Przeszukano 110 585 101 wypowiedzi na 4 079 forach

ciasta tortowe - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: Słodycze na drugie śniadanie

yyy? a co ty robisz za ciasta? Czterowarstwowe tortowe z 4 rodzajami kremu? Profiterolki? Domowe francuskie?Wszelkie babki, babeczki, muffinki, ciasta ucierane.. nawet tarta, jak popatrzeć to tylko zmieszanie, ew. ubicie piany -- Wt, 24-01-2017 Forum: emama - Słodycze na drugie śniadanie

Re: Pierogi

Dobra mąka to podstawa. Żadne krupczatki, tylko tortowa Basia :-) Ciasto jest miękkie. -- www.wrozbitawojciech.blox.pl

Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

zamrożone prawie pół roku temu. w zamrażalniku od świąt wielkanocnych. Myślicie, że to się jeszcze nadaje do jedzenia? czy wyrzucić bez zastanawiania się ?

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Re: A może wątek kulinarny IX

pieczone w zwykłej formie tortowej powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na baranka powinno być nieco gęściejsze (tak aby nam nie wyciekło z formy). Ciasto przekładamy do trójwymiarowej formy baranka. Pieczemy 1 godzinę (ciasta jest dość dużo:)) w temperaturze 180 C. Z formy wyjmujemy, gdy ciasto

Re: Zaproszenie na kolacje skladkowa...

, to nie dobry pomysł wczoraj mi padł piecyk i wolałabym zrobić ...". A na marginesie: dla mnie upieczenie biszkopta, maźnięcie go kremem i udekorowanie "tortowe" to "mały miki", ale jakbyś mi zadała sałatkę - to już by było gorzej - no, jakieś tam robię, ale zawsze mam wątpliwości co do odpowiednich

Re: Ciasto tortowe z masą i sernik- zamrożone

Nie wyrzucaj, odmroź, spróbuj, jeżeli nie przeszło innymi zapachami z zamrażarki to zjedzcie i smacznego, a jeśli wyczujesz, że coś nie gra, wyrzuć i po sprawie.

Re: Czy na urodziny musi być tort?

A może oni (rodzina) mają ochotę zjeść tort a to rodzaj ciasta, które trafia się nam tylko na okazje, nie kupuje sięgo sobie do kawy... Ja bym sobie zorganizowała tartę a dla reszty jakieś ciacha tortowe z kremem albo malutki torcik.

Re: starcook

Ciasto z truskawkami Składniki: 230 g mąki tortowej, 15 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 200 g cukru, 3 jajka, cukier waniliowy (1 torebka), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g truskawek Sprzęt: brytfanna Temperatura: 150°C Czynności: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i wyłożyć je

Re: A gdyby tak wam o 21

oczywiscie. Czesto szaleje w kuchni miedzy 21 a 23cia. Jakies latwe ciasto to pikus. Zawsze mi sie sprawdza Lemon Drizzle Cake czyli po polsku to jakies cytrynowe ciasto lukrowane. Scierasz skorke z 1 cytryny i walisz to do misy miksera, dodajesz 200 gram maki tortowej, 200 gram cukru,200 gram

Re: Pulpa marchewkowa do ciasta

No i upiekłam. Klapa. Ale całkiem możliwe, że to nie kwestia tej pulpy, tylko czegoś innego. Wygląda i smakuje źle, jest zakalcowate, przypomina chleb, a nie ciasto. Tak tez zaserwowałam na kolację: z masłem i dżemem. A może to kwestia mąki? Użylam orkiszową i tortową pól na pół. No nie wiem, ale

Re: smarujecie pieczywo?

Benecol, ale tylko klasyczny Flora light takie nie do smarowania - np do pieczenia (kruchego ciasta na oleju nie da rady, no chyba, że na smalcu) - marki własne Biedronki (tortowa) i Lidla. No i któraś z palemką - chyba brązowa. Tyle znalazłam :> Tak gwoli informacji, nie piszę o jakości

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

PĄCZKI 150-200 ml mleka 3,2% 500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania 45 g drożdży 100 g cukru 8 żółtek jaj, rozmiar M 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g rozpuszczonego masła otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

Re: A może wątek kulinarny IX

PĄCZKI 150-200 ml mleka 3,2% 500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania 45 g drożdży 100 g cukru 8 żółtek jaj, rozmiar M 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g rozpuszczonego masła otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

Re: Tusty Czwortek

PĄCZKI 150-200 ml mleka 3,2% 500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania 45 g drożdży 100 g cukru 8 żółtek jaj, rozmiar M 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g rozpuszczonego masła otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

PĄCZKI 150-200 ml mleka 3,2% 500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania 45 g drożdży 100 g cukru 8 żółtek jaj, rozmiar M 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g rozpuszczonego masła otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

PĄCZKI 150-200 ml mleka 3,2% 500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania 45 g drożdży 100 g cukru 8 żółtek jaj, rozmiar M 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g rozpuszczonego masła otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

Re: Sernik na biszkopcie! Pomocy!

podstawowe ciasto gąbkowe (biszkopt) to 4 jaja, 180g cukru, 110g mąki (najlepiej delikatnej, tortowej, albo zwykłej osłabionej dodatkiem skrobi ziemniaczanej ). Jaja ubić z cukrem na gładki krem i wkecić w to delikatnie mąkę (z dodatkiem soli do smaku). Jeśli mikser ma słabą moc ubijania, to białka można

Re: Ciasta - tak z ręką na sercu

A jakby rodzina orzekła, że woli murzynka, zamiast tortowego ciasta z milionem składników (przykład - nie wiem, co pieczesz), to byłoby mniej świątecznie?

Re: Grzybki w słoiczku...

PĄCZKI 150-200 ml mleka 3,2% 500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania 45 g drożdży 100 g cukru 8 żółtek jaj, rozmiar M 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g rozpuszczonego masła otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

Re: TŁUSTY CZWARTEK

PĄCZKI 150-200 ml mleka 3,2% 500 g mąki pszennej, tortowej oraz niewielka ilość do posypania 45 g drożdży 100 g cukru 8 żółtek jaj, rozmiar M 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g rozpuszczonego masła otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

6. Placek drożdżowy z jabłkami

zwykłym mlekiem, jednocześnie zwiększając udział masła w przepisie (dwukrotnie i ciut, czyli z 80g do 160-180g). Ciasto drożdżowe na bogato (brioszkowe): - 400g mąki pszennej (przemieszka poznańskiej 500 i tortowej 450) plus trochę jeszcze do podsypywania; - 7g (standardowa paczka) drożdży

Re: I znowu spiep...łam makowce

Sprawdzony przepis wielokrotnie robione pyszne wychodzą jeżeli będziecie robić dokładnie według przepisu Na 8 makowców Ciasto 1 jajko 5 zółtek kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna) 0. 5 litra mleka paczka drożdży 250 gram masła lub margaryny aromat

8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourtiere

mieszanki luksusowej 500 z tortową 450, a to tylko dlatego, że skończyła się zwykła 500) - 1 jajo, rozmącone - 200 ml ciepłej wody (temperatura sprzyja wchłanianiu wody przez ciasto - dlatego ciasta kruche, których spoistość chcemy upośledzić traktujemy zimną wodą) - 1 łyżka oleju o neutralnym smaku DO

2. Placek jabłkowo-karmelowy...

... na najprostszym cieście kruchym niesłodkim, albo światowiej: apple&toffee galette facile. Formuła na najprostsze ciasto kruche to 3 części mączywa na dwie części tuczywa na jedną część spoiwa. W przypadku tego ciasta (średnica 32cm, więc spore) było to: - 300g mąki pszennej zwykłej (typ 500

Re: Pierniczki Silje.

Piekę od lat, zaczynam koło 5 listopada, są pyszne ? 50 dag miodu ? 2 niepełne szklanki cukru ? 25 dag masła lub margaryny ? 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej ? 4 jaja ? 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ? ? szklanki mleka ? 1 szklanka siekanych orzechów włoskich ? ? szklanki siekanej skórki

Re: Czy na urodziny musi być tort?

Uwielbiam torty. Może nie być żadnych innych ciast. Idąc na urodziny liczylabym, ze będzie. To raczej jedyna okazja tortowa. Kup jakiś niewielki, przeciez goście tez są wazni, nie tylko wy. -- http://www.youtube.com/watch?v=-bBVdpeeUBM&feature=related P http://www.suwaczek.pl/cache/dd8f2d9284

Re: zakręcona brioszka...

tralalumpek napisała: > tyle razy zagladam do tego watku .... i zawsze sie zastanawiam co to jest maka > tortowa :) > Mąka tortowa (u nas jest to typ 450) jest od t.zw. zwykłej mąki drobniej zmielona i bardziej biała z powodu mniejszej zawartości popiołów. Przeznaczona jest właśnie

Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka

jako tort to takie ciasto mi sie nie widzi. Samo w sobie jest ciezkie i z typowym maslanym kremem bedzie chyba nie bardzo. A te lekkie kremy z przepisów w necie nie trzymaja "tortowej" formy. I świeczek przy okazji jesli chciałabys je tam umiescic. Cały efekt jest w tej kolorystyce wierzchu

Re: starcook

Ciasto z bakaliami Składniki: 250 g bakalii, 250 g mąki tortowej, 5 jajek, 250 g cukru pudru, 250 g margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka spirytusu Sprzęt: brytfanna Temperatura: 150°C Czas: 20 min. Czynności: Żółtka zmieszać z cukrem, dodać margarynę i utrzeć na jednolitą masę

Re: M jak Miłość - lista absurdów part III

w postaci prezentu od Przylgi pt Kamasutra ? Motyw samotności i niezrozumienie dominuje w ostatnich odcinkach MJM: samotny Zaczes i jego Ruda córka, samotna Mucha i Przylga, aż płakać się chce . wawrzanka napisała: > madi138 napisała: > > > > Afera tortowa Chochoła... To

Ok co do sera już wiem.

Tylko co daje śmietana? Jakiś smak? zmienia konsystencję tego nadzienia?..tak z ciekawości sie pytam. A teraz ciasto: Może być mąka tortowa? Znalazałam łatwy przepis, który mi sie spodobał. 2 szklanki mleka ( nie za dużo?) 1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej ale ja wolę tortową. szczypta soli 1

Moje muffinki

Tamten chyba był podobny.Teraz dopóki są śliweczki to zawsze przygotowuję nadzienie ze śliweczek i jabłuszka przedtem usmażone.Poprzednie robiłam bez nadzienia tylko na koniec mieszałam z ciastem drobniutko pokrojone jabłuszko i było chyba na 2 szkl.mąki. Teraz tak robię. Suche -Po 5 łyżek z

Re: M jak Miłość - lista absurdów part III

może cieszyć się chwilową wolnością? Zdaje się, że Uchodźca wyjechał na krótko. Zamiast korzystać z oferty kulturalnej stolicy, nawiązywać nowe znajomości i cieszyć się swoim przeszczepionym sercem - ta larwa włazi komuś na głowę i truje i smęci i przynudza. Afera tortowa Chochoła... To miało być

Mąka pełnoziarnista vs zwykła- przelicznik

Czy jeśli mam przepis na muffiny i jest w nim zwykła mąka pszenna tortowa, to zamieniając ją na pełnoziarnistą- muszę zmienić proporcje? na próbę dałam tyle samo-muffiny wyszły, ale bardzo ciężkie- mokre, zbite...jest jakiś przelicznik, czy po prostu na oko dać mniej, żeby ciasto było luźniejsze a

mufinki czy ciasto ?

Zastanawiam się, czy można upiec z przepisu na mufinki ciasto w formie podłużnej babki ( keksówka) albo okrągłej ( tortowa ?) Jaka to jest różnica w gatunku ciasta ? Dzięki za rozjaśnienie ;)

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

CIASTO PRZEKŁADANIEC 200 g masła, 80 g cukru pudru, 50 g startego marcepanu, 3 jajka, szczypta soli, 120 g mąki poznańskiej, 100 g mąki tortowej, 150 g posiekanych niesolonych pistacji: Ciemny krem: 200 ml śmietany kremówki 33%, 50 g masła, 120 g gorzkiej czekolady; Jasny krem: 8- g białej

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

CIASTO PRZEKŁADANIEC 200 g masła, 80 g cukru pudru, 50 g startego marcepanu, 3 jajka, szczypta soli, 120 g mąki poznańskiej, 100 g mąki tortowej, 150 g posiekanych niesolonych pistacji: Ciemny krem: 200 ml śmietany kremówki 33%, 50 g masła, 120 g gorzkiej czekolady; Jasny krem: 8- g białej

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

PIERNIK LEŻAKUJĄCY 75 g orzechów włoskich, 100 g orzechów laskowych, 600 g miodu, 100 g smalcu, 400 g cukru, 150 g masła, 1,5 kg mąki tortowej, 3 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy korzennej, 4 jajka, 125 mleka, 1 czekolada gorzka, powidła śliwkowe Mąkę połącz z sodą i przyprawą. W garnuszku

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

PIERNIK LEŻAKUJĄCY 75 g orzechów włoskich, 100 g orzechów laskowych, 600 g miodu, 100 g smalcu, 400 g cukru, 150 g masła, 1,5 kg mąki tortowej, 3 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy korzennej, 4 jajka, 125 mleka, 1 czekolada gorzka, powidła śliwkowe Mąkę połącz z sodą i przyprawą. W garnuszku

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

żółtku, mieszając. Wsyp przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Połącz. Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz 20 - 25 minut w temperaturze 160 C. Masa: Śmietanę kremówkę ubij. Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudź. Dodaj do śmietany. Połącz. Połowę masy wylej na biszkopt

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

PIERNIK LEŻAKUJĄCY 75 g orzechów włoskich, 100 g orzechów laskowych, 600 g miodu, 100 g smalcu, 400 g cukru, 150 g masła, 1,5 kg mąki tortowej, 3 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy korzennej, 4 jajka, 125 mleka, 1 czekolada gorzka, powidła śliwkowe Mąkę połącz z sodą i przyprawą. W garnuszku

Re: "biblia" pieczenia tortów

Jeśli chodzi o torty, czyli ciasta warstwowe, to jest to specjalność austriackiej szkoły cukierniczej. Nie dziwota, że Francuz, choć z Alzacji za dużo na ten temat nie napisał. Podejrzewam, że za taką "tortową biblię" posłużyć może np. 'Austrian Desserts: Over 400 Cakes, Pastries, Strudels, Tortes

Re: Pieczone pączki i chrust

Kan, poprawka: to był przepis, a ja zawsze ciasto drożdżowe robię mieszając po połowie mąki gładkiej (tortowej) i krupczatki (taka jakby drobniejsza manna). Podaję przepis na pieczony chrust (wg przepisu Blikle): - 3 żółtka - 1 szklanka (250 ml) mąki tortowej - 1 łyżka masła - 3 łyżki kwaśnej

Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro

ciasto cytrynowe ( Lemon drizzle cake) 200gr maki tortowej 200gr masla miekkiego 200gr cukru 4 jajka lyzka proszku do pieczenia starta skorka z 1-2 cytryn mozna dodac ciut aromatu cytrynowego wymieszac dobrze calosc w mikserze przez 10 min i wylac na blache i przeniesc do piekarnika. Termoobieg

Re: Bodrum Holiday Resort

Dziś wróciłam z tego właśnie hotelu.Bajka.Cudne widoki,świetne baseny,jedzenie czego dusza zapragnie i przede wszystkim smaczne.Torty czy ciasta tortowe-wprost przepyszne,jak domowe,i nie tak przesłodzone jak w innych krajach.Bardzo czysto,codziennie zmieniane reczniki,pościel co dwa dni

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

"MIKOŁAJKI Z CIASTA PIERNIKOWEGO 250 g mąki tortowej, 80 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 g masła, 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do piernika, tłuszcz do formy Polewa: 1 bialko, 150 g cury pudru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego Mąkie i cukier

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

"MIKOŁAJKI Z CIASTA PIERNIKOWEGO 250 g mąki tortowej, 80 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 g masła, 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do piernika, tłuszcz do formy Polewa: 1 bialko, 150 g cury pudru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego Mąkie i cukier

Re: Ok co do sera już wiem.

matematryczka00 napisała: > Tylko co daje śmietana? Jeśli twaróg jest twardy (leżał w lodówce) to powoduje, że staje się bardziej mazisty i lepiej go rozsmarować na naleśniku. > > A teraz ciasto: > Może być mąka tortowa? Może - jeśli masz wprawę w smażeniu. Choć lepsza jest

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BISZKOPT Z POLEWĄ 1 szklanka cukry, 4 łyżki stołowe wody, sok z 1/2 cytryny, 3 żółtka, 3 białka, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dowolne bakalie Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodać 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Do ciasta dodać bakalie. Ubić

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

RUSAŁKA 5 jajek+2 białka, 250 g margaryny, 1 szklanka śmietany, 415 g mąki tortowej, 500 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru+4 łyżki, 35 g kisielu wiśniowego, 200 g masła, 2 szklanki wiśni z kompotu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe

Re: Pomocy! Ile tortu ?

A dlaczego nie powiesz w cukierni ile kawalkow potrzebujesz? 1 tort to 16 kawalkow, no chyba ze jest to ciasto tortowe, wtedy tez latwo policzyc. Przeciez waga bedzie tez zalezala od rodzaju ciasta...

Re: No a jakich ciast NIE lubicie?

Nie lubię suchych ucieranych babek, ciast i tortów czekoladowych, masy kawowej, kupnych tortów i ciastek tortowych, wszystkich mdląco słodkich, suchych makowców, suchych serników, gliniastych ciast typu "komiśniak", tortów nasączanych sztucznościami, a zwłaszcza olejkami aromatyzowanymi

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

TORT ŚWIĄTECZNY Dodatki: Do ciasta: 3 jajka, 150 g cukru, 3-4 łyżek wody, 100 g mąki pszennej, 50 g masła, 1 torebka cukru waniliowego, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 100 g mączki Do kremu: 1/2 ltr. mleka. 30 g cukru, 60 g masła, 12 g waniliowego budyniu Do przełożenia: 125 g marmelady lub

Re: Przepis na pączki/bułeczki.

Mój ulubiony przepis wytłumaczone po kolei co trzeba robić sprawdzony wielokrotnie Ciasto 1 jajko 5 zółtek kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna) 0. 5 litra mleka paczka świeżych drożdży 10dkg 250 gram masła lub margaryny aromat waniliowy szklanka

7. Szarlotka jabłkowa (na zimno)

I wreszcie szarlotka. Nie, tytuł nie jest pleonazmem niczym oliwa z oliwek. Wszędzie na świecie poza niektórymi częściami Polski 'charlotte' nie jest synonimem ciasta z jabłkami, a oznacza mniej lub bardziej kunsztownie składany deser owocowo-kremowy otoczony ciastkami, najczęściej częstokołem z

Re: szarlotka

Kusi mnie czasami, żeby wypróbować jakiś przepis cieszący się niezwykłą popularnością, także w GP, ale bezkonkurencyjna jest szarlotka mojej mamy: kostka masła 3 szklanki przesianej mąki tortowej 3/4 -1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 6 żółtek opcjonalnie 2-3 łyżki kwaśnej

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

żółtek, przy końcu wsypać półtora funta cukru i laskę utłuczonej wanilji. Wiercić tę masę 2 godziny, wynieść na kilkanaście godzin do piwnicy. Na drugi dzień w formie tortowej, którą się z boku otwiera, na papierze, masłem wysmarowanym, wypiec placek na wysokość palca, z ciasta przeznaczonego na baby. Na

Re: Na jagody :)

fettiniu, mąka tortowa jest najwłaściwsza dla ciasta drożdżowego.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SZARLOTKA Na ciasto: 250 g mąki tortowej, 1/2 kostki masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 duża łyżka 22% śmietany, szczypta soli , olej (ile zbierze mąka), sok i skórka otarta z 1 cytryny. Na nadzienie: 2 kg jabłek, 1 łyżeczka do kawy ziarenek z pestek kardamonu, kilka szczypt cynamonu, 1 szklanka

Re: To ten?

W praktyce różnić się będą te ciasta, szczególnie podczas wałkowania. Pate a foncer, przez ubijanie masła z jajem, będzie mieć delikatniejszy i zarazem regularniejszy miąższ, z drobniejszymi przepruciami masy. Pate brisee dobrze jeśli ma nieco bardziej 'nieuczesaną' strukturę, czyli zimne kawałki

Re: Przepisy współczesne

. Wymieszać z masą. Ubić pianę z 3 białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać (powinno się swobodnie dać przelać do tortownicy) do formy tortowej lub dobrze natłuszczonych foremek do babeczek. Piec około 20 minut w 180 C. Do babeczek można dodać kakao, czekoladę, owoce itd....Jednym słowem ile

Re: Tort tęczowy- barwniki

odrobinka i robi się ładny intensywny kolor. Na blogu "Moje wypieki" (nie pamiętam czy końcówka com czy pl, spróbuj i tak i tak) podają też przepis na ciasto tortowe, które nie jest biszkoptem - jest "solidniejsze", więc łatwiej "utrzyma" ten barwnik.

Racuchy

Ciasto bylo za dobre wiec szybko poszlo. Rano na sniadanie zrobiłam szybko racuchy w ten sposób: 1 szkl.cieplego mleka 1,5 szkl. maki ja miałam tortową i taką dałam 2 jajka 1 łyzka cukru 1 olejek wanilowy/zapach/ Najpierw rozpusciłam drozdze w mleku, dodałam pozostałe składniki i trzepaczką

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

sito (tej mąki powinna być cała kwaterka), dobierać jej po łyżce do utartych żółtek i po łyżce ubitej piany z owych 16 jaj. Piana powinna być bardzo gęsta, a tort wiercić trzeba w chłodnem miejscu. Gdy wszystka piana i mąka wyjdzie, włożyć całe ciasto do płaskiej pokrywy od rondla, lub formy tortowej

Re: Jaka maka do pieczenia

Powaznie? ciasta Wam wychodza ladne i puszyste na Strong bread flour? Ona ma juz kolor ciemniejszy. Ja nawet plain nie uzywam do ciasta, chyba ze ma byc jakies agielskie zakalcowe lol. Tylko polska maka tortowa w moim przypadku. Dawno temu probowalam plain i wcale mi nie pasowala :(

Re: Pomidory koktajlowe

waniliowy łyżka spirytusu lub octu 2 szklanki mleka szczypta soli 1 kg mąki tortowej lub innej 4 jajka całe Drożdże rozetrzeć z cukrami, wlać mleko, mąkę, jaja, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopioną margarynę i łyżkę spirytusu. Wynieść na zimno lub do lodówki( w lecie

Re: Ciasto - dla początkujących

Ciasto kawowe z orzechami - dla początkujących, smaczne Rozgrzać piekarnik, keksówkę o długości 20 cm wysmarować cienko margaryną, wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysypać bułką tartą. Posiekać orzechy laskowe (szklanka orzechów). Rozpuścić 5 łyżek mlecznej margaryny i odstawić do ostudzenia

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

sito (tej mąki powinna być cała kwaterka), dobierać jej po łyżce do utartych żółtek i po łyżce ubitej piany z owych 16 jaj. Piana powinna być bardzo gęsta, a tort wiercić trzeba w chłodnem miejscu. Gdy wszystka piana i mąka wyjdzie, włożyć całe ciasto do płaskiej pokrywy od rondla, lub formy tortowej

Re: Swoją drogą, gdyby masło miało w tym

Margaryna (masło) użyta w tym przepisie nie jełczeje... PIERNICZKI STAROPOLSKIE (apolki) 50 dag miodu 2 niepełne szkl cukru 25 dag margaryny 1 kg i 1 szkl mąki tortowej 3 jaja 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl mleka 1 szkl orzechów włoskich - siekanych 1/2 szkl skórki pomar

Re: Wyzwanie tortowe :)

My tez nie jesteśmy tortowi. Dlatego z okazji okazji robię pavolovą, tiramisu', ciasta czekoladowe itp -- miszmasz-marghe.blogspot.com/ i malutki-kuchcik.blogspot.com/

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

dekoracji Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać mąkę wymieszaną z kakao, mieloną kawą i kokosem. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około 15 minut. Gotowy korpus zsunąć z blachy poprószyć go mąką tortową i

Re: chrzest- o jakich kosztach zapomniałam ? rady

z tymi ciastami to ostrożne u mnie matka na komunię bardzo chciała zrobić swój tort - i ja za ten tort musiałam zapłacić "tortowe", gości było ok. 30 osób, więc żeby tego tortu starczyło dla wszystkich na zapas zrobiła 2 torty - takie same. i policzyli mi 30x2:) oczywiście po odpowiedniej

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

FAWORKI PIWNE - 6-7 żółtek, - 3 łyżki cukru, - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (1 szklanka to 250 ml) + do podsypania, - 1/2 szklanki (125 ml) piwa, najlepiej pszennego, - 1,5 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego, cukier puder do posypania. Żółtka utrzyj z cukrem, ubijaj mikserem na

Re: Kluchy to jednak mnie nie lubia,

Do klusek to właśnie nie tortowa, ale mocniejsza, z większą ilością glutenu. I: ciasto na kluski powinno odpocząć. Zagnieć, przykryj ściereczką i zajmij się czym innym przez pól godzinki. -- I don't have a Facebook or a Twitter account, so I just go around announcing out loud what I'm doing at

Re: Ciasto jak najprostsze, które zawsze wychodzi

3 szklanki mąki ( tortowej) ? szklanki cukru ( można ? szklanki) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Masa: 3 duże śmietany 18% (czyli 3 x po 400 ml ) 1 szklanka cukru ( można ?) 1 budyń śmietankowy 20 dag wiórek kokosowych (plus 5 białek i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia) Ciasto

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między dodaniem

co zamiast biszkopta?

dziewczyny pomożcie. jakim ciastem mozna zastąpić biszkoptowe? nie przepadam za biszkoptem, nie wychodzi mi dziad chocbym nie wiem z jakiego przepisu piekła, a mam faze na ciast typu "tortowe", czyli kilka warstw, krem, dzem, takie klimaty. czym zastąpić tego cholernego biszkopta

Mąka tortowa

Z nieznanej mi zupełnie przyczyny posiadam w domu kilka kilogramów mąki tortowej. Absolutnie nie planuję tylu ciast, zwłaszcza tortów. W związku z tym mam pytanie: do czego poza ciastami nadaje się taka mąka? Względnie: do czego absolutnie się NIE nadaje? Z góry dziękuję.

mąka krupczatka?

przepis na kruche ciasto zaleca użycie mąki krupczatki, czym rożni się ta mąka od mąki tortowej czy takiej szymanowskiej np?

Re: tort

Amerykański tort z wesela Kennedy'ego: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68054358,75236396,0,2.html?v=2 www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_marchewkowy/przepis.html czyli ciasto marchewkowe wrzełożone kremem plus świeczki/fontanna tortowa.

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

OPONKI SEROWO - CYTRYNOWE 20 dag mąki tortowej, 12 i 1/2 dag tłustego twarogu, 5 dag gęstego jogurtu naturalnego, 4 dag cukru, jajko, skórka utarta z cytryny, po 1/2 łyżeczki octu i sody, olej, cukier puder Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę

Re: Baba w piekarni - nie umiem się kłócić:(

funpack84 napisała: > Kilkanaście lat temu byłam świadkiem sceny: pani kupująca wybrała sobie kawałek > ciasta tortowego, sprzedawca wziął nóż z innego ciasta i na naszych oczach obl > izał ten nóż, po czym pokroił jej ciasto :P szkoda, ze smacznego nie pozyczyl hehe -- Moj Mysz ma

Re: Naprawdę BIAŁA mąka poszukiwana

Zwykle używam taniej mąki w dodatku co najwyżej "bułeczkowej", z tortowej nie korzystam więc reguły mam szarawe ciasto ale zastanawia mnie skąd czerpią mąkę do wyrobu pierogów garmażeryjnych. Zwykle są bardzo sine.

Re: smakołyki świąteczne bez pieczenia???

Aha, z ciast to może jakiś sernik z galaretką (na spód biszkopty albo gotowy spód tortowy)?

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między dodaniem

Re: Wciąż to samo

/4 szklanki maki tortowej i tyle samo ziemniaczanej. dwie plaskie lyzeczki proszku do pieczenia,lyzeczke octu (jak nie masz lyzke soku z cytryny) aromat smietankowy (chyba,ze inny wolisz) 3/4 szklanki oleju. Wymieszac wszystko raz jeszcze mikserem,wystarczy około minuty. Jak chcesz, najpierw wlewasz do formy

Re: Rodos- Hotel Blue Bay Beach

do edzia----Wlasnie wrocilismy zSunlandu w komplaksie Blue Bay ..... Jedlismy w Blue Bay --jedzonko WSPANIALE wybor ogromny ,owocow malo , desery /ciasta - tortowe ,musy w 3 kolorach ,babeczki / Napoje b. slodkie /dolewalismy wode/ podrobki coli ,fanty itp/ alkohole slaby wybor /czysta ,piwo

Re: Jeżyki.

smacznego maria88.. mi nie wolno ? czy da się coś z biszkoptu dobrego świeżego ale nie chcę mas tortowych ponoć można na coś ciasto przerobić-- tylko skąd przepis?takie kuleczki .. jak to ma byc>? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ -- boczniaki jako schab dzisiaj-kasza z torebeczki z warzywami

Re: Tort...

Mam sentyment do tego ciasta- przez ten wątek tortowy:) Przeglądam go i zachwycam się bogatą szafą słodkich sukienek:)

Re: Pieczone pączki

miec druga osobe do przewracania w czasie smazenia. Po usmazeniu posypujesz cukrem pudrem i natychmiast probujesz:) Maka tortowa to maka pszenna typ450 do 550 czyli taka najzwyczajniejsza maka do ciast. powodzenia w eksperymentowaniu:) W moim piekarniku siedza wlasnie bezy, szkoda mi bylo

Re: ELSNER w Łomiankach!!!:) Tiramisu zdetronizow

Ciastka i ciasta w Tiramisu -poza obłędnymi myszkami i tortowymi są przeciętne. Elsner jest dla bardziej wyrafinowanego podniebienia:)) Z kolei.. Najlepszy sernik ma sweet home, szarlotki są genialne w Pod Kasztanem itp itd,a o lodach już pisałam -tylko Tiramisu:))

Amerykańskie ciastka motylki z nadzieniem ze śliwek kalifornijskich

Amerykańskie ciastka motylki z nadzieniem ze śliwek kalifornijskich

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ciasta tortowe

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin