Przeszukano 112 357 597 wypowiedzi na 1 246 forach

a możno jedzynie - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: A może jedzynie

Kuchnia ślonsko tako bywo Że nikerych możno dziwo Ańtopf, ańlauf, ajerkuchy Elemyntorz dlo dziywuchy. -- Ruda Śląska - stolica fraszki

Re: A może jedzynie

KAPUSTA BIAŁA FASZEROWANA Gotujemy całą główkę, a gdy zmięknie, nożem nakładamy pomiędzy liście farsz mięsny (może być taki, jak do gołąbków). Jeśli mamy bardzo dużą główkę, można ją podzielić na połówki lub 4 części, ale tak, by liście się nie rozleciały. Zamiast kapusty białej, cukrowej, można

Re: A może jedzynie

SZASZŁYKI 2 duże wykałaczki, 6 małych jajek ugotowanych na twardo, 3 pomidorki koktajlowe, szczypiorek, majonez Na wykałaczkę nadziewamy jajko, na to połówkę pomidorka. Czynność powtórzyć trzy razy. Na pomidorowych kapelusikach zrobić kropki z majonezu. Wszystko można delikatnie posypać

Re: A może jedzynie

mieszając. A do tego pianę, również delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąki, ciągle delikatnie mieszając. Dajemy jej tyle, aby powstała gładka, nie za gęsta masa. Doprawiamy przy okazji cukrem i cukrem waniliowym i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ogień zmniejszamy i czekamy aż omlet zarumieni się z

Re: A może jedzynie

,bo się palą a nie rosną. Ogień nie musi być zbyt nagły, żeby się tłuszcz nie palił. Chruścik powinien być żółtego koloru. Skoro się ;z jednej strony upiecze, przewrócić widelcem na drugą, opiec, wyjmować na sito i posypać cukrem .. Chruścik taki można przechować parę tygodni i będzie dobry. -- http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif

Re: A może jedzynie

dobrze wymieszać (można zmiksować). Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masa zrobi się całkiem rzadka, Wówczas, nadal mieszając, stopniowo dosypywać budyń. Podgrzewać dalej (mieszając), aż z masy będą się wydobywać "bąbelki" powietrza, Wówczas odstawić z ognia, Dno tortownicy wyłożyć pokruszonymi

Re: A może jedzynie

cynamonem, cukrem i solą. Bryję można podawać na gorąco lub zimno z młodymi ziemniakami lub chlebem. Bryję można gotować z jednego rodzaju albo różnych rodzajów owoców.

Re: A może jedzynie

WĄTRÓBKA GĘSIA SMAŻONA Oczyszczoną wątróbkę gęsią namoczyć na parę godzin w mleku, obciągnąć z błony, a wysuszywszy posolić, obsypać mąką i smażyć na rozpalonem maśle 8?10 minut aby się cała z wierzchu ładnie zrumieniła, a wewnątrz była lekko różowawa. Cała dobroć wątróbki polega na tem, aby ją za

Re: A może jedzynie

śmietaną. Doprawić cukrem pudrem i ewentualnie solą. Jeśli sos jest za gęsty to można dodać odrobinę śmietany lub jogurtu. Schłodzić w lodówce. -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg

Re: A może jedzynie

ZIMOWA SURÓWKA Kapustę włoską poszatkować, posolić i odstawić, żeby zmiękła. Dodać posiekaną cebulę, którą można uprzednio sparzyć. Polać sosem z kwaśnej śmietany, musztardy, soli i cukru oraz pieprzu.

Re: A może jedzynie

Nadzianie pasztetowe. Wątróbkę gęsią, ćwierć funta cielęciny i kawałek słoniny, przepuścić przez maszynkę, dodać pół bułki namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej, jedno żółtko, trochę soli, pieprzu i tymianku. Wymieszać wszystko razem i nadziać tem gęś. Można dodać także dwa trufle pokrajane w

Re: A może jedzynie

miazgą napełnij białka ostrożnie i złóż je tak, ażeby jaja wyglądały jakoby całe. Zmieszaj pół filiżanki majonezu i 6 drobno posiekanych oliwek (owoce z drzewa oliwnego!) i polej tym jaja, a następnie posyp pozostałymi, przetartymi przez sito żółtkami. Podawać można jaja przybrane pietruszką lub rzeżuchą

Re: A może jedzynie

ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć

Re: A może jedzynie

, mieszając, gotować 10 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać do naczynia, włożyć do niego jajka (można posypać parmezanem), zapiekać ok. 20 minut w 190 st. C. Przed podaniem posypać pokrojonym porem. -- http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg

Re: A może jedzynie

MUS Z MROŻONYCH TRUSKAWEK Mrożone owoce, cukier do smaku. Mrożone owoce wysypać na durszlak i przelać wrzątkiem. Przełożyć do głębokiej salaterki lub kamiennego garnka i miksować, dodając cukier do smaku. Podawać z biszkoptami, drobnymi kruchymi ciasteczkami lub herbatnikami. Można także

Re: A może jedzynie

utrzeć na jednolitą masę. Przełożyć do garnka, dodać sok malinowy oraz sok z cytryny. Zagotować. Wystudzić. Jedną galaretkę malinową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając trochę mniej wody. Galaretkę i kieliszek koniaku dodać do wystudzonej masy malinowej. Można też dodać kilka całych

Re: A może jedzynie

na pół i smarujemy pastą z awokado. Układamy na niej kawałki sera camembert i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy, aż bułka się lekko zrumieni, a ser zacznie się rozpuszczać. W tym czasie na patelni robimy jajka sadzone (na maśle). Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na

Re: A może jedzynie

. Kilka wrzucić do szklaneczek. Z reszty wycisnąć sok. (Da się to zrobić w sokowirówce lub w wyciskarce do cytryn). Wszystkie składniki razem wymieszać. Można dodać oryginalnego 100% soku z granatów. ? -- :serce:

Re: A może jedzynie

gotowych jajek Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przepołowić i wyjąć żółtko. (Można również przepołowić jajka w skorupkach, będzie ciekawie wyglądać na półmisku.) Tuńczyka wraz z olejem i żółtkami jajek rozgnieść na w miarę gładką masę. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, drobno posiekaną

Re: A może jedzynie

łyżką masła przesmażonego na biało. Można także zaprawie tę zupę śmietaną, ale wtenczas nie daje się już wina. Podać do niej kluseczki krajane, albo pulpety z ryb.

Re: A może jedzynie

SAŁATKA Z ANANASA I PIERSI Z KURCZAKA Filet z piersi kurczaka, puszka ananasa, sól, pieprz, włoskie orzechy Piersi z kurczaka umyć, ugotować. Wystudzić. Pokroić w kostkę. Ananas odsączyć z zalewy (zalewa nie będzie potrzebna, można ją użyć do deserów), pokroić w kostkę. Orzechy obrać, podzielić

Re: A może jedzynie

jaja. Trzeba uważać, aby dać tyle mąki ile jajo zabierze. Tak zamieszone jak najtwardziej ciasto, rozwałkować jak można najcieniej, przy wałkowaniu strzegąc się przesypania mąką o ile można, Rozwałkowane ciasto zostawić z pół godziny, niech przeschnie na stolnicy, potem nożem pokrajać w paski dość

Re: A może jedzynie

wytarłszy czystą ścierką wynieść na 1 lub 2 dni do piwnicy. W zimie, gdy można dłużej je przechować, lepiej po oskubaniu zawiesić na haku, a sprawiać dopiero w wilię użycia. Przed pieczeniem na dwie godziny natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą i utartym majerankiem, a do środka kto lubi można nałożyć jabłek

Re: A może jedzynie

piecu, Można też upiec dwa takie torciki, dzieląc masę na dwie części. Gdy ostygną, przełożyć je masą kakaową.

Re: A może jedzynie

, biały ser, posiekaną natkę pietruszki, doprawiam szczyptą soli, szczyptą pieprzu i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę ? farsz jest gotowy. Przygotowany farsz nakładam na białka, można farsz nałożyć łyżeczką, szprycą lub rękawem cukierniczym. Ja tym razem nałożyłam farsz do rękawa z grubą

Re: A może jedzynie

do wyrośnięcia -ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Foremkę wysmarowuję od wewnątrz masłem, można też wykorzystać olej. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, odrywam kawałek i wylepiam połówkę foremki. Formę skręcam i zostawiam na pół godziny, aby ciasto ponownie podrosło i wypełniło

Re: A może jedzynie

rożek i piec na złoty kolor. Z tej porcji wyjdzie ok. 30 sztuk, które można polukrować (np. cukrem-pudrem roztartym z odrobiną wrzącej wody),

Re: A może jedzynie

kwadrat nałożyć nadzienie, np. gęsty dżem (figowy, morelowy lub każdy inny byle gęsty), Zwinąć kwadracik w rulonik, tak, aby na dole był brzeg dolny, a górny w środku ciastka, Oba końce rulonika przycisnąć palcami. Ułożone na blasze ciastka wstawić do bardzo gorącego piecyka, Najlepiej nagrzewać piecyk

Re: A może jedzynie

się całkiem rzadka. Wówczas, nadal mieszając, stopniowo dosypywać budyń. Podgrzewać dalej, aż z masy będą się wydobywać "bąbelki" powietrza. Wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami, przestudzić, wstawić do lodówki. Można polukrować lub polać polewą kakaową.

Re: A może jedzynie

się bardzo kleiło, można dodać trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Do przygotowania koszyczka potrzebna będzie miska o średnicy ok. 20cm. Najlepsza będzie żaroodporna. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową. Miskę odwracamy ?do góry

Re: A może jedzynie

DYNIA LUB KABACZEK A LA SZPARAGI 1 kg kabaczka (lub dyni), 3 kostki cukru (lub 3 łyżeczki), sok z pół cytryny (kwasek cytrynowy lub ocet cytrynowy), 2 dkg tartej bułki, tłuszcz do bułki (margaryna, masło) Oczyszczony kabaczek (lub dynię) krajać w długie równe kostki (niezbyt cienkie bo się

Re: A może jedzynie

MUSS Z KASZKI MANNY 2 szklanki wody, 2 pełne łyżki kaszki manny, 25 dkg żurawin, 10 dkg cukru. Można dodać cukier waniliowy. Mannę wymieszać z 1/2 szklanki wody, resztę wody zagotować. Do wrzątku wlać mannę i na małym ogniu, mieszając, gotować 10 minut. W tym czasie żurawiny przebrać

Re: A może jedzynie

rzodkiewek, trochę jakiejś marynaty. Rybę, marchewkę, jabłko i ogórek pokrajać w drobną kostkę. Wymieszać z ryżem i majonezem i ewentualnie z innymi dodatkami. Można również dodać 1 siekaną cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do salaterki i posypać siekaną zieleniną.

Re: A może jedzynie

nie zostanie nam nic ciasta. W rondlu mocno rozgrzać tłuszcz kłaść na niego pączki i smażyć na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i udekorować nim pączki. Można posypać płatkami migdałowymi. -- :serce:

Re: A może jedzynie

pianą z białek, dosypując podczas tej czynności mąkę. Wlać do tortownicy i upiec. Po wyjęciu przekroić na dwie lub trzy części. Przełożyć oraz posmarować ze wszystkich stron dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Z wierzchu można polać letnią polewą czekoladową. Ubrać świeżymi lub kandyzowanymi owocami

Re: A może jedzynie

, kołacze; Z tych powodów takie krzyki - Dla tego Jejmość tak gdacze, Tak grzmi, trąca, baje, bredzi, Diabłami sadzi aż miło; Że pies w domu nie usiedzi - Aby się ciasto ruszyło I musi się gwałtem ruszyć, Gdy Jejmość tak gębą rusza, O wzroście Bab można tuszyć, Jejmość jest to Biabia

Re: A może jedzynie

. Lukier będzie twardszy i szybciej zastygał, jeśli dodamy odpowiednio więcej cukru pudru. Kolorowy lukier uzyskamy, dodając odrobinę barwników spożywczych. Jajeczka smarujemy lukrem w miejscu łączenia, pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Potem dekorujemy stopniowo, najpierw boki, potem jedną, a potem

Re: A może jedzynie

kawałki, od razu skrapiając sokiem z cytryny. Pokrajać w sztabki obrane jabłko i w ten sam sposób - burak, wymieszać wszystkie składniki, skraplając olejem roztartym z solą i sokiem z cytryny. Ułożyć w salaterce i przybrać połówkami orzechów. Sałatkę można przyrządzić ze śmietaną lub majonezem, dodając

Re: A może jedzynie

trzepaczką do piany. Ułożyć puszystą masę w szklanych miseczkach przy- brać całymi truskawkami. Krem ten można również przyrządzić z poziomek lub malin.

Re: A może jedzynie

zagotowujemy, po czym podajemy suto posypany drobno posiekaną natką pietruszki. Można również dodać tarty ser żółty,

Re: A może jedzynie

trzepaczką ze śmietaną, zalać dynię i zapiekać 20 - 30 minut. Podawać w naczyniu w którym się zapiekała, posypaną suto siekanym koperkiem. Uwaga: taką samą zapiekankę można zrobić z kabaczka lub cukini.

Re: A może jedzynie

posypania jabłek. Zagnieść kruche ciasto. Dużą tortownicę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Dodać skórkę lub olejek pomarańczowy (można dodać również cukier waniliowy), wymieszać

Re: A może jedzynie

(można ubijać minimikserem) - kolejno dodawać pozostałe składniki Na końcu dodać oddzielnie ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać. Wlać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką tortownicę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na niedużym ogniu około 40 minut. Następnego dnia

Re: A może jedzynie

JABŁKA W CIEŚCIE Około 1 kg obranych jabłek krajemy cieniutko, a jeszcze lepiej ścieramy na nożu tarki (tej do ogórków), na cieniutkie płatki. Takie ścieranie jest o wiele szybsze od krojenia nożem. Przygotowujemy ciasto: 2 żółtka ucieramy z 6 łyżeczkami cukru; 2 białka ubijamy trzepaczką

Re: A może jedzynie

bowiem wycieklyby podczas pieczenia i poczerniłyby pączki, Potrzebując małą tylko ilość, można wskazanych ingred}'encyi użyć po polow'ie. -- :serce:

Re: A może jedzynie

. Odcedzić gruszki, kompot wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem około godziny, aż mięso nabierze delikatnej miękkości, a sos częściowo odparuje. Pod koniec dodać gruszki: w całości bądź pokrojone w paski. Wyłożyć na półmisek. Jeżeli sos jest za rzadki, doprawić go tartym suchym razowcem lub łyżeczką mąki

Re: A może jedzynie

aby ciasto nie przylepiało się do stolnicy. Partiami rozwałkowywać możliwie najcieniej, pokłuć widelcem (żeby równo rosło) i wykroić krążki. Można uformować prostokąt i ostrym nożem podzielić go na różne geometryczne małe figury. Ścinki zarobić i ponownie rozwałkować. Ciastka ułożyć na posmarowanej

Re: A może jedzynie

ZUPA RYBNA CZYSTA Podaje się najczęściej na wigilię. Najsmaczniejsza jest z okoni, karasi, linów i szczupaka, najmniej dobra z sandacza. Można gotować ją z oszczędności na samych głowach z ryb, użytych na wigilię i z ikry oraz mlecza. Nastawić jak zwykle do gotowania ryb dużo jarzyn, upieczonej

Re: A może jedzynie

chwilę utrzymywać na słabym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić, mieszając (nie tworzy się wówczas kożuszek). Dobrze ochłodzoną zupę rozlać na talerze, kładąc na wierzch pianki. Jest to pożywna zupa, którą podaje się na deser po lekkim obiedzie. W sezonie do ostudzonej zupy można

Re: Slonske jedzynie - a co majom gorole?

? > > ------------------------------------------------------------------- > - > > ------------------------------------------------------------------- > - > > Kiszka to pelne zsiadle mleko, a kwaska to sok z kiszonej kapusty. > i tyn"sok"do bratkartofli z jajcym ? Neeee ========================================================== Bez cało wojna my tak jedli,no możno bez jajec bo ich ne było za tela.W mieście było mlyko na kartki. 1 liter na dwoje

Człowiek to jednak bezmyślna istota...

brudne pieniądze od łobuzów ale te są jeszcze bardziej niebezpieczne od bankowych, wszystko może funkcjonować przy niewielkich jedzynie zachwianiach finansowych. Postarajcie się omijać te drogi przez kilka miesięcy a to dziadostwo wkrótce padnie, taka jest ekonomia "biznesu". Warto byłoby zobaczyć jak

Re: ps

Kołobrzegu. Tam jest taki mały port rybacki i budki ze świyżom smażonom i wyndzonom rybom. Nie daleko tego miejsca do plażowanio jest też nejlepszy hotel w całej okolicy. Nazywo sie "Senator".Trocha drogi do miyszkanio ale możno samo jedzynie bydzie bezahlbar.

Re: nasza gwara - paltot

dziewuchy u robotu godajom co swoim chłopom robiom na obiod, to sie niektóro zapyto - A ty co bys dzisiej zjod? ... i sie łod razu reflektuje że ni ma mnie co pytać. Bo une wiedzom, że jo mom swoje ulubióne jedzynie: gzik, pyrkii ciepło harbata. Kupe ludzi sie dziwi, że można sie zajodać twaróżkiym

Re: wiarygodny? - to proszę.

opłaty z tym związane. "To jej gliwiczanie zawdzięczają utopienie 500 tys. zł w morzu." - z tego co się słyszy, część kosztów mają pokryć sponsorzy, więc miasto nie wyda z budżetu całej tej sumy, ale jedzynie jej połowę. Poza tym, jest chyba jeszcze trochę za wcześnie na twierdzenie, że to są

Re: koszmarne marudy

Gość portalu: mankut napisał(a): > Dawno już tylu bzdur nie czytałem: Przeczytaj co napisałeś, naczytasz się więcej :) > 1. dostawcy płacimy gotówką (być może sfinansowaną z obligacji) niestety, nie być może, lecz z pewnością zapłacimy z obligacji, a obligacje to niby co

Re: wiarygodny? - to proszę.

wykonywana nieodpłatnie. Wydaje się oczywiste, > > że skoro wolontariusze jadą nad morze pracować za darmo, to przynajmniej należy > > pokryć za nich wszystkie opłaty z tym związane. wydaje się oczywiste? :) a sama liczba wakacjuszy nie wydaje ci się nieoczywista? no i jaki jest

do sss9

słyszy, część kosztów mają pokryć sponsorzy, więc miasto nie wyda z budżetu całej tej sumy, ale jedzynie jej połowę. " ""Wiadomo, każdy chciałby pojechać na darmowe wakacje. A może i wyjechać na stałe z miasta, gdzie co dziewiątu obywatel nie ma pracy." - to też dosyć niesmaczna i raczej nie mająca

Zobacz wideo