Sake

Sake

Przeszukano 114 433 601 wypowiedzi na 1 319 forach

patelnia stalowa - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

patelnie stalowe

Potrzebuje uporzadkowac kwestie patelni w mojej kuchni. Nie chce dluzej miec jednej do wszystkiego - czyli do niczego. Znalazlam w sklepach duzy wybor patelni, ktore w zasadzie sa podzielone na dwie grupy: stalowe i aluminiowe pokryte lepsza wersja teflonu. O ile zasade dzialania tych

patelnie stalowe

Witam wszystkich, Chciałbym podzielić się moją opinią na temat patelni stalowych. Kupiłem ostatnio patelnię firmy Lagostina w sklepie www.kuchniaiq.pl. Szczerze mówiąc miałem obawy bo tania nie była ( chociaż plusem jest 25 lat gwarancji producenta) Niemniej jednak - jest REWELACYJNA. Ciężka z

Patelnie stalowe - do czego?

Tak się zastanawiam do czego służą właściwie patelnie stalowe? To znaczy do smażenia, wiem;) ale konkretnie czego? Mięso zapewne przypala się, chyba, że będzie tonąć w tłuszczu (chyba że się mylę?). O jajecznicy - zapomnij. A podobno prawdziwi mistrzowie kuchni smażą właśnie na stalowych

patelnia - stalowa czy żeliwna?

pomóżcie wybrać www.allegro.pl/item1023556452_patelnia_stalowa_sapir_28_cm_nieprzywieralna_a28.html

Jak pielęgnować patelnię stalową

Witam Od kilkudziesięciu lat używałem teflonowych patelni, teraz dojrzałem do patelni z duszą, taką do pokochania. No i kupiłem stalową z grubym dnem. Jednak jak to z miłością bywa, nie jest łatwo, nie wiem , jak ją pielęgnować. Podobno tak samo jak żeliwną, ale dla mnie to czarna magia. W

Patelnie stalowe a zdrowie

neutralna? Nie natrafiłem jeszcze nigdzie na to zagadnienie, a bardzo mnie to interesuje. Sprawa w sumie nie tyczy się tylko kuchni chińskiej, bo przecież i cygańskie patelnie są przygotowywane w ten sposób, a i zawodowi kucharze smażą na patelniach stalowych które posiadają taką warstwę węgla

Re: patelnie stalowe

No cóż świetne stwierdzenie "prawdziwe patelnie". Ale mam podobne zdanie - jakoś jajecznica nigdy mi nie smakowała tak jak kiedyś w domu - do czasu kiedy u teściowej robiłem sobie jajecznicę i jedyną patelnię jaka była wolna to stalowa. Smak jajecznicy jak za starych dobrych czasów. Dlatego teraz

Re: patelnie stalowe

Kucharze mają albo nie stalowe patelnie i nie ma wtedy problemu, albo duże doświadczenie :) Niestety do stalowych jak się przypali to zawsze przywrze. Patelnie teflonowe lub tytanowe mają powłokę, która nawet w przypadku przybalenia nie powoduje przywierania. Każda z rodzajów patelni ma swoje

Re: patelnie stalowe

mialam 3 rozne patelnie stalowe i do tej pory nie wiem, jak kucharze w knajpach to robia, ze im sie nie przypala :)

Re: patelnie stalowe

Kosmo zapomniałeś o granitowych i żeliwnych jeszcze patelniach. Ja w swoim asortymencie mam stalową ale tylko smaże na głębokim tłuszczu, do naleśników z powłoką i jest aluminiowa i jedna granitową na której smaże z małą ilością tłuszczu. Do wszytskich uzywam łopatek drewnianych lub

Re: stalowa patelnia

a ja pamiętam z dzieciństwa, jak tato kładł na desce na środku stołu patelnie pełną jajecznicy, a jak już została pożarta, można było zacząć skrobanie - najlepsza część tego dania. mmm, pycha ;-) jajecznica po prostu miała przywierać i tyle - ogrzewa się ją powoli, inaczej nie wyjdzie myślę. Ja

Re: patelnie stalowe

rzeczywiście zapomniałem ;) Chociaż granitowych nie spotkałem. Widziałem płyty, ale patelni nie:)

Re: patelnie stalowe

teflon, to badziew, złazi już po kilkunastu użyciach i jeszcze ta gimnastyka z drewnianymi łopatkami. A teflon na grubych patelniach aluminiowych - to wprost szkodliwe dla zdrowia. Ja ostatnio nabyłam granitową. Jest super, nic się nie przypala,brak efektu zapieczonego tłuszczu, bo można ją

Najlepsza patelnia

Może był już poruszany ten temat, ale nie mogę odnaleźć wątku. Chodzi o patelnię. Chciałabym kupić dwie. Jedną grillową i drugą zwykłą do naleśników, placków, podsmażenia mięsa... Ale nie wiem jakie. Podobno najlepsze są stalowe i żeliwne. Ale która lepsza i dlaczego?? Ostatnio widziałam

Patelnia....

Dostalam w prezecie patelnie stalowa(WMF)z dziureczkami i jakos sobie nie umie z nia poradzic (caly czas korzystam z Tefala) Jakos mi sie ciagle przypala.Moze sa jakies triki. -- moje dzieci

Patelnia

Szkoda wyrzucic bo jest w dobrym stanie,Jednakowoz kolezanka mazonka dopuscila do ekstremalnego zanieczyszczenia tejze a mnie wyznaczyla do wyczyszczenia "na blysk". Patelnia jest stalowa. Troche puscilo ale "na godzinie 8:oo" jest masakra. Prosze o pomoc bo za 8 dni urodziny/imieniny kolezanki

patelnia grillowa

Przyjacółka chce nabyć wyżej wymienioną. Żeliwna, stalowa, aluminiowa?Powlekana, niepowlekana? Poproszę o radę.

jaka patelnia?

Chce kupic sobie patelnie zeliwna lub stalowa. Chodzi mi glownie o steki, ale tez i wszystko inne. Ktora będzie lepsza? Macie jakies rozeznanie w temacie? -- Dzieci lubią miec rodzeństwo - by Fizmedka

Gdzie kupic "cyganska" patelnie

Chodzi i taka tradycyjna stalowa, niczym nie powlekana. Cos podobnego jest na Allegro: www.allegro.pl/item819259732_tradycyjna_patelnia_stalowa_cyganska_27cm_indukcja.html

Re: Jak pielęgnować patelnię stalową

Patelnie stalowa służy do smażenie w wysokich temperaturach, szczególnie mięsa niepanierowanego, ewentualnie warzyw. Dobra do duszenia mięsa. Jednak nie rezygnowałabym z patelni w powłoką nieprzywieralną, trwalsze od teflonu są powłoki ceramiczny i tytanowe. Są niezastąpione do jajek, potraw

Jak wyszorować przypaloną patelnie?

Potrzebuję skutecznego środka. Przypaliły mi się dwie patelnie stalowe. Dzięki za pomoc.

Re: Patelnie stalowe - do czego?

żeliwne - natłuszczamy przed smażeniem, mocno rozgrzewamy a ogień zmniejszamy po wrzuceniu mięsa. Patelnie teflonowe - w nich tłuszcz dajemy przed rozgrzaniem, nie wolno rozgrzewąć suchej patelni teflonowej.Można smażyć też bez tłuszczu. Co do stalowych: na stalowych (dają najwyższą temperaturę

Re: patelnia - stalowa czy żeliwna?

Z tego co wiem, to lepiej podobno smaży się na patelniach żeliwnych - lepiej rozprowadzają ciepło, nie przypalają i generalnie potrawy smażą się równomiernie. Ze stalowymi patelniami to różnie bywa. Niektóre firmy robią naprawdę porządne patelnie z tego metalu, ale niekiedy można trafić na felerna

Re: Patelnia jaka?

> Dziewczęta, a taka? Jak umiesz smażyć na stalowej, to bierz stalową, będzie wieczna. Tylko do jajek trzeba dokupić teflon czy coś. Tylko niekoniecznie tę z ikei. Jak masz gdzieś w pobliżu selgrosa czy makro, to tam powinny być profesjonalne patelnie. Stalowe.

Re: Jak pielęgnować patelnię stalową

Gospodynie to mają stalowych patelach serdecznie dosyć. Pamiętasz może takie z dzieciństwa? Z grubą warstwą przypalenizny na bokach i porysowanym dnem z kawałkiem "czystej" stali na środku? Ale jeśli życzysz sobie w obrazkach to jak wycierać paptelnie z gorącego tłuszczu po użyciu, a potem myć

Patelnia teflonowa

Może mam głupie pytanie ale jeśli wiecie to proszę o odpowiedź. Od zawsze (odkąd wyszłam za mąż i gotuję:-)) używałam patelni teflonowej ale ostatnio byłam u koleżanki, która robiła mielone na zwykłej metalowej czy stalowej patelni i muszę powiedzieć, że smakowały o niebo lepiej, zwłaszcza że

Re: Patelnie stalowe - do czego?

Tak, ja też lubię te żeliwne grzmoty... Dzięki za info, że na stalowych mozna też smażyć bez tłuszczu lub niskotłuszczowo.

patelnia bez teflonu

Szukam dobrej patelni, która będzie bez teflonu na kuchnię indukcyjną. Chciałbym na niej smażyć placki, naleśniki, chodzi o to, żeby nie przywierały. Może ktoś zna jakąś dobrą firmę i rodzaj patelni? Oglądałam patelnie z powłoką żeliwną, tytanową i stalowe patelnie. Sama nie wiem już co wybrać.

Patelnia

jeśli nie macie stalowej patelni, jabłka z karmelem można przełożyć do tortownicy (średnica np. 26 cm), na tym położyć ciasto i już. W niektórych knigach przy tego typu tartach widziałam patelnię miedzianą (chyba to miedziana?), ale u mnie takowej brak

czyszczenie patelni

Zwykle smażę beztłuszczowo na patelni teflonowej i problemu nie ma. Ale ostatnio smazyliśmy ser w oleju (konkretnie w oliwie do smażenia) na takiej stalowej chyba patelni i nie da się jej domyć. Zostały jakieś takie lepkie pozostałości na krawędziach. Szorowaliśmy normalnym płynem do prania

Patelnia teflonowa. Jaką wybrać?

Planuję jutro kupić ze taką ze stalowym dnem Tefala Privilege. Ze szklaną pokrywą. Myślę jeszcze o patelni Invitation Tefala do naleśników. Czy ktoś używał powyższych?

Re: patelnia

Są w Lidlu takie czyściki z wełny stalowej. Nazywają się "Aquapur". Pakowane w różowym pudełku po 10 szt, kosztują chyba 3 zł. Dla mnie rewelacja. Kupiłam żeby doczyścic stalowe gary. Zapuszczone nie były ale po 10 latach miały prawo zmatowiec. Efekt taki, że gary lśnią jak (prawie) nowe

Re: Osad na patelni

A te stalowe patelnie to masz przywierające czy nieprzywierające? Bo mam też stalową (ponoć porządną) patelnie stalową, ale przywierającą i wszystko masakrycznie przywiera, więc nic na niej nie robię. Nie wiem, czy w głębokim tłuszczu mam smażyć, czy co... Wiem o jakich gąbkach stalowych mówisz

Re: Patelnia jaka?

szarsz napisała: > Na stalowej, jak nie umiesz, to będzie przywierało. To nie jest trudne, ale > trzeba się nauczyć :) To naucz, bo mam taką stalową i omijam ją jak gangrenę :)

Re: Jak pielęgnować patelnię stalową

No właśnie każda gospodyni wiedziała że spalenizny tej czarnej czyścić nie wolno, niegdyś to była właśnie warstwa nieprzywierająca, zamiast teflonu węgiel. Dziś raczej trudno sobie taką w kuchni wyobrazić. Ja też miałem taki moment że zrobiłem beeee do teflonu ale szybko się nawróciłem.

Re: Osad na patelni

Naleśniki robisz na stalowej patelni??? I nie przywierają?? Będę stosować te Wasze sposoby, może z powrotem uruchomię tę stalową patelnię. Bo pewnie faktycznie nie potrafię na niej smażyć :) -- Wyprzedaż :)

garnki i patelnie

moi kochani, pomozcie - chcialbym kupic zonie komplet garnkow i patelni, bo ma w kuchni same starocie, emaliowane jakies poobtlukiwane, ale kompletnie sie na tym nie znam :( sa stalowe (np ikea), jakies zeptery, teflonowe, z dnem podwojnym, patelnie inne do smazenia, inne do duszenia

Re: Przypalona patelnia

Ale jak to patelnia? Inaczej musisz przecież postępować ze stalową, inaczej z aluminiową czy z ceramiczną.

Re: patelnia

Ale zależy jaki ambition. Mam stalową z ambition i jest ok, mój teść ma tą z serii stone i jest beznadziejna -- Z zasady nie wchodzę dwa razy do tego samego wątku, więc prawdopodobieństwo, że przeczytam wasze "cięte" riposty, jest żadne :D

Polećcie mi dobra patelnię!

Bardzo proszę tych,którzy się na tym znają o polecenie mi sprawdzonej patelni do smażenia mięsa (są tytanowe, stalowe i jeszcze inne a ja naprawdę nie wiem co wybrać). Cena niespecjalnie odgrywa rolę.Acha gnioty typu tefal już posiadam i IMHO nadają się tylko do naleśników! Z góry dzięki za

Re: Patelnia jaka?

Na stalowej, jak nie umiesz, to będzie przywierało. To nie jest trudne, ale trzeba się nauczyć :)

Re: patelnia -ani stalowa ani żeliwna?

"zwykle kupowałam w markecie byle jaką i wyrzucałam jak się zadrapała" i przy tym pozostań.Żeliwne za ciężkie,(łatwo się oparzyć)trudne w obsłudze (dłuuugo trzeba je wypalać przed użyciem, a potem odmaczać,by nie zarysować przy czyszczeniu) w stalowych trzeba topić potrawy w tłuszczu,bo przywrą

Re: Patelnia poradźcie

Od piętnastu lat mam dwa rodzaje w kilku wielkościach - żeliwna le creuset i stalowa fissler. Cały czas w niezmiennym stanie.

Re: dobra patelnia

Ja mam stalową. Przywiera standardowo , więc ją zmywam i szoruję dobrymi środkami i już.

jak wybrać dobrą patelnię ?

Witam i prosze o pomoc. Stara patelnia mi się zużyła i muszę kupić nową. Nie orientuję się zbytnio,która byłaby dobra. Chodzi mi o to ,żeby była trochę głębsza. Z czego ma być ? Stalowa,teflonowa ,czy jeszcze jakaś inna ? Którzy producenci są dobrzy ? I jeszcze ,żeby mnie cena nie zabiła

Re: Patelnia poszukiwana

Patelnie ceramiczne z lidla, te cięższe, stalowe na zewnątrz i garnki oraz rondle całe ceramiczne -białe.. Rewelacyjne i tanie. Moje mają rok, użytkowane intensywnie i zawsze myte w zmywarce są po prostu jak nowe.

Re: Patelni potrzebuję

Tzw cyganskie są stalowe, lepsze ale cięższe są żeliwne. Obydwie wymagają poczernienia przed pierwszym użyciem, lepiej zrobić to dwa razy. W zmywarce się ich nie myje, nie ma zresztą potrzeby.

patelnia ceramiczna

Ja mam juztrzecia patelnię. Pierwsza kupiłam w Macro, podono w sklepie dla profesjonalistów, po miesiącu zaczeły sie potrawy przypalać, druga za ok 150 na stoisku z takimi patelniami. Wytrzymała ze 3miesiące. Teraz kupiłam za 20 zł na promocji. Zobaczymy ile wytrzyma :-) Prowiem krótko - ściema z

i znów muszę kupić patelnię, doradźcie jaką

teflonową, stalową,żeliwną, aluminiową,...? ma być dobra:), niestety niezależnie, czy patelnia kosztuje 50,-czy 250,-zł niszczy mi się tak samo:(

O teflonowych patelniach

Pisze Pan, że nie używa Pan w kuchni naczyń teflonowych. Dlaczego? Czy potrawy tak przyrządzane są gorsze w smaku niż np. przyrządzone na patelni stalowej? -- Czy mam zmienić sygnaturkę?

Re: Patelni potrzebuję

nie pamiętam firmy ale cała stalowa, cięzka i nic nie przywiera wbrew pozorom.. Te teflonowe wszystkie się niszczą mimo używania silikonowych łopatek. Zmywarka też swoje dokłada do zniszczeń. Porysowana teflonowa nadaje się tylko na śmietnik.

Re: patelnia żeliwna

Mam starą, jeszcze cygańską, uwielbiam ją. Jest ciężka i siada mi nadgarstek, dlatego do naleśników kupiłam leciutką. Ostatnio przy robieniu porządków wywaliłam dwie stalowe i jedną emaliowaną- nie ma się co oszukiwać, one tylko kurz zbierają u mnie;-) -- Zwracam honor, Boga i Ojczyznę

Re: drogie garnki, patelnie, noże - warto?

Stalową patelnię trzeba przed smażeniem mocno rozgrzać. Wtedy nie powinno przywierać. Lubię stalowe patelnie np. do smażenia mięsa, bo na mocno rozgrzanej smaży się wygodnie. Ale np. jajecznicy, którą robię na bardzo małym ogniu, żeby ścinała się naprawdę bardzo powoli, na stalowej patelni zrobić

Patelnia zeliwna-prosba o rekomendacje

Uzywacie takowych? Nie teflonowa, nie stalowa, ale porzadna i ciezka - jesli macie sprawdzone firmy, marki, to prosze o wskazowki, gdzie nabyc zeliwna patelnie. -- Podazaj nieustannie za najwazniejszym

Re: Patelnia jaka?

Mam z tej serii, ale większą (28 cm). Jestem z niej bardzo zadowolona. Miałam oprócz niej jeszcze z trzy stalowe, w tym jedną dość drogą swego czasu, ale ta jest najlepsza. Jest ciężka, ciepło dobrze się rozprowadza (moja patelnia jest większa niż średnica pola grzejącego), nie ma specjalnie

Re: patelnia żeliwna - konsternacja

Impregnacja woka stalowego www.youtube.com/watch?v=a783vEF2yYA

Re: Osad na patelni

yaga7 napisała: > A te stalowe patelnie to masz przywierające czy nieprzywierające? Bo mam też st > alową (ponoć porządną) patelnie stalową, ale przywierającą i wszystko masakrycz > nie przywiera, więc nic na niej nie robię Do Pierwszejlitery dopiszę tylko tyle, że stalową

Re: dobra patelnia - jaka?

. Stal węglowa tak, ale stal węglowa rdzewieje, więc o taką patelnię trzeba dbać. Ale stalowe patelnie są na lata, nawet jak coś zarysujesz widelcem czy nożem, albo nieumiejętnie smażysz i się przyklei, to wystarczy zagotować w niej odrobinę wody i odchodzi. Moje stalówki mają cztery lata (chyba) i z

Re: Patelnia poradźcie

taka cudowna kupilam w sobote w tkmaxx taka cudowna, ze moge siedziec i patrzec na nia z 320 na 85 przeceniona a bylo jeszcze masa innych swietnych ciezka stalowa z z jakims wielowarstwowym dnem

Re: patelnia ze stali

https://9.allegroimg.com/s512/01fab9/663089184382aebf7b61831a4569/CZYSCIK-STALOWY-MYJKA-DRUCIANA-zmywak-druciak

Re: O teflonowych patelniach

Generalnie teflonowe naczynia są lepsze, ale nie ze względu na smak potraw. Używam ich do omletów, stalowe dłużej trzymają ciepło i są przez to bardziej użyteczne. Na przykład steki smażone na stalowych patelniach mają lepszy kolor i są lepiej wysmażone. To kwestia gustu i wygody, nie ma to wpływu

Re: Patelnie

steków. To oczywiście racja - patelnie teflonowe są wygodne, ale steków się na tym nie usmaży (tylko udusi :-). Jak używam teflonowego Berndesa do jajek, omletów, odgrzewania, ale stalowego fisslera z grubym dnem do mięsa. Patelnie żeliwne są fajne, ale niezbyt poręczne, no i raczej nie na płytę

Ja kiedyś na patelni piekłem

Na stalowej patelni - wyszedł, tak samo jak w tortownicy (tylko kształt trochę inny)

Re: Patelnia jaka?

Wg mnie tylko porządna stalowa z grubym dnem bez żadnej powłoki, bo na te moda się zmienia (oczywiście ze wskazań zdrowotnych - coraz to nowe odkrycia co do zdrowotności ;) ) i jeszcze są mniej trwałe.

Re: patelnia

"Dużej, ciężkiej, porządnej" - z takich "byczków" mogę Ci polecić takie cudo - łap http://www.stylowazastawa.pl/produkt/10059/patelnia_do_smazenia_skeppshult_uchwyt_stalowy_24cm.html link . Jest to kawał patelni, ale ja jestem nią zachwycona. Co prawda, naleśników to sobie na niej nie

Re: jaka patelnia?

Prawdziwe!Stalowe!"od Cyganów"maożna kupić na dobrym bazarze. Sa,po opowiednim zahartowaniu niezniszczalne!Mam taką od mamy_liczy sobie (patelnia nie mama) 30 lat ,ja kupiłam swoją 3 lata temu i NIC się nie przywiera,nie rysuje REWELACJA!

Re: patelnia bez teflonu

Ikea ma patelnie oglądałam, ale ma różne stalowe i z powłoką żeliwną. Oglądałam nawet tylko nie byłam pewna czy można na nich smażyć tak, żeby nie przywierało.

Re: nowa patelnia

cos kupisz ale raczej szalu nie bedzie kup za 20 najtansza i zbieraj na cos lepszego a jak juz nazbierasz to kup dobra stalowa i zeliwna i ci starcza na lata

Re: Patelni potrzebuję

Mam różne patelnie Ballarini (3), bo np. ryby smaże wyłącznie na jednej, grillową i stalową głęboką WMF z jakiejś ich stali..(mam cały komplet kuchenny z tej serii). Wszystkie ok. Patelnie różnią się powłoką i dnem - nie wszystkie od spodu są gładkie. Plus detale - odpinana lub nie - rączka

Re: Patelnia beztłuszczowa

blagam nie smaz nic dlugo, zwlaszcza miesia na teflonowych rakotworczych Tefalach itd. Dla ciebie rozwiazaniem sa TYTANOWE jesli chcesz bez tluszczu. Ale porzadna patelnia tytanowa na wiele lat to inwestycja finansowa. (Poza t)ym na tluszczu: zeliwne stalowe lub najlepiej miedz powlekana

Re: Ile macie patelni?

4 , na stale uzywam trzech jedna stalowa stara i nigdy sie jej nie pozbede bo jest najlepsza, ceramiczna mniejsza i grilowa ta co lezy miala byc cyganska stalowa a jest do niczego. -- https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/AFoec9GsOHTbebtJBA.jpg https

Re: cyganskie patelnie

Mojej starej patelni do dziś mi szkoda (to już 10 lat). Normalna stalowa, ale przez wiele lat pokryła się takim ciemnym nalotem, to było lepsze od teflonu. Po ślubie moja pedantyczna małżonka umyła ją jakimś nowoczesnym syfem. To był koniec patelni. Czy to może byc podód do rozwodu?

Re: Patelnia jaka?

Ja widzę trzy wady: silikonowy uchwyt - nie wstawisz do piekarnika, żeby np. mięso doszło. druga, cena. Profesjonalne patelnie stalowe tyle kosztują, ale za 32 cm, 24 cm to chodzą po 80 - 90 złotych mniej więcej. No i trzecia, ostatnia. Nie ma wzmianki, jaka to jest właściwie stal, 18/10, 18/8...?

jaka patelnia zamiast teflonowej?

wyrzuca taką patelenkę, zatem ciągle trzeba kupować nową, nie opłaca się powiem szczerze zatem, że chętnie zainwestowałabym w coś innego niż teflon, ale proszę, podpowiedzcie, co jest zdrowe w uzytkowaniu? kojarzę, ze są patelnie z miedzi, stalowe, aluminiowe, zeliwne - czy zawarte w nich stopy

Re: patelnia żeliwna

"Marszczą" mi sie uszy kiedy słyszę dżwiek ze spotkania patelni z metalem, dlatego zawsze używam łopatek, mieszadeł drewnianych.. A że masz żeliwną, brawo taka winna być w naszych kuchniach....ciężka, a nie tekturowa, jak mówi Robert Makłowicz.... Swoją myję, jak gdyby nic, jeżeli juz jest

Re: patelnia żeliwna - konsternacja

> Wok jest ze stali, a nie żeliwa. Stalowy wok jest ze stali a zeliwny z zeliwa. Gdyby ktos zrobil szklany to on bylby ze szkla.

Re: dobra patelnia

Żeliwo! Porządna, nie wygina się, nie przypala. Rozejrzyj się na bazarze, takie patelnie od "cyganów" są zwykle naprawdę bardzo trwałe. Ja mam akurat taką żeliwną - http://www.stylowazastawa.pl/produkt/10059/patelnia_do_smazenia_skeppshult_uchwyt_stalowy_24cm.html link i jest to kawał patelni

Re: garnki i patelnie

dziekuje za wszystkie uwagi! przegladam garnki w internecie i nasunely mi sie jeszcze takie (pewnie strasznie dyletanckie pytanie, ale nie chce indagowac zony, bo nie bedzie niespodzianki ;) - czy stalowe raczki nie parza rak? no i czy lepszy garnek caly stalowy z nitami, czy taki z

Re: Jaka patelnia? - może tytanowa?

Może nie będę popularny - ale czy ktoś pamięta smak jajecznicy robionej za starych czasów - lata 80???? Ja pamiętam i nawet sobie przypomniałem robiąc jajecznicę na starej patelni stalowej (wszystkie inne były zajęte). Więc teraz mam zdanie nie ceramiczne, teflonowe na które trzeba uważać a

Patelnia - jedna a porządna

. Zastanawiam się nad żeliwem -brytfanna zeliwna sprawdza się wspaniale, ale czy patelnia żeliwna ma sens (przymierzałam się , b.ciężka i nie wiem jak się sprawdzi w kwestii przywieralności). A stal? Kiedyś miałam stalową z grubym dnem, bodaj WMF, rozgrzewała się b.długo i o ile do mięs przygotowywanych

Re: PATELNIE TEFLONOWE

Jestem zdziwiona wątpliwościami co do efektywnego działania teflonu. Ja takie patelnie i garnki eksploatuję odkąd weszły na rynek i nie pamiętam kiedy to było. Chyba gdzieś w latach osiemdziesiątych. Wada jest tylko jedna - po jakimś czasie teflon obłazi. Nie wolno go oczywiście skaleczyć

Re: patelnia żeliwna - konsternacja

Patelnie lub woki stalowe (z duza domieszka wegla w stali), ktore tez lubia szybko rdzewiec impregnuje sie olejem w ten sam sposob lub na kuchni przecierajac niewielka iloscia oleju i podgrzewajac, az olej zacznie mocno dymic. Nie robimy tego tylko ze stala nierdzewna.

Re: Garnki i patelnie lidlowe

Garnek ma równe dno. Nie wiem, czy są jeszcze w sprzedaży. Na pewno nie ma teraz tych stalowych patelni okrągłych z ceramicznym wnętrzem, bo od jakiegoś czasu chce sobie dokupić jeszcze jedną i szukam

jakie patelnie i garnki sa najlepsze???

otoz mam pyt.jakie garnki i patelnie sa tzw.zdrowe- teflonowe,stalowe,emaliowane,zeliwne a moze jeszcze inne???ja mysle,ze teflonowe,ale mysle,ze nie wszystkie bo sa rozne rodzaje teflonu (chyba),moze znacie jakies firmy???a czy w garnkach emaliowanych mozna gotowac dla dziecka

Re: Patelnia TEFLONOWA

ja powyrzucalam wszystkie teflonowe patelnie i blachy do pieczenia jakie tylko mialam, i te drogie i te tansze uzywam tylko stalowych i marza mi sie z kutego zelaza dlaczego powyrzcalam? bo mialam dosc tego odchodzacego teflonu i wybierania z pomiedzy zebow z tych kelomatow i innych drogich

Re: patelnia ceramiczna

tym. Moze latwiej sie na niej smazy, niz na patelni stalowej czy zelaznej, ale gorzej, niz na teflonie.

Muszę kupić garnki i patelnie

Moje, na szczęście właśnie straciły uchwyty, więc na śmietnik. Muszę kupić nowe. I pytanie: jakie? Moje wymagania: - stalowe/teflonowe z grubym dnem ze szklanymi pokrywkami - nadające się do kuchenki mikrofalowej, do piekarnika i do zmywarki (+ gotowanie/smażenie) - płaskie i głębokie min 6

Re: kochanie, kupiłem ci patelnię

Albo kuta albo żeliwna. Żeliwna jest odlewana, jeśli jest kuta to już jest stalowa. -- Moje

Re: patelnia

Dokaldnie taka posiadalam. Natalia, do smazenia nawet bez oliwy najlepsze sa patelnie stalowe z karbowanym dnem. Nie bede podawac z jakich firm, bo kilka roznych ma je w swojej ofercie. Zreszta, kazdy uzywa innego rodzaju kuchni, wiec bez sensu podawac jakiego typu patelnie sa najlepsze. Do

Re: Jak często wymieniacie patelnie?

patelni pozbywam się wtedy, kiedy ulegną uszkodzeniu. Patelni teflonowych w związku z tym prawie nie używam; stalowe, aluminiowe czy żeliwne, wieki całe mają. I są doskonałe, ich parametry (smażenia) nie ulegają zmianie.

Naczynia

Jakiej firmy naczynia polecacie: =garnki stalowe =patelnia żeliwna Chodzi mi o coś niedrogiego w miarę.Jakie parametry muszą mieć te naczynia. Czy zakupiony w supermarkecie garnek stalowy jest coś wart? (strasznie mi się nagrzał,a do patelni wszystko przywiera ;) Dzięki za rady!

Re: Patelnia prawdziwie nieprzywierająca

Silit z powłoką silargan, dodatkową zaletą jest to, że można smiało metalową łychą mieszać i absolutnie nic się nie rysuje, nawet jednej ryski nie ma, patelnia jest stalowa, więc raczej ciężka, ale są takie fajne modele z dwoma uszkami, uzywam już drugi rok i zero uwag

Re: Jaka patelnia? - może tytanowa?

zopomniałem dodać: mój ojciec jest bardzo zadowolony z patelni czeskiej TESCOMY - też uważam, że jest fajna. Ja na niej mięsa nie smażyłem, więc głowy nie daję za to, jak się choćby karminadle zachowują. Podobno smaży się dobrze. Łatwa też do mycia, bo cała stalowa, łącznie z rączką. Sam

Re: Gdzie kupic "cyganska" patelnie

a czemu akurat taka? To jest zwykla patelnia stalowa. Pogooglotaj "Stainless Steel Pan" poszukaj keyword "Crepe Pan" bo te sa plaskie -zeliwne emailowane sa niezle( le Creusset, Chausseur) i nie wymagaja seasoning -miedziane rolls-royce patelni ze stalowym lining(mauviel), ( all clad firma tez