Przeszukano 110 694 004 wypowiedzi na 4 083 forach

mięso w słoikach - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Mięso pieczone w słoikach

Witam:) Macie może przepis i robicie mięso pieczone w słoikach? Takie z galaretką a la gulasz angielski? Pozdrawiam:)

Re: Mięso pieczone w słoikach

Długa pasteryzacja to raz. A dwa - do takiego mięsa nie powinno się dolewać wody, bo duże prawdopodobieństwo, że się zepsuje. To powinno być mięso uduszone we własnym sosie. Taką zasadę stosowała moja babcia i słoiki z mięsem całymi miesiącami stały poza lodówką i zawartość nie psuła się. Raz

Re: Mięso pieczone w słoikach

Słikowanie mięsa to nie to samo co słoikownie warzyw. Aby wybić bakterie trzeba je podać długiemu działaniu wysokiej temperatury, co moze zabić smak. To, ze nie dolejesz wody, nie da gwarancji- moze i na foprach ludzie piszą, że mieso stało miesiącami w słoikach i nikomu nic się nie stało, ale 1000

Mięso do słoików

zawekować mielone mięso? Takie pod makaron? Koleżanka mi odradza, a tam gdzie będę, mogę nie mieć okazji kupić do mielenia, a gotowiec mielone, to sami wiecie. A jak z filetami kurzymi? Takie pokrojone w paseczki? Jeden słoik, to będzie gulasz wieprzowy. Na drugi szukam pomysłu. Karczek i schab ma już

Re: Mięso pieczone w słoikach

Tylko, ze takie mięso nie nadaje się do dłuższego przechowania- wekowanie jednorazowe przez godzinę nie zapewnia dokładnego wybicia bakterii i nie zapobiegnie wytworzeniu się jadu kiełbasianego- sugeruję co najmniej trzykrotne gotowanie po 40 min-1 godzinie.

Re: Mięso pieczone w słoikach

U mnie w rodzinie przez całe dziesięciolecia tak właśnie wekowano mięso i uwierz mi, że nikt nigdy nawet zgagi po nim nie miał, że o ciężkim zatruciu nie wspomnę. Oczywiście logiczne, że jeśli tylko było podejrzenie, że mięso jest zepsute, to nikt go nie jadł. ---

Re: Mięso pieczone w słoikach

Wczoraj właśnie zrobiłam, ale nie pieczone a po prostu gotowane. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 0,5 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

potrawę do słoików i trzykrotnie pasteryzuję zgodnie z linkiem, który ktoś wcześniej zamieścił. Trzeba tylko pamiętać gotując potrawę, żeby zakończyć gotowanie, kiedy mięso będzie lekko twardawe, ponieważ w czasie pasteryzacji ono jeszcze zmięknie. Jeśli ugotowane będzie miękkie, to w czasie pasteryzacji

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

kupić gołąbki w słoiku do odgrzania przy ognisku czy mieć swoje dobre mięso? do autorki - znajomi robią w słoiku coś w rodzaju konserwy turystycznej, oczywiście mięso wysokogatunkowe, całkiem dobre to jest.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd - zakładam że nie wybierasz się na środek Sahary czy puszczy amazońskiej i będzie możliwość dokonania zakupów na miejscu. A domowy wyrób konserw mięsnych jest szalenie ryzykowny, o czym powyżej wspomniano - trzeba mnóstwa zabiegów by mięso się

Re: Mięso do słoików

Wróciłam, nakarmiłam, wszyscy zdrowi :) mięso na kanapki - rewelacja. Mięso mielone do makaronu też przetrwało. Dziękuję za pomoc. Pokonałam kolejny strach :) -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

właśnie o tym myślałam - zmielona łopatka i trzykrotna pasteryzacja. Myślałam, żeby zrobić sobie np. sos do spaghetti (zmielone mięso z pomidorami) i zapasteryzować. Przyjadę na miejsce (a jadę w mało uczęszczane) i chciałabym dać dzieciom coś dobrego do jedzenia. Drugim dniem pobytu będzie 15

Re: Mięso do słoików

Tak, doczytałam o tym i tak zrobię :) a za link dziękuję, poszedł w ulubione. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

na wieczku nie stawiali:-) ale gotowali 3x -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Mięso do słoików

a to? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414,119755414.html -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

Tak, na rejs :) to mięso wygląda super i łatwe do zrobienia. Na ciepło chyba się nadaje? To by była dobra opcja. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

nadaje sie Tam w wątku masz dokładny opis pasteryzacj trzykrotnej) moze coś z tych przepisów? wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

Z przerwami. Przy mięsie ta trzykrotna pasteryzacja to jednak ważna jest. Zwłaszcza jak nie ma lodówki. No chyba, ze macie na łodzi. Ewenttualnie, węzeł butelkowy pozostaje :) Bo rozumiem, ze to na rejs? -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Mięso do słoików

I jak już złapali, to wyjmowali i stawiali na wieczku, na drugim dzień zaczynali od nowa, czy zaczynali gotować drugi raz po tym wystygnięciu? Doczytałam, że gotuje się trzy razy z przerwami 24h. -- http://tiny.pl/hx4sx

Re: Mięso do słoików

w czasach ciezkiego kryzysu robilo sie u mnie w domu konserwy z krolikow, boczku, pasztet - w sloikach zagotowywane 3 razy, studzone w garnku do temp umozliwiajacej zlapanie sloika lapa nieodziana mieso zalane wywarem lub smalcem na ok 2 cm powyzej miesa, lecz tylko do 2 cm ponizej gwintu sl

Mięso marynowane w słoiku

Mam prośbę czy któraś z Was robiła mięso marynowane w słoiku .Jezeli tak to bardzo prosze o przepis,bo stary mój nabrał ochoty na nie,dzięki

Mięso w słoiku na wyjazd???

Robicie jakieś weki na wyjazdy? Takie obiady w słoikach pasteryzowane. Jakie? Jak robicie? -- aby wyjść musiałam przedzierać się przez tłum stojący do kas(brzydki zapach, fioletowe nosy, stare jesionki, blade pełne depresji i smutku oczy na styranych życiem w biedzie twarzach) by Gazeta mi płaci o

Re: Jakie przetwory (i nie tylko) robicie samodzi

u mnie piwnice są ogrzewane więc nie nadają się na przechowywanie przetworów. 1,5 kg mięsa nie zmiesci się w przeciętnym słoiku (przeciętny słoik = 0.7 l) Nie prasuję, sprzątam w tygodniu. Moje hobby są zdecydowanie daleko od kuchni.

Peklowane mięso w słoiku

Witajcie dziewczyny mam pytanie czy peklowałyście kiedyś mięso do sloików? Może znacie jakis dobry przepis :) .Pozdrawiam.

mięso do słoików

chciałabym zabrać na kemping trochę mięsa w słoikach -może ktoś poda ciekawe przepisy?

Re: Mięso marynowane w słoiku

Z mięs w słoiku robiłam tylko coś a la "domowa konserwa turystyczna vel mielonka" ale za to jest pyyycha i wbrew pozorom ( wyglądający na skomplikowany przepis) łatwo się ją robi. Polecam , mój mąż był zachwycony. Tutaj link : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39144964,39144964.html

Peklowanie mięsa w słoikach

Słuchajcie,potrzebuję przepisy jak peklować mięso w słoiku,a także np kiełbasę.Mąż wyjeżdża za granicę na dłuższy czas i muszę mu trochę tego przygotować.Z góry dziękuję! "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

zapomniałem o najważniejszym można na 1kg mięsa dolać 100-150 ml wody wyjdzie óźniej w słoiku fantastyczna galaretka :)

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Zabieram weki często. Przygotowuję jak zwykle, a następnie poddaję trzykrotnej pasteryzacji w piekarniku.

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

w zasadzie możesz robić wszelakie mięsa i wkładać do słoików i pasteryzować. najważniejszy warunek aby,dłużej przechowywać to nie dodawać warzyw.pasteryzować też lepiej dla pewności pierwszego dnia 3 godz. słoiki 1l, drugiego dnia 1 godz i można 3-go dnia też 1 godz. można robić różne konserwy

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

" Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd" Nie musisz. To nie jest wątek o Twojej zdolności pojmowania, ale o wekowaniu żywności.

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

podłączam się acz niekoniecznie pod mięso. Chciałabym na wyjazd zakupić sobie parę "słoikowych " cud np ogórki korniszony, sałatki a nie wiem czy z 14 godzin wytrzymają w drodze bez gwarancji dobrych warunków ( niekoniecznie chodzi mi o temperaturę zbliżoną do tej w lodówce) i jako, ze

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

przed włożeniem mięsa do słoików możesz je zapeklować 20g peklosoli na 1 kg mięsa. Ja robię mielonki z boczku, podgardla i łopatki po 1/3 każdego mięsa. lub z samego boczku i podgardla po połowie. pekluję 3-4 dni dodaję czosnku granulowanego. majeranku czasami papryki ostrej, można dodać innych

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Raz robiłam mięso kurczaka, ale to był raczej półprodukt a nie gotowa potrawa. Trzeba pamiętać, że jeśli przygotowane danie mięsne/warzywne nie będzie przechowywane w warunkach chłodniczych, to nie wystarczy go zawekować, ani nawet zapasteryzować. Żeby ochronić się przed śmiertelnie niebezpiecznym

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Z deczko mi skacze to i owo jak ktoś jednego zdania nie bardzo jest w stanie ogarnąć. Wiec może z innej strony gdzie ja napisałam że owe słoiki (sklepowe )stoją w lodówce. Abstrahuje już od tego, ze chodziło mi o kupno wiejskich - sklepowe nie są smaczne. Tak czy inaczej chodzi mi o to, czy te

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

A może powinnam była napisać"pasteryzowanie"?Chodzi mi o to by mięso włożyć do słoika,zalać sosem i zagotować:) -- "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

Ale z logiką to nie bardzo, widzę? To może tak, zanim Ci cos jeszcze podskoczy: -w sklepie stoją na zwykłych półkach, nie schłodzone i mają datę przydatności do spożycia na wiele miesięcy w przód -w piwnicach blokowych ludzie trzymają parę lat i jedzą, i żyją -czasem stoją na wystawach sklepowych w

Re: Mięso w słoiku na wyjazd???

default napisała: > Nie rozumiem po co ciągnąć ze sobą jedzenie na wyjazd Bo dziecko nie chce jeść żarcia dostępnego w restauracjach czy stołówkach? Bo emamy stacjonują w miejscach z dostępem do kuchni, więc taniej i szybciej jest wyżywić rodzinę na wyjeździe domowym znanym i lubianym daniem w

Re: Peklowane mięso w słoiku

dziewczyny moze faceci mniej tu gadają, ale gotują mięsa nie wekowałem jeszcze, jakoś schodzi na bieżąco, jak każdy pyszny deser ;)) -- εï? `` εï? ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

mięso gotowane w słoikach

chciałabym zrobić na wyjazd mięso gotowane w słoikach tylko nie wiem jak się to robi żeby sie nie popsuło i jakie mięso sie do tego nadaje. Długo mozna to trzymać w podwyższonej temperaturze Dziękuję za rady Monika

Re: Peklowane mięso w słoiku

galeria potraw, watek "mieso z weka" ponad 100 wpisow, wiele wyprobowanych przepisow, zdjec, cennych rad i wskazowek. akurat szukaj nie dziala, innaczej wkleilabym linka, ale doprawdy b. latwo samemu znalesc :) -- Osama nie żyje. Zadziwiające czego potrafią dokonać Amerykanie kiedy nie dz

Re: Mięso do słoików

Samego mięsa - typu kotlety na sucho, raczej nie! Dawniej zawsze pasteryzowałam na wakacje, bo w latach 80 nie wiadomo było czy coś dostanie się w sklepie gminnym, czy nie. Kurczak w rosole - ok ale na krótko - jako jedna z pierwszych rzeczy do zjedzenia. Najlepsze są pasteryzowane z dużą ilością

Re: "dziwnosci" wyszych dzieci..

Mają^_^ Moja córka nie tyka niczego z rodzynkami, choć rodzynki z torebki uwielbia. Nie zje jogurtu ani dżemu z kawałkami owoców. Specjalnie dla niej robię dżemy potraktowane blenderem przed włożeniem w słoiki. Syn je na talerzu wszystko po kolei, czyli najpierw zje kaszę/ryż, potem mięso, na

Re: mięso gotowane w słoikach

Każde mięsko nadaje się do słoika.Najlepiej zrób już na odpowiednią miękkość i włóż do słoika polej rosołkiem czy tłuszczykiem na którym dusiłaś(chociaż 1/4 słoika żeby było płynu)i zapasteryzuj,jak miękkie było mięso to wystarczy zagotować,jak twardziejsze to dłużej pogotuj.Dobrze zamknięty

Re: Obiadek - niechęć do jedzenia

Nie kupuję słoików. Ostatnio się przyjrzałam w Rossmannie nazwom. W życiu bym nie tknęła makaronu czy ryżu zblendowanego z mięsem i sosem, więc dziecku też tego nie daję. Je to co my, makaron solo do łapy, a sos na łyżkę do samoobsługowego spożycia. PS. Mało subtelna reklama :-P

do Jarka_zielona_pietruszka-mięso w słoikach

"jeżeli będziesz potrzebowała jakiejś pomocy to wal śmiało", skoro tak to poratuj Jarku proszę jakimś dobrym przepisem na mięso w słoiku, moja rodzina ostatnio pochłania takie zakupione w sklepie, ale mnie nie za bardzo smakuje i chciałabym zrobić sama, dzięki i pozdrawiam.

Re: A taki rosół na przykład...

Ja cedzę, bo od warzyw może skwasniec, a leżące mięso nadaje nieprzyjemnego smaku. Jeśli uda mi się zrobić dużo, to cedzę na gorąco do słoików. Zakręcam, studzę i do lodówki. Wtedy może swobodnie stać i dwa tygodnie.

Re: biała kiełbasa

No tak, bardziej chodziło mi o9 to czy nie była zbyt mało soczysta, ale skoro była dość tłusta, to nie zdążyła się "wypłukać" Mięso wekuje się w słoikach, na dłuższe przechowywanie, więc i obróbka musi być inna. Biała kiełbasa jest produktem krótkotrwałym, nie na "poleżenie" więc obróbka nie musi

czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

no i jakie to mięso powinno być oraz jak się robi kiełbasę do słoików, bo przypomniało mi się o tym smaku i chetnie bym zrobiła ale jak...?

Re: Szybkowar

Mam i używam od ładnych paru lat. Używam do gulaszu, zupy gulaszowej, buraków, fasolki po bretońsku, mięsa duszone w kawałku, zrazy, wywar warzywny (taki skoncentrowany "rosół" z samych warzyw który potem zamykam w słoiki) , robię też "kociołek" z warzyw, mięsa i kaszy; kukurydza w kolbach na

Re: Mięso marynowane w słoiku

Do garnka z wodą sypie się tyle soli, aż jajko (surowe) wypłynie na wierzch. Takiej solanki używam też do wędlin.

Re: Mięso marynowane w słoiku

Ja robiłam kurczaka według tego przepisu: Kurczaka dzieli się na kawałki (np. na 8 części). Wkłada w solanke ,,na jajko" na 24 godziny. Potem wyjmuje się je, opłukuje pod kranem i wklada luźno do słoików, tak do 3/4 wysokości sloika i zalewa źródlaną, zimną wodą, też do 3/4 wysokości

Re: Figi - pytanie

Zamrozić (każdą osobno) i zimą wykorzystać do deserów, albo do innych pomysłów w kuchni. Świeże figi w sosach do mięsa są fanatastyczne. Można zrobić też owocowe chutney dodając figi do brzoskwiń, dynii, czy śliwek i do słoików. Suszenie świeżych fig to grzech. Suszone figi kupisz zimą wszędzie.

Re: Jakie przetwory (i nie tylko) robicie samodzi

Robię przeciery z jabłek, dżemy z truskawek i wiśni, powidła z śliwek, soki z wiśni, czarnego bzu czy porzeczek, maliny zasypywane cukrem, agrest zasypywany cukrem. Robię też swojską kiełbasę suszoną, wędzoną i białą, a na co zabraknie flaka, to pakuję do słoików i gotuję. Piekę, suszę i wędzę

Re: czy można kiełbasę w słoiku z kupnego mięsa

Mąz właśnie na dzisiaj zamówił mięso i kazał mi przygotować słoiki To jego specjalnośc. Zamówił w pobliskim sklepie mięsnym, zawsze tak robi więc chyba można. Jak wróci z pracy mogę zapytać ale przepis jest podobny do tego podanego wcześniej na tym forum

uduś i zapakuj w słoiki na zimę do mięsa

Pokrój w ćwiartki lub ósemki (zależy jakie duże te jabłka), usmaż cebulę, dorzuć jabłka, podduś, przypraw solą, pieprzem i majerankiem i zapakuj do słoików. Trzeba to jeszcze zapasteryzować. Na zimę jak znalazł jako jarzyna do obiadu albo nadzienie do jakiegoś pieczonego ptaka.

Re: Mięso marynowane w słoiku

No tak ale pamietaj, że jakjo musi być świeże! Nieświeże jajko wypływa na powierzchnię nawet bez grama soli :/ -- "Trzeba żyć tu by wiedzieć, co dosłownie jest co noc Gdy samochody płoną, latarnie gasną, Los przypadkowych pieszych łapie za gardło Ten świat jest pułapką, tu nawet z nieba wró

Re: Mięso marynowane w słoiku

w czasach podrozy za chlebem przerobilam w sloiki klikadziesiat a moze wiecej kilogramow wieprzowiny . MIESKO-lopatka ,szynka ,karkowka -co kto woli kroilam 'w kostke i solilam tak na oko (sory ale tak aby to bylo posolone )troche pieprzu i do sloikow .Jak miesko bylo chude to na wierzch ze dwie

Re: Mięso marynowane w słoiku

cos wspanialego z kaczki wybrac kosci najlepiej zeby zostala w calosci posolic i dobrze jest tez dodac pieprzu namasowac potem wlozyc do smalcu tez od kaczki iw tym tluszczu powoli gotowac ok 1 godziny wyjac pokroic na grube porcje wlozyc do sloikow i zalac tym smalzem od razu zamknac i do piwnicy t

Re: Mięso marynowane w słoiku

do zup , sporo czosnku ( jak lubisz ) i wymieszaj wszystko - jeśli trzeba dodaj letniej wody . W taką marynatę włóż kawałki mięsa na noc do lodówki . Następnego dnia zrumień delikatnie na dość głębikim smalcu i powkładaj to mięsko dość ciasno do słoiczków - zalej smalcem ze smażenia . Gotuj dwa

Re: spiesze z odpowiedzia :)

facepalma jak księgowa opowiadała mi, że robi placki ziemniaczane z boczkiem, polane sosem z dwoma rodzajami mięsa a jej córka wyjada pasztet ze słoika łyżką. Przedtem opowiadała o bypassach męża i swoim rozwalonym woreczku żółciowym oraz braku kondycji córki. Po prostu wpusciłam to jednym uchem i

Re: Rozszerzanie diety

Ja kupuję owoce i warzywa w tym supermarkecie, w którym akurat robię zakupy. Mięso też. Na samym początku dałam do spróbowania pojedyncze smaki ze słoików, bo dostałam w spadku i nie pogardziłam. A potem już blendowałam, lub rozgniatałam normalne.

Mięso w słoikach / pod namiot / - nieudane próby .

Na ubiegłe wakacje zrobiłam mięso /gulasz wieprzowy/ w słoikach. Miałam zabrać je pod namiot podczas wycieczki tygodniowej, tylko odgrzać , dodać ziemniaczki z proszku lub szybko gotujący sie makaron i jakieś warzywko/ pomidor / na łonie przyrody z dala od ludzi pycha . Zrobiłam tak jak w

Re: Jedzenie do pracy

Głównie ryże, makarony, kasze w każdej postaci, do tego surówki. Teraz gdy zimno, chętnie warzywa strączkowe w postaci dań jednogarnkowych. W lecie sałatki. Unikaj wszystkiego, co powinno być chrupiące (frytki, panierowane mięso i ryby), bo odgrzewane w mikrofali oklapnie. Do tego zwykle sałatę

Re: Jakie przetwory (i nie tylko) robicie samodzi

Niewiele, bo jak mam wszystkie składniki kupić, gotować, wekować, myć słoiki... a później część się nie zamknie, spleśnieje... ;) Ale kisimy ogórki, bo mąż baaardzo lubi. Robię marmoladkę z jabłek, bo jabłka zwykle dostajemy i to takie na przetwory, a że marmoladkę lubimy wszyscy, więc robię. Bez

Re: Mięso do słoików

Tutaj znajdziesz dużo ciekawych informacji: www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=17 Pozdrawiam.

Dania z mięsem w słoikach

Mój synek za tydzień skończy 6 miesięcy.Na objadek zjada słoiczek zupki lub dania 130g góra 150g.Od jakiegoś czasu podaję mu zupki i dania z mięsem. Zastanawiam się czy obiadki z mięsem mogę podawać mu codziennie czy może powinnam co drugi dzień.Pozdrawiam i dziękuję

Re: mięso do słoików

Cześć. Wejdź na naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl Tu na pewno cos dla siebie znajdziesz. Pozdrawiam

Re: Ryba!? - bleeeeee!!!

I dlatego twierdzi, że słoiki są najlepsze jeśli nie masz hiper eko warzyw i mięsa? :D Dobre.

Re: Mięso do słoików

nospa2 napisała: Jadłam już chyba wszystko > kurczaka,indyka,wieprzowinę,wołowinę to smażone,duszone obojętnie wszystko > smakuje jak konserwa. ??????? Mi smakowało tak jak należy

Re: Mięso do słoików

kiedyś z konieczności musiałam robić takie przetwory (wyjazdy do pracy za granicę)ale nie dawałam dużo tłuszczu np mielone jak usmażyłam to bezpośrednio do słoika zakręcałam i gotowe na 2 tygodnie były ok gulasz z sosem schabowe nie są dobre no i oczywiście bez cebuli i śmietany

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

dewad,czy wiesz jakie holenderskie wędliny i mięso są paskudne?!:) -- "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Jakie przetwory (i nie tylko) robicie samodzi

Mieszkam w bloku na 38 metrach,a le niedługo się chyba przeprowadzę ;-) . Mam piwnicę 3 m. W niej regały sobie stoja na słoiki a u góry samej maszynka do mielenia mięsa i nawet jakis gar mi sie zdarzy tma wytransportowac czy inny sokownik :-) Rowery nawet tam mi sie mieszczą, z trudem, ale jakoś

Mięso do słoików

Którą potrawę miesną można pasteryzować. Czy to musi byc coś z sosem typu gulasz czy np. mogą być same kotlety mielone albo schabowe. Czy mięso powinno być w czymś (sosie, rosole)zanurzone. Słyszałam też, że nie można pasteryzować potraw z cebulą i śmietaną bo wtedy szybko się psują. Wiem

Re: Mięso do słoików

Wielkie dzięki za rady i pomysły. Właśnie chodziło mi o to czy oprócz gulaszu można też zawekować np. pieczeń, kurczaka. I tak właśnie zrobię bo nie za bardzo lubie sosy. Zawekuję różne rzeczy po obróbce wstępnej (takie trochę półprodukty które potem na miejscu (Chorwacja) natrę lokalnymi ziołami

Re: Mięso do słoików

Ja zawsze pasteryzuje na wyjazdy wakacyjne,żeby juz przy garach nie sterczeć. Robie schab duszony, albo szynke wieprzową, mielone kotleciki, to wszystko zanurzam w tłuszczu(w tej esencji z duszenia), oczywiscie bez smietany, potem przed podaniem podprawiam, jak chce mieć sos.

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

gdy chcesz aby dłużej i bez problemu postało to: nie dawaj warzyw unikaj surowych przypraw zioła cebukla, czosnek itp dobrze jestr mięso zapeklować (peklowanie zdecydowanie poprawia trwałość mięsa, konserwuje je) przeprowadzić tyndalizację (pierszy dzień 3h drugi dzień 1 godz trzeci dzień 1/2 do 1

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

Up -- "tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;19/st/20070309/k/7a16/preg.png%5B/img%5D"

Re: Peklowanie mięsa w słoikach

www.sychut.com/menu/produkty.html www.wedlinydomowe.pl/ -- Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim jesteś...

Re: Mięso do słoików

Polecam cieńkie kiełbaski surowe, u nas nazywają się pieprzowe.Nie muszą być zalane tłuszczem,wystarczy ciasno włożyć do słoika.Gotuję jednego dnia 20 minut,drugiego 10.Wytrzymały nawet Chorwację.Ja osobiście nie lubię miesa w wekach ( takich prawdziwych trzykrotnie przez trzy dni gotowanych

Re: Mięso do słoików

Dobrze trzyma sie w sloiku bigos,goracy wlozyc do sloika i zakrecic.Jesli na krotko 3 4 dni,sloik sam zaciagnie ,jesli na dluzej trzeba zapasteryzowac,zwykle gotowalam sloik 20 minut.Bigos zawsze wytrzymywal w sloikach najdluzej. Mozesz zamiast mielonych zanurzonych w tluszczu zapasteryzowac kul

Re: Co można ugotować w niedziele wieczorem,zeby

Cokolwiek zrobisz i jeszcze wrzące zakrecisz w słoiku tak żeby zassalo wytrzyma kilka dni spokojnie. Moje zupy to nawet tydzień tak stoją, ale robię je bez mięsa.

Re: Co można ugotować w niedziele wieczorem,zeby

Możesz praktycznie wszystko przechować. Jak ugotujesz to włóż gorące do słoika i zakręć. Risotto Kaszotto Zupa Bigos Leczo Flaki Mięso w sosie.

Ja wekuję

Jestem leniwa i do słoika wlewam zupę, do drugiego np. mięso + ziemniaki. Gotuję na małym ogniu przez 40-50 minut. Przechowuje w lodówce, wytrzymuje minimum 2 tygodnie.

Re: Byle nie płacić... Pomysłowy Dobromir :0

Nie jedzenie lodów to żywienie się byle czym? Przyrządzone samemu mięso w sosie, kotlety, pulpety to byle co? W nadmorskich jadłodajniach nie dostaniesz jedzenia jakości porównywalnej NAWET do domowych słoików ;). -- Not afraid

mięso w słoikach na dłużej

jakie potrawy można zamknąc w słoiki tak, by przechowały się ok miesiąca - dwóch? mój M jedzie do pracy i zabieram się za przygotowywanie mu jedzenia, tak by mógł tylko otworzyc słoik, odgrzac i zjeśc. wiem, ze mogę tak zrobic żeberka, mielone kotlety, bigos, gulasz czy moge tak zamknąc zupy

Re: szybki obiad -skąd bierzecie inspiracje

Szybki obiad to taki, którego baza/podstawa będzie ugotowana poprzedniego dnia wieczorem. Czyli np. poprzedniego dnia gotuję gulasz (lub inną potrawę jednogarnkową z mięsem), następnego dnia po pracy tylko podgrzewam i dogotowuję kaszę/makaron/ryż/ziemniaki. Surówkę robię w tzw. międzyczasie (u

Re: Mięso do słoików

jacht widmo ze strutą załogą " super sprawa") Z tego co pamiętam,nie wiem czy to ma sens,ale tak nas uczyli - połączenie warzyw z mięsem w środowisku beztlenowym tj w konserwie może skutkować wytworzeniem pałeczek jadu kiełbasianego. Parę lat pływania z takim zaopatrzeniem spowodowało u

Ljutenica - pasta z pieczonych warzyw [Jakub Kuroń gotuje]

Ljutenica - pasta z pieczonych warzyw [Jakub Kuroń gotuje]

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - mięso w słoikach

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin