab np? Mógłby wyjść taki różowy?

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

plastelllina napisała: > Dziękuję za info. Najchętniej to poczytałabym o chemii i fizyce w kuchni, mam t > ysiące pytań, ciekawska jestem i lubię rozumieć takie procesy. Polecam "Odkrycia kulinarne" Herve Thisa. :-) -- Chaotyczna

Re: surowa szynka w środku!!!

od kilku lat wedze szynki na swieta i cos takiego wystapiło pierwszy raz. to nie jest mieso surowe, tylko jest takie rzadkie ze mozna łyzka wybierac. Pan który wedzi twierdzi ze to wina mięsa ,ze musiało byc sparzone. Coś takiego wystapiło pierwszy raz.

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

przemysłowo można więcej nastrzyknąć. A jeżeli chodzi o taką różowiutką szynkę, to jest wiele sposobów na jej wykonanie. Różowy kolor przeważnie uzyskuje się na drodze peklowania. Późniejsza obróbka to już sprawa konkretnego przepisu. Nie powinno się peklowanego metodą tradycyjną mięsa poddawać obróbce

Re: Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie t

plastelllina napisała: > Nie dam sobie głowy uciąć, że szynka. Tak mi się wydaje. Pytanie, czy można prz > yrządzić inny kawałek mięsa (i zakładam, że chodzi tylko o wieprzowinę, raczej > nie mogło to być nic innego) niż szynka - schab np? Mógłby wyjść taki różowy? Praktycznie

Re: A może wątek kulinarny IX

Jajecznica z szynką Na dziesięć jaj, pokrajać 15 deka przerastałej gotowanej lub surowej szynki (może być w miejsce szynki także kiełbasa) w cienkie paski. Po rozbiciu jaj w garnku, przyczem ? należy je mało solić, gdyż szynka ma w sobie sporo soli ? surową szynkę dodaje się do jaj i smaży razem

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Upiec raczej nie ale można zaparzyć. Postępujesz tak samo jak w przypadku szynki ziołowej parzonej tiny.pl/q8t83 -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Trochę za szybko wcisnąłem enter Ciąg dalszy przepisu: Wędzimy zimnym dymem przez ok 3-4 godziny, następnie zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia i znowu wędzimy zimnym dymem ok 2 godz. Wędzenie powtarzamy codziennie przez 3-4 dni po ok 2 godz. Po uwędzeniu szynki wieszamy w suchym chłodnym i

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

a jak nie ma mozliwosci wedzenia to taka upeklowana mozna po prostu upiec? czy sie zmienia wtedy proporcje, skladniki? -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: niedziela bez sklepów - dacie sobie radę?

niedziele rano po dwie bułki i 4 plaste > rki szynki. > Żenada Żenada to są takie komentarze jak twój. -- A PiS Polacy sami wybrali w wyborach. To nie Tuska wina, że ma głupi naród. by sumire

Re: Toksoplazmoza-obsesja

Jem takie wędliny :-) Jedyne czego nie jem to szynki dojrzewające, salami i surowa biała kiełbasa.

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

roseanne napisała: > nie stosuje saletry zazwyczaj No to możesz upiec :) -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

Jeśli peklujesz w soli to nie ma problemu, jeżeli używasz dodatku saletry, to nie powinno się poddawać takie mięsa obróbce cieplnej powyżej 110-120 st.C -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Re: Szynka wędzona surowa c.d.

no i wszystko jasne :) swoja droga to na lokalne swieto dziekczynnienia pekluje indora przez 3-6 dni i potem powolutku pieke i wychodzi wysmienity, dlatego pytam -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

surowa szynka co z niej??

Witam.Wiem ze to temat nie na te upały,ale mam zamrożoną surową szynkę i musiałabym już ją zuzyć,tylko nie za bardzo wiem jak ją zrobić.Upiec w całości czy w kawałkach,szczerze mówiąć wolałabym w całości,bo jeżeli nie pójdzie na obiad to potem do chleba można by zjeść.Bardzo proszę o jakieś

surowa szynka w środku!!!

Odebrałąm dzis szynke z wedzarni i po przekrojeniu w srodku była jaks dziwna jakby taka maż co to moze byc? jaka przyczyna

gotowanie szynki surowej na wielkanocny stół

Prosze o pomoc ..kupilam w sklepie szynke surowa ale teraz nie wiem jak mam ją ugotowac by byla smaczna i soczysta.Mysle ,ze wiecej pan ma ten sam problem co ja ,Pomózcie proszę!!!

Re: surowa szynka w środku!!!

Podejrzewam, że to po prostu płyn peklujący połączony z sokami mięsa, normalne w domowych, wędzonych szynkach, nie napchanych stabilizatorami i emulgatorami :)

Re: Ile powinien jeść kot? Pomocy!

Moja dostaje saszetkę mokrego rano i saszetkę wieczorem, suchego w ogóle nie je. Mimo to ciągle stoi pod lodówką i czai się na domowników w kuchni. Dostaje więc a to pół parówki z szynki, a to 1/3 puszki tuńczyka, a to garstkę surowej wołowiny albo drobiu. Czyli trzy porcje dziennie. Tłusta jest

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Podejrzewam, że to po prostu płyn peklujący połączony z sokami mięsa, normalne > w domowych, wędzonych szynkach, nie napchanych stabilizatorami i emulgatorami : to znaczy ze nigdy nie robils to sama, " Podejrzewam" = nie wiem mozna tak od razu

Surowa szynka

Kupiłam surową szyneczkę w siatce.Co powinnam zrobić przed upieczeniem? Z góry dziękuję i serdecznie pzdrawiam.

Re: surowa szynka w środku!!!

Jedna z szynek upiekłam (nie wedzona) i była normalna. Ciekawe bardzo jaka to przyczyna

Re: Co kupujecie w Biedronce, Lidlu, Netto itp

Mnóstwo rzeczy kupuje w Biedronce. Sery wszelakie, w tym niezły niedrogi cheddar, boczek surowy wędzony, szynkę włoską, świetne świeże pesto (w sałatach), rukolę, roszponkę, makarony z pszenicy durum, placki tortilli, jaja z wolnego wybiegu, a jak nie ma to ściółkowe, śmietanę, mleko, masło też

Re: surowa szynka w środku!!!

Nie robiłam, ale jadłam taką prosto z wędzarni nie raz i jako takie pojęcie mam :) Poza tym nie każda szynka z wędzarni musi leżakować, czasem wystarczy obgotowanie i mozna wcinać.

Re: Domowe pasty czyli pyszności na chleb

Oj nie! tylko nie surowe śledzie... owszem jeśli śledź to kippers ale to wtedy szkoda go na pastę kanapkową; ja sobie robię czasem takie pasty kanapkowe z końcówek szynek surowych długodojrzewających z firmy Konnecke ze Słubic albo z "Chaty Mnicha" w Sokółce; ich szynki sa świetne ale b.twarde... ;-)

Re: Jak przekonac kota....

Ponad trzy lata swojej tłumaczę, ale ona wie lepiej. Wobec powyższego daję jej raz dziennie surowe mięso czasami łaskawie zjada. Gdyby jej podawać pseudo-szynkę z Biedronki byłaby szczęśliwa.

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Nie robiłam, ale jadłam taką prosto z wędzarni nie raz i jako takie pojęcie mam > :) Poza tym nie każda szynka z wędzarni musi leżakować, czasem wystarczy obgot > owanie i mozna wcinać. i to ma znaczyc ze sie na tym znasz?

Re: Wybrzydzanie czy nie?

batoników, coli nie zaliczam do jedzenia - to raczej dobra okazjonalne. Może jakby je odstawić całkiem to apetyt na inne rzeczy by się zwiększył? Suchy makaron w sensie, że nieugotowany...??? Czy że bez sosu? Surowy trochę ciężki na żołądek - odmówiłabym. Ugotowany bez sosu, niech je na zdrowie

Re: surowa szynka w środku!!!

nexstartelescope napisała: > Myślę, że w stopniu umożliwiającym odpowiedź na pytanie, które zadała autorka p > ostu :) mysle ze nikomu nie zaszkodzi jak podasz swoja wiedze na ten temat? i nie bedziesz sie chowac za plecami autorki,

Re: surowa szynka w środku!!!

Gość portalu: gośc napisał(a): > Odebrałąm dzis szynke z wedzarni i po przekrojeniu w srodku była jaks dziwna ja > kby taka maż co to moze byc? jaka przyczyna po wedzeniu powinna 1-2tyg.dojzewac, tego nie powiedzieli,albo zapomnieli albo byla juz w czasie dojzala?

Re: surowa szynka w środku!!!

Jeśli kupiłaś mięso w sklepie to mogłobyć nastrzyknięte od razu dla podniesienia masy. Lub/i peklowane w zbyt wysokiej temperaturze i stąd taki efekt. Może jest nie doparzone. Parz w wodzie o tem ok. 80 stopni czyli nie gotującej się, 1 godz. parzenia na kg mięsa. Jeśli masz termometr do mięsa to

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

wieprzowina z owocami to w ogóle bardzo dobre połaczenie podpowiadam jeszcze jedno na świeżo (własnie oglądam Jamiego Olivera): obsmażone plastry szynki, podduszone nastepnie z morelami (Jamie miał świeże, ale suszone tez się sprawdzą) i posiekaną szałwią na ekranie wyglądało bosko, aż sie

Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

.... żeby nie smakowało jak typowe mięso w sosie? Czym doprawić sos? A może jakoś inaczej przyrządzić? Podpowiedzi mile widziane, proszę mnie nie podsyłać do wyszukiwarki, bo wyrzuca mi szynkę jako wędlinę i ciężko coś znaleźć. -- Świecący kuper

Re: Placek cukiniowy z fetą

dojrzewającego lub szynki szwarcwaldzkiej 1 i 1/2 ugotowanej kaszy pęczok najlepiej z poprzedniego dnia 2-3 łyżki kaszy manny surowej 1/2 pęczka cebuli dymki posiekanej przyprawy sól pieprz oregano Mozna dac 1 łyzeczke przyprawy do pizzy np kotany lubczyk , szczypta zmielonej kolendry i kozieradki . Wykonanie

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

wlasnie mamdzisiaj na obiad,w plastry,sol pieprz,wegeta,obtoczone w mace,przesmazona cebulka do gara. Podlac woda z resztkami z patelni,dorzucic suszonych sliwek,dusic. Lubie dosyc ostre wiec uzywam sporo pieprzu,podaje z ryzem i czerwona kapusta. Acha,pamietac przekroic sliwki bo inaczej to co da

Re: - szynkę bez cukru poproszę! - nie ma.

zupelnie inna niz ta, ktora lubisz - sucha, blada i nieapetyczna na oko ;) Niewielki dodatek cukru do peklowania nie jest iczym zlym - w plasterku szynki bedzie tego cukru tak niewiele, ze nie ma co robic scen. Jak Ci takie wedliny nie odpowiadaja to kup dobry boczek surowy, zapekluj i upiecz, albo uwedz

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

uwielbiam makaron z pulpecikami Nigelli, prosty i pyszny: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66489254,66489254.html tylko trzeba by to mięso zmielić szynka nadaje sie też na przykład na zupe gulaszową czy gulasz albo możesz pokroic mięso w plastry, doprawic solą i pieprzem, obsmażyc na oleju

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

No właśnie mniej więcej tak robię, ale jeszcze nie zagęszczałam sosu razowcem - koniecznie spróbuję - dzięki! winoczerwone- spróbuję te pulpeciki ale innym razem - lenia miałam na mielenie i w końcu zrobiłam wg przepisu anuli - ze śliwkami - super smak wyszedł, śliweczki posłusznie pokroiłam i taki

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

Jeśli jest ładny kawałek to zamarynowałbym go wedle gustu, obsmażył ze wszystkich stron na rumiano i przełożył do rondla, na tłuszczu przesmażyłbym cebulę pokrojoną w piórka i do mięsa.Na patelni oczywiście deglasację coby smaku nie zmarnować.Mięso w rondlu do połowy mniej więcej podlać, kilka grzy

Re: Surowe mięso z szynki - co z tym zrobić?

Ja robię cos, co moj mąz nazywa -pieczonka, ze to taka niby-pieczen. Dwa dni wczesniej solę i posypuję ziolami, jakie mi akurat tego dnia pasuja. Potem wlewam do rondla wielkosci takiej by mieso miało trochę ciasno wody do 1/4 wysokosci miesa, dodaję plaską łyzkę masła.lisc laurowy, ziele anglesk

Grube płaty surowej szynki duszone z boczniakami

.in.) jak Ewa Adama jabłkiem - nawet na mękach nie podam szczegółów! Opowiadała mi o pierwszych próbnych jazdach i zaletach płaszczacza :) Wczoraj, stojąc przed ladami chłodniczymi mogłem wybrać, każdy rodzaj mięsa, ale postawiłem sobie poprzeczkę najwyżej: wziąłem sznycle z szynki... wredne do bólu

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

JAJKA W MUSZELKACH Z SZYNKĄ Dwadzieścia deka szynki surowej lub gotow anej pokrajać w cieniuchne paski. Dziesięć m uszelek wysm arować grubo masłem, posypać bułeczką, na to ułożyć w arstw ę szynki, robiąc lekkie w głębienie w środku. Muszelki ustawić na brytfannie z piaskiem , aby się nie ruszały

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

JAJKA W MUSZELKACH Z SZYNKĄ Dwadzieścia deka szynki surowej lub gotow anej pokrajać w cieniuchne paski. Dziesięć m uszelek wysm arować grubo masłem, posypać bułeczką, na to ułożyć w arstw ę szynki, robiąc lekkie w głębienie w środku. Muszelki ustawić na brytfannie z piaskiem , aby się nie ruszały

Re: Grube płaty surowej szynki duszone z boczniak

Krzysiu, potrawa wyląda po prostu boosko, musi jest przepyszna. Rozumiem, że cebulka i boczniaki duszone z przyprawami?

Re: Grube płaty surowej szynki duszone z boczniak

a co to za urządzenie? i gdzie można zakupić? boczniaki wyszły smakowite i miesko również! -- subiektywny przewodnik Babeczki

Re: Potrzebuję inspiracji - ser kozi

ser kozi jest swietny zapiekany z figami i szynka : wglebienia formy na muffinki wykladasz folia aluminiowa, na to w kazde wglebienie 2 plasterki suszonej szynki "na krzyz" (np. parmenska, ale nada sie kazda suszona). na szynke w kazde wglebienie wkladasz surowa fige nacieta "na krzyz", figi

Rukola z surową szynką i parmezanem

To jedna z najsmaczniejszych, wykwintnych sałatek jakie jadłam. Szkoda że nie masz zdjęcia, taki przepis łatwiej "sprzedać ". Ta sałatka to prawdziwe cudo.

Re: Duży brzuch - co robię nie tak?

różnych owoców), sok z cytryny jajka, jogurt awokado banan borówki papryka pomidor kiełki kapary szpinak cukinia dynia ogórek płatki, granola,makaron chleb ryba szynka oliwa Zaplanuj posiłki i jedz z głową- dużo różnych rzeczy w małych ilościach wcale nie jest zdrowo. Pomyśl o biednym żołądku który

Uwielbiam surowe, dojrzewające wędliny...

Kiełbasę typu fuet pokrytą pleśnią podobną do serowej, surowe szynki, itp... Ale strasznie twarde to cholerstwo, kroje bardzo cienko, a i tak ostatnio złamałam siódemkę podczas konsumpcji, zęby mam słabe, macie jakiś patent na to? -- www.pajacyk.pl/

Re: Surowa szynka-jak gotować.

surowa znaczy wedzona rozumiem:O? jesli tak to na małym ogniu tyle godzin ile wazy:-) -- "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Re: Jak robicie farsz do gołąbków?

Surowe mięso- pół na pół szynka wieprzowa z udźdzcem z indyka do tego pół twardy ryż i podduszona za złoto cebulka. Sól i pieprz czarny. Bez jajka. -- Ucywilizowany dziki to najgorszy ze wszystkich dzikich... :P http://lbyf.lilypie.com/SnMjp2.png Maja http://lb2f.lilypie.com/B9z3p2.png i Leoś

szynka surowa wedzona, mrozic?

wlasnie wrocilam z Prl-u i nawiozlam sobie roznych smakowitych cudenkow i w tym taka pycha szynke wedzona co sie nazywa wiejska i tu mam nie lada dylemat, zamrozic czy od razu ugotowac i czy taka zamrozona czegos tam nie straci na smaku?

Re: Święta - oszczędzacie?

Nie oszczedzam ale i nie szaleje. 2 swietujacych, najwieksze wydatki to szynka surowa do gotowania 1, 20 kg - 30 zl, ciasta z dobrej sprawdzonej cukierni- 50 zl,ale warto, dla nas przynajmniej, na codzien zadnych ciast nie jemy, kupujemy tylko te 2 razy w roku na Swieta wlasnie. Jarzyny, jaja

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

SZYNKA MIODOWA 2 kg surowej szynki wieprzowej z odkrojoną skórą, ale pozostawioną warstwą tłuszczu, 10-15 goździków, 1 szklanka miodu pitnego, trójniaka lub dwójniaka, 1/2 szklanki jasnego miodu pszczelego (lipowego, akacjowego), 2 paski skórki pomarańczowej, 3 listki laurowe, 1 szklanka soku

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

SZYNKA MIODOWA 2 kg surowej szynki wieprzowej z odkrojoną skórą, ale pozostawioną warstwą tłuszczu, 10-15 goździków, 1 szklanka miodu pitnego, trójniaka lub dwójniaka, 1/2 szklanki jasnego miodu pszczelego (lipowego, akacjowego), 2 paski skórki pomarańczowej, 3 listki laurowe, 1 szklanka soku

Katowice-gdzie kupić surową szynkę do ugotowania

Można je kupić w okresie Wielkanocnym, a potem to już nie umiem nigdzie znaleźć, a b. mi zależy. Może wiecie czy jest to to osiągalne?

Re: Uwielbiam surowe, dojrzewające wędliny...

Kupuj suszona szynkę. Jest krucha. Ja b. lubię też surową suszoną kiełbasę z orzechami laskowymi. Jest przepyszna ale drżę o zęby.

szynka surowa ze skora i koscia peklowac?

niestety, dopiero dzisiaj rano mama odebrala zamowiona szynke z koscia i czescia skory. jest to spory kawal o wadze ok 4 kg. sol do peklowania firmy "prymat" kupiona, ale mam dylemat. poczytalam watek o peklowaniu szynki sprzed 3 tyg, rowniez informacje podane w linkach. no i wyglada mi

Szynka parmenska jest surowa - link

pychotka.pl/pychotka/content/view/2900/150/ -- Bądźmy ludźmi choćby tak długo, póki nauka nie odkryje, że jesteśmy czym innym :)

Re: wątek dedykowany ;-)

gotowanego kurczaka jak ostatnio domwej szynki wpierniczalam ;) i to nie z kurki. Chyba przyzwyczajenie. No i.... herbatki pasuje sie napic. Aaaa nie pisalam ale ostanio, niedziela to byla, zjadlam surowa pojrzywe :) ze dwa , 3 listki. Bylo w galileo o przetrwaniu w lesie. ;) wspomnieli ze pokrzywa ma 3 razy

Re: szynka dojrzewająca

Nie nie, ja jestem raczej "zupowy", w szynki czy tez inne wędliny sie nie bawię... czasem sam siebie uwędzę przy maciupkim jesiennym ognisku w moim ogrodzie; szynki, balerony, poledwice lub tp, szczególnie długodojrzewające, kupuje gotowe; z tą surową wędzoną szyneczką to wyjątek - moja mama tak

Re: surowa szynka co z niej??

Jesli chcesz zrobić pieczeń, to dobrze byłoby najpierw naszpikować ją słoniną, bo szynka to bardzo chude mięso i może być zbyt sucha. -- Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć

Re: szynka surowa wedzona, mrozic?

Straci i to dużo. Powieś ją w suchym, przewiewnym miejscu. Nieźle by było gdyby jeszcze w chłodzie. -- Takie coś to się w największym garze nie miesci!

Re: zdjecia wam wklejam

A próbowałaś mu dawać surowe mięso? Nie dziwne, że nie chce jadać szynki czy pieczeni z przyprawami.

Re: Dziś

U mnie dziś tez utylizacja resztek- ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce kilka plastrów szynki pokrojonych w kostkę 1 usmażona cebulką, kostka ok 50gr sera żółtego startego na tarce 2 jajka surowe 2 łyżki tartej bułki sól pieprz łyżka maki pszennej wszystko wyrobić ręka kulać zgrabne

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - szynki surowej

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin