Przeszukano 111 283 961 wypowiedzi na 4 110 forach

mięso pieczenie - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Jakie wołowe mięso na pieczeń?

Chcę na Wielkanoc zrobić pieczeń wołową, ale nie wiem jakie mięso wybrać, żeby nie było suche jak podeszwa. Kiedyś robiłam z udźca i mimo, że naszpikowałam słoniną i zamarynowałam wyszło właśnie takie suchawe. Dzisiaj oglądałam ligawę, wołowinę extra (nie wiem co to jest) i inne i nie potrafię

Re: Jakie wołowe mięso na pieczeń?

poproś o mięso wołowe na pieczeń -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia

Re: Jakie wołowe mięso na pieczeń?

upiecz w worku do pieczenia, gwarantowana soczystość. Ja dokładam do mięsa (posolonego i popieprzonego) kawałek marchewki, korzeń pietruszki, cebulę, pieke w 190 stopniach, a na 20 min przed wyjęciem rozkrawam worek i włączam termoobieg

Pieczecie mięsa?

na święta,robicie domowe pasztety,klopsy,pieczone mięsa które mozna jeść na ciepło i do chleba? Czy kupujecie gotowe szyneczki,kiełbasy i pieczenie? Ja od kilku lat sama przyrządzam mięsa i pasztety chociaż sporo(z takim pasztetem czy klopsem) roboty;)

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Też polecam patelnię grillową, smażę na niej całkiem bez tluszczu. Ew. możesz spróbować tak, jak jakaś firma reklamuje - mięso smażone w papierze do pieczenia (osobiście nie próbowałam). Dobrze jest pierś pokroić na cieńsze kotlety, żeby nie wyschła w trakcie dosmażania w środku. Przy cienkich

Pieczone mięsa

Czy ktoś mógłby mi napisać łopatologicznie, jak upiec wołowinę w kawałku, żeby nie była sucha/twarda? Jaki rodzaj wołowiny do pieczenia się nadaje? Inne mięsa piec uwielbiam i dobrze mi to wychodzi, robię masę wariacji, np. indyka piekę w pesto, albo z jabłkami, cebulką, grzybami, marchewką i

Re: Pieczone mięsa

Ja tylko dopiszę, że w trakcie pieczenia nie wolno mięsa nakłuwać.

Re: Pieczone mięsa

a, do tych marynat jeszcze idzie oliwa, to dodatkowe "nawilżenie" mięsa w trakcie pieczenia

Re: Pieczone mięsa

U rzeźnika wybieram kawałek wołowiny, która nazywa się "pieczeń", ale w sumie to kazdy kawałek się nada (przynajmniej mi tak pasuje). Przed wrzuceniem do pieca marynuję ją min. godzinę (np wino czerwone lub ocet balsamiczny plus zioła, pieprz sól) i koniecznie obsmażam na patelni z każdej strony po

Re: Jakie wołowe mięso na pieczeń?

jagodamalina napisała: > Jaka wołowina > będzie najlepsza na pieczeń, aby była w miarę soczysta. wolowa czy wieprzowa karkówka, co najmniej 2 kg, wspanial! -- "leben und leben lassen"

Re: Jakie wołowe mięso na pieczeń?

Kupiłam łopatkę, bardzo ładny kawałek. Na ekspedientki raczej nie można liczyć, każda polecała coś innego.

Re: Pieczone mięsa

niewielka temp. to 80 stopni, 70 jeszcze lepiej. tylko długo to trwa, udzie jagniecy bez kosci ok. 5h. mięso wolowe w środku musi mieć 55-60 stopni, w zależności czy ma być różowe czy całkiem upieczone. i nie trzeba pikowac. cała polędwica 1,5kg siedziała w piecu 3h, była różowa i mięciusienka

Mięso pieczone w słoikach

Witam:) Macie może przepis i robicie mięso pieczone w słoikach? Takie z galaretką a la gulasz angielski? Pozdrawiam:)

pieczenie i smażenie mięs

Z ogromnym zadziwieniem oglądam programy kulinarne polskie i angielskie, gdzie podaje się w 99% mięsa, które są z wierzchu ścięte, a w środku zupełnie surowe. Chyba nasza kuchnia narodowa tego nie promuje ;) Nigdy u nikogo nie widziałam pieczeni ociekającej krwią czy też nawet z lekkim oczkiem

Re: Pieczone mięsa

Mi przez jakiś czas wychodziły takie suchawe karkówki i znalazłam przepis, gdy do mięsa, które wkładam do naczynia żaroodpornego wlewam płyn (pół szklanki wody + 2/3 łyżki miodu + 3/4 łyżki oliwy) i piekę pod przykryciem. I wychodzi takie smaczne.

Re: Pieczone mięsa

> znakomicie zamykają się pory i mięso po pieczeniu nie jest suche. http://przegryzanie.blogspot.de/2014/04/obsmazanie-miesa-zamyka-w-nim-pory.html Obsmażanie mięsa zamyka w nim "pory" - prawda czy fałsz? -- No i łazi za mną jak piesek i obszczekuje, gdy tylko nadarzy się okazja, ale

Re: Pieczecie mięsa?

Generalnie mam domowe pasztety, mięsa pieczone, kiełbasy, szynki itp. rzadko się zdarza, że kupuję coś w sklepie....

Re: pieczone mięso - zepsute?

Mięso tydzień po upieczeniu (a pewnie nie było pieczone w sobotę, tylko wcześniej) nie ma szans pozostać świeże i jadalne, chyba, że było zamrożone (a nie było).

Re: pieczone mięso - zepsute?

Nie jedz tego. Jak znam życie mięso mogło byc pieczone jeszcze przed świętami. -- naprawdę, na pewno, po prostu, wprost, zresztą, na razie, dlaczego.

pieczone mięso - zepsute?

Przywiozłem sobie z domu pieczone mięso w sobotę. Było trzymane w szczelnie zakręconym, plastikowym pojemniku. Do dnia dzisiejszego nie miałem okazji go jeść. Otworzyłem 2 godziny temu pojemnik i zaleciało z niego dziwnie, z samego mięsa zalatywało również. Podgrzałem je w piekarniku, trochę

Re: Kultowe dania ematki

Pieczenie tego samego mięsa kilka razy to nie jest tanie gotowanie. To stan psychiczny.

Re: pieczenie i smażenie mięs

lirio napisała: > Chyba nasza kuchnia narodowa tego nie promuje ;) > Nigdy u nikogo nie widziałam pieczeni ociekającej krwią czy też nawet z lekkim oczkiem > surowego mięsa. Bo tez i u nas jest ciężko o dobre mięso. Ja tylko parę razy w życiu (i nie w naszym pięknym kraju) jadłam

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

kawka74 napisała: > Coś źle robię czy zasada jest do bani? Zależy jakie mięso i w jakiej temperaturze się piecze.

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

kawka74 napisała: > Próbowałam różnie - w różnych temperaturach, w naczyniu żaroodpornym, w torebce > do pieczenia, zawsze q..a za krótko. W jakich różnych temperaturach? Wiesz w jakich temperaturach piecze się różne rodzaje mięs?

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Nie poradzę, nigdy nie piekę wg takich receptur, zawsze na oko :) czas pieczenia zależy od mięsa, od naczynia, od piekarnika, temperatury. Wiadomo, krotki i grubszy kawałek będzie piekł się dłużej, niż długi i wąski, chociaż oba ważą kilogram. Nie da się wg regułek :)

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Mięso od szynki, biodrówkę i indyka zawsze piekę w folii w 180 stopniach z termoobiegiem wg tej zasady i wychodzi świetnie. Może z piekarnikiem jest coś nie tak? Masz inny termometr żeby sprawdzić? -- „Nie denerwują nas rzeczy czy zdarzenia, ale nasze spojrzenie na nie.” (Epiktet)

Re: Mięso pieczone w słoikach

Wczoraj właśnie zrobiłam, ale nie pieczone a po prostu gotowane. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 0,5 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć

Re: Kultowe dania ematki

Jeszcze była pyszna pieczeń, ktora robi się sama - przynosi się mięso ze sklepu, posypuje przyprawą i wkłada do piekarnika.

pieczenie mięsa w folii na patelni?

czy tak się da zrobić czy jednak w piecu,pytam bo szkoda mi prądu na pieczenie w piekarniku tylko małej piersi kurczaka (mąż postanowił się trochę odtłuścić a gotowanej piersi/ryby niestety nie lubi) a jeśli się da to podpowiedzcie jak to zrobić zeby nie spalić patelni

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

ja mam grilla elektrycznego i bardzo polecam, bo marynowana pierś jest z niego super :) ale myślę, że patelnia grillowa również się sprawdzi :)

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Lepsza do tego jest patelnia grillowa, ze specjalną powłoką nieprzywierającą. -- Starsze kobiety mają pracę w firmach z opieką dentystyczną. Młodsze nie pomogą Ci jeśli stracisz zęby podczas gry w hokeja.

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Znam wersje wloska tego "wynalazku". Niestety skladniki i smak jest nie do przyjecia. Zastanawialam sie nad wykonaniem go we wlasnym zakresie. Faktycznie po smazeniu jest mniej mycia, a i tluszczu mozna uzyc niewiele.

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Przyłączam się do tej opinii, sam robiłem w ten sposób faszerowane piersi z kurczaka owinięte w folię aluminiową. Nie uciekał aromat mięsa ani też sos. Bardzo łatwo można opiekać w ten sposób mięsko z każdej strony. --

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Ja podpatrzylam z reklamy jakiegoś gotowca i zmodyfikowalam, ale tylko cyc kurzy tak robię, nie testowalam z innymi miesami. Na patelnię kładę papier do pieczenia, może wystawać. Jak patelnia się rozgrzeje to kładę cyc kurzy przyprawiiny jak mam ochotę. Przykrywam pokrywką. Po kilku minutach

Re: Kultowe dania ematki

Marzę o zobaczeniu kilkunastu kg mięsa w piekarniku na raz... Czyli jeden piekarnik na 60 osób... Może te wolne pieczenie rozmnaża jednocześnie mięso? -- Producentka hormonu szczęścia :-)

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Całkiem dobra, o ile nie masz patelni żeliwnej czy grillowej, wychodzi pierś wrzucona na dosłownie kroplę tłuszczu rozgrzanego na patelni teflonowej i przykryta pokrywką. Mam taka małą patelenkę, z której korzystam, by przygotować kawałek drobiu czy do sałatki, czy kanapek. Soki wypływające z mięsa

Re: pieczenie mięsa

Ja z mięs to umiem ugotować parówkę ;) ale moja mama mówi, że dobrze wychodzą w rękawie (takim worku foliowym) i że wtedy są w porządku. Jeśli nie w rękawie to np. karkówę mama najpierw obsmaża (taki wielki kawał) na dużym ogniu. A w ogóle to trzeba polewać i polewać takie mięsko... To tylko

Zamrażanie mięsa i przyrządzanie pieczeni, prośba

Witajcie:), jestem nowa na forum i proszę Was o pomoc. W drugi dzień Świąt robię obiad "proszony" dla rodziny męża i swojej. Zamierzam zrobić oprócz rybki coś mięsnego. Pieczeń lub coś duszonego, jeszcze nie zdecydowałam. Moje pytanie brzmi, czy mięsko zamrożone jutro i odmrożone przed pieczeniem

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Nigdy, od lat nie piekę nic bezpośrednio na blaszce, czy to ciasta, czy to mięsa- zawsze albo papier do pieczenia, albo folia aluminiowa. Rożna w swoim piekarniku nie używam, więc się nie wypowiem.

Głupie pytanie o pieczenie mięsa...

Witam przedświątecznie :). Wiem, że nie macie czasu w tym zgiełku przygotowań, ale może jakaś dobra duszyczka tu zajrzy :). Zamierzam piec mięso - schab ponad 1 kg, karkówka ok. 1,5 kg i boczek 1 kg. Chcę upiec je w piekarniku za jednym zamachem i tu pytanie - jak długo? Wiem, że na kilogram mięsa

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Rękaw do pieczenia jest genialny! / zamykane naczynia zaroodporne - albo przykrywanie naczyń folią aluminiowa tez dziala.... Jak na koniec rumienisz skorke - mięso już nie pryska.... Jak pieczesz / grillujesz na kratce - piętro niżej umieść blaszkę wyslonietą folią aluminiową. m -- W mojej kuchni

Re: Pieczone mięsa

Nigdy nic nie obsmażam, ani pieczenie ani bitek, po co mi dodatkowy tłuszcz w mięsie? I pryska i niewygodnie i nigdy nie wyszło suche. Obsmażanie jest całkowicie zbędne.

Potrawy z pieczonego mięsa

Po Świętach zostało mi dużo końcówek pieczonych mięs (schab ze śliwką, indyk pieczony). Czy macie jakieś pomysły, jak to wykorzystać? Wyrzucić szkoda, a w takiej postaci już nikt nie chce tego jeść. A zamrozić nie mogę :(

Re: Kultowe dania ematki

lady-z-gaga napisała: > Jeszcze była pyszna pieczeń, ktora robi się sama - przynosi się mięso ze sklepu > , posypuje przyprawą i wkłada do piekarnika. podpowiedzialam to dziewczynie ktora miala przyjac 60 gosci i nie miala spizarni/lodowki aby przetrzymac wczesniej marynowane. wiec tak

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

zamkniętych ale są takie pieczenia, że mięso podlewamy sosem , wodą czy winem i wtedy się dzieje ;-). Korzystając z rożna też nie ustrzerzemy się pryskania . --. Kratki , blachy itp myję w zmywarce ale największy problem mam z górą piekarnika . Grzałkę mogę opuścić ale i tak ciężko się tam myje . Myślałam

Zapiekanka z mięsem mielonym - polecicie coś?

Kiepska jestem w zapiekankach, a znowu zostałam z mięsem mielonym (pomyłka zakupowa, nie moja). Gołąbki ostatnio były. Mielone kotlety i pulpety wzięcia nie mają. Sos boloński jeszcze mam zamrożony. I nie chcę żadnych zapiekanych warzyw ani pieczeni rzymskiej :> Mięso mielone często sprawia mi

Re: Pieczone mięsa

> Zeżarł chrupy a kasztani kruszcem szczerozłotym ciąteczko, kocham twoją sygnaturkę <3 -- Wrzucony papier zapycha pisuar, zachodni wiatr spienione goni fale.

Re: Pieczone mięsa

Kup wołowinę gdzie indziej. Ja przynajmniej zaczęłam mieć sukcesy kulinarne z wołowiną od kiedy zmieniłam rzeźnika.

pieczenie mięs

jak piec mięso. chodzi mi o kwestie techniczne. czy w naczyniu żaroodpornym, folii, rękawie? i jakie przyprawy są najlepsze? np. do schabu.

Re: Pieczone mięsa

1. Kup dobrą krowę 2. Zamarynuj w winie, musztardzie i innych takich 3. Nie wysusz jej. Naszpikuj słoniną, owiń boczkiem i piecz w rekawie lub gęsiarce 4. Piecz długo w niewielkiej temperaturze -- Zeżarł chrupy a kasztani kruszcem szczerozłotym

Re: Mięso w rękawie, jak długo piec?

W rękawie piekę krócej-godzinę-półtorej-do rękawa nalewam pół szklanki wódki/wina-jako składnika do skruszenia mięsa i do utrzymania odpowiedniej wilgotności-w smaku niewyczuwalne. Jak nie mam nic otwartego-wody.

pieczenie mięsa

Dziewczyny dobrze gotujące doradźcie. Jak przyprawić/upiec kawałek mięsa, aby było kruchutkie? Zawsze mi wychodzi suche i twarde.

Re: Głupie pytanie o pieczenie mięsa...

fantagiro30 napisała: > Wiem, że na kilogram mięsa przypada 1 godzin > a pieczenia, ale jak potraktować trzy kawałki? Jako jeden ponad trzykilogramowy > i wtedy powyżej 3 godzin ma to siedzieć w piekarniku, :D No jasne! Dołóż jeszcze 8 ziemniaków, to razem z mięsem wyjdzie 11 godzin

Re: Mięso w rękawie, jak długo piec?

Dwie godziny. Aby schab był soczysty, połóż na wierzchu parę cienkich plasterków posolonej słoninki. Ja nie piekę w piekarniku, tylko w prodiżu, jest to agd nieco passe, ale za to idealne dla kobiet zapracowanych i niewymagające żadnego wysiłku (ani schylania się ani podlewania mięsa). Wkładasz

Re: Pieczone mięsa

Musi być w kawałku? Bierzesz (z dobrego mięsnego) kawałek (tyle ile potrzebujesz) pieczeniowego. Kroisz na około 1 cm kawałki. Solisz, pieprzysz, paprykujesz (to ostatnie z umiarem), rozgrzewasz Kujawski na dużej głębokiej patelni, wkładasz 1 pokrojoną cebulę, jak się zeszkli wkładasz mięso i

Re: Pieczecie mięsa?

I tak, i tak. Z reguły robię wszystko sama tzn i szyneczki i mięsa, ale w tym roku tylko mięsa, szyneczki kupne.

Re: Pieczecie mięsa?

Od kiedy mam przydomowa wedzarnie mniej piekę a więcej wedze. Ale tak, na święta mamy domowe wędliny -- Cytaty cynią Polaka cłowiekiem ocytanym.

Re: pieczenie i smażenie mięs

surowe by mi w gardle stanęło (krwiste znaczy się) uwielbiam tatara i kiełbasy surowe, ale mięso lubię wypieczone; uduszone - mięciutkie

1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Nigdy mi się nie sprawdziło. Zawsze trzeba dłużej, inaczej jest mniej lub bardziej niedopieczone. Coś źle robię czy zasada jest do bani? -- Dla rozwoju brytyjskiej ekonomii, obciążyłbym podatkiem wszystkich cudzoziemców żyjących za granicą.

Re: Pieczecie mięsa?

Różnie. W tym roku akurat tak pieczyste będzie na obiad a potem do chleba. -- Sygnaturka się zgubiła....

Re: pieczenie i smażenie mięs

nie, no pierś.... całej - wiadomo - raczej trudno :) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Ile wydajecie na tygodniowe zakupy

Zazwyczaj mięso lub ryby pieczone/duszone plus warzywa, różne zapiekanki, naleśniki/omlety itd

Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

Witam. Chciałabym się Was poradzić odnośnie czasu pieczenia mięsa w rękawie. Wstawiłam do piekarnika 2 kawałki szynki nadzianej w środku suszonymi śliwkami i morelami. Każdy kawałek waży ok 1,75kg i jest włożony w osobny rękaw. Ile czasu piec? Mięso ma być jedzone jako wędlina, na zimno. Dziękuję :)

Re: pieczone mięso - zepsute?

Gość portalu: ASSSSSSSSSSS napisał(a): > Było trzymane w szczelnie zak > ręconym, plastikowym pojemniku. zamknięty Pojemnik i zla temp to Podziękuj!

Re: pieczone mięso - zepsute?

Pytasz o to czy jesteś głupi czy pomyliłeś forum z księdzem i czekasz na rozgrzeszenie? Mamusia nie nauczyła jak rozstrzygać samodzielnie podobne wątpliwości?

Re: pieczone mięso - zepsute?

Gość portalu: ASSSSSSSSSSS napisał(a): > Jest sens ryzykować :p? Absolutnie nie. -- Chaotyczna neutralna.

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ostatnio widziałam krwistą pierś kaczki ;) -- http://s19.rimg.info/12c544741dfbdc72ab06b966a7de1662.gif

Re: pieczenie i smażenie mięs

ja jadam wypieczone/wysmażone, bo takie wolę. chociaz wiem ze niektore powinny byc właśnie w różnym stopniu surowe. no ale nie przepadam. raz jadłam stek półkrwisty i mi sie krwią odbijało. dziekuje bardzo.

Re: Pieczecie mięsa?

Tak, na święta i nie na święta, bo moja córka i mąż je uwielbiają. Dla nich to mogę hurtowo. -- 'Daruj, ale czy mógłbyś stąd wyjść, bo to jest biznesklasa? Naprawdę, to nic osobistego, po prostu jesteśmy od ciebie lepsi.' by król Julia

Re: pieczenie i smażenie mięs

Dlatego też nie czytam już forum kuchnia (o pisaniu dawno nie ma mowy) bo nie mam zamiaru jeść surowego mięsa i popijać wytrawnym winem tylko dlatego, że tak jest trędi ;) -- http://s19.rimg.info/12c544741dfbdc72ab06b966a7de1662.gif

Re: pieczenie i smażenie mięs

Medium raw poznaje się po tym że jak nakujesz mięso to sok jest różowy. Przy Raw jest czerwony przy well done przeźroczysty. Ot i cały sekret można też temperaturę mierzyć ale to już jak dla mnie za dużo zachodu.

Re: pieczenie i smażenie mięs

na forum Kuchnia, jezeli przyznasz się do upieczonej kaczki bez różowego środka - zoastaniesz zbesztana (zwłaszcza przez panie z zachodniej Europy) że zmarnowałaś mięso :D Ja tam lubie steki lekko krwiste i krwistą wieprzowinę:) Czyl wg gustów wielu Polaków - półsurową. Ale rozumiem, ze ktoś lubi

Re: pieczone mięso - zepsute?

upieczone mięso można zawekować, albo zawinąć w zwykły papier tzw. śniadaniowy, a nie wolno trzymać w szczelnie zamkniętym plastykowym pojemniku. wyrzuć -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ja lubię wypieczone/wysmazone. Nie wiem czemu brzydzę sie i boję półsurowizny. ALE ALE jak mieszkałam chwilkę w USA to zdarzało mi się jeść steki medium raw i czasem z nich skapywało troszeńkę krwi (ale takiej trochę obrobionej, nie surowej, nie wiem jak to opisać) - i je uwielbiałam!

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ale że ma być krwista jak się piecze kaczkę w całości czy jak samą pierś? Moim zdaniem robienie krwistej piersi z kaczki to jest po prostu wygodnictwo i głównie pod potrzeby restauracji. Taką kaczkę można przygotować w miarę szybko, na bieżąco o każdej porze jak klient zamówi. Normalnie pieczoną

Re: pieczenie i smażenie mięs

> Jakie mięsa jadacie??? No to zależy JAKIE mięsa dajemy :-) Surową (krwistą) można dać wołowinę (lub rybę, ale tu wątek o krwistym mięsie). Kurczaka surowego się nie je, wieprzowiny też. Polędwica wołowa mocno krwista, lub stek - baaardzo chętnie :-) O krwistym steku Waldorf od dawna marzę. O

Re: pieczenie i smażenie mięs

Anglosasi (zwłaszcza amerykanie) mają fioła na punkcie krwistego w środku. Amerykanie tak jadają w restauracjach ale w domach też. Warzywa też jedzą "chrupkie". Wołowinę lekko krwistą czasami lubię; jagnięcina, zwłaszcza kotleciki wolę żeby były lekko różowe a nie robione za długo bo wtedy

Re: kulinarnie - jak szaleć to szaleć :)

Princess, jak pieczesz w solnej skorupie to pomału dusisz mięso i dlatego jest soczyste. Natomiast pieczenie na soli nie daje żadnego wymiernego efektu. -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń"

Re: Obiad na 14 osób: prosty a zrobi wrażenie?

Zupa krem moe być dyniowo-paprykowa - dzieci lubią- tylko pamiętaj, że takiej zupy idzie 1,5 raza więcej niż np rosołu, zupkę ozdobiłabym kleksem ze śmietany, odrobiną parmezanu i piertuszki/rukoli. Na drugie ziemniaki pieczone i zwykłe "piree" , do tego kilka rodzajów "mięs": łosoś pieczony z

Re: Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

Czyli nie ma znaczenia że mięso jest w dwóch kawałkach? Piec tyle ile jeden kawałek ważący 3,5kg?

Re: Mięso pieczone w słoikach

Długa pasteryzacja to raz. A dwa - do takiego mięsa nie powinno się dolewać wody, bo duże prawdopodobieństwo, że się zepsuje. To powinno być mięso uduszone we własnym sosie. Taką zasadę stosowała moja babcia i słoiki z mięsem całymi miesiącami stały poza lodówką i zawartość nie psuła się. Raz

Re: Mięso pieczone w słoikach

U mnie w rodzinie przez całe dziesięciolecia tak właśnie wekowano mięso i uwierz mi, że nikt nigdy nawet zgagi po nim nie miał, że o ciężkim zatruciu nie wspomnę. Oczywiście logiczne, że jeśli tylko było podejrzenie, że mięso jest zepsute, to nikt go nie jadł. ---

Re: Mięso pieczone w słoikach

Tylko, ze takie mięso nie nadaje się do dłuższego przechowania- wekowanie jednorazowe przez godzinę nie zapewnia dokładnego wybicia bakterii i nie zapobiegnie wytworzeniu się jadu kiełbasianego- sugeruję co najmniej trzykrotne gotowanie po 40 min-1 godzinie.

jak piec te mięsa?

A jak dokładnie pieczecie te mięsa w folii? Ja robiłam synkowi schab ze śliwką właśnie w folii, ale wyszedł suchy i syn nie chciał jeść.

Re: To ile tego mięsa?

A czyta że zrozumieniem? Mięso zamrozilam w lutym. Pierogi dziś, a w międzyczasie bitki, kotlety, gulasz, krokiety, pieczeń. Na resztkach będzie rosół, z kości biżuteria, sprzedam na Allegro, kupię ze 30 deko schabu w biedro i jeszcze święta oblecimy. Rodzina 2 + 60.

Re: Impreza w domu na 60 osób!

> miesa kupujesz rano i wstawiasz po zamarynowaniu do oieczenia. Mięsa na 60 osób spokojnie kupujesz w dzień imprezy, spokojnie w dzień imprezy marynujesz i spokojnie w dzień imprezy pieczesz (pieczenie jednej porcji trwa min. 1 godz.). W międzyczasie spokojnie przygotowujesz świeże warzywa

Re: To ile tego mięsa?

"Wędlina" to u nas umowne określenie na mięso na kanapki, wędzone na ciepło, zimno, pieczone.

Re: Mięso pieczone w słoikach

Słikowanie mięsa to nie to samo co słoikownie warzyw. Aby wybić bakterie trzeba je podać długiemu działaniu wysokiej temperatury, co moze zabić smak. To, ze nie dolejesz wody, nie da gwarancji- moze i na foprach ludzie piszą, że mieso stało miesiącami w słoikach i nikomu nic się nie stało, ale 1000

Re: Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

jak wyżej, godzina - kg mięsa (i ja przyjmuję tu temperaturę 180 stopni, w przypadku schabu temperatura wyższa, czas pieczenia o ok kwadrans krótszy) -- kuchniazone.blogspot.com/

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

U mnie sprawdza sie zawsze. Piekę w rękawie, piekarnik elektryczny, 220 stopni. -- Sygnaturka się zgubiła....

Re: Proszę o pomoc!!!!

jeśli masz podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki, to nie powinnaś jeść tłuszczu i mięsa. Szkoda trzustki. Bardzo często przy problemach z trzustką jednym z wiielu objawów jest poranne pieczenie stóp i ból pleców między łopatkami. -- Sentencja Hipokratesa: Jeśli człowiek sam sobie nie jest

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - mięso pieczenie

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin