Przeszukano 111 033 178 wypowiedzi na 4 108 forach

m±ka do pizzy - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafno¶ci wg daty

Re: Dobre ciasto na pizzę

Jak ciapa to podsypać trochę m±ki. Albo zmniejszyć ilo¶ć wody. Ja używam m±ki specjalnej do pizzy włoskiej ( z młynów Stoisław). Zawiera cysteinę.

m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

czy zwykła szymanowska nie wystarczy? pytam, bo nawet nie wiedziałam,że jest specjalna m±ka do pizzy, ale własnie ostanio stoj±c przed regałem z m±kami dojrzałam takie cudo, tylko cena taka do¶ć wysoka:(

Re: K±cik kulinarny dla samotnych i nie¶miałych ?

Czego lepiej nie robić ? Ciasta drożdżowo-oliwnego do pizzy z m±ki gryczanej ;) M±ka gryczana - choć pyszna - do tego się nie nadaje ;) Nie polecam... -- "All those moments will be lost in time like tears in rain"

Re: M±ka kokosowa? Sojowa?

teoretycznie tak, ale... zrobiłam omlet z m±k± kokosow± i był tak obrzydliwy że poszedł do kosza :( spód do pizzy - wygooglaj przepis z kalafiora. ale nie robiłam.

M±ka do pizzy-która w Polsce najlepsza?

Pizza wychodzi mi w smaku jak chleb, nie wiem dlaczego. Może to wina m±ki? Której używacie? Nie mam możliwo¶ci kupić żadnej włoskiej, żadnej specjalnej do pizzy, tylko polskie supermarketowe: 450, 500, 550 (ta ostatnia, to chyba tylko Krupczatka)? To której użyć? Krupczatki, to chyba nie?

Re: Przepis na ciasto do pizzy. Pomożecie?

M±ka, sól, drożdże, cukier, ciepła woda i trochę masła ilo¶ć składników zależy od wielko¶ci pizzy.

Re: Dobre ciasto na pizzę

, szczególnie ten z dodatkiem amylazy. Ale to s± szczegóły, mało istotne przy rzemie¶lniczym wyrobie pizzy, gdzie s± zdecydowanie większe partie i dwuetapowe długie wyrastanie z kontrol± temperatury. W domowych warunkach, przy presji czasu oczywi¶cie dobrze posłodzić drożdżowy zaczyn, ale to nie jest składnik

Re: Mrożona pizza - polecicie jak±¶?

Kupujemy z Biedronki takie z lodówek, nie mrożone, mog± być, na cie¶cie jakim¶ takim cienkim kruchawym. Mrożone chyba Guseppe kupujemy czasem, zwykle gdy jest promocja ;) dzieciaki maj± obczajone jakie¶ dobre smaki ;) A ciasto do pizzy robi m±ż i syn, jako¶ prosto im idzie, składników dokładnie nie

Re: Leclerc w W-wie i włoska m±ka do pizzy

W Makro można kupić m±kę do pizzy.Nazywa się Perfecja i jest to m±ka wysokoglutenowa typ 500 produkowana przez Lubellę,ale niestety tylko w opakowaniach 10 kg. -- Zdjęcia moich wypieków Chleb domowej roboty

Re: Wierzycie w medyczne porady z sieci?

Jest problem, bo przy nieprecyzyjnej ilo¶ci m±ki mog± wyj¶ć różnice w wilgotno¶ci ciasta, co przy drożdżowym ma znaczenie. Albo mog± być problemy z wyro¶nięciem, bo ja daję drożdży tylko tyle ile potrzebne, na styk, za dużo zmienia bowiem smak ciasta, na przykład takiego do pizzy.

Leclerc w W-wie i włoska m±ka do pizzy

:) kto¶ tu pisał o włoskiej m±ce do pizzy w Leclerc'u. Się napaliłam, poleciałam do tego przy Jerozolimskich i nie było :( Może kto¶ widział naocznie :) i napisze w *którym* warszawskim Leclerc'u mam szukać? :)

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Ja uzywam wloskiej "0", ale niektorzy producenci sprzedaja tez "00" z napisem do pizzy / ma dodatkowe skladniki /.

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Ja używam M±kę babuni z Biedronki typ 650. Wspaniale się nadaje, a jest niedroga. -- " Zawsze patrz na jasn± stronę życia " ...i tej zasady warto się trzymać.

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Ja też używam zwykłej m±ki. Nie m±ka musi być specjalna, tylko piec powinien być opalany drewnem. A tak nawiasem mówi±c to pizza daniem biednych ludzi była, więc w±tpię czy używali specjalnej drogiej m±ki.

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Też pieczemy na takiej, jaka akurat jest w domu. Nie ma co kombinować. -- ...oczy tej małej, jak dwa błękity... . . . . . . Rodzinka od kuchni . . . . . .

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

baba06 czy to wazne, przeciez dziesiejsze przepisy sie zmieniaja, dlaczego wloskie nie mozna tez zmienic? po prostu kuchnia swiata dla kazdego?

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Chodzi o to, zeby miala duzo bialka. Mozliwe, ze ktos podbil cene, bo chce zerowac na niewiedzy. Ja pieke na tzw. mocnej, czyli chlebowej, z powodzeniem. Uzywam i bialej i razowej. -- Zmysły w kuchni

Re: m±ka do pizzy, czy musi być specjalna?

Piec opalany drewnem to jasne, ale raczej malo kto ma. Nie musi byc droga: wazne jaka to maka. Zreszta maki czesto bywaja mieszane: w miare nabywania doswiadczenia, wg indywidualnego smaku itp. Moze byc np. mieszanka maki wysokoglutenowej z maka typu "0" / chlebowa polska / z dodatkiem ma

Re: A może w±tek kulinarny IX

¦LIMACZKI Z MOZZARELLˇ Ciasto: 750 g m±ki, 350 ml wody, 2 g suchych drożdży, 50 ml oleju, 1/2 łyżeczki soli , Na wierzch: 60 g pulpy pomidorowej, 100 g mozzarelli do pizzy, 8 listków ¶wieżej bazylii Mieszamy m±kę z wod±, drożdżami, olejem oraz sol± i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się

M±ka kokosowa? Sojowa?

? Czy która¶ z nich nadaje się do zagęszczania potraw? Je¶li nie, to czym można zast±pić m±kę ziemniaczan±? A, jeszcze jedno - z czego można zrobić spód do pizzy, je¶li nie z m±ki pszennej czy żytniej? M±ka z ciecierzycy daje raczej omlet, niż pizzę, m±ka żytnia jest obrzydliwa w smaku we wszystkim

Re: Mrożona pizza - polecicie jak±¶?

Ciasto widziałam, w rolce, w dużych marketach (Auchan, Carrefour), ale ono raczej takie jak kruche pod pizzę, a nie jak to fajne drożdżowe. Dla mnie to był niemal taki sam substytut pizzy, jak i te mrożone. Może jaka¶ pizzeria by sprzedała tak± gulę z surowego ciasta, to pewnie by było najlepsze

Re: dzieci, jedzenie, ja

przemycałabym dobre produkty do tego, co lubi± (do nale¶ników dodawałabym np. m±ki z ciecierzycy, gryczanej, jaglanej etc. - np. w proporcjach 1/3 do 2/3 zwykłej m±ki). Robiłabym koktajle (bez cukru) na kefirze, dobrym jogurcie albo np. mleku migdałowym - już za chwilę będzie dużo super owoców. Na pocz±tek dla

Re: Kulinarnie - pizza :D

Według Włochów m±ka do pizzy to taka z numerem 00, ale ponieważ w Polsce trudno j± kupić w każdym sklepie należy wybierać tę o najniższym numerze. Oczywi¶cie dotyczy to tylko ortodoksyjnych 'producentów' pizzy.

Re: Jaka różnica drogi czy tani

pył, takie zmiotki z produkcji, sorry za dosadno¶ć. maka - na nalesnikach nie odczuwam czy jest to m±ka no name czy duzo droższa szymanowska, ale do pizzy kupuję jaka¶ włosk± za 8 zł, bo tu roznica smaku jest kolosalna. pomidory w puszce, tu faktycznie wszystko mi jedno, moga być tanie.

Re: Ciasto na domow± pizzę

Suszone drożdze? Ee tam, wiem że wygodniej, ale nie ten zapach, niestety. Generalnie, przepis na ciasto do pizzy nie jest potrzebny. Trzeba pamiętać o proporcji drożdzy do m±ki, a wody - na wyczucie, ile zbierze. Odrobina soli i oliwy. Nie ma co nie wyj¶ć. -- cute but psycho. things even out

Re: Przepis na ciasto do pizzy. Pomożecie?

Mam przepis na pizze bez drożdży - robi się błyskawicznie: twięcej czasu zajmuje pieczenie pizzy, niż robienie. Nam smakuje :) 2 szklanki m±ki pszennej 1/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, bazylii, pieprzu, ziół Z allrecipes.

Re: M±ka do pizzy-która w Polsce najlepsza?

Bardzo istotny jest olej. Włosi uzwaja tylko arachidowego. I nie tylko oni;) najlepszy do pizzy.

Re: M±ka do pizzy-która w Polsce najlepsza?

M±ka 650 jest w każdym supermarkecie, w dodatku to jest najtańsza m±k±, często poniżej 1zł za kg.Na pizzę 650 najlepsza.

Re: M±ka do pizzy-która w Polsce najlepsza?

Przewaliłam całe czelu¶cie półek z m±kami w Stokrotce - nie ma 650, kupiłam luksusow± 550. Może nie wyjdzie chleb :-(

Nowa jako¶ć pizzy w Zielonej Górze

AZTECA zaprasza wszystkich amatorów pizzy do wypróbowania pizzy na cie¶cie kukurydzianym. Zupełnie inna, nowa jako¶ć ciasta - kruche, delikatne i lekko słodkawe nadaje pizzy niepowtarzalny smak. Wyrabiane jest z mieszanki m±ki kukurydzianej i pszennej, obecnie testujemy wersję wyrabian± z kukurydzy

Re: chleb pęka

szczególnie żytnim - tej klajster niszczył mi g±bkę za g±bk±. W m±ce przyniosłam mole - wyrzuciłam chyba z połowę zawarto¶ci szafek :/ Ale niedawno obejrzałam program Katarzyny Bosackiej o chlebie i od tamtej pory chleba w sklepie nie kupiłam. Dużo rzeczy musiałam opanować - inny piekarnik przede wszystkim

Re: Macie sprawdzony przepis na pizzę?

mieszam z niecał± szklank± ciepłej wody z odrobin± cukru. Wlewam do m±ki i zagniatam byle jak ciasto. Zazwyczaj wychodzi bezproblemowo. Piekę na zwykłej kwadratowej blasze z piekarnika. Rozwałkowuję na papierze do pieczenia, smaruję keczupem, sypię ziołami do pizzy, kładę na ciasto to co chcę, sypię ser

Re: Chleb drozdzowy czy na zakwasie?

piekę duży chleb, jako, że piekę na kamieniu do pieczenia pizzy, możesz zrobić z mniejszych ilo¶ci m±ki, 60 dkg maki pszennej typ 750, 30 dkg maki pszennej typ 2000, 15 dkg m±ki żytniej typ 2000, 10 dkg m±ki orkiszowej, ziarna słonecznika, ziarna dyni, 4 dkg drożdży, 3-4 łyżki zakwasu

Re: Leclerc w W-wie i włoska m±ka do pizzy

A co to jest zwykła ,pszenna m±ka według ciebie? 450,550? Pizzę robi się z m±ki chlebowej,zwykłej pszennej 700-800

Re: Leclerc w W-wie i włoska m±ka do pizzy

...o ile wiem pizzę,robi się ze zwykłej pszennej m±ki....we Włoszech też ;) -- Lepiej grzeszyć a póĽniej żałować, niż żałować, że się nie grzeszyło ;)

Re: Dziewczynki, bo Wy wszystko wiecie :)

Odkopałam ci w±tek o pizzy z m±ki żytniej: forum.gazeta.pl/forum/w,77,61225466,,pizza_z_maki_zytniej_.html?v=2 --- truskawkiwmilanowku.blox.pl/html

Surowe ciasto na pizze - ile poleży?

Zrobiłam dzi¶ ciasto na pizzę - m±ka, woda (zimna), sól, cukier, drożdże, oliwa. Od razu po wyrobieniu wyl±dowało w lodówce, trochę już podrosło. Jednak plany uległy zmianie i ani dzi¶ ani jutro pizzy nie mogę upiec. Czy zostawić je spokojnie w lodówce do czwartku czy lepiej zamrozić?

Re: Chleby plaskate

Wałek to raz, patelnia to dwa, no i piecyk do pizzy nabyłem, taki co do prawie 400 stopni C się rozgrzewa. To na zdjęciu wyszło z tego piecyka po 2 testowych minutach. Proste ciasto z m±ki i gor±cej wody w proporcjach 100g na 80ml. Bez spulchniaczy, unos wył±cznie termiczny.

Re: do mam gotujacych bez glutenu

wymaga wałkowania i sklejania, to wychodzi mi każde. Owszem, s± nieco bardziej sypkie, ale dopiero ok. 3 dnia. Kruche sypi± się bardziej - no ale akurat kruche powinno być kruche :) A adaptuję po prostu zwykłe przepisy, tylko zamieniam m±kę na różne bezglutenowe. Mieszam różne m±ki - ale nigdy w stałych

Re: Domowa pizza krok po kroku...

to by mi się zgadzało, bo sekretem dobrej, domowej pizzy jest niestety bardzo dobra m±ka inaczej wyjdzie zwykłe ciasto :P

Re: kamień do pizzy i deska, pytanie techniczne?

A dopóki nie nabierzesz wprawy możesz na łopatce położyć kawałek papieru do pieczenia (już bez posypywania deski m±k±) i na nim pizzę. Na kamień ¶ci±gasz papier razem z pizz±. Papier nie ma wpływu na jako¶ć pizzy pod warunkiem bardzo dobrego nagrzania kamienia. Ja rzadko piekę pizzę, ale stosuję

Re: zakręcona brioszka...

do grubo¶ci przemiału (2 - nagrubsze, poprzez 1, 0, na 00 najdrobniejszym kończ±c). Do tego jeszcze opisane s± dodatkowo (np. 00 do pizzy, 00 do słodkich wypieków, itp.) W krajach anglosaskich nie męcz± klienta numeracjami (szczegółowsze parametry m±ki podane s± na "tabliczce znamionowej", chociaż

Re: Macie sprawdzony przepis na pizzę?

mało wymagaj±ce. Składniki to letnia woda, drożdże, sól, szczypta cukry, szczypta soli i oliwa. Drożdży ma być mało, a ciasto powinno wyj¶ć raczej twardawe, l¶ni±ce. Najlepsza m±ka to 00, ale ponieważ nie mam czasu biegać po delikatesach używam 405, ostatecznie 450. Zasada jest taka- im więcej glutenu

8. Jabłka w cie¶cie rozci±ganym, cz. 1: Tourtiere

supercienkich ciast listkowych. W inny sposób ciasta tego typu uzyskać można poprzez: a) żmudne rozwałkowywanie kilku płatów naraz przesypanych m±k±, aby zapobiec ich sklejeniu (greckie phyllo, lub turecka yufka); b) przyklejanie kęsów surowego ciasta do gor±cego blatu lub kamienia i jego szybkie odrywanie

Re: Ciasto na domow± pizzę

Z moich wieloletnich do¶wiadczeń przy "domowej pizzy". Szklanka wody + pół paczki drożdży + łyżeczka soli + łyżeczka cukru + 3-4 łyżki oliwy. Wszystko mieszamy. Do tego m±ka 1:1 pszenna 550 i krupczatka - ł±cznie ok. 430 gram. Ja ciasto wyrabiam na maksa mikserem - musi być na granicy lepko¶ci (a

Słodkawe?

Co to za certolenie się z ciastem na pizzę? To jest najzwyklejsze ciasto chlebowe: m±ka, woda, drożdże, sól, ewentualnie odrobina oliwy. Poż±dane nawodnienie od 55% do 67%. Zagnie¶ć, wyrosn±ć, uformować, upiec. Tu masz kalkulator, dzięki któremu można sobie łatwo wyliczyć wielko¶ci składników w

Re: młodzi (i nie tylko) celiacy i/lub diabetycy

nawet s± blaty do pizzy - bardzo dobre. oprócz K&L jest pieczywo, m±ka i makaron w michalinie z wsklepie M&L

Re: Pizza, z ciastem zawsze udaj±cym się

czyli nie robimy zaczynu, tylko drożdże do suchych składników? a m±ka jaka¶ specjalna do pizzy?

Re: Która Pizzeria

Widze opinie nie bardzo , a ja wam powiem tyle że pizze od jakiego¶ czasu robie sam z TYLKO włoskich składników włoskiej m±ki sera i pomidorów san marzano które co prawda s± drogie ale zupełnie inaczej smakuje pizza , je¶li by kto¶ chciał spróbować prawdziwie neapolitańskiej pizzy bo akurat tak±

Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy?

Ależ pizza może być z m±ki razowej. Mozarella nie jest jako¶ koszmarnie tłusta, zreszt±- unikać się powinno tłuszczów ro¶linnych utwardzonych, a nie zwierzęcych. Pomidory? Cebula? Papryka? Pieczarki? Szynka ewentualnie? Czy nawet ten tuńczyk... "Sałatka z tuńczykiem, jak ja się zdrowo odżywiam

Re: Grubasy atakuj± - artykuł w Newsweeku.

A co niezdrowego w hamburgerze? Bułka? Mięso? Sałata? A co niezdrowego w pizzy? Ciasto? Ser? Warzywa? A co niezdrowego w kopytkach? No niestety, nale¶niki to proste węgle, a powidła to samo. Nale¶niki z m±ki pełnoziarnistej gryczanej już nie będ± takie tanie jak zwykłe, pszenne. -- Until the very

Re: Pizza z salami, pomidorem i oliwkami

A nie czuć w smaku tej pizzy drożdży? Tak mi się jako¶ wydaje, że 40 g na 400 g m±ki, to trochę dużo, choć może się mylę. -- www.o-smaku.blogspot.com

Re: I znowu spiep...łam makowce

. Im więcej bowiem w nim płynu, czyli im wolniejsze ciasto, tym lepszy efekt. Tego sobie akurat nie wym¶liłam, a mam od włoskiego mistrza tradycjonalnej pizzy. Robotem wyrobisz takie ciasto genialnie, aż będzie błyszcz±ce i odstawać od miski, do ręki będzie się jednak nadal kleić i trzeba będze dodać

Re: Pizza, z ciastem zawsze udaj±cym się

Można i tak i tak. M±kę dałam zwykł±..ale jak masz tak± do pizzy to też jak najbardziej się nada.

Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy?

Nic ;) No może ta biała m±ka, ale sałatki z bagietk± nikt się nie czepia :) Tak jak nic złego nie ma w dobrych burgerach z porz±dnej wołowiny, w ¶wieżej bułce i z warzywami. Ale pizza stała się powszechnie dostępna w postaci buły z serem marki "ementalerski", więc pewnie czę¶ci się tak

co takiego niezdrowego jest w pizzy?

Często wymieniana jest jednym tchem obok hot dogów. Co w niej takiego niezdrowego? Ciasto: m±ka, drożdże, oliwa, sól. Do tego sos pomidorowy. Dodatki z mojej dzisiejszej: tuńczyk i cebula. Chłop miał z szynk± parmeńsk±, pomidorami i rukol±. Czy gdybym zjadła to w formie sałatki to byłoby to

Re: M±ka na pizzę

W tym przypadku zasadniczo najbardziej liczy się nie typ, ale zawarto¶ć białka - do pizzy najlepsza jest mocna m±ka, z duż± ilo¶ci± mocnego glutenu. A standardowe wyroby polskich producentów (o ile w ogóle podawana jest ta informacja na opakowaniu) nie różni± sie dramatycznie, więc to raczej nie

Re: Mrożona pizza-jestem w szoku jaka dobra !

Proponuję własnej roboty. Mniej czasu zajmie Ci zrobienie pizzy, niż zakup owej :) Rozrabiasz w ciepłej wodzie (wlewam na oko na dnie miski około 200ml) drożdże (dodaję około jedn± trzeci± paczki ¶wieżych drożdży), dodajesz spor± szczyptę soli i łyżeczkę cukru, trochę m±ki pszennej. Odstawiasz w

Re: Mrożona pizza-jestem w szoku jaka dobra !

> oczywiscie z m±ki z pelnego przemialu... Ja tylka takiej uzywam. Zreszta miele sama na zarnach, bo w kupnej mace to nie wiadomo co mozna znalezc w tych torebkach. A pizze pieke tylko w piecu do pizzy, mamy taki od niedawna w ogrodzie, bardzo dobrze sie sprawdza, piecze w temp. 250 stopni

Najprostszy....

a zarazem najszybszy i najlepszy przepis na pizze, znalazłam na opakowaniu m±ki(zakupionej w Auchan).M±ka do wypieku pizzy, dodaje składniki jak na opakowaniu, dodatki według uznania, 7 min w piekarniku i cała rodzinka objedzona na maksa. Powodzenia -- Nigdy nie przestawaj się u¶miechać, nawet

Catering

barwników, które pozyskiwałabym od sprawdzonych rolników z okolicznych miejscowo¶ci (np.wiejskie jajka, czy m±ka), sama robiłabym na przykład pieczywo, czy dodatki typu domowy majonez. W menu poza "zwykłymi" produktami znalazłyby się również dania bezglutenowe, a także nie zawieraj±ce nabiału czy jajek

Re: Ketchup domowy. Łatwy przepis poproszę.

do makaronu był taki sobie. Można pewnie go zagę¶cić m±k± ziemniaczan±, ale i takj a keczup jednak lubię z butelki, a nie ze słoika. Za to na pewno fajnie porobić własne sosy pomidorowe - na zupę, do makaronu, do pizzy, do leczo itp.

Re: Ciasto z ciemnej m±ki - da się?

m±ka zytnia to ciezka sprawa piernik, ew murzynek, muffiny ( niektore) wychodza dobrze ale takie lzejsze ciasta typu babka jogurtowe- fatalne ciasto do pizzy to jakies nieporozumienie, pizza smakuje jakbys zrobila zapiekanki na razowym chlebie ale m±ka orkiszowa juz jest lepsza i delikatniejsza

Re: wie ktos jak Jezus rozmnazal ryby?

M±ki też nie masz? Bo można by co¶ upiec z tego. Co¶ w rodzaju zapiekanki albo pizzy.

Re: jaka m±ka na makaron?

Durum kupowałam w M&S, w PiP jest taka br±zowa m±ka La Tua Farina do różnych wypieków (osobna do pizzy, mała do gnocchi, do drożdżowego etc.), ja kupiłam 'Pasta Fresca'.

Re: 10 dzien, II faza, 24 na diecie

ło matko, istnieje co¶ takiego jak kamień do pizzy do piekarnika? szok, całe życie cżłowiek się uczy... beczko, a czy nabyła¶ już skomplikowan± wiedzę na temat m±k pełnoziarnistych ?

Re: Przepisy współczesne

DOMOWA "PIZZA" NA CIE¦CIE DROŻDŻOWYM KROK PO KROKU Składniki na ciasto: 3 - 4 dag drożdży (mała paczka drożdży babuni), 1/3 szklanki oliwy, 2/3 szklanki mleka, szczypta cukru, szczypta soli, 2/3 szklanki m±ki, jeżeli zajdzie taka potrzeba to więcej Składniki na farsz (górę pizzy): 30 dag

Re: Robot planetarny Bosch

Mam już wstępne przypuszczenia ale... -moc 700 czy 900W? (czy 700W wyrobi kilogram razowej m±ki na chleb?) - maszynka do mielenia mięsa potrzebna czy sobie darować?- mam maszynkę zelmera stara ale jara;) Prowadzę normalne gospodarstwo domowe. Głowne zajęcia dla muminka to: zagniatanie chleba i

Re: Domowa pizza krok po kroku...

marusia_ogoniok_102 I to ma byc przepis "taki dla nierozgarnietych kulinarnie"? > Do szklanki mleka sypiesz rozdrobnionych drożdży- Ile? > Sypiesz im cukru. - Ile? > Do miski sypiesz m±kę pszenn±. Ile ? Nie uwazam siebie za "nierozgarnietego kulinarnie", ale z

Re: pierogi pieczone - pytanie

Ja robię pierogi pieczone na bazie caista drożdżowego bez jajek. Wychodza super. Mój przepis to 2 szkl m±ki, 2,5 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru (da zaczynu), sól + pieprz, 1 szkl mleka. To ciasto wykorzystuję róznież do pizzy.

Re: Da Grasso

Najbardziej w tej pizzy denerwuje mnie ta m±ka wszędzie jej nie dobre

Re: A m±ka na pizzę jaka ?

kupuję m±kę "do pizzy" włosk± :) -- Literówki to moja specjalno¶ć :)

Re: Kosz do wyrastania chleba

zlosliwiec.zlosliwiec napisał: > Odwrotnie. 'Pępek' idzie na dno koszyka. Po odwróceniu zszyta strona staje się > wierzchem, więc podczas wypieku w tę stronę będzie szedł unos. > > Nie lepiej zainwestować parę groszy w łopatkę do pizzy? Szkoda r±k na poparzenia. > Nie

Re: Czy pizza "musi" być okr±gła ;-) ?

do tej pory robiłam prostok±tn±, bo tak± blachę miałam. Ale ostatnio nabyłam okr±gł±, z dziurami więc pewnie jutro zrobię, żeby wypróbować czy blacha się sprawdza. A je¶li chodzi o ciasto to kupuję specjaln± m±kę do pizzy i robię wg przepisu z opakowania. Z dodatków to używam pieczarek, salami i

Re: Testujecie czasem przepisy kulinarne z blogow

Dlatego lepiej się przepisów, oprócz cukierniczych, nie trzymać, tylko nimi inspirować. Ja tam nie wiem, ile się daje wody a ile m±ki do ciasta na pizzy. Tak na oko, żeby było elastyczne, żeby mi się konsystencja podobała.

Re: Potrzebny sprawdzony przepis na ciasto do piz

Jak obiecałam - przepis na ciasto do pizzy z Ksi±żki Kucharskiej Kaczora Donalda ;))) 25 g drożdży 200 ml wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 300 g m±ki Drożdże rozmieszaj w letniej wodzie, dodaj olej, sól i większ± czę¶ć przesianej m±ki. Stopniowo dodawaj resztę m±ki, przesiewaj±c j± przez

pizza z botwink± - odkrycie roku!

Na pizzy jest dzi¶ BOTWINKA przygotowana jak szpinak - na rozgrzan± oliwę wrzuciłam kilka kawałków suszonych pomidorów, z±bek czosnku, i bardzo szybko dodałam posiekan± na paski botwinkę (tylko li¶cie). Cało¶ć na rozgrzanej patelni potrzymałam dosłownie chwilę - może minutę, aby li¶cie zmiękły

Re: pasta i basta

, rozpływaj±ce się w ustach, ci±gn±cy ser, ale kwintesencja tej pizzy to wła¶n > ie to ciasto. Też uważam, że Bella Napoli rulez... ale ostatnio odkryłam M±kę i Wodę. I tamtejsz± pizzę z mozzarella z bawolego mleka. rewelacyjna, może ¶miało konkurować z pizz± od Enzo.. i wcale nie wiem czy nie wygra

Re: "DGP": Pizzerie walcz± o klientów

Macie rację, niedobrze się wyraziłem :) Chodzi o to, że proporcje tych składników w pizzy nie odpowiadaj± żadnym zaleceniom - s± nieoptymalne. Wysoko przetworzona żywno¶ć, często najtańsze składniki tesco value albo aro, ciasto z białej m±ki.

Re: O , jejusiu, bulwersowanie juz nastapiło

Co dobrego jest w pizzy? M±ka razowa lub graham- Ľródło węglowodanów Pasta pomidorowa- samo dobro, przetworzony pomidor jest zdrowszy, niż surowy ser mozarella- białko i wapń warzywa np. rukola, oliwki, cebulka, papryka mięso- ryba, szynka - białko Dobra pizza nie jest zła. -- "

Re: Top Chef vs. Masterchef

może pan z M±ki i wody nie doczytał scenariusza? ;) ale faktycznie mnie zachęcil do odwiedzenia jego pizzerii na tyłach Chmielnej :) swoj± drog± odcinek był taki sobie. Ani pieczenie pizzy, ani gotowanie pod okiem jurorow mnie nie wciagnelo. Jak na walke o polfinal temperatura byla letnia. Do

Re: Maszyna do pieczenia chleba i drożdżowe pytan

W maszynie do chleba na 500g m±ki ja daję 1/8 dużej kostki drożdży. Nie rozrabiam ich, wkruszam po prostu na m±kę. Jedynie przy cie¶cie z większ± ilo¶ci± cukru, jajek, itp daję 1/4 kostki czyli 2,5 dag. Ale do chleba wystarczy 1/8, tak samo do pizzy.

Pizza domowa - pytanie o ciasto.

Ze względu na to, że nie cierpię jak wyrabiane ciasto lepi mi się do r±k, używam maszyny do chleba. M±ka - z napisem "najlepsza do pizzy". Wychodzi pyszna pizza, ale ciasto zawsze jest cieniutkie. Jak zrobić pizzę na cie¶cie grubszym? Czy chodzi tylko o to, by je po prostu grubiej

Re: asiowa pilnie poczebna!!

meła - przede wszystkim kup m±kę specjaln± do pizzy. Jak kupisz tak± w kartonikowym opakowaniu to s± od razu w ¶rodku drożdże suche. Jak kupisz pakowan± w torebkę papierow± to musisz oddzielnie kupić drożdże. Potem robisz ciasto wg przepisu na opakowaniu. Ja dodawałam wrz±tek i ciasto było

W M±ce i Wodzie czy w NonSolo? Szukamy z Włochem najlepszej pizzy w Warszawie [PRZEPISY]

W M±ce i Wodzie czy w NonSolo? Szukamy z Włochem najlepszej pizzy w Warszawie [PRZEPISY]

Nie znalazłe¶ tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - m±ka do pizzy

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ć wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶ć z tego tytułu odpowiedzialno¶ć karn± lub cywiln±.

Regulamin