Przeszukano 111 283 961 wypowiedzi na 4 110 forach

ciasto na pierogi - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: Ciasto na pierogi bezglutenowe - jak zrobić?

Ja stworzyłam taki przepis: www.kanielak.com/pl/pierogi-bez-glutenu/ gdzie zamiast mąki ryżowej możesz użyć owsianej (bardzo drobnej). Wtedy ciasto zaparzane. Podobnego przepisu używała moja mama, z mąką

Re:>> Ciasto na pierogi <<

JAGO znalazłam w gazetach przepis na mufinki z jabłkami. Jak zechcesz to wpisze na forum. Sama może dopiero w nastepnym tygodniu upiekę.

Re:>> Ciasto na pierogi << slodycze

To chetnie jedza Szwedzi ;) www.sydsvenskan.se/2017-10-10/vi-ater-sotare-an-nagonsin .

Re:>> Ciasto na pierogi << mieso

Zapomnialam napisac, ze jesli kupuje podroby , to serca i zoladki. Specjalnie nie przepadam za watrobka choc jest wartosciowa, tylko opakowania sa za duze jak na jeden raz ... Watrobka najlepiej smakuje jak jest swiezo przygotowana, a nie usmazona z zamrazalnika ... .

Re:>> Ciasto na pierogi << mieso

W CITY GROSS sa akurat tansze podroby wieprzowe, 24,95 kilo, zaznaczam ze "wieprzowe" bo w naszym supermarkecie na Roseng?rd wielu klientow to muzulmanie i dla nich sa "halal" podroby z wszystkich mozliwych jedzonych przez nich zwierzat, i ze wszystkich mozliwych czesci ciala :D .

Re:>> Ciasto na pierogi <<

Moge jesc owoce o kazdej porze dnia i nocy ... i dzieki nim idealnie funkcjonuje mi zoladek, bo maja duzo blonnika . Na wadze tez nie przybywam ... Gdybym jadla mniej chleba, a jem bardzo duzo, to bym spadala na wadze. Niestety bez chleba nie wyobrazam sobie zycia ... . . .

Re:>> Ciasto na pierogi <<

Pia, ten przepis b.latwy i wizualnie sie nauczysz; www.youtube.com/watch?v=IFuxoPCD5BU Farsz na ruskie pierogi

Re:>> Ciasto na pierogi <<

JAGO ja bardzo lubię jabłka ale musze je zjeśc w dzień a jeżeli pozniej to starte. Winogron nie jem za wiele, maja dużo glukozy, ale lubię. przepadam za sliwkami które, masz rację, w tym roku są jakieś bez smakowe i przy tym drogie. Chyba zrezygnuję z dżemu, który zawsze robiłam i to w sporych iloś

Re:>> Ciasto na pierogi <<

Jestem bardzo ciekawa jakie masz wyniki Pia skoro tak dobrze się odżywiasz,bo ja mam długie zęby do niektórych owoców np.jabłekTeraz to codziennie zjadam filiżankę winogron.Bardzo lubię śliwki, ale w tym roku też mi nie pasują. -- http://smayliki.ru/smilie-909553191.html http://s15.rimg.info/8f8a

Re:>> Ciasto na pierogi <<

narobilyscie smaku na ruskie, wczoraj mialam racuchy robic i jakosdzien mi tak zeszedl,ze nie "zebralam sie do nich" *Pia czytam,ze nie lubisz gotowania, ja mam podonie,ale dla rodziny/siebie robie to na co mam smak.. -- * http://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosc

Re:>> Ciasto na pierogi <<

="https://www.youtube.com/watch?v=IFuxoPCD5BU" target="_blank" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=IFuxoPCD5BU > Farsz na ruskie pierogi > www.youtube.com/watch?v=nf3pz2_MMUg .

Re:>> Ciasto na pierogi << mieso

Nie sadze, ze uboj halal zmienia mieso w jakis szczegolny sposob... Powinno miec mniej krwi, bo po podcieciu gardla nozem usuwaja krew wieszajac zwierze az sie wykrwawi ... Netto nie ma specjalnie dobrego miesa i bardzo czesto wieprzowina i kurczaki sa importowane z Danii ...a wolowina z Irlandi

Re:>> Ciasto na pierogi << wyniki

jak mila rozmowa przy kuchennym stole, kazdy z nas funkcjonuje inaczej, *maria owocow wieczorem niet,podobnie i ja,wole przed lunchem lub zaraz po obiedzie, a wieczorem nieraz kawalatek czekoladki skubne, *pia przyzwyczajona i niech nie zmieia,bo moze powstac "burza w jej sytemie trawiennym" jaga ,

Re:>> Ciasto na pierogi << mieso

Mieso kupuje, bo pare razy w miesiacu wpada do mnie Patrik ...zreszta nie moge powiedziec, ze miesa nie lubie... Robie najczesciej cos rodzaju gulaszu, ale wylacznie z miesa wieprzowego, bo wolowiny nie znosze. A zaczelo to sie od dwutygodniowego pobytu w Maroku, a konkretnie w orientalnym mi

Re:>> Ciasto na pierogi <<

Pia,jak jesz dużo owoców i warzyw,to masz wszystkie witaminy,ale mięso przecież też kupujesz. Codzienne jedzenia mięsa wcale nie jest zdrowe.a jak Twój żołądek wytrzymuje takie jedzenie, to w czym problem.Ja tez bym tak mogła,bo jak córka mówi mam strusi żołądek :D -- http://smayliki.ru/smilie-90

Re:>> Ciasto na pierogi <<

Mario,ja kroję 1-no jabłko w drobną kosteczkę i mieszam z ciastem.Jak się upiecze,to go nie widać,ale mufinki są wilgotne i na drugi dzień. Żeby nadziać,musiałabym usmażyć kilka jabłek,kiedyś tak zrobię. Owoców nie powinno się jeść na kolację.Winogrona są zdrowe i nie trzeba się bać,tylko jeść

Re:>> Ciasto na pierogi << mieso

pia.ed napisała: > > W CITY GROSS sa akurat tansze podroby wieprzowe, 24,95 kilo, > zaznaczam ze "wieprzowe" > bo w naszym supermarkecie na Roseng?rd wielu klientow to muzulmanie > i dla nich sa "halal" podroby z wszystkich mozliwych jedzonych przez nich zw > ierz

Re:>> Ciasto na pierogi << mieso

pia.ed napisała: > > Mieso kupuje, bo pare razy w miesiacu wpada do mnie Patrik ...zreszta nie mog > e powiedziec, > ze miesa nie lubie... Robie najczesciej cos rodzaju gulaszu, ale wylacznie z mi > esa wieprzowego, > bo wolowiny nie znosze. > A zaczelo to sie od

Re:>> Ciasto na pierogi << wyniki ...

Dobrze sie odzywiam zyjac na kanapkach i owocach???? Jem praktycznie biorac wszystkie owoce, ´ktore moge kupic na rynku u Arabow ... Czasem nawet nie wiem, czy to owoc czy warzywo ... Zdarzylo sie, ze mlody Arab mnie poprawil, kiedy majac w reku cos malego i okraglego, zapytalam "Co to jest

Re:>> Ciasto na pierogi <<

Nie masz wcale "podobnie", bo mialas inna matke ;) Moja mama nienawidzila gotowania, w domu gotowal jej drugi maz. Przejal te role, by nie chodzic glodny ... W Polsce mieszkajac w pokoikach sublokatorskich nie mialam mozliwosci gotowania, wiec nie nauczylam sie... Stolowalam sie w szkolnej sto

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

genova51 napisała: > Najlepsze ciasto na pierogi, to maślankowe fettini. I najlepsze. -- Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło

Ciasto na pierogi z jednej szklanki maki

Dziewczyny, potrzebuje pilnie przepisu na ciasto na pierogi z jednej szklanki maki, nie chce zeby wyszło ich dużo, tylko na obiad dla dzieciaków. Nie jestem biegła w tych tematach dlatego potrzebuje konkretnych ilosci:) na oko itp. u mnie nie zdaja egzaminu. Chodzi mi o ciasto bez jajka Dzieki

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

Ja robię z 75 dag mąki, ciepłej wody i dwóch jajek. Trzeba zarobić dobrze ciasto i wybić je o stolnicę, aby było dużo pęcherzyków powietrza w przekroju. Odkrawać po niewielkim kawałku, a resztę odłożyć pod miskę, żeby nie schło, wtedy pierogi będą dobre i miękkie.

Re: Ciasto na pierogi bezglutenowe - jak zrobić?

O dzięki za przepis. Jak sie uda to syn zwariuje ze szczęścia!! -- http://lilypie.com http://lb4f.lilypie.com/sYZKp2.png https://lilypie.com https://lb2f.lilypie.com/P07kp2.png

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Zrobienie ciasta na pierogi to góra 10 minut. Po co robić wcześniej i zamrażać? no, chyba żeby się nie zmarnowało jak zostanie. -- . naprawdę, na pewno, po prostu, wprost, zresztą, na razie, dlaczego.

pierogi owocowe, ciasto drożdżowe

Czas: dziesięć minut na zarobienie ciasta, półtorej godziny na wyrośnięcie (latem krócej) i 2-3 minuty na gotowanie Stopień trudności: średni Składniki na 10-15 pierogów: 2 szklanki mąki (np. pszennej 1050 lub orkiszowej) 20 g drożdży szczypta soli szklanka wody 2 łyżki oleju lub oliwy owoce

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

nakrywam miską, lepię pierogi z tej mniejszej części i tak systematycznie ulepione od razu wrzucam na wrzątek, nie przerywając wrzenia, po parę sztuk, wyławiam na półmisek posmarowany leciutko olejem, albo podaję od razu na talerze te na półmisku mają za zadanie ni skleić się. Pozdrawiam! quba -- Tradycja

pierogi owocowe z ciastem drożdżowym

spróbuj, etą ilość podawałam tutaj ten przepis. Pierogi owocowe To przyjemna forma spędzania czasu latem: zarobić ciasto i poklepać, kiedy za bardzo urośnie. Oderwać kawałek, zrobić parę pierogów, zjeść i oddać się innym przyjemnościom. Po jakimś czasie wrócić do kuchni, urwać kawałek ciasta... i

Re: Ciasto na pierogi bezglutenowe - jak zrobić?

Ja akurat posługuję się tym przepisem na ciasto na pierogi bezglutenowe. Składniki przepisu na Ciasto na pierogi bezglutenowe ? 3 szklanki mąki z tapioki (może być tapioka w kulkach, wtedy trzeba ją zmielić w młynku do kawy) ? 2 szklanki białej mąki ryżowej ? 1 szklanka skrobi kukurydzianej ? 1

pierogi - ciasto

z góry przepraszam za taki temat, i jesli admin uzna, ze to przesada to usune :), ale nie bardzo mam ochote wrzucac temat "gdziekolwiek" bo i odpowiedzi będą "jakiekolwiek"... :] pytanie moje, czy ktoś z Was zna może przepis na ciasto na pierogi? Dobre i sprawdzone :) Ktore nada sie do szpinaku i

Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

Mam ochotę zrobić jutro pierogi ruskie (młoda chora więc nudzimy się jak mopsy) ale zawsze mam problem z ciastem. Wychodzi mi jakieś takie twardawe. Fakt, nie gniotę sama tylko mieszam w mikserze/malakserze. Macie swoje patenty? Żeby było jak od babci:D Dzięki za rady.

Re: Ciasto na pierogi ruskie - olej, masło, jajko

Na wszystkie pierogi robię tak ciasto i zawsze się udaje. -- 65FF-G to WCALE nie jest wielki biust:)

Re: Dania bez zapachów - ciasto na pierogi!

Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki, 1 szklanka gorącej wody, pół łyżeczki soli i 2 łyżki oleju. Zagniatasz gładkie ciasto (najlepiej w misce-tak jest łatwiej) i odstawiasz na około 30 minut do 1 godziny, żeby mąka napęczniała. Ciasto jest super. Można dodać żółtko dla koloru ale nie białko

Re: Ciasto na pierogi - Wasze ulubione...

O rany ja spróbowałam raz, wystartowałam z jakimś przepisem z netu taka szczęśliwa że własnymi łapami pierogi ulepię, pełna zapału byłam do momentu jak pierogi wystygły i można było nimi zabić :D :D :D Mam za to Panią Zosię która ma magiczne rączki i robi pierogi lepsze niż u babci ;) uważam że

Re: Dania bez zapachów - ciasto na pierogi!

Ciasto dobrze się wałkuje jak jest jeszcze ciepłe czyli jak wyrobisz i zawiniesz w folie to pół godziny mu wystarczy. Ważne jest żeby było zawinięte w folie spożywcza lub w worku bo wtedy nie wysycha i dobrze się wałkuje. Z maślanką to ja robię ciasto na pizze wychodzi świetne więc na pierogi tez

Re: Ciasto na pierogi ruskie - olej, masło, jajko

="nofollow">fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103,50957103,0.html Dokładnie-maślanka, mąka sól. Genialny przepis do robienia pierogów za pomocą gadżetów, bo ciasto jest niebywale plastyczne.

Re: Ciasto na pierogi ruskie - olej, masło, jajko

ja robię z ciepłą wodą, jednym jajkiem na ok 1kg mąki i jedną łyżką oliwy. Ciasto z jajkiem jest bardziej elastyczne przy zagniataniu, olej daje miękkość ciasta po gotowaniu takie pierogi mniej się kleją, są sprężyste i nie wysychają tak szybko jak bez oleju -- "E nie. Liczyłam a to że gazecia mi

Re: ciaasto na pierogi

Ja jeszcze czasami dodaję do ciasta na pierogi masło. Albo roztopione albo zmieszane z gorącą wodą. Ciasta na pierogi nie solę. Bardzo dobre jest też ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki. Mąka + maślanka + u mnie jajko. Maślankę trzeba dodawać stopniowo aż do uzyskania właściwej konsystencji

Re: Ciasto na pierogi

Od paru lat robię (jak już w ogóle, bo ja rzadko robię pierogi) z ciasta maślankowego, wg słynnego już przepisu Fettinii z Forum Kuchnia : mąka + maślanki "tyleilemąkazabierze" ;-) Ciasto ma mnóstwo zalet, bo jest proste do zrobienia, ładnie się wałkuje i lepi, pierogi nie rozklejają się

Re: Ciasto na pierogi

Moja teściowa robi najlepsze pierogi na świecie :), ruskie i ciasto wykonuje tak jak Ty, bez jaja, twierdzi, że wtedy jest twardsze. Ja w sumie też tak robię. -- Klara (26.01.2006) Staś (14.01.2009)

Re: Dania bez zapachów - ciasto na pierogi!

To mi przypomina przepis mojej mamy, z ktorego jakies dwa lata temu usilowalam zrobic pierogi:) Mama mowila, zeby w zadnym wypadku jaja nie dodawac, bo ciasto bedzie twarde, i ze woda ma byc mocno goraca. Niestety wtedy ciasto wyszlo mi dosc grube i lekko twardawe, choc mojej mamie wychodzilo cudne

Re: Ciasto na pierogi

Ja też mrożę po kolei. Kładę surowe pierogi na tej tacce na lód, wysypanej mąką) na górze zamrażarki (takiej z szufladami). Jednorazowo wchodzi na taką tacę ponad 30 pierogów. Jak mam miejsce to pozostałe na innych tacach, deskach do szuflad. Jak zamarzną to wrzucam w woreczki po 10 szt. Pierogi

Kulinarnie-jaka woda do ciasta na ruskie pierogi?

letnia, wrzątek, ciepła ? Jaką dajecie- pytanie oczywiscie do tych co lepią takowe w domu;ogólnie pierogi :) -- Historia małej Emmy Marii

Domowe Świateczne ciasta,uszka,pierogi

Witam,do kilku lat zajmuję się wyrobem światecznych rarytasów.Domowe,pyszne,świeże-to moja wizytówka. Moja oferta ciast obejmuje ponad 40 rodzai. Uszka i pierogi z milickich podgrzybków-przepyszne.Zapraszam po spis ciast,cennik i do zamawiania.Gwarantuję zadowolenie :)

Re: ciaasto na pierogi

znana.jako.ggigus napisała: > Sól i cukier to wzmacniacze smaku. Solisz też lekko wodę na słodkie pierogi owo > cowe. Zawsze solę wodę na pierogi, nie dodaje soli do ciasta.

Re: jestescie leniwi i mało rodzinni.

A ty bywalec, ile uszek i pierogów lepiszcza co roku? Jakie ciasta pieczesz? Co zwykle przygotowujesz na świąteczny obiad?

Re: moje pierogi to tylko mąka, woda i sól

Z mąki wody i soli robię ciasto solne do lepieni i wypiekania rozmaitych ozdóbek :) Z mąki wody i jajek robię ciasto na pierogi.

mrozenie samego ciasta na pierogi

Czy ktos probowal zamrozic surowe ciasto na pierogi i lepic po rozmrozeniu? Da sie?

Ciasto na pierogi. RRRatunku!!!

Robię ciasto na pierogi bez jaj zalewając mąkę wrzątkiem i dziś zalał mi ją mąż w taki sposób, że ciasta starczyłoby na tydzień. C zy ciasto pierogowe można przetrzymać w lodówce lub zamrozić? Nie mam go dziś czym nadziać, by ugotować więcej pierogów. -- Leksykon diet

Pierogi i ciasta domowe od babci Marysi

Witam. Uwielbiam spędzać czas i pichcić w kuchni, więc postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i zaczęłam robić różnego rodzaju pierogi , krokiety i ciasta. Np. krokiety meksykańskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. pierogi z mięsem, z serem, z kap. i grzybami, z soczewicą, z kaszą i

Re: Ciasto na pierogi. RRRatunku!!!

Zawsze zamrażam niewykorzystaną resztę ciasta na pierogi. Potem odmrażam i krótko wyrabiam z odrobiną świeżej mąki i gotowe.

Re: ciaasto na pierogi

znana.jako.ggigus napisała: > Olej, mąka, woda, sól i cukier i jest git. A po co cukier? Do ciasta na pierogi ruskie np...Ja sól daję do wody do gotowania, nie do ciasta.

Re: Ciasto na pierogi

Ja dodaję do ciasta też olej, ale proporcji ci nie powiem, bo robię wszystko na oko ( mąka, ciepła woda, jajko, olej). Z olejem ciasto się tak nie rozkleja jak bez. Po za tym do gotującej się wody na pierogi też daję kapkę oleju, a do mieszania pierogów , tylko i obowiązkowo drewniana łyżka

Re: ciasto na pierogi

DZięki za rady. Farsz wyszedł mi wspaniały, mniam.... za to ciasto to beton nie do rozwałkowania robione różnymi sposobami. Więc spakowałam się i do mamy pojechałam i moja rodzicielka mnie o,świeciła, że za mało wody dałam, zrobiłam mi ciasto miód i malina :) Pierogi ulepione się mrożą

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

potwierdzam !!!!!!!!! :) są the best -- http://lbym.lilypie.com/lmujp2.png http://lb4m.lilypie.com/Ryhnp1.png

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

tak, były dwie szkoły, maslankowe Fetti, vs. masłowe Pookcooka, moim domownikom bardziej podeszła ta druga wersja, może to wina kucharki, może okoliczności w danym dniu, kto to wie. Pierogi robię tak rzadko, że zawsze muszę od nowa przebijać się przez wszystkie wątki, zalecenia

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

Od lat robie w nastepujacy sposób 3 częsci maki, 1 częśc wody (wrzątek prosto z czajnika) i chlust (tak na oko ze 2 -3 łyzki oleju), najpierw zarobic łyżką, potem dokładnie wyrobic "ręcami":), owinąc w folie spozywcza i dac ze 20 minut odpoczac. Wychodzi mieciutenkie mega elastyczne ciast

Re: /nie wyszlo mi ciasto na pierogi z maki zytni

pierogi z maki zytniej. Kopytka z maka gryczana i lyzka maki kartoflanej wychodza mi calkiem super a z mieskiem w sosie tato zajada ile wejdzie :)

Re: ciasto na pierogi

Kurcze, jak ja maglowa kura domowa nie napiszę przepisu to nici z gotowania:P Oto sztandarowy wątek pierogowa z wpisem i pierogami mojego autorstwa wg przepisu na ciasto fettiny fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103,95998429.html -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9r

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

nie lepiej od razu gotowe pierogi zamrozić? trochę pracy zaoszczędzisz, tylko wrzucisz zamrożone pierogi na wrzątek i już. a tak to będziesz musiała czekać na rozmrożenie się ciasta, zagnieść je ponownie i lepić pierogi. więc wydaje mi się, że lepiej te pierogi od razu machnąć i zamrozić. -- http

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

Ciasta Pookoka jakos nie kojarzę, Fetti oczywiscie tak, ale jak dla mnie, to Fettinowe ciasto nie pasuje do wszystkich. Chętnie do pielmieni, ale do innych, jak ruskie albo z kapusta jest za delikatne. shachar napisała: > tak, były dwie szkoły, maslankowe Fetti, vs. masłowe Pookcooka, moim

Re: ciasto na pierogi!!!Pilne!!

właśnie tak! wrzątkiem zaparzyć mąkę i mieszać drewnianą łopatką, a potem już wyrabiać ręką, kiedy wystygnie -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza.

Re: ciasto na pierogi

ciasto na pierogi robi sie na wyczucie, kolego:) Maka..ciepla woda..cale jajko albo 3..zalezy od ilosci ciasta. A wyrabiasz najpierw widelcem...potem reka...pomalutku...Dopoki ciasto jest cieple i kleiste...ale nie za bardzo lepkie, to mozesz je potem fajnie rozwalkowac..:) Nie dodaje od 30 lat ani

ciasto na pierogi

pomoc potrzebna, jutro chcę lepić pierogi sama drugi raz w życiu. Pierwszym razem ciasto mi się nie chciało zlepiać w całość oraz wyszło jakieś tłuste /????/ Dawałam mąki, margaryny i gorącej wody, bez jajka. Dajcie proszę Wasze sposoby na zrobienie dobrego ciasta co sie nie rozgotuje :) No i

Re: Domowe Świateczne ciasta,uszka,pierogi

Proszę o kontakt w sprawie domowych ciast i garmażeryjnych wyrobów.Zamieram otworzyć kilka sklepów i sprzedawać tez takie wyroby bez konserwantów. Proszę o ceny za kg na emaila:eurokolorex@wp.pl Poszukuję na stałe dostawcę. Tomasz Bańkowski (Warszawa) 508 453 049 eurokolorex@wp.pl

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Zawsze jak mi zostaje ciasto to wkładam do zamrażarki. Później, jeśli zaistnieje taka potrzeba to wystarczy odpowiednio wcześniej wyjąć ciasto, rozmrozić i robić pierogi. Teraz też zrobiłam trochę więcej ciasto i włożyłam do zamrażarki. Po świętach będzie jak znalazł.

Re: ciasto na pierogi

jest suche) i podduszasz. Kleisz pierogi, wrzucasz na wrzącą wodę i gotujesz na tak małym ogniu żeby woda ledwo bulgotała, wtedy nie powinny się rozwalić. Zawsze tak robię i jeszcze nigdy nie spierniczyłam tego dania. -- http://www.suwaczek.pl/cache/af67b4ec84.png Malarstwo mojej mamy (strona

Re: ciasto na pierogi

guzik prawda ciasto na pierogi zaparzam wrzącą wodą daję tylko wode, mąkę i szczyptę soli zarabiam nozem zostawiam żeby odpoczęło wałkuję na listeczek pierogi są pyszne, delikatne -- Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba pielęgnować w sercu dawne urazy i

ciasto na pierogi z maszyny do chleba

kupilam maszyne ostatnio bo nie cierpie wyrabiac sama ciasta, mam 12 podstawowych programow; czy ktoryms z nich da sie wyrobic ciasto na pierogi? wystarczy dough wlaczyc na 15 min?

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Zawsze mrożę ciasto pierogowe, jak tylko mi zostaje, później wystarczy wyciągnąć je wieczorem, rano lekko wyrobić podsypując odrobiną mąki i gotowe. Surowe ciasto na pierogi dobrze znosi mrożenie i nic mu się złego nie dzieje. Pozdrawiam :)

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Albo zostalo samo ciasto a farsz sie skonczyl - pomysl troche a nie odrazu krytykujesz

ciasto na pierogi

Proszę o podpowiedź co robię nie tak. Wyrabiałem ciasto na pierogi.3 szklanki mąki-sól-dwie łyżki oleju-żółtko gorąca woda(szklanka) Po zamieszaniu ciasta i odczekaniu nastąpiło wałkowanie i tu porażka. Ciasto jakieś elastyczne i b.ciężko było go rozwałkować. Co robiłem nie tak?czego za dużo

Re: Pytanie o ciasto maślankowe na pierogi

skoro pierogi można mrozić, no to chyba i ciasto. chociaż osobiście nie próbowałam. w razie co zrób pierogi ze wszystkiego i zamróź z farszem. albo kup młodej kilka pierogów, co się będziesz chrzanić.. -- http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg każdego dnia rośnie ilość ludzi

Re: Pytanie o ciasto maślankowe na pierogi

już zrobiłam z połowy porcji ciasto. Faktycznie w tym wydaniu pierogi to prościzna. Kudłat zachwycony bo robił z mamusią czary mary i z "maszynki" wychodziły pięknie zlepione pierogi. A jak dostała swój prywatny kawałek ciasta to była w 7-mym niebie. Starsza też zadowolona, bo pierogi jej

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

u nas ciasto zostało zamrożone z powodu braku miejsca w zamrażarce na gotowe pierogi, może autorce też o to chodzi? :) -- Julia,Maksiu i Tatianka:) "Te książki miały prawdziwą szkołę życia" - moja pociecha o podręcznikach z poprzedniego roku

Ciasto na pierogi ruskie - olej, masło, jajko?

Czy nic z tych rzeczy? Ja do tej pory robiłam z mąki i gorącej wody. A Wy? -- „Nie denerwują nas rzeczy czy zdarzenia, ale nasze spojrzenie na nie.” (Epiktet)

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

matylda1001 napisała: > no, chyba żeby się nie zmarnowało jak zostanie. oszczędności bez przesady;) -- "leben und leben lassen"

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Moja mama tak robi, da sie :) Ale jak dokładnie postępuje z tym ciastem to nie wiem, zobaczę pewnie za parę dni, bo obecnie porcja ciasta jest w zamrażarce i niedługo będą pierogi z makiem :) -- Julia,Maksiu i Tatianka:) "Te książki miały prawdziwą szkołę życia" - moja pociecha o

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

nożem, dodajemy miękkie masło i dalej siekamy. Ciasto podlewamy wodą i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub specjalnym urządzeniem wykrawamy pierogi. Na każdy pierożek nakładamy truskawki, przesypujemy je cukrem pudrem. Pierogi sklejamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem

Re: A może wątek kulinarny IX

nożem, dodajemy miękkie masło i dalej siekamy. Ciasto podlewamy wodą i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub specjalnym urządzeniem wykrawamy pierogi. Na każdy pierożek nakładamy truskawki, przesypujemy je cukrem pudrem. Pierogi sklejamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

mhr2 napisała: >> oszczędności bez przesady;)< Też uważam, że nie warto aż tak oszczędzać, garstka mąki, kilka łyżek wody... No, ale skoro nie moja mąka i nie moja woda to nie zabieram głosu. -- . naprawdę, na pewno, po prostu, wprost, zresztą, na razie, dlaczego.

Re: mrozenie samego ciasta na pierogi

Najgłupsze pytanie jakie tu zauważyłam. Nawet farszu nie zamrożę, tego z kapusty i grzybów, gorący z patelni, kiedy będę go trochę odparowywać, do do słoika dam, ubić, może być mniej odparowany odwrócić do góry dnem i w chłodzie postoi na sylwester i nowy rok. Potem tylko ciasto, farsz na patelnie

Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle?

Dodaj samo żółtko, bez białka i wyrób ponownie. Ja nie dodaję białka, tylko samo żółtko do ciasta. Powodzenia z tymi pierogami, a jakie nadzienie?

Pytanie o ciasto maślankowe na pierogi

Czy te ciasto można mrozić? Bo młoda chce pierogi z kapustą i pieczarkami i nie wiem ile tego farszu na te ciasto, więc wolę zrobić mniej. A tam, kurde, farsz zamrożę jakby co. Ale czy te ciasto w razie czego można zamrozić? -- http://gify.klimacik.pl/mini/1850.gif

Re: Co macie, a jest wam cudownie zbędne

Gotuję i piekę sporo, ale jak żyję wałek nie był mi do niczego potrzebny. Pierogów nie jadamy, bo nie lubimy. Ciasta na pizzę czy tartę się przecież nie wałkuje. Nie widzę innych zastosować wałka niż pierogi lub ciastka (których też nie robię).

Re: Pytanie o ciasto maślankowe na pierogi

Samego ciasta nigdy nie nie mroziłam, bo i po co? Natomiast pierogi tak. Mojej Miśce takie ciasto zagniatam jak nam się ciastolina skończy :D -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/nHCcjO9rMaZFnEGJrA.jpg

Re: Ciasto na pierogi bezglutenowe - jak zrobić?

Ja tez bardzo chętnie spróbuję tego ciasta z ziemniaków, ciekawa bardzo jestem czy szczególnie smaku bo składniki są ok.

Re: ciasto na pierogi

za cienkie i się rozłaziło. Zdaje się, że nie zaszkodzi mu, jak po zrobieniu sobie odpocznie pod przykryciem jakieś pół godziny i dopiero potem zabierzesz się za lepienie pierogów. Te pół godziny chyba pozwala kwaśnej maślance zrobić jakieś czary z glutenem z mąki. -- Koty. Koty są miłe.

Ciasto na pierogi/uszka

, radzę ciasto wyrabiać "na raty", czyli wyrobić podaną ilość - rozgnieść i nadziać i dopiero wyrobić kolejną porcję ciasta. Ciasto szybko się zsycha i z takiego świeżo wyrobionego łatwiej się lepi pierogi/uszka. Dodatkowo mogę podać swój patent na porcjowanie ciasta. Nie używam żadnych szklanek

Re: Ciasto na pierogi z jednej szklanki maki

No to normalnie jedna szklanka mąki i trochę ciepłej wody, ot i cała tajemnica :) a i szczypta soli.

Pierogi z ciasta maślankowego.

Dzisiaj zauważyłam przepis na pierogi i mam pytanie- czy przepis na to ciasto może być wykorzystane ze słodkim farszem np. z serem. Lubię pierogi ale tylko na słodko. Z jagodami uwielbiam a teraz jest sezon jagodowy to mogłabym sama zrobić a nie kupować gotowce. -- Moje prace

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/uX9VClLj9fEuU7fa3X.pngSTAROPLOLSKIE PIEROGI Z GRZYBAMI Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, 2/3 szklanki mleka lub wody, sól; Nadzienie: 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, suszona natka pietruszki, optymalnie 1-2 łyżeczki

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/uX9VClLj9fEuU7fa3X.pngSTAROPLOLSKIE PIEROGI Z GRZYBAMI Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, 2/3 szklanki mleka lub wody, sól; Nadzienie: 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, suszona natka pietruszki, optymalnie 1-2 łyżeczki

Re: Ciasto na pierogi z jednej szklanki maki

Nie da się powiedzieć dokładnie ile wody maka zabierze, bo to zależy od mąki. Ile czasu stała w sklepie, czy nie jest zawilgocona itp.

Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle?

Uzylas zlej mąki - tortowa, obok krupczatki, jest najgorsza z mozliwych mąk do ciasta na pierogi, bo jest slaba (ma malo wiążącego ciasto ściśle białka). Przykryj ciasto sciereczką i daj mu odpocząć, a potem wyrob ponownie - bedzie lepiej, choc nie idealnie. Mozesz tez dodac wiecej wody, pare lyzek

Kręglicka wygląda jak milion dolarów, ale na figurę musi ciężko pracować. "Jestem wychowana na pierogach i ciastach". Oto jej triki

Kręglicka wygląda jak milion dolarów, ale na figurę musi ciężko pracować. "Jestem wychowana na pierogach i ciastach". Oto jej triki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ciasto na pierogi

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin