Przeszukano 110 698 035 wypowiedzi na 4 083 forach

pasteryzowanie soków - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: pasteryzowanie soków

Ja robiłam sok porzeczkowy w tym roku i butelki rozgrzewałam dodatkowo w piekarniku nalewałam wrzący sok i zakręcałam.

Re: pasteryzowanie soków

Proces pasteryzacji polega na podgrzaniu produktu do takiej temperatury, zeby zgineły wirusy i rozłożyły się enzymy. Sok z cukrem czy bez może być zapasteryzowany. Poza tym, w jabłkach jest już cukier. Jeśli autorka wątku myśli poważnie o porobieniu zapasów soku na zimę, powinna raczej kupić

pasteryzowanie soków

Mam pytanie - czy można jakoś przedłużyć życie soku, np. jabłkowego wyciśniętego w sokowirówce? Czy możliwe jest w ogóle pasteryzowanie takiego soku w butelkach? Czy to ma sens? Jeśli tak, to ile jest w stanie przeleżeć taki soczek? Mam ogrom jabłek, a znudził mi się już sok z sokownika - za

Re: eko nabiał wyczaiłam

Skład jogurtu wiśniowego, pierwszy lepszy wzięłam: Składniki: mleko* pasteryzowane, wsad owocowy* (cukier trzcinowy*, wiśnia* 7%, sok wiśniowy*z koncentratu, skrobia kukurydziana, burak koncentrat soku*, koncentrat soku z cytryny*, aromaty naturalne), kultury bakterii jogurtowych, substancja

Re: Jakie soki są najlepsze?

Dokładnie, sama często stosuję pasteryzację, zwłaszcza do przetworów. I trzymają się długo. Więc nie miałabym problemu z pasteryzowanym sokiem. Zwłaszcza jeśli byłby wyciskany z owoców. A najlepiej z dobrej jakości owoców.

Re: Jakie soki są najlepsze?

pasteryzowane, więc zapewne z 2 - 3 miesiące. Chociaż u mnie nie ma to większego znaczenia, bo przy czwórce osób sok znika w ciągu jednego dnia. Bonusowa informacja: pomarańczowy i ananasowy są świetne do drinków! :-)

Re: owsiki help!

dobra ale skąd ja jagód teraz wezmę? może być dżem albo sok z jagód??mam własnej roboty , w soku jest duża ilośc owoców, ale są oczywiscie pasteryzowane

Re: Potrzebna pilna porada w sprawie woków :)

Piana to normalka . Jeśli butelki były wyparzone , jeśli dodałaś do soku cukru , który jest oprócz walorów smakowych konserwantem i jeśli pasteryzowałaś sok to powinno być OK

Re: sos z granatów

skład mojego soku: sok z owoców granatowca-wyprodukowany z zagęszczonego soku z owoców granatowca ( Punica granatum) Pasteryzowany ale to sok, a nie sos :-) -- www.pajacyk.pl ulubione forum Gwiazdki 2001:

Re: Jaki sok z żurawiny?

Suszonej żurawiny jeszcze nie widziałam bez oleju i cukru. (Może jest dostępna, ale się nie spotkałam). Natomiast czysty sok żurawinowy można kupić (pasteryzowany).

Re: Pomysły na mus jabłkowy

Ona jest baaaaardzo wydajna. Co dwa lata. Mam klęskę urodzaju. Soki też robię - przepuszczam przez sokowirówkę, dodaję cukru i wsadzam w słoiki...(pasteryzuję lub zagotowuję). Ale, kurcze - co dwa lata klęska urodzaju.. Soku mam na najbliższe dwa lata... Antonówkę zwykle rozdaję, bo ona zaczyna

Re: Zagrajmy w pomidora:)

Domowy sok dodający sił i energii Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj

Re: Zapraszam na zbiory - moje truskawki

Domowy sok dodający sił i energii Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj

Re: Już mamy wrzesień

Dziś też bardzo ciepło i słonecznie. Czarny bez dopiero u mnie dojrzewa.Sąsiadka dała mi 6 owoców pigwy,pokroiłam wydłubałam ,na mniejsze cząstki pokroiłam i przesypałam cukrem warstwami. Sok puścił ale nawet nie było całego słoiczka ,to dolałam wrzątku i pasteryzowałam. Chyba niepotrzebnie

Pasteryzacja soku z brzozy

Witam, pozyskiwaczy tego cennego soku...jak prawidłowo pasteryzować sok kwaskiem cytrynowym i cukrem? W jakich proporcjach?

Re: A przetwory robicie?

Robiłam nalewki z pigwy, ale mi się przepiły. Za to teraz robię soki z pigwy dla dzieci. Pigwę przekrajam, wycinam gniazda nasienne, kroję na plasterki. Potem do słoików i zasypuję cukrem. Następnego dnia lub najwyżej za dwa dni (szybko się psuje) zlewam sok i pasteryzuję. Część pasteryzuję z

czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

do tej pory robilam mojej corci sok jablkowy w sokowirowce, ale wyczytalam gdzies, ze dziecku nie mozna podawac niepasteryzowanych sokow! czy powinnam go przed podaniem zagotować? jesli tak, to marchewkowy, czy z innych owoców i warzyw też?

Re: Przetwory- dajcie przepis.

Ogórki w pomidorach: 4kg ogórków 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 1 koncentrat pomidorowy *Ogórki pokroić i posolić, poczekac aż puszczą sok. Zlać sok i dodać pozostałe składniki, wymieszać. zakręcić szczelnie słoiki pokrywkami typu "twist" i pasteryzować ok 20

Re: jaki sokownik polecacie?

czyli co chcesz kupic? sokownik-wsypujesz owoce,stawiasz na gaz/płyte i soczek kapie z rurki, pasteryzujesz i do spiżarni. sokowirówka-wrzucasz surowe warzywa i owoce -i pijesz świeży sok. wyciskarka-drozsza wersja sokowirówki w której zostaje wiecej "farfocli"-czytaj:zdrowych elementów owoców i

Re: Złożony problem

, pasteryzowany sok z buraka z EkaMedica, Na ich stronie pisze ze pic 2x dziennie po 50 ml pół godziny przed posiłkiem. Starczy taka ilość?

Re: odporność

Nie zgodzę się z Tobą ani w 1%, że soki są zbędne. Napisz jeszcze, że są niezdrowe! Nie wiem, czy masz blade pojęcie o robieniu soków, ale zapewniam Cię, że jest pełno przepisów na ZDROWE soki, gdzie zastępujemy wygodny sokownik, dzięki czemu witaminy nie uciekają, a pasteryzujemy soki nie

Re: 3 kg pigwy

, pasteryzuje (moje dzieci ten sok uwielbiają). Czesc pigwy pasteryzuje z sokiem. Te owoce bez soku od razu zuzywam do herbaty lub do ciast (przepis na kazde marchewkowe, zamiast marchewki zmielone owoce pigwy). W lodowce pigwa niepasteryzowana stoi nawet kilka miesiecy.

Sok z czarnej porzeczki.

pasteryzują". Czy da się w ten sposób zrobić sok/syrop z porzeczek? Jak sądzicie? -- Jeśli idziesz na szczyt, nie dziw się że jest pod górę.

Syrop z owoców czarnego bzu

przecieramy przez sito (do soku). Dodajemy cukier i zagotowujemy całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy starannie. Warto wybrać nieduże butelki lub słoiczki. Pasteryzujemy sok 15 min. Syrop taki nadaje się super jako dodatek

Syrop z owoców czarnego bzu

przecieramy przez sito (do soku). Dodajemy cukier i zagotowujemy całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy starannie. Warto wybrać nieduże butelki lub słoiczki. Pasteryzujemy sok 15 min. Syrop taki nadaje się super jako dodatek

Re: czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

dzięki :) tez mi sie tak wydawalo i to, co wyczytalam calkiem zbilo mnie z tropu, bo to niby dobra ksiazka...

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

DŻEM Z JABŁEK 2,5 kg jabłek, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy

Re: Jaki sok z żurawiny?

Dlaczego sok? Musisz uważnie czytać etykietę. Ważny jest skład tego soku (dosładzany, wzbogacany o...) a nie ogólne zapewnienia, jaka to żurawina jest zdrowa. I jak ma termin ważności. Jak długi to znaczy, że ma jakieś konserwanty lub jest pasteryzowany. Pije się zwykle 25 - 50 ml soku na 30

Re: Pomidoruję 2015

oooo,a to nowość,ja teraz czekam na aronie żeby zrobić trochę soku a ponieważ robię nisko słodzony to też pasteryzuję,krótko,zeszłej zimy mieliśmy nie pamiętam ile słoiczków z sokiem i wystarczyło na całą zimę na styk do herbatki z miodem idealny,syn ma skaczące ciśnienie więc był bardzo przydatny

Re: Macie sprawdzony przepis na malinóweczkę?

. Potem sok gotuję w garzewielkim dodaje cukru do smaku, wlewam do buteleczek i jeszcze pasteryzuję zeby mi się dłużej trzymał.

Re: czy muszę pasteryzować sok jabłkowy?

soczek z sokowirówki to najlepszy soczek dla maluszka. jak go zagotujesz to właściwie nie dasz dziecku nic wartościowego. pamiętaj tylko że takie soczki podaje się swieże. jak dajesz jabłuszko skrobane to też go nie gotujesz, prawda?

Re: Co można zrobić z czereśni?

zapasteryzować ww własnym soku z pestkami lub bez, wersja z pestkami: wkładasz umyte czereśnie do słoika (pełny słoik, lekko upychasz), zalewasz wodą, słodzisz wg uznania i pasteryzujesz bez pestek: drylujesz, posypujesz cukrem, czekasz aż puszczą sok, potem wkładasz do słoików lekko upychając

Re: Jak przechować sałatkę z czerwonej kapusty

To nie są resztki tylko cała micha a robiona była w niedzielę. Czy można pasteryzować bez jakiejkolwiek zalewy, bo ona jest przyprawiona /cebula, jabłko, sok z cytryny/ i ciepłą czy zimną wkładać do słoików?

Re: sposób na imbir...

imbir tre na tarce, zalewam woda i dosypuje cukru (na oko, zalezy jak slodki syrop ma byc). Gotuje troche, na koniec dodaje sok z cytryny (ale to juz tylko do smaku, bo witamin to chyba zadnych z tego nie ma), przecedzam i rozlewam w butelki. Pasteryzuje 20 minut, w lecie mieszam z woda mineralna i

Re: spec od przetworów na zimę poszukiwany

soku warzywnego na zimę mi się zachciało takiego z papryki, pomidorów selera, najbardziej zależy mi na papryce, bo potem w zimie to nie to jest co jesienią i nie wiem jak się za to zabrać, żeby pasteryzować, co zrobić z ta papryką? zblendować z pomidorami i zagotować? pojęcia nie mam chcę chcę

Re: Legalny doping? Tak. Pij sok z buraków!

Witam. Przykro mi to pisać, ale autorka się myli. Soki Cymes i Ogrody Natury są sokami pasteryzowanymi i produkowanymi z zagęszczonych soków z długim terminem przydatności. Niepasteryzowany jest jedynie Marwit. Proszę o precyzyjne informacje dla Biegaczy. Pozdrawiam

Re: Co w warzywniku?

słoików. Ja daję do 0,5 litrowych, które pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania wody w garze ze słoikami. W zimie zawartość słoika wyrzucam na sitko, sok wypijam, a gęste pomidory dodaję do przeróżnych potraw. Na przykład do zielonej sałaty plus cebula i sos vinegrette, na wierzch pizzy, do

Re: Przecier pomidorowy

, po rozpadnięciu odcedzam nadmiar soku, przecieram blenderem, zagotowuję ponownie, wlewam do słoików, zakręcam i odwracam słoiki do góry dnem. nie pasteryzuję. jak słoiki i nakrętki dobre, to się zassie i nie ma problemu. -- http://sportowykremnietylkodlaidiotow.blox.pl/html/1310721.html sportowy

Re: kapitalistyczne nawyki kuchenne

Większość soków robiona jest z rozcieńczonego koncentratu który nie jest niczym innym jak odparowanym i dobrze jak w wyparkach próżniowych sokiem. Sok 100 procentowy nawet jak jest świeżo tłoczony to musi być pasteryzowany.Proszę wytłumacz mi czym się różni pasteryzacja przemysłowa i to często

Re: sok spleśniał ...

Przyznaje, ze nigdy soku z aronii nie robilem, a do innych uzywale sokownika, ale jakikolwiek owoc tak potraktowany splesnieje. Normalnie to chyba podgrzewamy krotko owoce, az puszcza sok, filtrujemy przez gaze, dodajemy cukier i zamykamy w cokolwiek, a potem pasteryzujemy. Mozna tez zasypac owoce

Re: weki-dlaczego się popsuły?

Do warzyw dołożyć trochę kwasku cytrynowego/soku z cytryny. Ja dokładam kwasku cytrynowego lub soku z cytryny jak pasteryzuję czerwony starty buraczek na zimę. Wtedy pasteryzuję tylko raz, bo burak przed starciem na tarce już jest ugotowany.

Re: Mus dyniowy skisł.

dynię trzeba przed pasteryzowaniem lekko zakwasić sokiem z cytryny i wszystko będzie o.k.

Re: kapusta zasmażana

piórka, * czosnek obrać i pokroić w słupki, * wszystkie składniki wymieszać, * dodać przyprawy: ocet, oliwę, cukier, sól, * wszystko wymieszać, przykryć, odstawić na 2 godziny by puściły sok, * po tym czasie nakładać sałatkę do słoików wraz, zakręcić przykrywki, *?pasteryzować 15, wyłączyć palnik, zdjąć

Re: wierzyc czy nie wierzyc?

To ja mam jeszcze gorzej,bo nic nie mogę jeść kwaśnego , bo mnie odrzuca,tak miała moja mama. Ja o ile kupuję soki,to tylko te bez cukru i tak słodkie. Nie kupujcie napojów ,musi być napisane na kartonie SOK 100% Akurat mam,to zobaczę. Fortuna Sok 100% Sok jabłkowy z zagęszczonego soku

Re: papryka pieczona w oleju

Co roku robię pieczoną paprykę do słoików. Olej/oliwę mieszam właśnie z sokiem z papryki, dodaję sól, cukier, trochę octu, czosnek, tym zalewam paprykę i pasteryzuję. Nigdy się nie zepsuła.

Re: Wasze wlasne prawie nagrody Darwina

Pasteryzowałam słoiki z sokiem z czarnego bzu. Woda z garnka wygotowala się więc ...zlapalam gar i dodałam wodę z kranu.. 5słoików z sokiem wystrzelilo w górę - prosto mi w twarz. Kuchnia rodzicow-pełna szkła i soku no i SUFIT!!!z sufitu kapał sok. Od razu pobiegłam do łazienki i pod kran i pod

Re: Zrobiłam sok pomidorowy :)

Ja kiedyś robiłam całe pomidory zalewane takim zagęszczonym sokiem. Robi się sok, pomidorki (takie średnie) sparzyć i obrać ze skórki, wsadzić do słoika, zalać sokiem i pasteryzować ok 45-60 min. Oczywiście można przyprawić według własnego smaku. Ja dodawałam tylko trochę soli i cukru. Pyyyycha

Re: Kapusta kiszona- pasteryzować w słoiku???

Nie pasteryzuję. Upycham ciasno w słoikach i zalewam sokiem. Do wiosny nic się z nią nie dzieje.

Re: wydatki na jedzenie w październiku

wiem ze niektórzy robią sok w sokowirówce i go pasteryzują -- http://www.suwaczek.pl/cache/152d2773ca.png

Re: Zrobiłam sok pomidorowy :)

ja od 3 tygpdni co weekend przerabiam 10 kg pomidorow - pola na przecier polowa od razu na sos, potem do sloikow i jeszcze pasteryzuje chwilke. Przecier robie podobnie jak Alus...sok (tylko mam takie ustrojstwo do przecierania pomidorow to idzie mi migiem)

Mus jabłkowy z sokownika

Gdy już otrzymam sok, jabłka przerzucam do garnka i przesmażam - tyle wiem. Jak długo mam smażyć i co dalej? Gorący mus do słoików i do góry dnem wystarczy? (tak robię z sokami) czy trzeba to jeszcze pasteryzować? Dzięki, pozdrawiam.

Re: Dieta w ciąży - Wolno/Nie wolno? !

ja słyszałam o tym, że wszystkie soki, jakie pijemy w ciąży powinny być pasteryzowane... wiadomo, że z niczym nie wolno przesadzać, jak zjesz tylko trochę to nic się nie stanie, u mnie cytrusy powodują zgagę, mogą też uczulać.

Re: nie ma to tam to..zapasy na zimę..

trzcinowego 2 ząbki czosnku 20 dag koncentratu pomidorowego ? łyżeczki ostrej papryki w proszku ? łyżeczki słodkiej papryki w proszku ? łyżeczki czarnego pieprzu (można więcej) 1 ? łyżeczki natki zielonej pietruszki (suszonej) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczki oregano 1 łyżeczka soku z cytryny sos sojowy Sposób

Re: sok z malin wyciskany

, że tak mają smakować (tylko, że on od dzieciństwa pił tylko mamine), a mi wyraźnie pachnie i smakuje winem. Czy taki sok można pić? Czy on w ogóle ma jeszcze jakieś wartości? Moja mama zawsze pasteryzowała, więc nie mam porównania. -- porysowanyblog.blogspot.com/

Re: szybkie desery dla dzieci

sezonem z owoców mrożonych, albo tych łatwych do przechowania. Prażone jabłka z migdałami - jabłka robię hurtem i pasteryzuję, przed podaniem podgrzewam z dodatkami (migdały, orzechy, czasami żurawina, może być cynamon, od święta pokruszony marcepan jak znajdę gdzieś dobre jakości). Pieczone jabłka, z

Re: Będzie większa rada w Raszynie

Co do jabłek jestem za! Niech Urząd jako popitkę do przekąsek zamówi sok jabłkowy pasteryzowany w opakowaniach po 5 litrów. Znam takie punkty w, co w detalu dają litra za 4 złote. Przy dużym zamówieniu może być taniej, bo jabłczane zagłębie pod bokiem.

Re: Zagrajmy w pomidora:)

SOK Z POMIDORÓW Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj 20 min od

Re: Zapraszam na zbiory - moje pomidory

SOK Z POMIDORÓW Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek, bo one dodałyby sokowi goryczy. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek i pasteryzuj 20 min od

Re: pomysl na przetwory z pomidorow?

można jeszcze w sokowirówce sok do picia i pasteryzować, chociaż ja robię tylko przeciery na zupę, właśnie dzis zakupiłam 15kg:-)

Re: Sok z bzu czarnego- bez sokownika

Moja mama twierdzi, że owoce w słoikach zasypuje się cukrem i pasteryzuje, sok puszcza się "sam".

Re: Robicie przetwory ?

Ja nie dodaję wody, wiśnie są i tak bardzo soczyste. Zasypuję je cukrem, czekam jakieś 10-12 h aż puszczą sok, nakładam do słoików i pasteryzuję :) Z czereśniami tak się nie da, gdyż są twardsze i mniej soczyste, ale z wiśniami polecam ten sposób.

Re: Najprostszy sposób

Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, dokładnie odcisnąć. Wyśmienity sok wypić ze smakiem a surowy miąższ upchać w słoikach przesypując cukrem. Na litrowy słoik jakieś 5-6 łyżek stołowych. Pasteryzować 15 min (od chwili zagotowania wody). Gotowe. -- ---- "Słyszałem kiedyś, że przy pozycjach

Re: Rzygam morelami :(

' z siatkami by trza kombinowac chyba, ale komuuu by siiie chcialooooo poza tym nie przepadamy za suszonymi owocami. Produkuje wiec sok, bo akurat napitkow to u nas duzo schodzi. W sloikach kolejne 6 litow sie pasteryzuje.

Sok pomarańczowy - czy może szkodzić

Witam. Czy dwulatek może pić dziennie szklankę soku pomarańczowego? Traktuję to jako jedną z pięciu porcji warzyw i owoców zalecanych na dzień. Znalazłam w sklepie sok Tymbarku, jest pasteryzowany. Mąż spiera się ze mną, że sok pomarańczowy jest szkodliwy dla przewodu pokarmowego i powinnam go

Re: sok brzozowy

dziennie, skrapiam włosy i skórę na rękach. Nadmiar soku pasteryzuję ale na pewno traci on wiele wartości. W tym roku też zapasteryzuję ale dla próby zrobię sok 1litr i 50 gr. spirytusu. W każdym razie, sok swierzy,pasteryzowany czy inaczej zabezpieczany na zimę, trzeba trzymać w ciemnym słoiku, w ciemnym

Re: Jak przechować sałatkę z czerwonej kapusty

osika4 napisała: > Będę jeść z wielkim apetytem bo jest bardzo dobra. Teraz jest dobra, wierzę bo też taką robię i bardzo lubimy :-), ale warzywa puszczają sok, miękną, po 2-3 dniach taka surówka nie ma ani ładnego wyglądu ani sensownego smaku. Warto pasteryzować możliwie szybko po

Ciri - pytanie

A ten sok traktujesz przez sitko czy taki z lekka fusiasty pasteryzujesz?

Re: Korzenie mniszka, pokrzywa, sok z brzozy

Ewo, w maju zbieram kilogram liści ( staram się najmłodsze) przepuszczam przez maszynkę do mięsa, zalewam 1 l ciepłej wody i po kilku godzinach wyciskam sok przez lnianą ściereczkę. Dodaję 0,5 kg miodu, wymieszam, rozlewam do słoiczków, pasteryzuję. aga

Re: Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo: Sok owo

nie masz racji, nie wszystkie soki są z koncentratu (lub jak kto woli, soku zagęszczonego). W Biedronce jest pomarańczowy Don Simon i w delikatesach Piotr i Paweł soki marki własnej (o dziwo!) to soki wyciskane z owoców, a potem pasteryzowane.

Re: sok z malin wyciskany

sokiem. Teściowa twierdzi, że na pewno nie zepsute, mąż, że tak mają smako > wać (tylko, że on od dzieciństwa pił tylko mamine), a mi wyraźnie pachnie i sma > kuje winem. Czy taki sok można pić? Czy on w ogóle ma jeszcze jakieś wartości? > Moja mama zawsze pasteryzowała, więc nie mam porównania

Re: Już po wielkich zakupach? Lodówki załadowane?

Nie chodzi mi o ekologiczne, ale jak mam dziecku kupic sok, to wolę jednodniowy a nie pasteryzowany z kartonika, jak mam kupić makaron, to wolę żytni, a chleb na zakwasie, a nie taki co się żytni tylko nazywa, a w składzie na pierwszym miejscu ma mąkę pszenną i kolor z karmelu.

Re: Wątek rozpaczliwy 2-co do picia?

cukru jest.. Ale robienie soków jest łatwe, trzeba tylko opanować pasteryzację ;) Np. żurawiny możesz mieć w lodówce bez pasteryzowania, bardzo długo.. -- "Powiadają starzy Cyganie, że Bóg znika, gdy rozgniewają go ludzie, wówczas przychodzi czas magicznych zaklęć i przepowiadania przyszłości

Re: cebula, marchew, ziemniaki, buraki

Buraki ugotować , obrać , zetrzec na tarce , posolić , dodać sok z cytryny - niedużo.Do słoików i pasteryzować 20 minut od zagotowania.Baza sałatek , barszczu itp.

sok własnej roboty

Synek zaczyna 5 m-c życia i rozszerzamy dietę.Zacznę od warzyw a potem owoce i soki. Jak przygotowac sok wlasnej roboty,czy może byc z sokowirówki (marchew,jabłko itd.) i pasteryzowany,jakie proporcje wody i soku,1:1 ?

Re: sok brzozowy

Pasteryzowany i dosładzany. Sok pasteryzowany wytrzymuje góra do 9 miesiacy! Aby zwiększyć jego żywotność dodaje sie cukru lub jego pochodnych i wtedy sok może mieć datę przydatności wydłużoną nawet do 2 lat. Inną metodą jest zakwaszenie soku - w zalezności od smaku - np kwaskiem cytrynowym, mo0

3 rady, jak przetrwać w supermarkecie

Sprawdzaj cenę za kilogram: opakowania dają nieskończenie wiele możliwości kamuflażu. Jedz produkty jak najmniej przetworzone: przy jednym prostym składniku nie da się tak oszukać jak przy produkcie przetworzonym, upieczonym, pokrojonym, w sosie, utwardzonym, sproszkowanym czy pasteryzowanym

Picie mleka zwierząt jest nieetyczne

aquella napisała: > a mleko roślinne pasteryzowanie dosładzane trucizną typu aspartam czy acesulfam > k jest dla nikogo > jeśli się komuś nie chce robić samodzielnie w domu mleka roślinnego to już leps > ze krowie Mleko krowie jest dla cielaków. Picie mleka zwierząt jest nietyczne

Re: Babciny sok malinowy - pomocy!

Dziękuję bardzo za wszystkie przepisy. Mam jeszcze kilka pytań : ) Rozumiem, że maliny zasypuję cukrem i jak puszczą sok (po kilku godzinach? dniu?) przelewam do słoiczków i mogę nie pasteryzować, cukier działa jak konserwant i sok nie zapleśnieje? I ile mniej więcej soku wychodzi z kg malin

Re: Babciny sok malinowy - pomocy!

Zasypuję maliny cukrem, zostawiam żeby puściły sok, pasteryzuję i wynoszę do piwnicy - nie wiem, czy tak się "powinno" czy nie, ale właśnie przyniosłam z piwnicy kolejny słoiczek. Sok do herbaty, owoce do szejka. Soku nie jest dużo, ale jest bardzo intensywny w smaku. -- Chaotyczna

Re: Pigwa - proszę o radę co z nią zrobić :)

Kroję na kawałeczki, wrzucam do małych słoiczków, zasypuję cukrem. Jak puści sok coś po ok 6-8 godz. to pasteryzuję. Świetne do herbaty zamiast cytryny. -- http://www.suwaczki.com/tickers/rolo8iikggpu8sue.png

Re: dżem z truskawek chcę popełnić jak?

), w słoiki i pasteryzujesz. ot cala filozofia. identycznie robiłam juz konfiturę wiśniowo-czereśniową i takiż sok. mniam! bez fiksów i innych paskudztw. czas roboty (bez mycia owoców, słoików i pasteryzowania) 2h. -- Mam złoty charakter, chyba dlatego taki ciężki...

Re: Porady nt. dyni - podpowiedzcie please

Dyni nie powinno się pasteryzować. Tylko sterylizacja wchodzi w grę. No chyba, ze przecier będzie zakwaszony pomidorami czy sokiem z cytryny. W środowisku zbliżonym do obojętnego mogą rozwijać się bakterie beztlenowe-jad kiełbasiany. Tylko sterylizacja temu zapobiega.

Re: Cukinia-przepisy

Moja sąsiadka robi bardzo smaczną sałatke do słoików. Przepisu nie mam, pewnie jest w goglach a jej główne składniki to: Cukinia w plastrach, dużo cebuli w plastrach, kosmiczne ilości natki pietruszki. Posolone, pocukrzone, zakwaszone puszcza sok, pakuje się do słojów, dodaje oleju i pasteryzuje.

Re: sok z jabłek....

Jeżeli się wleje gorący sok do butelek to nie trzeba pasteryzować i tak wytrzymuje rok, co najwyżej stanie trochę pleśni na soku i potem trzeba jeszcze raz przegotować, żeby pozbyć się posmaku pleśni, ale to zależy od stanu " zapleśnienia ".

Re: Sok dla malego dziecka

) . Sklepowe soki chyba sa pasteryzowane ( chyba ze "fresh) wiec beda mialy wlasciwosci zatwardzajace- chyba ze sie myle i temp pasteryzowania nie jest zbyt wysoka.. Suestia - podaj z kubeczka , dla zebow saczenie powolne sokow (z butelki) jest niezbyt zdrowe :( a czym skorupka za mlodu

Re: A może by tak wątek kulinarny III

GALARETKA Z WINOGRON 5 szklanek soku z winogron, 1 opakowanie żelatyny, 1 łyżeczka oleju, 7 szklanek cukru Rozpuścić żelatynę w soku winogronowym z dodatkiem oleju, całość zagotuj na wolnym ogniu, delikatnie mieszając, gotuj 2 minuty, dodaj cukier, ponownie gotuj przez 2 minuty mieszając od czasu

Re: Co z jabłek?

Jabłka przez sokowirówkę,dodaję cukru jak jest mało słodki i wlewam do butelek,np. po małych lub dużych"Kubusiach"-10 minut pasteryzuję i mam wspaniały sok na całą zimę i nie tylko. Tak robię z jeżyn też.

Re: co zaprawiacie?

, mogą być na zupę. Robię też sok z pomidorów. Pomidory przepuszczam przez sokowirówkę, dodaję do smaku, cukier, sól, pieprz, wlewam do słoi, pasteryzuję 20 minut, sok jest super, uwielbiam go. -- Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.

Re: wekowanie soków

Normalnie zapasteryzuj. Ja kiedyś jak robiłam soki w butelkach to nakładałam na nie niemowlęce smoczki (NOWE!) i pasteryzowałam co najmniej 25 minut. Smoczki się ładnie zasysały i trzymały elegancko. Ze zdejmowaniem też nie było problemów.

Re: jaki to ma sklad?

Akurat mam na biurku czarne: woda, sok winogronowy, cukier, sok cytrynowy, sok z czarnych porzeczek, sok wiśniowy, przetarte owoce pitahaya, karmel (barwnik), aromat naturalny. Napoje są pasteryzowane. Konserwantów brak (przynajmniej według zapewnień producenta, ale że jestem uczulony na wiele

Zdrowe napoje (prócz wody)

Właśnie piję kakao i tak mnie naszło na założenie tematu o zdrowych napojach. Co wy pijecie, kiedy macie ochotę na coś innego niż woda? U mnie w stałym repertuarze są: - organiczne surowe kakao z mlekiem bez laktozy - zielona herbata - 100% soki owocowe bez cukru i konserwantów - pasteryzowane

Re: Sok marchewkowo-jablkowy?

zacznij raczej od soków pasteryzowanych typu bobo-frut czy tym podobne

Re: Zaparcia, probowalam juz wszystkiego, co robi

a sok jabłkowy podajesz świeży czy z butelki??? świeże jabłko rozluźnia, obrobione termiczne ( np pasteryzowany sok) może zapierać no i wszechobecna marchew też może być przyczyną, przynajmniej u nas tak było

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - pasteryzowanie soków

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin