Przeszukano 110 585 101 wypowiedzi na 4 079 forach

schab na wodzie - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

Schab i łopatkę z wody dusi się w małej ilości tejże, a nie gotuje. Do duszenia można dodać czosnek, paprykę, cebulę czy co tam jeszcze się lubi. Następnie sos powstały w wyniku takiego duszenia można zagęścić zasmażką, mięso pokroić na plastry i podawać z sosem, wtedy jest pyszne.

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

aqua48 napisała: > Schab i łopatkę z wody dusi się w małej ilości tejże, a nie gotuje. Gotuje się, gotuje, i jest bardzo smaczny: fotoforum.gazeta.pl/72

zrobiłam schab i łopatkę z wody i

i niezbyt mi smakuje czy można jakoś to uratować, natrzeć czosnkiem majerankiem papryką i upiec niezadługo żeby nie wyszedł suchy wiór

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

No coś sie tam do tej wody wygotowało. Ale pewnie ją wylała. Moim zdaniem - koszt nauki.

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/05/schab-gotowany-2-razy-po-5-minut.html

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

Robiłam wiele razy, przeważnie schab albo łopatkę, a raz też filet z kurczaka. Wędlina zawsze wychodzi miękka i soczysta. Zalewę robię mniej więcej taką samą jak w przepisie ale parze trochę inaczej. Mięso wkładam do surowej zalewy. Podgrzewam TRZY razy ale w odstępie ok. 12 godz. Wieczorem - rano

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

Gość portalu: iza napisał(a): > i niezbyt mi smakuje czy można jakoś to uratować, schab kroi, panierka daje, smazy na głębokim tłuszczu, sałatki pasują, lopatka w warzywach bedzie wspanial? -- "leben und leben lassen"

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

wędlina z wody ale mówią też gotowany 5 minut, przez 2-3 dni gotujesz mięsko w wodzie z przyprawami i zostawiasz do dnia następnego gotujesz 5 min i po ostygnięciu wyjmujesz z wody i masz domową wędlinę bez żadnych ulepszaczy,konserwantów czy innych wypełniaczy

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

mimo wszystko wypróbuje, a tak zachwalali ten przepis, nie wiem co oni w tym widzieli takiego pysznego, dobrze że zrobiłam próbę generalną przed świętami bo byłaby kicha

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

Wiór wyjdzie, jeśli się jeszcze gorącą lub ciepłą wyjmie z zalewy, w której się gotowała. Ma się w niej chłodzić, i to powoli - powinna wyjść wtedy soczysta. -- Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

też tak robiłam i z takim samym skutkiem, wiór, teraz nacieram przyprawami, ziołami, mięso marynuję się tak dwa dni w lodówce, po czym wkładam do rękawa i piekę, wędlina wychodzi super, polecam

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

Ja bym zrobiła pasztet. Trzeba dodać wątróbki, tłustego i tego rosołu, co się mięso gotowało, hecnych przypraw i dodatków i świąteczne danie jak malowane. Gotową masę surową można zamrozić, będzie jak znalazł.

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

Jakikolwiek mocno doprawiony, aromatyczny sos uratuje sytuacje - wiór pokrój w plastry i podduś w sosie. Pomidorowy, ziołowy, grzybowy, myśliwski - cokolwiek w tym stylu. Plastry raczej cienkie. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domost

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

Sorry, ale "z wody" to JAKI rosół? I o czym tu właściwie jest mowa? Może ja czegoś nie rozumiem, ale z pierwszego wpisu wychodzi, że Iza wrzuciła mięso do samej wody i nie tylko dziwi się, że nie ma smaku (nie smakuje), ale jeszcze oczekuje ratunku dla tegoż wygotowanego w (samej?) wodzie mięsa

Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i

Mięso pokroić w plastry i przesmażyć z dużą ilością cebuli (może być dodatkiem jabłka) lub wrzucić do uduszonej kwaśnej kapusty. Sos chrzanowy to świetny pomysł. Ostatecznie można takie mięso wykorzystać w pierogach. Łopatka nada się do pasztetu.

Woda w schabie???

Wczoraj kupilam kilka kotletow schabowych bez kosci. Zawinietych jak to tutaj w zwyczju w papier z warstewka foli czyli ok. Dzis odwijam ten schab i patrze z a tam pelno wody wewnatrz a na zewnatrz papier jest suchy. Dodam tez ze caly ten schab z ktorego mi odkrojono kotlety byl zawiniety w folie

Re: Woda w schabie???

w TTV jest angielski program o zywnosci. wlasnie pokazywali jak sie nastrzykuje mieso woda. sa do tego maszyny.

Re: Woda w schabie???

Fakt, że tak może być. Miałem podobny przypadek z "wysokiej jakości" polędwicą. Była również nasączona wodą.

Re: Woda w schabie???

Całkiem mozliwe. Mozliwe też, ze był nastrzyknięty wodą, żeby więcej ważył. -- a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'

Re: Woda w schabie???

Możliwe. Teraz coraz częściej w sklepach leży "schab", który wygląda jakby pochodził z hipopotama a nie ze świni - jest tak wielki (długi i gruby). Świnie takie nie rosną, nawet współczesne. Po prostu "uczciwa" rzeźnia lub handlarz moczy mięcho w jakiej chemii, dzięki czemu

Tak, schab zakryć wodą.

Przeleciałam teraz net, czy nie ma jakichś znormalizowanych przepisów na takie mięso i nie ma. Jedni wkładają surowe mięso do zimnej wody, inni dodają do wszystkiego słoik majonezu. Nie wiem, mnie uczyli, że kiedy gotujemy mięso dla mięsa, to trzeba je "zamknąć", ściąć białko na samym

Re: Schab mi się nie podporządkował

Ja mam swoj sposob na schaby i szynki. Wkladam do naczynia zaroodpornego. Nacieram przyprawami, nakluwam i nadziewam czosnkiem , sliwkami, jablkami i mieszanka suszonych owocow. Doprawiam na ostro- ostra papryka, pieprz, mnostwo ziol.. i zalewam calosc woda po gore. Przypraw daje baaaardzo duzo

Re: Tak, schab zakryć wodą.

A ta woda to już z tymi zacnymi przyprawami przegotowana? Taki wywar brandowo-ziołowy?

Re: A może wątek kulinarny IX

KOTLET SCHABOWY PANIEROWANY 5 kotletów ze schabu, sól, pieprz, 1 jajko, tarta bułka, olej do smażenia Kotlety rozbijamy tłuczkiem, z obu stron posypujemy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy na miseczce z odrobiną wody. Na drugą miskę wysypujemy tartą bułkę. Każdy kotlet obtaczamy w jajku i tartej

Re: Świąteczne śniadanie - co jecie?

Goście na 10, przygotowane - pieczone mięsa - szynka peklowana, karkówka jałowcowa, pierś kaczki na zimno, schab gotowany w mleku, boczek rolowany, schab po warszawsku, indyk w maladze, tatar z łososia i rolada szpinakowo - łososiowa, szczupak faszerowany w galarecie, karp po żydowsku, wędlina

Re: Moczenie mięsa

Janusz ma więcej racji niz ty. Mięso obecnie jest faszerowane a raczej fałszowane woda, żeby było cięższe. Np. po ugotowaniu 400g schabu w garnku powstaje galareta jak z nóżek.

Re: nastolatek i lodowka

Od dziecka uwielbiam flaczki, zajadałam sie takze wątróbką.Dziekowac mojej mamie i babci , ze umiały bardzo smacznie gotowac. Śmieszne jest okreslanie potrawy odpadem, gdy w skladzie jest wołowina- bo flaczki to naprawde nie tylko krowi zołądek na wodzie.To bogata, tresciwa,miesna zupa- o

Re: Popełniłam to :) schab w ponczosze

Jeszcze nie robiłam, choć parę razy się przymierzałam :) Lubię takie surowe, dojrzewające wędliny, więc pewnie w końcu zrobię. Dla tych co wolą nie surowe, polecam schab parzony: Schab (2kg) 2l wody 1/3 do 1/2 szklanki soli (wg smaku) 1 łyżka cukru 1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego 1

Re: Schab- co z nim zrobić.

O ja robię coś podobnego ale bez papryki. Schab w plastrach obsypany solą i pieprzem podsmażam, wrzucam do garnka. Cebulę także podsmażam - może się nawet miejscami nieco przypalić, wrzucam do schabu. Dodaję czosnek, zalewam wodą i duszę do miękkości. Schab wyciągam, sos blenduję doprawiając do

rząd Niemiec: róbie zapasy żywności

niezalezna.pl/84987-robcie-zapasy-jedzenia-i-wody-pitnej-w-niemczech-panika-rzad-kaze-gromadzic-zywnosc wiem, że dla niektórych to trefne

Re: Sobota w hipermarkecie - scenka rodzajowa

My chodzimy całą rodziną na zakupy bo a/ja nie prowadzę samochodu więc nie przytacham zapasu wody na tydzień b/mąż może kupić to co na kartce ale np. jak już schabu nie będzie to nie podejmie sam decyzji co zamiast, poza tym jestem promocyjną ciotką więc łapię się na wszelkie promocje i w związku

Re: Schab- co z nim zrobić.

Schab pokrojony na grubość ok 1,5 cm umyć i osuszyć. Mąkę pszenną wymieszać z pieprzem. Obtoczyć w tym schab i obsmażyć krótko na tłuszczu. Przełożyć do garnka z gotująca się wodą. Dodać przyprawy (liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól lub vegetę) dusić do miękkości. Na koniec dodać 2 łyżki

Re: Sarnina

upiec w piekarniku na maśle /podobnie jak wieprzowy schab. Dziczyzna lubi czosnek, majeranek, jałowiec /nie za dużo/, pieprz i sól. Wytrybowane szynki po doprawieniu przyprawami, okładamy słoniną i pozostawiamy na noc w lodówce, a później pieczemy podlewając wodą. Powodzenia

Re: domowe wędliny

kupiłam mięso- schab i ipiers indyczą mam ważne pytanie: - czy mięso sie płucze albo moczy w wodzie (czy osolonej wodzie), czy nie?

Re: Kurczaki w fastoodach

"Popatrzcie w sklepach na ociekające woda, wielkie schaby i ogromne piersi, po tym filmie ogarniecie, co codziennie zjadacie i dlaczego polskie dzieci tyją na potęgę, choć dziesięć lat temu były w gronie najszczuplejszych." Jakbym słyszał świadków Jehowy. A tak naprawdę, to proszę o wskazanie

Re: Kurczaki w fastoodach

Kim, jak to jest że ci szczupli też kupują te piersi z kurczaka, te schaby ociekające wodą, jedzą je i są szczupli? Jedzą je po prostu w ograniczonych ilościach, umiarkowanie., czyli nie żrą. Ja też kupuję to mięso, bo nie ma na rynku innego. Przetwarzam je na posiłki, ale moi domownicy są szczupli

Re: to nie jest oszczedzanie, lecz wykorzystanie

Dziękuję za podpowiedzi, ale moja woda nie jest tragicznie słona. Dałam 2 łyżki soli na 2 litry wody. Schab już jemy i jest smaczny.

Re: to nie jest oszczedzanie, lecz wykorzystanie

Niestety ale ta woda ,nadaję się tylko do wylania ,też robię ten schab ale nie przyszło mi do głowy coś robić na słonej wodzie.

Re: Schab- co z nim zrobić.

Bitki, schab w plastry, lekko ubijam, smażę na patelni ceramicznej bez tłuszczu, przekładam obsmażone do garnka, zalewam niewielką ilością wody. Na patelni na której wcześniej obsmsażałam schab smażę drobno pokrojoną cebulkę również bez tłuszczu tylko na tym co ze schabu wyszło i przekładam do

Re: proste ale wykwintne danie na święta

Schab w mleku - bardzo proste, ciekawe i smaczne. Zainspirowałam się którymś odcinkiem Kuchennych rewolucji :) zrobiłam eksperymentalnie i właśnie na święta zamierzam powtórzyć. Schab w mleku - przepis: Składniki: - 1,5 kg schabu bez kości - 1 l mleka - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - gałązki

Re: Wielkanoc-pierwszy raz

Odkopałam wątki z zeszłych lat, bo sama się głowię co zrobić, szczególnie że główne potrawy przyrządza moja mama i teściowa.. na pewno moja mama zrobi żur, u mnie w domu była taka tradycja, że praktycznie zastępował całe śniadanie, bo mama wcześniej piekła przyprawione mięsa głównie schab i łopatkę

Re: Da się?

Wszystko sie da:-) Mowie z doswiadczenia niestety tylko ok 40 0sob. jedzenie przechowuje w garach podgrzewanych.Schaby, kulki mielone,kurze lapki albo udka w panierce z platkow kukurydzy. Salaty, salaltki,itd. Z doswiadczenia mowie, grille lepiej gazowe, w przeciwnym wypadku zaczdzisz okolice

Re: Kurczaki w fastoodach

sklepach na ociekające woda, wielkie schaby i ogromne piersi, po tym filmie ogarniecie, co codziennie zjadacie i dlaczego polskie dzieci tyją na potęgę, choć dziesięć lat temu były w gronie najszczuplejszych." Z Twojego tekstu (nie z programu) wynika jednoznacznie i logicznie ze za tycie dzieci odpowiada

Re: Jeśli nie parówki, monte, danonki, kubusie -t

Jogurt naturalny zamiast danio, choćby osłodzony odrobiną cukru trzcinowego, raczej jednak z płatkami owsianymi, żytnimi, rodzynkami. Schab pieczony lub szynka gotowana w domu. Orzechy, grissini z pełnoziarnistej mąki, płatki migdałowe. Kompot lub woda z cytryną, a sama woda w ogóle najlepsza

Re: A co dziś gotujemy?

U mnie byla karkowka w jednym kawałku. Ale schab tez by sie nadal, albo kawal drobiu, czy kawalki. Ba! zamiast do rynienki - mozna ugrilowac :) Moja karkowka wyszla w kazdym badz razie przekruchutka, tluszczyki ... wyparowaly? Super jest na goraco - do ziemniaczkow z wody lub kaszy gryczanej, ale i

Kurczaki w fastoodach

jest naocznym uzupełnieniem i uzasadnieniem do wątku o otyłości. Ci forumowicze, którzy uważali, ze mi odbija, mogą zobaczyć jak faszeruje się mięso woda. Waga mięsa zwiększa się o 30% gdy producent jest "uczciwy", ale można więcej. Popatrzcie w sklepach na ociekające woda, wielkie schaby i ogromne

Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce

_FUJ_.html" target="_blank" rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,77,161486418,161486418,Cos_bialego_oddziela_mi_sie_od_schabu_FUJ_.html Dzis Wyborcza publikuje potwierdzenie mojej opinii i spostrzeżeń wielu osób z tego forum, że mięso w Polsce jest faszerowane woda, że mięcho ociekające woda, błyszczące w

Re: gronkowiec i glistnik

(angolskich? wietnamskich?). Albo ten: "Przede wszystkim w tamtych czasach poszukiwano nowych, skutecznych leków pochodzenia naturalnego, wspomagających terapię lekami syntetycznymi." Prawdę mówiąc nie chodziło o "wspomaganie" ale o "zastąpienie". Tak jak zastępowano schab wołowym z kością w daniach

Re: Dajecie żebrakom żywność?

Tzn.? Pytam bo mi się wydawało, że prosząc "o jedzenie" prosi się o rzeczy z gatunku podstawowych, a dający dzieli się tym, co ma. Nie resztkami, ale też mając na uwadze, by rodzinie nie brakło. Nie dam żebrakowi 20 jajek, zgrzewki wody czy kilograma schabu, ale 2 bułki, kawałek pasztetu i parę

Re: Schab- co z nim zrobić.

Drugi wariant - roladki z tłuczonego schabu nadziewane ogórkiem kiszonym, papryką, grzybem jakimś suszonym i szpinakiem i cebulą, jeślinie zwracasz uwagę na kaloryczność to boczek. Często dodaję czarnuszkę. Roladki obsmażam (bez tłuszczu) żeby się zamknęły, podlewam lekko wodą i długo duszę na

Re: Coś białego oddziela mi się od schabu FUJ !!!

To woda zmieszana z "klejem" do miesa. Schab zostal nia nasycony, zeby wiecej wazyl. Na ladzie w sklepie wyglal zapewne jakby pochodzil z hipopotama, tj. wielki kawal miecha - swinia tak duza nie jest. Na taccce, na ktorej lezal w sklepie, zapewne bylo widac krwista wode, ktora juz zaczynala sie

Re: Schab- co z nim zrobić.

Ugotuj go. Nie obawiaj się, nie bedzie suchy. Zagotuj wodę z łyzką soli, łyzką cukru (na powiedzmy 3 litry wody) i listkiem laurowym. Do gotującej wody włóż schab 1-1,3 kg i niech się gotuje 4 minuty do chwli, kiedy woda zawrze i wyłącz - niech zostanie i wystygnie w tej wodzie. Możesz zostawić na

Re: temat nieaktualny: B. Szydlo wrocila do Warsz

religijnych.uczuc.obraza napisał: > Bez żartów, skład pozna z gazet i neta. Na razie wróciła troszkę posprzątać w b > iurach. Okazało się, że Prezes ma pustą lodówkę. Ktoś musiał skoczyć do Biedronki, a Pani Szydło jako jedyna wie, czy schab bez kości czy karkówka. -- "Nikt nie

Poniedziałkowy serwis konsumpcyjny

syn miał gości i chciał przepis w sobote,wiec sobie przypomniałam o czymś szybkim i prostym no i naprawde dobrym,schab ale taki inny sposob przygotowania SMACZNEGO Schab szatan(nazwa nie moja) 1kilogram schabu,pokroić i rozbić tak jak na kotlety czyli mniejwiecej z kila wychodzi 10 sztuk,w osobnym

schab z nosorożca

Jak ktoś z was ma ochotę na odrobinę egzotyki, zapraszam do Tesco na warszawskim Imielinie. Schab w tym sklepie sprzedawany jako wieprzowy, ze względu na swą wielkość, musi być z nosorożca, lub prehistorycznej świni. Oczywiście wykluczam, że ktoś nafaszerował mięso "wodą". 20-sto centymetrowy w

Re: Kaczka, co z niej zrobić?

Wątpię żeby chodziło o oszczędzanie jedzenia, podejrzewam, że bardziej fakt, iż trzeba cokolwiek zrobić z danego mięsa, od podstaw samemu. Gotowe pierogi z biedronki-trylko do wody i podgrzać, podobnie z innymi paskudnymi gotowymi daniami. Ja rozumiem,, komus się nie chce, nei potrafi, ale do

Re: A może by tak wątek kulinarny III

szerokiego rondla, zagotuj. Włóż schab, dolej trochę wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Schab pozostaw w mleku do wystudzenia. Możesz podawać go na gorąco z sosem zrobionym z mleka, w którym schab się gotował lub na zimno z piklami. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Oszczędzanie

Ania ja tez robie sama wedliny, kupuje kawal miecha, najczesciej w ocado organic, (schab, szynka boczek, karkowka itp) namaczasz w wodzie z sola i przprawami na kilka dni a potem pieczesz, lub gotujesz. i tada wedlinka gotowa :) --

Schab 5minutowy. Co z wywarem?

Zrobiłam schab gotowany z majonezem. Gotowałam 2 razy po 5-10 min. do wody dodałam trochę musztardy (gdzieś na blogu ktoś radził żeby dodać). Co robicie z wywarem? Szumowiny zebrałam i wylałam ale sam wywar jest dość smaczny, choć trochę kwaskowaty.

Re: Jak gotujecie krupnik?

Gotuję kości ze schabu lub golonkę w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, lubczyku i listków laurowych, potem dorzucam pęczak i jarzyny oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję aż kasza zmięknie.

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KOTLETY SCHABOWE 1/2 kg schabu, 2 jajka, tarta bułka, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz Schab pokroić na dość duże plastry. Dokładnie rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Jajka wbić do głębokiego naczynia, rozkłócić je widelcem. Na drugi talerz wysypać tartą

Re: Domowa wędlina

Prosty, świetny przepis. Zrobiłam przed Świętami z 1,20 schabu. Rewelacja. Polecam jako wędlinę i na drugie danie. Gotuje się zaledwie 2X po5min. Przepis znalazłam w sieci kilka lat temu, ale dopiero teraz odważyłam się go zrobić. 2 kg schabu, karkówki, indyka 2 l wody 4 łyżki soli 1 łyżka cukru

Re: Wszystkim...

Dziś na peron "Dworcowy" zaglądamy w biegu, gdyż wagony gnać muszą poprzez warstwy śniegu, wioząc w każdym przedziale koszyczki święconki: tuzin jajek, szyneczkę, dwa pęta wędzonki, trzy serniki, makowiec i pieczone schaby, keks, borówki, mazurek, lukrowane baby. Na "Centralnym" już czeka stół

Re: jak uratować pieczony schab

Mój Tata kiedyś gdy tort wyszedł mu za suchy wziął strzykawkę z igłą i nastrzykiwał ciasto jakimiś aromatami - w przypadku ciasta efekt był świetny; nie wiem, zupełnie nie mam pojęcia czy mogłoby to mieć przełożenie na schab, który przecież ma inną konsystencję... Może też włożyć ten schab do

Re: A może by tak wątek kulinarny III

. Ułóż warstwę cebuli, połowę schabu, resztę cebuli i plastry schabu. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z ½ szklanki wody. Zalej mięso. Piecz pod przykryciem 1,5 godziny w 180 C. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: Zagrajmy w pomidora:)

. Ułóż warstwę cebuli, połowę schabu, resztę cebuli i plastry schabu. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z ½ szklanki wody. Zalej mięso. Piecz pod przykryciem 1,5 godziny w 180 C. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Szynka z surowego mięsa - czy zawsze będzie twarda

Kiedyś na weselu jadłam kawałek różowej, soczystej szynki na ciepło. Założyłam, że była gotowana. Próbowałam przepisów, gdzie szynkę wrzuca się do zimnej wody z przyprawami i gotuje parę minut od zagotowania, zostawia w zalewie na kilka-kilkanaście godzin i powtarza gotowanie. Ale szynka jest po

Re: Która robi sama wędliny, kiełbasy?

salcesony (golonko, trochę ratek, przyprawy). Wędliny typu szynka, polędwica schab to już w ogóle nie problem - najpierw na kilka dni do marynaty (zagotować wodę z przyprawami i solą, wcisnąć trochę czosnku), potem uwędzić. I powiesić na strychu. lepiej więc robić to w zimie, nie lubię wędlin kiszących się

Schab z kauflanda tym razem niewypał

Też kupiłam schab w kauflandzie i wczoraj go robiłam. Pomimo,ze leżał 2 dni w zalewie,jest twardy jak kamień,w dodatku tyle wody w nim ,że szok. Koleżanka też kupiła i to samo. A widziałam,jak ludzie brali po 5-6 worków tego schabu.

Re: Odstawić? Mieszać? Co robić?

Skojarzyłam, że zaczęło się po moim zapaleniu piersi i antybiotyku. Jem: kasze jaglaną, gryczaną, ryż brązowy, słodkie ziemniaki, schab wieprzowy, kurczaka, indyka, łososia marchew, cukinię, pasternak, jabłka, banany herbata czarna, woda niegazowana. I to w zasadzie tyle ostatnio, nawet nie mam

Re: gruszka konferencja, 4,5 zł za kg w sklepie

Nie jadłaś gruszek w occie? Ocet, woda, cukier, goździki itp. U mnie w domu są bardzo popularne zwłaszcza na przyjęciach rodzinnych, do schabu pieczonego i jasnych mięs, a ponieważ słoik gruszek w sklepie kosztuje stosunkowo drogo, to stwierdziłam że zrobię trochę swoich.

Re: A co dziś gotujemy?

Składniki (dla 6 osób): 60 dag schabu bez kości 20 dag pieczarek 50 dag kiszonej kapusty sól i pieprz olej do smażenia do panierowania: 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Mięso opukałam, osuszyłam i pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam i posypałam pieprzem z obu stron

Re: jazda na rowerze a wzrost wagi

Kłania się fizyka i biologia ze szkoły podstawowej.. Weź szklankę wody. Wrzuć do niej kawałek schabu Wlej do niej łyżke oliwy. Co ci to da? Ano Ciało składa się głównie z wody Tkanka mięśniowa jest cięższa od wody Tłuszcz jest lżejszy od wody. Resztę wniosków sama wyciągnij. -- Wypijmy za

Re: Majonez - do czego?

gotuję schab w wodzie z majerankiem, czosnkiem i majonezem. mojej rodzinie smakuje.

Obiad w kilka minut

i kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Razem z pieczarkami dodajemy do schabu. Wlewamy bulion i dusimy ok. 1,5 godziny. Jeśli trzeba, podlewamy wodą. Mięso wykładamy na talerz. 3. Sos: do ciepłego wywaru z pieczarkami dodajemy śmietanę i starty na tarce ser. Mieszamy. Polewamy

Re: Dlaczego mój schab pieczony

Zawsze piekę w rękawie i zawsze podlewam wodą,bulionem,winem co tam bardziej pasuje. Schab to z definicji chudsze i suchsze mięso.

Re: nie mam pomysłu na śniadanie - niecałe 10 m-c

Nasze śniadania z ostatnich kilku dni to: - płatki owsiane gotowane na wodzie + trochę jogurtu naturalnego + mus z mango - kromka chleba żytniego z hummusem (gotowana ciecierzyca zmiksowana z oliwą i sezamem, wersja bez przypraw) + roszponka + 1/2 kiwi - kromka chleba żytniego z masłem (minimalnie

Zupa ziemniaczana - inne wariacje.

Jaki jest Wasz przepis na zupę ziemniaczaną? Jak ją urozmaicacie? Oto mój przepis, zupa wychodzi pyszna: 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 por kość ze schabu przyprawa Maggi Vegeta sól pieprz Kość ze schabu umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (około 3 litry). Gotować na średnim ogniu pod

Re: Brzydkie kupy i decyzja lekarza-Nutramigen.Po

jelitach więc też odpadły ale za to od 2 tygodni dobrze znosimy ziemniaka :) Wędlina domowa ;) chleb domowy, słodkości domowe :) mleko kokosowe (nawet do zup można dać) lub ryżowe, podstawa to ryż, kasze (gryczana, jaglana) - uwaga manna jest z pszenicy! Przepis na schab gotowany: 2 lity wody, 2

Re: Co jeszcze odstawić????Mleko,gluten,pszenica,

Właśnie to co wymieniłam to w zasadzie wszystko. Rano zjada kaszkę ryżową nestle +nutramigen + brzoskwinie,morele,jabłka lub gruszki ze słoika gerbera. Potem wędlinę własnej roboty, jakieś pieczone mięso,schab lub indyk /w majeranku,pieprzu i soli,ale delikatnie wszystko/. Obiadek to zupa

Re: obiad na naście osób-możliwy do podgrzania pr

Ja bym obrała przed wyjściem ziemniaki, zalała zimną wodą, odrazu po powrocie wstawiasz garnek i po 20-25 minutach masz świeże i gorące ziemniaki z wody. Jeśli schab ze śliwką ma być na ciepło, to możesz schab pokroić w plastry i zostawić w formie jednego kawałka - tak jak się piekł w naczyniu

Re: POTRAWA SWIATECZNA i kompot

Pewnie,że powiem, kiedyś podobnie robiłam schab,ale już nie pamiętam dokładnie.Pamiętam tylko,że bardzo krótko się gotowało,chyba tylko 5 minut i zostawiało w wodzie pod przykryciem na całą noc,ale schab był dobry. -- http://s17.rimg.info/f4a320199162bf7b5a9c7c5ed12fd68a.gif

Re: Idealny jadłospis dla twojego dziecka

Ja jestem z wyżywienia u córki w przedszkolu zadowolona. Nie jest idealny ale jest OK. PON. Ś :pieczywo mieszane, masło, schab wędzony, ogórek kiszony, papryka mix, herbata z cytryną, kakao O: zupa krupnik na włoszczyźnie z kaszą jaglaną, kluski z mąki pszenno-żytnio-kukurydzianej z

Unia europejska zakazuje wedzenia szynki

Koniec wedzenia A ja od kilku miesięcy właśnie spozywam wyłącznie takie szynki! Po co mam kupować "dobrą" szynke czy schab za 35zł/kg nastrzyknięte nie wiadomo czym (wodą na pewno aby lepiej zarobić) i oczywiście z dodatkiem aromatu dymu (bo teraz nie ma czasu na wedzenie musi być

Re: Obiady - naprawdę?

Tej, a jakiej wielkości są te twoje schabowe? Bo ostatnio jak rozklepałam centymetrowej grubości plastry schabu, to mi powychodziły mniej więcej wielkości kartki A5. A jak dodałam do tego jajko i bułkę tartą, to już naprawdę zajmowały pół talerza do obiadu. Żeby dołożyć ziemniaki i brokuły z wody

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

, pieprz, 1 czubata łyżka majeranku. Groch dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie. Kość ze schabu lub żeberka gotujemy w 2,5 l osolonej wody. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru oraz przekładamy groch. Dalej gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni i dodajemy do grochówki

Re: Schab

Schab z ziołami 1 – 1,2 kg schabu umyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, odstawić na godznę. Po 2 łyżeczki świeżych ziół: bazylii, koperku, tymianku, pietruszki rozetrzeć z 2 łyżkami masła. W mięsie ostrym nożem naciąć głębokie otwory, powkładać w nie zioła. Obwiązać nitką

Najlepiej uzdrawia sytuację w handlu konkurencja.

P.Kruk, bije pianę. Schab, jak i inne gatunki mięsa z polskich ubojni, wcale nie ma mniej wody!

Re: sprawdzone i tanie menu komunijne.

miałam catering, Pan rano w niedzielę ok 8.00 przwiózł przekąski zimne: jajka faszerwoane, sałatki, upieczony schab, galaretki, Po wyjściu z kościoła dałam mu znac i przywiózł ciepły rosól/flaki + zapiekane polędwiczki, smażone ziemniaki, ziemniaki z wody i kapustę Późnym popołudniem podałam

Re: A może by tak wątek kulinarny III

zachować. Maliny włożyć do cedzaka, opłukać, kilkakrotnie zanurzając w wodzie i dokładnie osączyć. 15 dag malin odłożyć a pozostałe rozłożyć wokół mięsa. Miód wymieszać z 1/3 szklanki wody, dodać liść laurowy, przyprawić solą i pieprzem, połączyć z marynatą, zalać schab. Piec pod przykryciem około 40

Re: Jakie dodatki do schabu i kurczaka?

Dzięki za odp. Szparagi fajny pomysł robiłam takie w sezonie tylko że piekłam. Schab jest marynowany w czosnku, soli, pieprzu i majeranku a na to cebula i trochę sosu pół na pół powidła i ketchup rozcieńczone odrobiną wody, bardzo dobre mięso wychodzi. Zdecydowałam się na ten zestaw mięs bo mogę je

Re: Kurczak długo pieczony w niskiej temperaturze

-pieczony-z-ziolami-z-pieczona-kapusta-i-sosem-pieczarkowym" target="_blank" rel="nofollow">kuchnialidla.pl/product/schab-pieczony-z-ziolami-z-pieczona-kapusta-i-sosem-pieczarkowym Miałam 2 kawałki po 60 dkg, po 3h 15 min zjedliśmy, bo umieraliśmu z głodu, ale nie bylo to optymalne wypieczenie, różowa woda wypływała miejscami z kawałków środkowych. Resztę

Re: pytanie techniczne dot. dania z Galerii Potra

usmaz, przeloz do naczynia, poloz gruszki (niech przedtem poleza kilka min w wodzie z cytryna zeby nie zbrazowialy), polej smietana, daj ser i przyprawy i przykryj czyms. zostawic mozesz na kilka godzin nawet na wierzchu w kuchni, chyba, ze przyjdzie fala upalow. jak rozumiem bedziesz miala co

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie [Jakub Kuroń gotuje]

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie [Jakub Kuroń gotuje]

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - schab na wodzie

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin