Sake

Sake

Przeszukano 113 712 776 wypowiedzi na 1 299 forach

podanie kontrastu w hashimoto - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Hashimoto i kontrast przy rezonansie

Jak wiadomo nie wiadomo co "aktywuje" Hashi. Na liście podejrzanych jest duża dawka jodu. I tak naszła mnie refleksja. I u mnie i u mojej mamy Hashi zdiagnozowano 2-3 lata po tym jak miałyśmy robiony rezonans magnetyczny, w trakcie którego podano nam kontrast. Kontrast jest na bazie jodu. Moja

Re: hashimoto?

usg tetnic szyjnych ok natomiast rezonanst przysadki wykazal ze część gruczołowa wzmacnia sie niejednorodnie po podaniu kontrastu co to oznacza po po rozmowiez lekarzem powiedzila ze go to niepokoii wizyte mam w czwartek a juz sie martwie;/

Ciągły ból od miesiąca....hashimoto?

szyjnego kręgosłupa w sekwencjach T1, T2 i TIRM, w przekrojach strzałkowych oraz T2 w przekrojach czołowych i poprzecznych w odcinku C2-Th1 oraz T1FS po dożylnym podaniu kontrastu w trzech płaszczyznach. Kręgosłup C ustawiony kyfotycznie. Uogólnione zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa C o niewielkim nasileniu

Re: Tomografia glowy i kontrast

Szpital powinien mieć kilka rodzai kontrastów ale ten z jodem jest najtańszy...moja mama w ankiecie przed tk wpisała że nie wyraża zgody na podanie kontrastu z jodem z związku z chorobą Hashimoto i zonk...piguła powiedziała, że mają tylko z jodem i po konsultacji z lekarzem zrobiono badanie bez

Re: Czy ktos pomoze...?

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=podanie+kontrastu+w+Hashimoto korzystaj proszę z wyszukiwarki forumowej, sporo na ten temat znajdziesz :)

Re: czy to hashimoto?

Oj młoda kobieto. Twoimi wyjaśnieniami zaciemniłaś sprawę(:.Dlaczego i jaką metodą miałaś badaną drożność tętnic szyjnych?.Angio - MR? (rezonans magnetyczny z kontrastem podanym dożylnie)Czy badanie potwierdziło drożność tętnic?. A może określono stopień zwężenia światła tętnic.? USG tarczycy

Scyntygrafia przy Hashimoto

jako kontrast miałabym podany jod - co w naszym przypadku jest szkodliwe). Jak już przy innej okazji pisałam moje wyniki to: Tyroksyna wolna (FT4) = 12,3 (wartości oczekiwane: 7,5 - 21,0) Hormon tyreotropowy (TSH) = 4,33 (0,34 - 5,60) Anty TPO (ATA) = 532 (0,000 - 35,0). Byłam dopiero raz u

Re: Jod u pewnej Hashimotki

Nie znalazłam nic o ogromnej wrażliwości na jod w lekarstwach do zęba i kontrastach w powiązaniu z hashimoto, ale znalazłam wiele informacji nt "alergii" na jod i jego związki, podawane właśnie w kontrastach i lekarstwach do zęba. Zdarzają się przypadki śmiertelne po podaniu kontrastu... Czyli

Re: Hashimoto + Bielactwo

. Badanie scyntygraficzne jest potrzebne jesli w USG lekarz stwierdzi guzki i podejrzewa ze moga byc zle. Do rozpoznania Hashimoto to badanie jest nie potrzebne, bo i tak wychodzi przy tej chorobie prawidlowo (jesli nie ma dodatkowo guzkow). Jesli chcesz robic to badanie to postaraj sie o nowe

Re: ...kicający zdechły królik... a sio! :)

Moja mama na ankiecie przed wykonaniem mri napisała, że w związku z chorobą Hashimoto nie wyraża zgody na podanie kontrastu z jodem!!! i podpis. Rezonans wyszedł dobrze. A szpital nie miał innych bo droższe. -- https://supergify.pl/images/stories/miski/straszne/diabeki/199.gif

Re: Moja historia...

jest zdecydowanie niewskazany. Czasem nie ma wyboru, jeśli chodzi naprawdę poważne sprawy zdrowotne. Ale zasadniczo należy przy Hashimoto jodowego kontrastu unikać. Ja ostatnio odmówiłam (nie TK, tylko podania kontrastu) - inna rzecz, że po uzgodnieniu z lekarzem. Ustaliliśmy, że i bez kontrastu

Re: Szalejące hormony, kontrast i narkoza

ma klopoty z zapaleniem pecherza i leczenie Hashimoto moze w tym pomoc. > Za jakiś czas będę musiała też usunąć zęba i prawdopodobnie będzie temu towarzy > szyć sedacja (fentanyl + benzodiazepiny + atropina prawdopodobnie). Co do tego tematu to atropina ma bardzo zly wplyw przy

Re: Hashimoto-zagadka, cd. wyniki

tomograf głowy, nie wyraziłam zgody na podanie kontrastu z jodem. Zapytałam o zamiennik jednak Pani dr powiedziała, że jedynie w rezonansie mają inne zamienniki. Przy okazji poznałam swój wynik TSH = 1,2 bo był potzrebny do wykonania rezonansu. Piękniutki, szkoda, ze nie odzwierciedla mojego sampoczucia

addison+hashimoto+hiperpro.+pod.auto.zapal.watroby

sezonie urlopowym. Ostatecznie na pierwszej wizycie endokrynolog po zebraniu wywiadu stwierdził podejrzenie Addisona, zlecił badania i kazał za miesiąc przyjść. Wyniki badań podałam mu telefonicznie, zlecił dodatkowo zbiórkę moczu. Na dwa tyg. przed wizytą lekarz internista dał mi l4, bo już nie byłam w

Hashimoto-zagadka, czy aby możliwa do rozwiązania?

sobie te badania. Jakoś wolę leczyc przyczynę niz objawy. Będąc u laryngologa (bad słuchu wporządku) dostałam skierowanie na tomograf głowy, który mam w piątek teraz moje pytanie. Bo wyczytałam ze podczas tego badania daje się kontrast z jodem ale czy zawsze? Jak to się ma do chorujących na hashimoto

Re: Jod u pewnej Hashimotki

Brzmi dość nieprawdopodobnie (aż tak mocna reakcja na jod - w zębie!). Ja miałam dokładnie taką samą reakcję na trutkę z wypełnieniem za młodu (jakaś cudaczna pomarańczowa, specjalność tamtejszego dentysty). Zmienili mi następnego dnia na standardową i tyle. Hashimoto wtedy nie miałam (10 lat

Re: Tomografia komputerowa

Witaj!:) Mogę napisać z własnego doświadczenia - zanim jeszcze zdiagnozowano u mnie hashimoto miałam robioną TK jamy brzusznej. Już wtedy podczas podawania kontrastu pojawiły się objawy świadczące o uczuleniu na niego:( Od tego czasu zawsze muszę zgłaszać lekarzowi, że jestem uczulona na

Re: Hashimoto-zagadka, cd. wyniki

tak właśnie zalecacie. A teraz moje wyniki, których ostatnio nie podałam: USG tarczycy z 2009 roku: Tarczyca o niejednorodnej echostrukturze, z obecnością na pograniczu płata prawego i cieśni owalnego obszaru o niewyraźnych granicach normo-hypoechogenicznego, w przewadze hypoechogen o wym ok 6x

Re: Bardzo proszę o pomoc informacyjną - PILNE !

powyżej, do 90 paru procent. jeśli nie masz niedoczynności na tle auto czyli hashimoto - ta niedoczynność z czasem może rzeczywiście przejsc. aby śledzić czy to nie hashimoto raz na rok należy robić usg tarczycy oraz przeciwciała tpo i tpg. w badaniach unikaj kontrastu w postaci JODU. prowokuje

Gdynia-dr Gugała

, pacjenka pani doktor, która potrzebowała zaświadczenia czy może mieć podany kontrast (miała termin na rezonas a wiadomo ile się czeka na takie badanie) odeszła z kwitkiem- ma zapisac sie w kolejkę i czekać parę miesięcy, zeby pani doktor udzieliła odpowiedzi -po prostu jatrogenny, okropny, zdufany

Re: Prośba o pomoc - złe wyniki, bezsenność, lęki

celiakia... Aha i na własna reke (koszt 600zł!) w 2011 zrobiłam sobie MR przysadki, wynik: przysadka prwidłowej wielkości i kształu bez patologicznych sygnałów zarówno przed jak i po dożylnym podaniu kontrastu. lejek przysadki symetryczny, prawdidłowy z nieznączna asymetrią ułożeniową. Skrzyżowanie

Re: Hashi+Basedow-jestem mix

podaniu kontrastu w organizmie utrzymuje sie przez kilka miesiecy i wlasnie teraz robi spustoszenie w twojej tarczycy przy pomocy przeciwcial. Dochodzi do uszkodzenia komorek i wtedy wysypuje sie nagle duza ilosc hormonow co moze byc podobne do nadczynnosci (patrz swoje ostatnie wyniki i te pomieszane

TARCZYCA,PRL FATALNE SAMOPOCZUCIE KTO WIE?

cos w rodzaju "objawu brudnych kolan". stwierdzono niedoczynnosc tarczycy i podostre zapalenie tarczycy wprowadzono mi euthyrox i zlecono badania p/c anty TG wyszly <10.00 IU/ml (norma <115) anty TPO 8,3IU/ml (norma 0.0-34) ACTH 22,00 pg/ml (norma 7,2-63,3) podejrzenie o hashimoto zostalo

TARCZYCA,PRL FATALNE SAMOPOCZUCIE PROSZE O POMOC

si ejeden plat tarczycy o polowe..TACHYKARDIE ZATOKOWA, CUKRZYCE co pokazal test tolerancji glukozy na czczo 93mg/dl(60-110) po 120min 201mg/dl, HIPERPROLAKTYNEMIĘ prolaktyna na czczo 806,8mlU/l (norma 83-622) zrobiono mi rezonans magnetyczny przysadki mozgowej z podaniem kontrastu czy czasami nei ma

Re: przełom tarczycowy

następstwie udziału dodatkowych czynników, do których należą: zakażenie bakteryjne lub wirusowe, zabieg chirurgiczny, w szczególności zaś operacja tarczycy, podanie dawki leczniczej radiojodu, kontrastu jodowego, nagłe przerwanie leczenia tyreostatykami, kwasica cukrzycowa, hipoglikemia czy uraz. Rozpoznanie

Moja historia bratania się z hasi...

: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,140250242,140250242,Hashimoto_zagadka_czy_aby_mozliwa_do_rozwiazania_.html?utm_source=powiadomienia&utm_medium=AutopromoPow&utm_content=Forum_Forum--nowy-post-w-watku-dla-userow&utm_campaign=Forum_pow Teraz będę starała się po krótce opowiedzieć swoją historię:D Szczerze... chyba już nie mam siły.... A właśnie czy to nie jest dziwne, że ja jako hashimotka wieczorem jestem jak śnięta ryba a rano to ja mam o wiele wiecej energii, oczywiscie w porównaniu do wieczora. Wcześneij nawet biegałam

Re: Gruczolak na wyniku rezonansu przysadki.

", ale niektórzy endo chcą leczyć tarczycę dopiero jak TSH przekroczy 10 (!) albo potrzebują paru złych wyników z rzędu. Szkoda Twojego życia i żył! Po kontraście jodowym, o ile nie masz Hashimoto, Twoje wyniki tarczycy mogą się paradoksalnie poprawić...albo pogorszyć. Druga sprawa, a w zasadzie

Re: No i mam chyba wyrok. Bez potwierdzenia. Czek

uważała że mam coś z głową nie tak. W sensie, że młoda, ładna dziewczyna nie ma celu w życiu i ma jakieś psychiczne zaburzenia. d) Mam zrobić powtórkę TSH i FT4 bo po podaniu jodu mogło sie coś tam zrobić. Nie pamiętam jak to się nazywa. Taki stan. Wie ktoś? e) jestem bez leczenia nadal. Badania przed