Przeszukano 111 288 156 wypowiedzi na 3 948 forach

białka jaj - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Białka jaj

Białka jaj warto zamrozić (jeśli ma się ich za dużo) w pojemniku do lodu - pojedyncze kostki często się przydają - nie trzeba zużywać całego jaja.

Białka jaj

Szukając wzorów odpowiedniej diety dla mnie wynalazłem w jadłospisie cosik takiego jak białka jaj. Jako że jestem w tym temacie początkujący to mam pytanie: Jak wy to rozrabiacie, żeby to spożyć? Nie lepiej normalnie jeść np. jajka na twardo nie oddzielając białka od żółtka? Jestem po prostu ciekaw

Re: a ta wode mu zmienilas?

- proponują w kółko jako dietę karmy z kurczakiem. Moj kot reagował fatalnie nawet na minimalne ilosci kurczaka w karmie, nawet na karmy z białkiem hydrolizowanym. Moze jeść wyłacznie karmę, gdzie nie ma śladu białka kurzego, żadnych skorupek jaj, hydrolizatów białka kurzego, tłuszczu z kurczaka.

Re: "Recepta na sukces"

dobra, dobra :D doczytałem :D babeczki budyniowe na francuskim cieście, z lizbońskiego klasztoru, gdzie mnisi używali białek jaj do krochmalenia habitów, a żeby się nic nie marnowało, z żółtek wymyślili ciastka, potem sprzedali przepis i poszło :D ja bardzo lubię wiedzieć :D -- http

Re: I nas nie omijały zarazy czyli jak kiedyś lec

Maść na rany. Słoniny pół funta, smaż, tłustość stopioną zlej na wodę i mieszaj, aby się sól wypłókała, zbierz tę tłustość, wygrzej i rozbij kilka jaj, od tych białka wiej do słoniny, ubij dobrze łyżką, aż się maść biaława zrobi, tę smaruj na chustkę i przykładaj do rany. -- http

Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

Panie Doktorze, Czy prawie 14-to miesięcznemu dziecku z podejrzeniem alergii na białko mleka krowiego można spróbować podać jogurt naturalny? Na marginesie dodam, że żółtko i gluten nie wywołały reakcji alergicznej. Drugie pytanie dotyczy białka jaj. Od kiedy w takim przypadku? Z góry dziękuję

Re: A może wątek kulinarny IX

białka w celu uzyskania miejsca na farsz. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą. Dodać posiekane żółtka, kawałki białka oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, dodając przyprawy do smaku. Farszem nadziać białka. Połówki jaj (od strony

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

białka w celu uzyskania miejsca na farsz. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą. Dodać posiekane żółtka, kawałki białka oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, dodając przyprawy do smaku. Farszem nadziać białka. Połówki jaj (od strony

Re: A może wątek kulinarny IX

białek, posolić je, nałożyć tym farszem i trzymać w cieple na parze, aż do wydania. Osobno udusić na maśle z cebulką uszatkowane grzyby, borowniki lub pieczarki, a wydając ułożyć je na spodzie półmiska, na wierzch dać połówki faszerowanych jaj i przefasować na nie przez rzadkie sito pozostałe żółtka

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

białek, posolić je, nałożyć tym farszem i trzymać w cieple na parze, aż do wydania. Osobno udusić na maśle z cebulką uszatkowane grzyby, borowniki lub pieczarki, a wydając ułożyć je na spodzie półmiska, na wierzch dać połówki faszerowanych jaj i przefasować na nie przez rzadkie sito pozostałe żółtka

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

białek, posolić je, nałożyć tym farszem i trzymać w cieple na parze, aż do wydania. Osobno udusić na maśle z cebulką uszatkowane grzyby, borowniki lub pieczarki, a wydając ułożyć je na spodzie półmiska, na wierzch dać połówki faszerowanych jaj i przefasować na nie przez rzadkie sito pozostałe żółtka

mrożone białka z jaj

mam ich 12...świeżutkie, w słoiku ,w lodówce:) Czy jak zamrożę na przykład po 6, a potem rozmrożę to dadzą się ubić, bo nigdy nie próbowałam, z góry dziękuję -- Bożena

Re: Patelnia do jajecznicy

Razem z jajami się roztrzepuje. Wiem, że roztrzepywanie zaburzy marmurkowy dwukolor białko-żółtkowy, jak ma to miejsce w jajecznicy 'po polsku' - benewskim ideale z jaj bezpośrednio ze skorupek rzucanych na patelę i tam mieszanych, ale w krajach anglosaskich i we Francji standardowo smaży się

Re: "Recepta na sukces"

kogucik.2872 napisał: > dobra, dobra :D doczytałem :D babeczki budyniowe na francuskim cieście, z lizbo > ńskiego klasztoru, gdzie mnisi używali białek jaj do krochmalenia habitów, a że > by się nic nie marnowało, z żółtek wymyślili ciastka, potem sprzedali przepis i > poszło :D

Re: Porady dot. pieczenia ciasta potrzeba mi :)

ubiłabym pianę z białek jaj i wymieszała z pozostałym ciastem. dzięki pianie białkowej ciacha ładnie rosną i robią się puszyste. -- Rozważają mnie takie stereotypy wielu męskich facetów jak Matthew McConaughey nosi długie włosy czy nosiło np. Colin Farell. Mój młody zapisz włosy na surfera no

Re: KP a ulewanie

> Poza tym spróbuj choć przez tydzień nie jeść nabiału, jaj i glutenu. Ryż, kukurydza, gryka. Mięsa wszystkie poza wołowiną. Wszystkie warzywa i owoce oraz orzechy. Gluten to białko obecne w zbożach. Niabiał to mleko i jego przetwory. Jajka są inne niż kurze i część jest u niektórych

Re: mrożone białka z jaj

Białka mrożę w pudełkach po 4 sztuki. A jeśli mam tylko jedno i nie chcę go wyrzucać to najpierw mocno je chlodzę w lodówce na najzimniejszej półce, a potem dolewam do tych co sąjuż zamrożone. Po rozmrożeniu ubijają się bez żadnego problemu i nie widać róźnicy.

Białka z kurzych jaj

Bezy i ciasto (np. białkowo-makowe) odpadają. Obsmażony i maczany w białkach chleb za tłusty. Jajecznica (białkownica!) mało atrakcyjna. Proszę o pomysły, bo zostało mi z 10 białek.

Re: A może wątek kulinarny IX

będą za mokre lekko podsypać tartą bułką - ta ostatnia wchłonie wilgoć). Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Pianę białek wyłożyć na wiśnie (można użyć ozdobnej szprycki w kształcie gwiazdki). Ponownie zapiekać w 160 C przez 15 minut. Górę deseru posypać startą czekoladą.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

będą za mokre lekko podsypać tartą bułką - ta ostatnia wchłonie wilgoć). Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Pianę białek wyłożyć na wiśnie (można użyć ozdobnej szprycki w kształcie gwiazdki). Ponownie zapiekać w 160 C przez 15 minut. Górę deseru posypać startą czekoladą.

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

JAK ROBIĆ BISZKOPTY Odważyć cukru półtora funta, utłucgo, przesiać przez gęste sito, mąki wziąść 3 ćwierci funta, jaj świeżych sztuk 35 a kiedy nie masz świeżych to trzeba wziąść sztuk 40 z których odbić osobno białka i dobrze bić trzepakiem aż będą gęste, ale zawsze bić trzeba na je- dnę stronę

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

JAK ROBIĆ BISZKOPTY Odważyć cukru półtora funta, utłucgo, przesiać przez gęste sito, mąki wziąść 3 ćwierci funta, jaj świeżych sztuk 35 a kiedy nie masz świeżych to trzeba wziąść sztuk 40 z których odbić osobno białka i dobrze bić trzepakiem aż będą gęste, ale zawsze bić trzeba na je- dnę stronę

Re: A może wątek kulinarny IX

JAK ROBIĆ BISZKOPTY Odważyć cukru półtora funta, utłucgo, przesiać przez gęste sito, mąki wziąść 3 ćwierci funta, jaj świeżych sztuk 35 a kiedy nie masz świeżych to trzeba wziąść sztuk 40 z których odbić osobno białka i dobrze bić trzepakiem aż będą gęste, ale zawsze bić trzeba na je- dnę stronę

10 białek kurzych jaj...

co można pysznego zrobić by wykorzystać owe 10 białek? Zrobiłam wczoraj tiramisu z przepisu, ktory tu znalazlam i zostalo mi 8 bialek, no i jeszcze z czegos mi zostaly...Tiramisu bylo pyszne...dziekuje

Re: Najlepsze drożdżowe

NIe wiem. Używam marketowych jaj, zerówki lub jedynki. Gdzieś kiedyś było, że drożdżowe jest na samych żółtkach i tak robię. Białka jak zostają to robię bezy.

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

LEGUMINA DOSKONAŁA Z DWÓCH JAJ Do kwarty mleka, dwa jaja z białkami całe wbić i łyżkę dobrych drożdży, mąki tyle aby ciasto było gęste trochę jak na naleśniki: robi się tym sposobem: dwa jaja całe ubić dobrze, potem wsypać mąki i ra zem z temiż jajami ubić, nakoniec mleko jak wyżej przeprażyć

Re: A może wątek kulinarny IX

LEGUMINA DOSKONAŁA Z DWÓCH JAJ Do kwarty mleka, dwa jaja z białkami całe wbić i łyżkę dobrych drożdży, mąki tyle aby ciasto było gęste trochę jak na naleśniki: robi się tym sposobem: dwa jaja całe ubić dobrze, potem wsypać mąki i ra zem z temiż jajami ubić, nakoniec mleko jak wyżej przeprażyć

Re: szybki obiad -skąd bierzecie inspiracje

zwykle zawiera jakis jeden skladnik na werzch Trochę malo. Moze jaja są sycące, na ile? na ile starcza ci śniadanie złozone z jajecznicy z 2 jaj? na 2 godziny? Omlet z 5 jaj dla jednej osoby? w doopkę, toz to dla 4-osobowej rodziny wychodzi 20 jaj + dodatki. Wartosc odżywcza średnia, "zapchanie" żołądka

Re: A może wątek kulinarny IX

Jaja na bulionie Dwie szklaneczki mocnego, mięsnego rosołu, lub wody z rozpuszczonemi w niej dwiema kostkam i buljonowemi, zagotować na metalowym półmisku; odstawić od ognia, wybić w równych odstępach 8?10 jaj, przystawić do ognia, wolniutko ugotować. Gdy białka dobrze ścięte, posolić lekko całość

Re: 10 białek kurzych jaj...

Upiecz w piekarniku kilka jabłek,przetrzyj przez sitko,jeżeli za kwasne posłodzić,ubij białka na sztywna pianę,dodaj do masy jabłecznej,delikatnie wymieszaj.Deser możesz podawać skropiony sokie z żurawiny,maliny itp.

Re: 10 białek kurzych jaj...

bezy mam tez gdzies przepis na ciasto z samymi białkami szukac? -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

Re: starcook

Babka piaskowa Składniki: 8 jaj, masło (82% tłuszczu) 25 dag, mleko (3,2% tłuszczu) 2/3 szklanki, cukier kryształ 35 dag, mąka pszenna typu 450 50 dag, proszek do pieczenia 1,5 szt, cukier waniliowy 1 szt Sprzęt: brytfanna Temperatura: 175°C Czas: 20-25 minut Czynności: Żółtka oddzielić od białek

Re: Kolejna pieniaczka czyli klient rządzi.

Owszem, zauważyłam, ze jesteś na dosyc wysokim lvl. Ale spróbuję mimo wszystko: "Proteaza działa na białka pochodzące z mięsa, jaj, sera oraz orzechów. Alfa-galaktozydaza za to reaguje tylko ze strączkowymi, soją, ziarnami i warzywami korzeniowymi. " Zaprzeczysz? -- Nie wiem po wuj ludziom prąd

Re: 10 białek kurzych jaj...

super przepis ale ja chyba nie moge teraz maku jesc...wiec zrobie wersje bez maku och to moje malenstwo, tyle wyrzeczen,, wyle pysznosci mnie omija...

Re: Co jeść zamiast chleba i bułek?

Nie musisz jeść jaj, tylko na boga! kaszę manną? bezwartościowe węglowodany. Jedz jakieś białko! Jesteś głodna bo nie jesz białka!

Re: 10 białek kurzych jaj...

to "baza" do róznych ciast 10 białek 200 g cukru pudru zapach waniliowy 1 łyzeczka proszku do pieczenia 120 g mąki szczypta soli białka ubic z solą dodac proszek do pieczenia pomału dosypywac cukier puder .. cały czas ubijając trzykrotnie przesiac mąkę dodać ja do białek i nadal

Re: Wypadaly wam wlosy po porodzie?

tekst na ten temat, podobno oprócz zmian w poziomie estrogenów te problemy mogą być związane też z niedoborem witamin i składników odżywczych i dlatego w pierwszych tygodniach połogu warto szczególnie przyjrzeć się swojej diecie. Małe ilości białka, cynku i witamin z grupy B a także niski poziom niacyny

Re: 10 białek kurzych jaj...

Spód na przykład do śmietanowca z GP. 8 białek, niepełna szkl mąki, 1 szkl cukru, 0,5 szkl suchego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier ciągle ubijając. Do ubitych na sztywno jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i suchy

Re: 10 białek kurzych jaj...

Można też upiec kokosanki, oto przepis: KOKOSANKI - 25 dag wiorków kokosowych - 1 szkl. mąki - 10 czubatych łyżek cukru - 8 płaskich łyżek masła - 5 białek - 1 cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - tłuszcz do blachy Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą

Jogurtowe dla Babowej

Babowa mnie prosiła o przepis na to ciacho - jest szybkie lekkie i smakuje jak sernik, a ma duuuużo mniej kalorii. :) Wrzucę też w jadłodajnie, by nie zaginęło, ale daje też tu by trafiło do zainteresowanej/zainteresowanych "JOGURTOWE" 3 duże (400 g) jogurty typu greckiego 6 jaj 3 lub 4

JOGURTOWE

"JOGURTOWE" - smak sernika, lekkość chmurki i kaloryczność czarnego, suchego chleba ;) 3 duże (400 g) jogurty typu greckiego 6 jaj 3 lub 4 budynie waniliowe 3/4 szkl cukru 3/4 szkl oleju opakowanie biszkoptów (okrągłych) wiórki kokosowe Cukier + żółtka ubijamy dodawać stopniowo olej, jogurty i

Co z niewykorzystanych białek jaj ?

Czasem (głównie przy pieczeniu ciast) w przepisach wykorzystuje się same żółtka. Co robicie z białkami? Wylewacie do zlewu, czy macie może jakiś fajny pomysł na ich zagospodarowanie? Jedyny pomysł jaki mam to bezy, ale te mi nigdy nie wychodzą.

Re: starcook

Babka piaskowa Składniki: 8 jaj, masło (82% tłuszczu) 25 dag, mleko (3,2% tłuszczu) 2/3 szklanki, cukier kryształ 35 dag, mąka pszenna typu 450 50 dag, proszek do pieczenia 1,5 szt, cukier waniliowy 1 szt Sprzęt: brytfanna Temperatura: 175°C Czas: 20-25 minut Czynności: Żółtka oddzielić od białek

Re: Kolejna pieniaczka czyli klient rządzi.

która reaguje tylko z laktozą, czyli białkiem z mleka. Proteaza działa na białka pochodzące z mięsa, jaj, sera oraz orzechów. Alfa-galaktozydaza za to reaguje tylko ze strączkowymi, soją, ziarnami i warzywami korzeniowymi. Weganin nie miałby problemu ze zjedzeniem 2 kawałków wędliny, ale już po

czym posmarować drożdżówki zamiast jajka

Czy można posmarować drożdżówki dla ładnego koloru, połysku itp. czymś innym niż jak typowo w przepisach jest: " jajkiem", " jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka ", " białkiem " ? ( Chodzi o to aby było bez użycia jaj ) Może wodą z cukrem jak gdzieś czytałem, co powinno spowodować powstanie a

Re: Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

Nie ma powodu do zaniechania próby zarówno białek mleka krowiego jak i białka jaja, byle pojedynczo i stopniowo. Myslę tak gdyz w 14 miesiącu życia jak jest tylko podejrzenie i nadal nie ma pewności to nie ma powodu do zaniechania próby.

Re: Co zrobić z dużej ilości białek ?

o, a pół litra to z ilu jaj? jak mam 4-6 białek, to piekę kokosanki. robię też sernik z rosą, pleśniaka (lub inne ciasto kruche z owocami i z bezą) smażę naleśniki z większa ilością białek. dodaję po 2(-3) dodatkowe do frittaty, a nawet do jajecznicy, i nawet tego nie czuć. i w ten sposób

Re: Dlaczego kobiety nie lubia dzieci?

odżywkami to wysokowydajne biotechnologiczne fabryki mięsa, mleka, jaj itp o wydajności kilkakrotnie większej, niż niegdyś. Jak będziemy potrafili syntetycznie produkować białko z ropy czy roślin, z wysoką wydajnoscią, to fajnie, ale na razie tego nie potrafimy. Start-upy są ok, ale jaki % ich wynalazków

Białko jaj - ile można trzymac w lodówce?

Zostało mi z robienia pączków 9 białek, ile czasu mogę je trzymać w lodówce, zeby sie nie zepsuły?

Re: Rozszerzanie diety: jogurt i białko jaj.

jestem w takiej samej sytuacji.... Panie Doktorze..... na jakie objawy zwrócić uwagę? mój 13 m-czny Synek od ponad tygodnia dostaje bielucha, kaszkę mleczno-przenna, jogurt (tylko raz dziennie joko posiłek, zaczynałam od kilku łyżeczek) nadal jest na nutramigenie (od urodzenia) co obserwować i co po

Re: Zaproszenie na drinka

PONCZ ALA ROMAINE Całkiem się tak robi jak poncz a la glase, jednak trzeba go lepiej zamrozić, jeśli ma być zachowanym, trzeba przed ubiciem wmieszać białka z samych jaj.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

PONCZ ALA ROMAINE Całkiem się tak robi jak poncz a la glase, jednak trzeba go lepiej zamrozić, jeśli ma być zachowanym, trzeba przed ubiciem wmieszać białka z samych jaj.

Re: Dlaczego kobiety nie lubia dzieci?

hello-kitty2 napisała: > Ja dokladnie to 5 bialek z jaj (175g) i 2 zoltka (50g), male jajka i 50g platko > w jaglanych (z polskiego sklepu). Tfu jakie niedobre, wszyscy sie tak nimi zach > wycaja, cala ta kasza jaglana, mi nie podchodzi. Ja żółtek nie wyrzucam, ale dziennie jem

Re: Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

Na stronie Nestle znajdziesz przepisy na różne dania z Sinlacem... www.nestle.pl/dziecko/ Tu sa stronki z przepisami dla alergików: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=68094507&a=68096351 A z jajkiem przpiórczym to bym sie wstrzymała kilka miesięcy. Moim zdaniem w tej chwili istnieje zb

Re: Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

A próbowaliscie jajka przepiórcze? U nas bardzo poszerzyły nam możliwości kulinarne :) Poza tym można robić pasty warzywne, lub warzywno mięsne. ja daję też czasem cheleb z powidłami lub dżemem z owoców, które toleruje. Ja podaję też czasem parówki i kiełbaski wieprzowe oraz z indyka z Morli

Co dla dzieci z dietą bez białka i jaj?

Cześć dziewczyny. Mojemu synkowi (19 miesięcy) wyszło w badaniach że jest uczulony na mleko, jaja i orzechy ziemne. I teraz nie wiem co mam mu dawać do jedzienia. Wiem że nie może wołowiny i cielęciny. Ale co dawać np na podwieczorek czy śniadanie. Dziecko ma dość kanapek z wędliną i Nestle Sinl

Re: Dobre rady gospodarskie z ;) oka w 1910 zebr

Maść na rany. Słoniny pół funta smaż, tłustość stopioną złej wodę i mieszaj, aby się sól wypłókała, zbierz tę tłustość, wygrzej i rozbij łdlka jaj, od tych białka wlej do słoniny, ubij dobrze łyżką, aż się maść biaława zrobi, tę smaruj na chustkę i przykładaj do rany.

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

Maść na rany. Słoniny pół funta smaż, tłustość stopioną złej wodę i mieszaj, aby się sól wypłókała, zbierz tę tłustość, wygrzej i rozbij łdlka jaj, od tych białka wlej do słoniny, ubij dobrze łyżką, aż się maść biaława zrobi, tę smaruj na chustkę i przykładaj do rany.

Re: Co z niewykorzystanych białek jaj ? TUTAJ

Dziekuję, szczególnie za ten drugi link. Sama chyba coś źle wpisałam w wyszukiwarkę, bo nic ciekawego mi nie wyszło. Jeszcze raz dziękuję.

Re: Aluminium w papu

Nie! Nie o to tu chodzi/. Tu chodzi o DODATKI do ŻYWNOŚCI. Do pełnych jaj soli glinu się nie dodaje. Bo niby jak? Białka z pełnych jaj są bez tych DODATKÓW do ŻYWNOŚCI. metionina niczego nie chaletuje, na mój chemiczny gust. Cebulka, czosnek papryka, szparagi zawierają BARDZO mało białka, a

Re: Co z niewykorzystanych białek jaj ? TUTAJ

Malwinko, jakbys stuknela w yszukiwarke, to bys znalazla to PONIZEJ. A tak to ja sie znalazlem :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18388191&a=18388191 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17632936&a=17633457

Szczepienia przeciw śwince a alergia na białko jaj

Hej:-) Właśnie wczoraj lekarka w przychodni, gdy pokazałam jej wyniki badań alergologicznych, powiedziała mi, że przy stwierdzonej alergii na białko jaja kurzego nikt w warunkach przychodni nie zaszczepi mi synka przeciw śwince, odrze i różyczce. I że można to zrobić tylko w szpitalu. Czy któraś

Re: Pytanie do wegetarian i wegan.

Tak, w nabiale i jajach jest oczywiście białko zwierzęce. Czego nie rozumiesz w mojej wypowiedzi? Pisałam pierwszy post w kontekscie-"dlaczego JA przestałam być wegetarianką". Większości nabiału nie mogę jeść, jaj tak samo. Mówię o SOBIE, nie o wegetarianach w ogóle. Zdawało mi się oczywiste, że

Re: A może wątek kulinarny IX

Strucle z makiem 40 deka maku sparzyć wrzątkiem, trzymać tak noc całą; wodę odlać, mak uwiercić w makutrze z 40 deka lub nieco więcej cukru i kilku gorzkiemi, sparzonemi, obranem ize skórki i utłuczonemi drobno migdałami. Dodać 8 jaja całe lub białka z 4 jaj, a to w tym celu, aby mak się ściął i

Re: jak oddzielic żółtko od białka- fajna metoda

Stara gospodyni, która ma problem z oddzieleniem żółtka od białka? :) To chyba więcej niż 50 jaj w życiu nie użyłaś? ;)

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

JAJKO Z CYTRYNĄ - dzisiaj w dobie salmonelli raczej nie polecam, podaję jako ciekawostkę Oddzielić białko od żółtka, usunąć zarodek, ubić widelcem lub miotełką osobno żółtko i osobno białko, i wedle smaku dodać cokolwieczek soli (najlepiej soli fizjologicznej). P o ty m ubijając ciągle białko

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

JAJKO Z CYTRYNĄ - dzisiaj w dobie salmonelli raczej nie polecam, podaję jako ciekawostkę Oddzielić białko od żółtka, usunąć zarodek, ubić widelcem lub miotełką osobno żółtko i osobno białko, i wedle smaku dodać cokolwieczek soli (najlepiej soli fizjologicznej). P o ty m ubijając ciągle białko

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

MAKOWNIK Dodatki: 10 jaj, 350 g cukru, 500 g maku suchego 1 p. proszku do pieczenia, 100 g mączki, butelka aromatu rumowego Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć z cukrem. Mak wysuszyć i zemleć, a następnie dodać do żółtek wraz z cukrem, wlać olejek i dodać mączkę zmieszana z proszkiem do

Re: 6-letnia wegetarianka

No bez jaj z tym przemycaniem mięsa. Dieta laktoowowegetariańska jest odpowiednia w każdym wieku. Białkiem się w ogóle nie przejmuj, wszyscy się tym białkiem fiksują, a tymczasem jesteśmy raczej przebiałczeni niż niedobiałczeni. Natomiast profilaktycznie suplementowałabym mała b12. Po przepisy

Re: Kolejna pieniaczka czyli klient rządzi.

zbudowany z D-galaktozy i D-glukozy, połączonych wiązaniem ?-1,4-glikozydowym. " Przykro mi, ale dyskusja z kims, kto nie rozroznia CUKRU od BIALKA, jest bezprzedmiotowa. >>>> Proteaza działa na białka pochodzące z mięsa, jaj, sera oraz orzechów. Proteza to nazwa ZBIORCZA dla

Re: Sernik na biszkopcie! Pomocy!

podstawowe ciasto gąbkowe (biszkopt) to 4 jaja, 180g cukru, 110g mąki (najlepiej delikatnej, tortowej, albo zwykłej osłabionej dodatkiem skrobi ziemniaczanej ). Jaja ubić z cukrem na gładki krem i wkecić w to delikatnie mąkę (z dodatkiem soli do smaku). Jeśli mikser ma słabą moc ubijania, to białka można

Re: Białko jaj - ile można trzymac w lodówce?

białko zamykam w szczelnym pojemniku i zamrażam a potem jak mi jest potrzebne stopniowo rozmrażam i jest jak świeże

robot KA a dodawanie ubitych białek by nie opadły

Od jakiegoś czasu mam tego cudownego robota KA ale na razie białka jaj ubijam trzepaczką a potem delikatnie dodaje do wczesniej wyrobionego ciasta, np. na babkę marmurkową i mieszam powoli szpatułką. Czy można cały proces ciasta wykonać za pomocą robotą tzn. białka wmieszać robotem na

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

JAJECZNICA GALARETOWA Weź 6 jaj, oddziel białka od żółtek, odrzuć zarodek i ubij je z osobna, potym zmieszaj, dodaj 2 filiżanki gorącego mleka i silnie przemieszaj. Dodaj małą łyżeczkę kotosówki (palminu) i trochę soli i gotuj z wolna przez 20 minut w garnku o podwójnym dnie. Jaja nabierają w ten

Re: A może jedzynie

JAJKA NADZIEWANE Obierz 6 na twardo ugotowanych jaj, które natychmiast po ugotowaniu włożono w zimną wodę, i poprzekrawaj ostrożnie. Wyjęte żółtka utrzyj drobno i zmieszaj na miazgę z łyżeczką oliwy; dodaj 2 łyżki posiekanych grzybków i pietruszki, a także nieco soku cytrynowego. Rozetrzyj miazgę

Re: Ciasta

Serniki zawsze opadną, jeśli a) zbyt napowietrza sie masę, b) piekarnik bedzie zbyt rozgrzany. Przepis na prosty hak blat sernik, to użycie składników w temp. pokojowej, utarcie ich tylko tyle, ile to konieczne i dodawanie całych jaj bez ubijania białek (pecherzyki powietrza sie rozszerzają w

Re: In vitro 2017 cz 2,(03/2017)

na to 5 mg , i m.in na to tez ckexane.z tych badań to np.homocysteina,przeciwciała kardiolipina IgG i IgM,białko s i c p/c przeciw B2-glikoproteinie igG i igM,antykogulant tocznia.A i do genetyka warto tez isc on daje skierowania na mutacje i kariotypy. Jaj akurat kariotypy na kasę chorych sie udało

Re: Białko jaj - ile można trzymac w lodówce?

Z niewykorzystanych bialek na biezaco mozna przygotowac deser na slodko. Najpierw przygotowujemy galaretke owocowa uzywajac o polowe mniej wody niz w przepisie. Studzimy ja, ale nie pozwalamy, aby sie calkowicie stezala. Ubijamy na sztywno bialka z odrobina cukru pudru. Nastepnie do ubitych bial

Re: Co zrobić z dużej ilości białek ?

Ja mam taki przepis na ciasto z białek: Angel chiffon cake Składniki: - 200 g białka ( białko z 8 średniej wielkości jaj ) - 40 ml oleju - 80 ml mleka - 70 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 70 g cukru pudru W misce wymieszać

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

GRZYBEK CZYLI LEGUMINA Z JAJ 3 bułki pokrajać w kawałki i zalać mlekiem, ale tylko tyle, aby nasiąkły ? zmieszać z 125 gr. (1/4 funta) masła 8 żółtkami (ubijanym i przez 5 minut), dodać 4 łyżki cukru, tęgo ubitą piankę z 8 białek, dobrze przemieszać, wlać w rondel masłem wysmarowany, mąką

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

JAJKA NADZIEWANE Obierz 6 na twardo ugotowanych jaj, które natychmiast po ugotowaniu włożono w zimną wodę, i poprzekrawaj ostrożnie. Wyjęte żółtka utrzyj drobno i zmieszaj na miazgę z łyżeczką oliwy; dodaj 2 łyżki posiekanych grzybków i pietruszki, a także nieco soku cytrynowego. Rozetrzyj miazgę

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

GRZYBEK CZYLI LEGUMINA Z JAJ 3 bułki pokrajać w kawałki i zalać mlekiem, ale tylko tyle, aby nasiąkły ? zmieszać z 125 gr. (1/4 funta) masła 8 żółtkami (ubijanym i przez 5 minut), dodać 4 łyżki cukru, tęgo ubitą piankę z 8 białek, dobrze przemieszać, wlać w rondel masłem wysmarowany, mąką

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

JAJKA NADZIEWANE Obierz 6 na twardo ugotowanych jaj, które natychmiast po ugotowaniu włożono w zimną wodę, i poprzekrawaj ostrożnie. Wyjęte żółtka utrzyj drobno i zmieszaj na miazgę z łyżeczką oliwy; dodaj 2 łyżki posiekanych grzybków i pietruszki, a także nieco soku cytrynowego. Rozetrzyj miazgę

Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

JAJECZNICA GALARETOWA Weź 6 jaj, oddziel białka od żółtek, odrzuć zarodek i ubij je z osobna, potym zmieszaj, dodaj 2 filiżanki gorącego mleka i silnie przemieszaj. Dodaj małą łyżeczkę kotosówki (palminu) i trochę soli i gotuj z wolna przez 20 minut w garnku o podwójnym dnie. Jaja nabierają w ten

Re: dość białka bez jaj, mleka miesa i WYSIŁKU

Przykładowy dość skromny jadłospis - kobieta o wadze 120 funtów sniadanie szklanka soku pomarańczowego - 1,7 g białka filiżanka płatków owsianych - 5,4 g białka poł uncji ziaren słonecznika - 3,5 g białka 3 łyżeczki rodzynek - 0,9 g białka lunch 2 łyzki masła orzechowego - 7,8 g białka 2 kromki

ciasto leśny mech - pomocy proszę

inspiracja wątkiem obiadowym:) Macie jakiś pomysł na krem do tego ciasta, ale: bez białka krowiego. Mogę użyc produkty sojowe chociaż śmietana sojowa kiepsko się ubija (nawet z dodatkiem stabilizatora/fiksu). Wychodzi coś w rodzaju pianki. Szukam jasnego kremu nadającego sie do tego ciasta

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BABA Dodatki: 300 g masła, 6 jaj, 100 g mąki, 300 g cukru, 20 g migdałów, 20 g cykaty pomarańczowej, 1 szklanka słodkiej śmietany, 1 torebka proszku do pieczenia, torebka cukru waniliowego, łyżeczka mączki Sposób przyrządzenia: Masło niesolone (lub wymoczone z soli) utrzeć na śmietanę, wbić

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

TORT ZWYCZAJNY 10 jaj, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki kartofl., 1 torebka proszku do pieczenia "BACKIN", dora Oetkera, 1 butel. olejku cytrynowego d-ra Oetkera. żółtka ubić dobrze z cukrem, dodać mąkę przesianą i zmieszaną z "BACKINEM", mąkę kartoflaną i olejek cytrynowy. Białka ubić na

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - białka jaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin