Przeszukano 111 286 055 wypowiedzi na 3 956 forach

marynata do mięsa - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: Marynata do mięsa

Ja robię tradycyjną gęstą papkę - sól, zmiażdżony czosnek, olej, majeranek. Przed natarciem mięsa nacinam nożem dziurki. Czasem zaszaleję i dodaję mniej soli a za to przyprawy - marynaty do mięs.

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

Nie kupuję gotowców w marynacie, bo jest spore ryzyko, że mięso było constaryzowane i uzyskany przez producenta odcień zieleni bynajmniej nie pochodzi od ziół. Karkówkę w Lidlu kupiłam dwa razy - pierwszy i ostatni. Tłuste, krzywo pokrojone mięso. -- Chaotyczna neutralna.

marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

Witajcie mam do was dwa pytanka :) Mam 3 kg szynki i mam problem bo nie wiem jaką marynatę zastosować i jak długo piec żeby szynka była miękka i czy szynkę przed włożeniem do piekarnika przykrywać folią (albo może rękawem?) Jak zrobić rolady wołowe z mięsem mielonym? Szukałam na googlach ale też

Re: szaszłyki na grilla. dajcie przepis .

Łyżka musztardy sarepskiej, łyżka żurawiny, łyżka piwa, dwie łyżki oliwy, pieprz. Wszystko wymieszać i pokryć tą marynatą mięso i włożyć na półmisku na 4 godziny do lodówki ............ solimy mięso po pieczeniu.

marynata do mięsa

Dziewczyny, jak zrobić marynatę. Kupiłam wielki kawał schabu i chciałabym go upiec w piekarniku. Ale nie mam pojęcia jak te mięso doprawić a właściwie w czym ono powinno poleżeć, żeby było dobre. Jeszcze nigdy pieczone mięso mi nie wyszło. I jeszcze jedno pytanko w jakiej temperaturze piec je

Re: jak długo mięso moze leżeć w marynacie?

zależy jakie mięso, wieprzowe lub wołowe nawet kilka dni, drobiowe krócej, max 2 dni

Re:Marynaty do mięs.

kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,2971015.html I bardzo dobra strona - dodaj ją sobie do ulubionych: www.wedlinydomowe.pl/ www.wedlinydomowe.pl/search.php Marynaty można generalnie stosować wymiennie do mięs. Nie jest dogmatem, że marynata do wieprzowiny nie będzie pasować do wołowiny czy

Re: jak długo mięso moze leżeć w marynacie?

zalezy od wielkości tego miesa, cienkie plastry 1-3 godz wystarczy, gruby 1-2dni;) -- "leben und leben lassen"

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Każdą marynatę robię z miodem, szczególnie skrzydełka są pyszne, nawet ci, którzy normalnie skrzydełek nie lubią (np ja:-), takimi się zajadają. Karkówka też jest zdecydowanie lepsza. Marynatę robimy z 1 - 2 łyżek miodu, oleju, jeśli marynaty ma być więcej, uzupełniamy ciepłą wodą. Do tego

Marynaty do mięs

Mięso razem z marynatą można umieścić w solidnej torebce foliowej i po starannym zawiązaniu włożyć do lodówki. Łatwo wtedy co jakiś czas poprzez torebkę je "pomiąchać".

Marynata do mięs na grila

Czy ktoś zna dobry, sprawdzony przepis na marynatę do mięs grilowanych? Kiedyś byłam na grilu u znajomych - pieczona była karkówka wcześniej marynowana - wystarczyło 5 min grilowania z każdej strony i mięsko rozpływało się w ustach. Niestety "grilmen" nie chciał za nic w swiecie zdradzić przepisu

jak się nazywa holenderska marynata do mięs?

Ktoś mi opowiadal, ze w Holandii mają jakąs super przyprawę do mięs (marynatę, w butelce). Ponoć jest tania - ok. 2 Euro. Czy ktoś z Was zna może jej nazwę i wie gdzie można ją kupić w Polsce?

Re: jak się nazywa holenderska marynata do mięs?

Śmiem twierdzić, ze w Holandii są dziesiątki marynat do mięsa.. -- miszmasz-marghe.blogspot.com/

Re: Największa bezczelność ;)

Mięsa nie ale jesli była uzyta gotowa mieszanka przypraw to już tam może być. Jeśli się używa ziół do zrobienia własnej marynaty czy mieszanki to ok. żadnych gotowych marynat czy mieszanek typu "grill pikantny" jeśli nie ma informacji, że produkt jest bezglutenowy. -- http://apostazja.pl http

Re: mięso w marynacie

Zależy od mięsa, marynaty i temperatury. -- Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził...

marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

Poproszę o proporcje oliwy i kwasu w marynacie do mięsa oraz ilość na ok 1 kg mięsa w kawałku oraz na pokrojonego na kotlety (chyba trzeba wtedy więcej płynów). Znalazłam wprawdzie w wyszukiwarce różne przepisy, ale one różniły się drastycznie, nie mówiąc o tym, że w jednym z nich było 8 łyżek

Re: Co z powideł śliwkowych?

Zbędne powidła z 2 kg śliwek, taka śmieszna ilość wyjadlabym łyżka pristomz garnka w maks 3 wieczory... pomarzyć dobra rzecz. Ps do kaszy jaglanej, jogurtów, do przełożenia ciasta, do chleba jako smarowidło, do naleśników do zamrożenia, do mięsa jako sos lub składnik marynaty.

Marynata do mięsa

Proszę o przepis na dobre marynaty do kurczaka i do karczku. Mięso ma się później rumienić na grillu!

Re: marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

Otóż właśnie. Niektórzy wolą, jak ich mięso jest zaledwie posmarowane pędzelkiem, inni, jak mięso wręcz w marynacie pływa. W gotowaniu nie ma miejsca na aptekarskie przepisy ;-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Mięso w marynacie... a zamrażanie.

Mam pytanie. Wczoraj rano rzuciłam mięso do marynaty (pierś z kuraczaka, marynata pomarańczowa), chciałam zrobić dziś na obiad, ale muszę tę "ucztę" przełożyć na piątek. Jak myślicie, czy mogę wrzucić pojemnik z mięsem i marynatą do zamrażalnika? Rozmrozić dzięń przed przyrządzaniem?

Re: Marynata do mięs na grila

Jedną z moich ulubionych marynat do wołowych steków jest bardzo prosta, a dająca niesamowity efekt mieszanka: ocet balsamiczny, płatki chili i mielone lub tłuczone goździki. Można dodać odrobinę czosnku i mielonego imbiru, jesli się chce bardziej zakręcony smak. Świetnie smakują wszystkie mięsa

Re: Marynata do mięs na grila

mhr-cs napisała: > eeela, > nie wiem moze jeszcze jedno e, > > piwem sie nie podlewa, > ale o tej godzinie mozna, > wytlumaczenie ??? Można polewać mięso piwem. Spróbuj i sama oceń smak. :) Piwo do marynaty jako rozcieńczacz też jest dobre.

Marynata do mięsa

Potrzebuję SPRAWDZONĄ marynatę do szynki wieprzpwej, tak, żeby ją natrzeć włożyć do lodowki, a jutro upiec. Dziękuję z góry!

Re: zaprawy

W "mojej" polszczyźnie kuchennej marynata nie musi być octowa, może być np. ziołowa (choć to raczej do mięs) albo mieć tego octu symbolicznie. I jak najbardziej rozróżniam grzybki marynowane (łagodniejsze, octu nie czuć) od grzybków w occie. -- Dziś poznałam straszną prawdę. Okazało się, że

Re: Marynata do mięsa

oliwa, kilka kropel octu winnego, sól, pieprz, majeranek, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku wymieszać, natrzeć tym mięso, obłożyć plastrami surowej cebuli, wstawić do lodówki -- ups

Re: Obiad na 14 osób: prosty a zrobi wrażenie?

mięso w mieszaninie oliwy i ziół, albo wina i oliwy, ew. jakiejś oliwy smakowej np. z truflami (pyyyycha) . Marynatę możesz dodać 2-3 minuty przed końcem smażenia na patelnię i masz sos. -- A PiS Polacy sami wybrali w wyborach. To nie Tuska wina, że ma głupi naród. by sumire

Re: Marynata do mięsa

Z tajemniczych w sumie powodów założyłam, ze autor wątku marynuje tą szynkę w celu zjedzenia ze smakiem, nie otrucia nielubianej teściowej. Autorze, jeśli się jednak mylę możesz powyższą marynatę spokojnie zastosować. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co

Re: Marynata do mięsa

Kieliszek czerwonego, bardzo wytrawnego wina, posiekana cebula, marchewka, zmiażdżone ziele angielskie, łyżka musztardy, rozmaryn, świeżo mielony pieprz,, pokruszone liście laurowe, możesz dać też trochę tymianku. Najlepiej piec w rękawie, z marynatą w środku. -- Piątego dnia Bóg stworzył wódkę

Re: Marynata do mięsa

dzięki wszystkim, ponieważ odpowiedzi dotarły następnego dnia, kiedy szynka już była upieczona, będą na następny raz :-) Tym razem kierując się intuicją natarłam solą, czosnkiem, obłożyłam cebulą i wyszło ok.

Re: Marynata do mięsa

Ugotuj włoszczyznę w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Po ostudzeniu wywarem zalej szynkę i wstaw na 24h do lodówki.... ŻADNEJ WEGETY!!!! -- ------------ Podróże małe i duże.

Re: Marynata do mięsa

Wszystko ok. dopóki ma się zdrowie. Jak się ma problemy z trawieniem, lub choroby reumatyczne, to lepiej go unikać, bo się pięknie osadza w stawach, takie zdanie lekarzy. A ja znam to z autopsji. Lepsze są same zioła bez żadnych polepszaczy.

Re: Marynata do mięs na grila

> ale chyba nie steki? Oczywiście, że nie. Tak mi się tylko przypomniało. W ogóle steki z dobrego mięsa moim zdaniem niespecjalnie potrzebują jakiejkolwiek marynaty - czasami je marynuję ot tak, dla urozmaicenia, ale to nie znaczy, że dobry stek, grilowany, podlany odrobiną piwa i oprószony

Re: jaka marynata do mięsa do raclette?

że potencjalne stałe elementy marynaty mogą spalać się we fryturze i zniesmaczyć mięso :) -- Strona miłośników smaku - poszukiwaczesmaku.pl

Re: Dlaczego kobiety nie lubia dzieci?

jeszcze robią marynaty do mięsa, ale ja się tak akurat nie bawię, > bo w Polsce to trudno dostępne jest i ma chore ceny za sloiczek. Uwielbiam :) Kiedys byla woreczkowana marynata do szynki wygladajaca jak powidla sliwkowe o intensywnie slonym smaku. To cos takiego? Strasznie to dziwne bylo...

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

squirk -masz racje ,gotowe mieso w roznosciach moze byc takie jak piszesz ,chwyt handlowy zeby szybko sprzedac , zakamuflowany sosem produkt udajacy swiezy ale czesto jest stary i zalatujacy zapaszkiem ,najlepiej kupic swieze miesiwa i samemu zamarynowac ,bez pozniejszych przygod - zatrucia , wymio

Re: na grill tylko mięso bez marynaty!!!

pierwsze co robię, to zmywam ten cały szajs bardzo dokładnie. Raz, że od razu wiadomo czy nie jest do wyrzucenia, a dwa - jeśli nie jest, to nie pali aż tak po przyrządzeniu. Na szczęście rzadko łapie mnie aż taka oskoma, żeby nie przelecieć się na targ po świeże mięso :-) -- Nigdy...!

Re: Marynata do mięs na grila

Podobno sól w marynacie jest grzechem śmiertelnym, bo wyciąga sok z mięsa -> na grillu produkujesz suche podeszwy. Amerykańska (steki i sznycle) 1 bardzo drobno posiekana cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu łyżeczka Worcestershire-Sauce oregano

mięso w marynacie-jak długo?

Jak długo może leżeć mięso w marynacie (lej i przyprawy) żeby się nie zepsuło? Konkretnie filety z kurczaka. Dzięki za odpowiedź

Re: Jaka marynata do mięsa wieprzowego?

O maślance nie słyszałen, ale kwas w niej zawarty na bank skuszy mięso a przyprawy nadadzą aromatu. Ja natomiast stosuje marynaty wg własnego pomysłu. bazą każdej z nich jest zawsze olej, sos sojowy i dowolnie dobrane mieszanki przypraw. Ostatnio robiłem sos olej i przprawę kamis gyros -- forum

Re: Dlaczego kobiety nie lubia dzieci?

Marmite jest głównie z drożdży i soli, ale nie ma w nim alkoholu, za to są witaminy z grupy B. W smaku takie słono gorzkawe, bardzo intensywne. Genialnie się sprzedaje na tostach z żółtym serem i na kanapkach z twarogiem albo z jajkiem. Ludzie z tego jeszcze robią marynaty do mięsa, ale ja się tak

Re: gdy artretyzm zawłaszcza nas

to nie wolno: Nie zaleca się picia: Wody gazowanej Soku pomidorowego Solanek Napojów alkoholowych Tanu, kumysu (mlecznych napojów fermentowanych z zawartością sodu) Nie zaleca się jedzenia: Solonego mięsa, margaryny Wszystkich rodzajów twardych i miękkich serów Wędzonego mięsa, udźca wieprzowego

Re: marynata do mięsa

a, o czosnku nie zapomnij :) -- doral2 to jakiś cham..." by wronikab145 nowy, jeszcze lepszy kaloszblox

Re: marynata do mięsa

skoro to schab, to posól, popierz, namajerankuj, odłóż na godzinkę do lodówki, a potem w rękaw do pieczenia żeby nie wysechł i w temp. ok.150 stopni piec... ok,.45 minut na każdy kilogram mniej więcej, ale to w przybliżeniu. ja dziubniesz szpikulcem to sos wypływający z mięsa ma być jasny, a nie z

Re: No to jest akurat proste :-D

>To samo mięso w marynacie - fakt, że marynuje się "samo" przesłania kwestię, że oprócz chwilki, którą na zrobienie marynaty trzeba poświęcić, wymaga ono miejsca do przechowania i czasu, aby ta marynata w ogóle miała sens i "zadziałała" - o czasie na pieczenie nie wspominając. Ja sie od

No to jest akurat proste :-D

wymagają. To samo mięso w marynacie - fakt, że marynuje się "samo" przesłania kwestię, że oprócz chwilki, którą na zrobienie marynaty trzeba poświęcić, wymaga ono miejsca do przechowania i czasu, aby ta marynata w ogóle miała sens i "zadziałała" - o czasie na pieczenie nie wspominając. Nie wiem, dlaczego

Re: Impreza w domu na 60 osób!

obrus_w_paski napisała: > 15kg mięsa obrabiasz w godzinę. No padłam. a ile tobie zajmuje "obrobienie" jednego 5 kg kawalka szynki,5kg kawalka udzca cielęcego i dwoch wagonow karkowki kazdy po 2.5 kg? co masz na mysli mowiąc "obrabianie"? grzejesz to wlasnymi rękami? formujesz kulki

Re: jak długo mięso może leżec w marynacie?

Zdarzało mi się marynować mięso nawet przez tydzień (karkówkę na grilla, schab na pieczeń).Było super, z tym, że ja do marynat nie dodaję wody.

Re: Co z Pigwy, Kiwi i Winogron?

Z winogron konfitury , suszone i sok, z kiwi chipsy wychodzą bardzo smaczne podobnie jak z pigwy. Pigwa w marynacie ostowej do mięs, do pigwowego dżemu możesz dołożyć limonki. Na upartego to zrobić z tych trzech jeden dżem- wpierw robisz dżem z pierwszych owoców, później z drugiech a jak masz

mięso w marynacie, kiedy solić ?

Od razu, w połowie marynowania, przed pieczeniem ? Mój indyk leży już w marynacie(bez soli)prawie dobę, co dalej?

Re: Gotowanie na parze - przepisy

Ale właśnie ryba, mięsa i różne warzywa na parze są przepyszne. Poeksperymentować możesz z przyprawami i marynatami.

Re: Łatwe dania kuchni świata

Jak mięso to polecam kaczkę; Nie do końca kuchnia świata bo zmodyfikowana przeze mnie (żeby było łatwiej ? ) Coś ala kaczka po pekińsku Piersi kaczki marynuję przez noc (jeżeli trochę dłużej to nie ma problemu). W marynacie mam: sos sojowy 2-3 łyżki , miód lub syrop klonowy 1-2 łyżki, przyprawa

Marynata do mięsa

W czym zamarynować mięsko do pieczenia (od szynki) i na ile przed pieczeniem żeby wyszło fajne, aromatyczne i delikatne?

Re: Obiady dla dziecka w przedszkolu - tak czy ni

a taką rybę surową w marynacie w folii lub mięso ile trzymasz w lodówce? Pytam bez złośliwości bo własnie szukam sposobu na usprawnienie codziennej logistyki obiadowej.

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

tinyurl.com/39zvsda tinyurl.com/39s87l4 a to tylko niewielka częśc pomysłow z Galerii Potraw -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Filety z kurczaka: troche oliwy, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i tymianek. Karkówka: sos sojowy i czosnek Reszta mies: kupuje rozne mieszanki do grila i testuje. Za kadym razem cos innego :)

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Właśnie miałam pisać post z takim samym pytaniem, bo zawsze dodaję mniej więcej to samo do mięs i chciałabym jakoś je urozmaicić. Tak że ja tylko podbijam i z ciekawością czekam na odpowiedzi.

Jaka "marynata" do mięsa na grilla? :-))

Organizuje jutro grilla i sie zastanawiam czym przyprawić mięso, które mam na grilla? Jakieś marynaty może? Albo jakims sosem musztardowym z ziołami? Co polecicie?? Ale coś prostego proszę :)) -- BUŹKA! -- -- Basia -- -- just smile :)) --

Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Planuję zrobić przyjęcie urodzinowe moich córeczek w formie grilla na działce. Bardzo proszę o sprawdzone sposoby na miękkie, soczyste mięsko: piersi kurczaka i indyka, schab, karkówkę, boczek, udka i skrzydełka kurczaka. Zawsze robiłam do tego sałatkę grecką i tym razem pewnie też będzie. Ale chętn

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

obawiam sie ze jednak nie wszystkim pasuje miod w marynacie- mi i mojej rodzinie po prostu nie wchodzi. probowalismy przynajmniej kilka razy i sie nie udalo :/ trafilam na kilka marynat: biale wytrawne wino+ ocet jablkowy+ ostra musztarda+ sol i pieprz czosnek, imbir, sos sojowy- rozetrzec ze

Re: MARYNATY, czyli sposób na soczyste mięso

Ostatni moj wynalazek to wieprzowina marynowna w zalewie zrobionej z miodu, sosu Worchester, papryki, zmiażdzonego czosnku i soli (marynaty nie było zbyt wiele, mięso raczej było nią natare niż w niej pływało) A.

Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Planuję zrobić przyjęcie urodzinowe moich córeczek w formie grilla na działce. Bardzo proszę o sprawdzone sposoby na miękkie, soczyste mięsko: piersi kurczaka i indyka, schab, karkówkę, boczek, udka i skrzydełka kurczaka. Zawsze robiłam do tego sałatkę grecką i tym razem pewnie też będzie. Ale c

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

Nie jestem ekspertem, ale... Piersi kurze są doskonałe, jeżeli pomarynujesz je w śmietanie/jogurcie. Możesz oczywiście dodać dowolne przyprawy i zioła, ale dzięki temu nie wysycha. Pierś indyka też lubi wysychać i być twarda. Żeby była miękka i wilgotna, kroję ją na eskalopki i traktuję kwasem -

Re: Jakie marynaty do różnego rodzaju mięs?

dodac papryki (albo sosu chili) w winie i piwie tez mozna marynowac- z cebula, czosnkiem, ziolami (polecam rozmaryn i szalwie, szczegolnie do marynaty z winem). piwo daje swietna skorke pieczonym miesiwom a ze alkohol wyparowuje mysle ze nie ma co sie przejmowac ze to dla dzieci. karkowke polecam

Re: Pieczone mięsa

a, do tych marynat jeszcze idzie oliwa, to dodatkowe "nawilżenie" mięsa w trakcie pieczenia

Re: Wariacje na temat kurczaka

. Szalotkę siekamy i szklimy na gęsim smalcu. Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z marynaty, cydr i zagotowujemy. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i tymianek, lekko podgrzewamy. Mięso smażymy na suchej patelni, na krwisto. Najpierw od strony skóry, następnie obracamy. Podajemy z sosem

Re: Świętego Marcina - na stół rogal i gęsina

. Szalotkę siekamy i szklimy na gęsim smalcu. Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z marynaty, cydr i zagotowujemy. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i tymianek, lekko podgrzewamy. Mięso smażymy na suchej patelni, na krwisto. Najpierw od strony skóry, następnie obracamy. Podajemy z sosem

Re: A może wątek kulinarny IX

. Szalotkę siekamy i szklimy na gęsim smalcu. Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z marynaty, cydr i zagotowujemy. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i tymianek, lekko podgrzewamy. Mięso smażymy na suchej patelni, na krwisto. Najpierw od strony skóry, następnie obracamy. Podajemy z sosem

Re: megaimpreza - przygotowania

), ziemniaczki, warzywa np. grillowane w marynacie, sałaty z lekkim sosem (kilka rodzajów - np. z gruszką, orzechami i serem camembert; z pomidorami, papryką i fetą) oraz dla osób które nie będą miały ochoty na mięso makaron rurki z sosem pomidorowym i bazylią. Nie wiem, czy dałoby radę zupę, ale to jednak

Re: Moje problemy na dziś - pomożecie? :)

wymieszać ). W obu marynatach mięso trzymam minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Drugą wykorzystuje też do filetów z kurczaka lub indyka ( czasami do szaszłyków ). 2. - jak rodzina to się trochę poświęcić. Jak obcy - urwać kontakt. 3. Odciąć pannicę od kasy poza tym co niezbędne i wysłać do pracy na

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

sol dodaje do marynaty, wtedy ma szanse wejsc glebiej w mieso -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: marynata do szynki / rolady z mięsem mielonym

1. Szynka jest dość chudym mięsem, więc najlepiej naszpikować*) ją cienkimi paskami wędzonego boczku, pokrojonymi w piórka ząbkami czosnku, połamanymi jagodami jałowca. Ja nie marynuję, tylko po naszpikowaniu związuję bawełnianą nicią w zgrabny kawałek i solę. Tak stoi kilka godzin. Potem na

Re: Kultowe dania ematki

thank_you napisała: > Lady, ale kondolyza pisała, że tak robi i że jest to pyszne. A teraz się okazuj > e, że pyszne to nie jest ale plus jest taki, że od zjedzenia takiego mięsa się > nie umiera. Sukces. ;-D to JEST PYSZNE. caly sekret tkwi w dobrej jakosci miesie i dobrych

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

nie wiem jak prawidłowo - ja daję zawsze najpierw sól, a póxniej marynatę.. jak mi kurczak leżał dobę w marynacie i zapomniałam posolić, to niestety musiałam wywalić, bo się zwyczajnie zaśmiardł.. ale do dzis nie wiem czy byla to wina kurczaka czy braku soli i specjalnie testowac nie bede

Re: mięso w marynacie, kiedy solić ?

Ja sól dodaję zawsze przed samym pieczeniem i przechodzi przez całe mięso bez problemu. Zawsze mi wkładano do głowy, że długie trzymanie mięsa w soli przed pieczeniem albo smażeniem powoduje, że mięso staje się twarde. W soli można trzymać mięso przeznaczone do gotowania albo wędzenia. Tak mnie

Re: marynata do mięsa-proporcje oraz ilość

zrób ilość w zależności od ilości mięsa, nie da się określić ilości na łyżki, czy mililitry. Każdy dodaje składniki według własnego smaku. -- Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.

Re: Jak ogarniacie szkoła+dom+zajęcia dodatkowe d

. basen w soboty ( kiedys mieliśmy w tygodniu, zawoził go mąż) Zajęcia z języków mamy codziennie od poniedziałku do soboty włącznie. Obiady- jak pracowałam poza domem podszykowywalam w weekendy i zamrazalam ( pierogi, kopytka, zamrazalam mięso w marynacie, weckowalam zupy, które trzymałam później w

Re: Mięso w marynacie: w lodówce czy nie?

Raczej w lodówce - nawet krótkie marynaty lepiej odstawiać do lodówki (choćby chroniąc mięso przed muchami, ot co). Drzewiej lodówek nie było, ale istniały piwnice i "lodownie" w których przechowywano jedzenie. A w dobrze zaprojektownej piwnicy utrzymuje się stała, niska temperatura

Jaka marynata do mięsa wieprzowego?

Jestem początkującą kucjareczką i chcę dobrze wypaść przed swieżo poślubionym małżonkiem ;-) Zaopatrzyłam si.ę w kawał miesa wieprzowego i chciałabym zrobić z tego pieczeń. Powinnam potrzymac to kilka godzin w marynacie, tylko w jakiej? Pomóżcie, proszę. Słyszałam coś o marynacie z maslanki i

Re: Marynata do mięs na grila

To zależy do jakiego mięsa. Dobrym środkiem "zmiękczającym" jest musztarda, maślanka i ocet.

Re: Marynata do mięs na grila

znalazłam dużo przepisów na marynaty - może komuś tez się przyda - są tam między innymi marynaty z piwem, o których wspomniałam:) gotowanie.onet.pl/90,9,86,1,1,katalog.html -- Bywa, że sobą zdumiewam siebie.

Re: Marynata do mięs na grila

eeela, nie wiem moze jeszcze jedno e, piwem sie nie podlewa, ale o tej godzinie mozna, wytlumaczenie

Re: Impreza w domu na 60 osób!

nie poczujesz czy ono się moczyło te kilka godzin przed pieczeniem czy nie. owszem. jeśli taka z ciebie szlachcianka to mozna zrobić marynatę z prawdziwego zdarzenia tak? zalewę kilkudniową,i z lodówk? nie bedzie problemu o tej porze roku bo w piwnicy sama marynata wystarczająco zakonserwuje,ale na

Re: Usprawiedliwienie

anyastasia napisała: > A tak w ogóle to tatarski powinien być z mięsem? U nas w domu się zawsze robiło > bez i z grzybkami w occie ;) tatarski byl z majonezu kreconego z grzybkami i ogorkami (marynata) i z szynka, najlepiej konserwowa wole ten fakszywy :) (tez moze byc z szynka, ale

Re: Marynata do mięs na grila

> Piwem to się najlepiej polewa już na grillu :-) Przecież ja o tym pisałam. -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: Marynata do mięs na grila

Aha, ale marynowałam wołowinę w pomarańczach - wyszła czaderska :-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Re: Marynata do mięs na grila

Piwem to się najlepiej polewa już na grillu :-) -- Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - marynata do mięsa

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin