Przeszukano 111 159 592 wypowiedzi na 4 114 forach

rosól - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

rosól

bardzo prosze o przepis na pyszny rosół, przede wszystkim na jakim mięsie robic, robilam do tej pory na kurczaku ale jest nijaki

Re: rosól

moje najlepsze jak dotad polaczenie to szponder wolowy, udko kaczki i skrzydlo gesi plusdo zestawu standarwowych dodatkow: tymianek i lubczyk -- 11 diamond ring

Dlaczego rosól słodki...?

Witam, Dlaczego mój rosól zawsze ma taki "lekko obrzydliwy":-) słodkawy posmak...nie cierpie tego!!! jak ugotować pyszny rosołek - taki głęboki smaczek...mnim mniam... Napiszcie

Re: rosól

forencka napisała: > Dobra woda, dobre mięsko i 4 godziny pyrkania. Po 4ch godzinach pyrkania warzywa i mięsa są do wywalenia i pozostaje sam bulion ;-)

Re: rosól

Dobrze gadasz z tym porem. Pora należy wyciągnąć bo on cały czas oddaje smak i zdominuje nam rosół. Por jest smaczny ale wywalamy po ugotowaniu (albo zjadamy, ma go nie być w garnku).

Re: rosól

i to jest istota gadająca z sensem. Tylko doprecyzuję, tymianem ma być z ogródka a nie jakieś bezwartościowe trociny. Jeśli wyobrażacie sobie milion to wyobraźcie sobie, że taka jest róznica między sklepowymi suszynami a ogródkowym tymiankiem.

Re: rosól

Weganie maja swój rosół, wywar warzywny to jest z dodatkiem oliwy czy oleju. Ja bardzo lubię. Wegetarianie mogą dodawać masła sklarowanego. Smaczny i aromatyczny jest. -- kocham co mam, robię co chcę mój humor

Re: rosól

aaa, i nie daję pora, albo dajępod koniec gotowania tylko mały kawałek, to właśnie por zawsze zbyt dominuje mi smak rosołu widać, ze co dom, to inna receptura, jak z bigosem ;)

Re: rosól

Jak zrobisz na jednym gatunku miesa, to ma duże szanse być nijaki. Dobry rosół to kilka rodzajów miesa plus długie gotowanie na małym ogniu. Było mnóstwo wątków na ten temat, poszukaj. 16%VOL 22%VAT

Re: rosól

u mnie listek i ziele angielskie być musi koniecznie zamiast maggi lepiej dać lubczyk :) -- już "tylko" 9! :) http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bj/ic/fehi/sObqIpuZxG3bpJSKEX.jpg

Re: rosól

Nie prościej najpierw skorzystać z wyszukiwarki? szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=ros%C3%B3%C5%82&s.sm.forumXx=77&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=Wystarczy?

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Bez kapusty, marchewka jedna, nie za duża, por, seler, kilka pietruszek, spalona cebula. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: rosól

osobiście nie lubię rosołu na samym kurczaku i na kaczce przepisy pewnie Ci już podano, zresztą na tym forum w wyszukiwarce znajdziesz ich dziesiątki, więc napisze tylko z czego ostatnio robię rosół i jest bajeczny antrykot wołowy, golonka indycza (lub skrzydło lub szyja) , ćwiartka kurczaka, march

Re: rosól

taka jedna czesc woła ale nie pamietam jak sie nazywa lub szponder,raczej chudy,korpus z kurczaka lub szyja indycza,opiekana cebulka dla koloru,2 marchwie,kawała selera,duzy por,pietrucha,sól,ziarenka pieprzu....................po prostu tradycja od 100 lat,przepis mojej babki:),zamiast kadłubka kur

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Gość portalu: AnkaKw napisał(a): > A u mnie jest dodatkowo 1/2 czerwonej papryki. a to ja zawsze mam :-)

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Wszelkie macie=wszelkie nacie. Ale po bieszczadzkie = albo po bieszczadzku. Piszę na tel. i automatyczną korekta mnie dopadła :)

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

U mnie podstawą rosołu to: na początek do wody mięso w postaci porcji rosołowej, lub ćwiartki, czy podudź bądź też samych skrzydełek, do tego liść laurowy, ziele angielskie. Później warzywa: duuuużo marchewki, korzeń selera i pietruszki, jak mam to dodaję kalarepkę. W między czasie opalam na ogniu

Re: Wzięłam psa na przechowanie. Dieta. Co robić.

>W życiu żebym dla psa gotowała. a czemu dla psa? ugotuj rosól, czy moze wywar bardziej, bez przypraw. Wyciagnij mieso, troche warzyw - dla psa. Reszta - dla was, na zupę albo na sosy.

Re: dobry rosół :)

Rosól przezroczysty uzyskuje się - gotując na malym ogniu, ma tylko "ptykać". Mięso z koścmi - nie przeszkadza.

a rosól

ma zlepiać wargi i to nie tłuszczem tylko tęgością ,jak jest napisane w ksiązce kucharskiej z 1935 roku,dostępnej w internecie.

Re: Czy są tu lekarki?

Nie!!! Rosołu nie wolno. Przeca ta trollica na y pisała, że rosól to g. -- Można mieć wykształcenie wyższe, ale niekoniecznie podstawowe. by Figrut

Re: Gdzie te matki?

Rosól z dnia poprzedniego jest fuj. -- Pomoc dla Krzysia

Re:Rosól uczula

Rosól jak i inne wywary należą do bardzo uczulających i dlatego co najmniej do roku nie nalezy gotować zupek na mięsie lecz osobno. Nie oznacza to że na 100% będzie uczulał, ale dziecko autorki postu ewidentnie jest na coś uczulone więc po co ryzykować i podawać rosól ; który może jeszcze

Re:Rosól uczula

Więc chyba mało słyszałaś jeśli nie wiesz , wywary mięsne, w tym rosól uczulają. Wejdz na jakąkolwiek strone o zywieniu niemowląt i wszędzie tam pisze ,że ww należa do alergenów.Poza tym napisałam przecież , ze uczula ale nie musi uczulać , tzn nie każde dziecko ale jeśli ono( dziecko autorki

Re: Kaczka, co z niej zrobić?

Pokroić na kawałki, udka, pierś smażyć w tłuszczu - w dużej ilości i dosyć długo (konfitowanie) Doskonałe np smarowidło Z reszty (szyja,korpus) ugotować rosól.

Re: sprwdzony przepis na rosól z pierozkami

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60076112,60076112,0,2.html?v=2 Moze byc? Sprawdzony i pyszny. -- "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK) Podróże nie tylko kulinarne

Re: sprwdzony przepis na rosól z pierozkami

to pierwsze co wypluwa polski wujek google wyglada dobrze imho. jest instrukcja lepienia, sa wskazowki jak postepowac z ciastem i nawet przepis na nie jesli nie kupimy gotowego. -- Adobe - kosmetyki najnowszej generacji ;)

Re: Po wakacjach - pocieszcie proszę..

eee - sprzątania to nawet nie tykałam dzisiaj.... Plan wykonałam, mam obiad na weekend oraz podstawy do szybkich obiadów na następny tydzien, w którym się szykuje kołomyja. Jeszcze wstawiłam rosól w wolnowarze - jutro będzie gotów do zamrożenia. Niech żyje wolnowar i zamrażarka. Nawet zdążyłam z

Re: Ludzie!!!

Lubię! Zwykle powodem zarwania nocy jest jakiś rosól lub gulasz. Drylowanie jest ciut zbyt męczące, ale szanuję:) -- Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Zawsze czytam co wkladam go garnka. Mnie jakis czas tez rosol raz wychodzil a raz nie a teraz wychodzi mi zawsze. :)

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Najprawdopodobniej dajesz za dużo korzenia pietruszki i cebuli, marchewka nie robi rosołu słodkiego. Lepiej dać więcej selera jak pietruszki. Wypróbowane!

Rosól tłusty czy chudy ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=83072323&a=83083213 forum Kuchnia zaprasza do dyskusji :)))

kradna na rosól

farbują..hy..ciekawe co robią z tatuażem w uchu-obcinają? ktoś kupuje psa na giełdzie bez metryki i mówi, ze to york...śmieszne

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

ja nie daję kapusty po ugotowaniu rosołu wyławiam warzywa, kroję dodaję co trzeba i robie sałatkę jarzynową

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Jezeli jest za slodki to ewidentnie dajesz za duzo marchewki. Ja od wielu lat mieszkam za granica a tutaj nie uzywa sie korzenia pietruszki, wiec robie bez pietruszki i tez jest dobry. Natomiast bardzo podnosi smak rosolu dodanie do niego innych mies, np kawalka wolowiny, 1 kosci od schabu.

Re: Dlaczego rosól słodki...?

U mnie w domu nigdy nie wkładano do rosołu cebuli ani kapusty - zawsze się dziwię, gdy znajdę je w zestawie ^_^. Ale na temat tego, co powinno być w rosole była już kiedyś gorąca dyskusja ^_^. Dobrą metodą dobrania składników jest wąchanie ich po kolei i zastanawianie się, czy chemy tego mniej czy

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Mniej pietruszki, mniej marchwi, mniej cebuli. Ktoś tu pisze że to nie wina marchwi - z kolei moim zdaniem to głównie wina marchwi. Poeksperymentuj sama, ale moim zdaniem za dużo marchwi dajesz po prostu. -- Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia. Forum Avon

Re: Dlaczego rosól słodki...?

po 20 latach wychodzi mi rosolek mniam..:) na 2,5 litra wody Listek bobkowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, 1/4 lyzeczki soli morskiej, grubej 2 lyzeczki warzywka Winiary im wiecej z kurczaka tym lepiej: ze skorka marchewka pietruszka kawalek selera troche zielonego pycha!

Re: Dlaczego rosól słodki...?

noze za duzo marchewki we wloszczyznie? ilosc i rodzaj jarzyn musi byc zbalansowana, moim zdaniem seler i por obowiazkowy marchewek kilka, duza pietruszka na kapuscie mi w rosole nie zalezy :) zbyt duzo natki pietruszki dodanej w trakcie gotowania potrafi tez skutecznie zmulic smak -- Inny Swi

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Dwa spore selery na 3 litry zupy? To nie rosół, to zupa selerowa! Chyba, że mowa o selerze naciowym. Przecież spory seler jest rozmiaru mniej więcej ćwiartki kapusty

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Widać za dużo marchewki. Wątków rosołowych było sporo, ale co tam. Musisz mieć kawał krowy (ja daję antrykot) i kawał ptaszyska. Super sprawdza się kaczka, bażant albo stary kogut. Kurczak w ostateczności może być. czatem oprócz kury i krowy wkładam jeszcze indyczą szyję, daje fajny smaczek. Do tego

Re: Dlaczego rosól słodki...?

słodki smak powoduje włoska kapusta i marchew, korzeń pietruszki też, aczkolwiek ja tego nie odczułam bo pietruszki nie lubię i daję tylko mały kawałek, innych warzyw więcej - jeśli gotujesz rosół z użyciem gotowej porcji włoszczyzny, to proponuję nie dawać wszystkiej marchwi i kapusty, i sprawdzić,

Re: Dlaczego rosól słodki...?

Od lat nie kupuję włoszczyzny w pęczku. Wpadła na ten pomysł moja mama po przeanalizowaniu ile byle czego zawiera taki gotowy pęczek. Marchew w pęczku to podstawa, bo rzuca się w oczy klientowi swoją czerwienią. Biorę każde warzywo osobno. Moje panie na targu i w pobliskim warzywniaku już wiedzą

Re: Czy myjecie kurczaka przed gotowaniem/pieczen

Litości. Przede wszystkim nie porcjuję kurczaka, bo rosół gotuję na korpusie ogołoconym z mięsa. Fuj Taki "rosól" to ja moim psom gotuje -- A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek

Re: Jestem przeciwna uszczęśliwianiu na siłę

Jak zapropnujesz swojej mamie, że w chorobie bedziesz jej rosól podawała to też oczekujesz ze ci zapłaci? Czy może obraziłaby cię taka propozycja? Gotowanie rosołu jest męczące, opieka nad chorym człowiekiem też do relasku nie należy.

Re: ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

disa napisała: > Magda Gessler > ‎3 litry wody, pół kurczaka lub korpusy kurze (kilogram) lub pół k > g skrzydełek lub kawałek szpondra jeśli ktoś lubi mocniejszy smak mięsa i 2 > kości szpikowe . Dwa spore selery , 4 pory , 8 marchwi, 4 pietruszki i ... 1/4 kapusty włoskiej.

ja odkryłam rosól Pani Magdy Gessler ... ;]

Magda Gessler ‎3 litry wody, pół kurczaka lub korpusy kurze (kilogram) lub pół kg skrzydełek lub kawałek szpondra jeśli ktoś lubi mocniejszy smak mięsa i 2 kości szpikowe . Dwa spore selery , 4 pory związane nitką z tym zielonym, 8 marchwi, 4 pietruszki i ... 1/4 kapusty włoskiej. 6 cebul na

rosól typowy pisdokomuszy beton

do pisdokomuchów jeszcze nie dotarło, że komuna upadła i jak łbem nie ruszą, do roboty się nie wezmą i nie zarobią, to do gara nie włożą. panstwo ma im dać. ja wam mówie pisiory, takiego wała! od panstwa nie oczekuje, że mi coś da tylko najlepiej jak się ode mnie od wali a już zwłaszcza od mojej

Re: rosól z kurkami

dzięki za pomysł, dzisiaj zrobię zalewajkę, ale w dalszym ciągu szukam przepisu na rosół z kurkami. Może ktoś zna.

Re: Serio święta są takie pracochłonne?

Zupe rybna robie jak rosól, po prostu trzeba doglądac by nie zmetniał.Czyli poswiecac czas i uwage. Z galareta to jest cyrk, bo musi byc przezroczysta, a to wymaga pracochlonnego klarowania. -- Pomoc dla Krzysia

rosól z kurkami

może wiecie jak go zrobić, mój mąż przyniósł wczoraj do domu grzybki kurki i informację, że rosół z kurkami jest przepyszny. Czy gotuje się go tak samo jak zwykły rosół i po prostu dodaje kurki? Bardzo proszę o rady.

Re: rosól z kurkami

Nie jadłam, ani nie słyszałam o takim wynalazku, jakoś nie wydaje mi się, żeby połączenie smaku mięsnego wywaru z delikatnym aromatem kurek było szczęśliwe. Ja z kurkami robię zalewajkę i jest to prosta a przepyszna zupa - polecam. Pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, listek laurowy, j

Czym się różni Rosól od Maja?

Poza opcją polityczną w zasadzie niczym. Obaj młodzi, ambitni,z doskonałym wyczuciem gdzie leżą konfitury i całkowicie posłuszni promotorom politycznym. Pewnie równie bezwzględni w dążeniu do kariery i rzeczonych konfitur. Może tylko Rosół jest mniej chamski i nie ubiera swego karierowiczostwa w

Re: rosól to smak i aromat,a

Wiem, że starasz się być miła ale czy na prosto zadane pytanie za każdym razem musisz dawać wykład? :) To trochę kłuje w oczy i męczy.

Re: tygodniowe menu - dobre rady :)

Ja poszlam w strone szybkich prostych dań.Ale robionych na swiezo.A jak chce czegos co sie gotuje długo to robie to w weekend.I w weekend moga byc gołabki, rosól czy pieczony drób, za to w tygodniu jest wszystko co mozna zrobic w kwadrans. --

Re: Programy kulinarne - magisterka

Przyklad_: Pytanie poczatkujacej/poczatkujacego: Jak ugotowac prawdziwy rosul? Co najmniej 20 odpowiedzi beda ... naucz sie najpierw ortografi, pisze sie rosól. Naucz sie. Skonczyl@s podstawówke? Gdzie sie wychowalas? I dalej .... To jest mentalnosc polska ...

Re: Snofu ten rosól !!!

dziekuje ;) pozdrawiam BTW - smakosz sexu nie zrozmiał tematu i czegoś tam jeszcze... psssss, bo sie wyda :)

Re: Zupa rybna

Taki czysty rosól jadłam perwszy raz nad Bałtykiem, w knajpie.Makaron wstązki, duzo natki pietruszki i chili- pyszna, ostra,smak ryby był wyczuwalny delikatnie. Sztuka jest ugotowac klarowny rosól. Ja zawsze robie na rybnym wywarze,w nim cała esencja smaku. --

rosól to smak i aromat,a

ten niestety uleci,jak rosół będzie gotowany bez pokrywki.Najważniejsze to składniki-żadne korpusy,kurczaczki,skrzydełka,indyczki. Ma byc porządna kura i do tego wołowina rosołowa czyli z kością i łojem-pręga,antrykot. No i bardzo wolne gotowanie pod przykryciem.Rosołu(porządnego) nie

Re: Gdzie te matki?

Przechowywany w lodówce odcedzony- no zadna wiedza tajemna. I tak nie jest juz tym samym rosołem co w dniu ugotowania. Rosól musi isc na talerz prosto po ugotowaniu sie, nawet podgrzany wieczorem w tym samym dniu to juz nie to. -- Pomoc dla

Rosól na podrobach? Oczywiście. To staropolski

przepis, dziś - jak widać - zastąpiony "rosołem z kostki". Co kto lubi, co kto woli, ja wolę rosół na podrobach. A już rosół na żołądkach jest bardzo dobry

Re: Rosól na podrobach? Oczywiście. To staropolsk

em_es napisała: > to nie kwestia zrozumienia, po prostu tu są zaciekli wrogowie kostek rosołowych :) no chyba że o to chodzi! dzięki za wyjaśnienie, bo zastanawiałam sie co takiego napisałam, żeby oberwać:) Też wolę warzywa świeże, ale jak mam zmarnować coś, to wolę kostkę

Re: Rosól na podrobach? Oczywiście. To staropolsk

nie jestem pewna czy dobrze mnie zrozumieliście - chodzi mi o to, żeby żołądki ugotować z dodatkiem kostki bulionowej zamiast warzyw, i dodać je do prawdziwego rosołku ugotowanego z kury z warzywami i na tym zrobić galaretę pozdrawiam

Pochwalić muszę (bo się uduszę ! :) )

- zmachani trochę bo sporo się nachodziliśmy - i siadamy do stołu . Gołąbki pyszne,gotowe - tylko do nałożenia na talerze. Lubię tak ! Rosól też świetnie wychodzi. Oraz wszelkie "zapiekanki". Przede mną test mięsa. Wolnowar kosztwał całe 39,99 zł. :D :D :D

Re: Rosól na podrobach? Oczywiście. To staropolsk

to nie kwestia zrozumienia, po prostu tu są zaciekli wrogowie kostek rosołowych, nie przepuszczą żadnej okazji do zademonstrowania tego ;) ja ortodoksyjna w temacie kostek nie jestem, rzadko bo rzadko, ale zdarza mi się ich używać i jakoś żyję, nie świecąc nawet w ciemnościach ;), natomiast żołądki

Re: .-.-. LISTOPADOWO .-.-.

Dziekujemy KENDO za pyszny poczęstunek i tez zyczymy dobrej soboty i niedzieli. U mnie dzisiaj sloneczko, bez wiatru +2. Zebralismy sie z psiną/ był b.chetny/ i pozałatwialismy zakupy w aptece i spozywcze. Dobrze że wszędzie mam bliziutko.Teraz wypiłam gorący rosól i troche odpocznę. Zakupiłam w

Re: Impreza w domu na 60 osób!

kiełbasą i jajkiem lub flaki (ryzykowne) lub domowy rosól z kluskami. Danie głowne to zrazy wołowe,roladki w sosie, zawijańce z piersi kurczaka- da się przygotować wcześniej a smakują dobrze podane z kopytkami lub śląskimi i ogórkiem kiszonym lub surówką. Co do przystawek to muszą być różnorodne, kolorowe

Re: Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. kla

Nie gotuje się dwa razy, a raz zagotowuje, a dopiero za drugim razem gotuje. Gwarantuje, że jest esencjonalny i mocny.

Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. klarowny

, lekki - wtedy gotujemy 2 razy. Czy esencjonalny i mocny - wtedy broń Boże gotowac 2 razy i wylewać pierwszy wywar. To wszystko.

Re: Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. kla

Babciu, zaintrygowałaś mnie tym pieczeniem kości. Powiedz jak to robisz i do czego potem stosujesz te wywary? Przyznam, że chociaż gotuje z sukcesami od ponad 20 lat, to o wywarach na pieczonych kościach jeszcze nie słyszałam...

Re:Rosól uczula

No coż kogo uczula to uczula. Wiadomo na to nie ma rady, choć pierwsze słyszę, żeby rosół z kury (wiejskiej) uczulał. U nas sprawdził się rewelacyjnie!!!! Ba, nawet wygląd skóry poprawił się, apetyt wzrósł i waga poszła do góry. A dzieci uczulone też muszą coś jeść, tylko trzeba znaleźć to coś, a

Rosól do Rosoła

Ciekawe jak tam osada Rosoła po siedleckich wyprawach.??Pewnie im się buzka usmiecha na wieść ze burmistrz i przewodnicząca zostaną pogrążeni

Re: Zalezy jaki rosól chce sie mieć. Czy tzw. kla

ps. w przypadku używania pieczonych miesnych kosci lub korpusów drobiowych, jako podstawy wywaru nie odlewa się "pierwszej wody"..nie ma potrzeby, bo wysoka temperatura w piekarniku i czesto użyte do posypania kosci przyprawy, zlikwidowały juz "problem" nadpsutej krwi, farfo

Re: Rosól do Rosoła

Temu "osobnikowi" jak nazywasz burmistrza, to ty nie dorastasz do pięt. Z tego co słychać ten człowiek pracuje za najmniejszą pensję w okolicy i nie 8 godzin tylko dużooooooo więcej. Obyś ty był taki pracowity, to może by cię wybrali na burmistrza.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - rosól

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin