Przeszukano 112 357 597 wypowiedzi na 1 246 forach

a może by tak wątek kulinarny - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

A może by tak wątek kulinarny III

http://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,74741934,118219584,Re_A_moze_by_tak_watek_kulinarny_.html A MOŻE BY TAK WĄTEK KULINARNY (zarchiwizowany) -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

A może by tak wątek kulinarny

A może by tak wątek kulinarny forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może by tak wątek kulinarny

A może by tak wątek kulinarny forum.gazeta.pl/forum/w,49353,74741934,74741934,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_.html -- Madohora --

A może by tak wątek kulinarny?

Kuchnia śląska pyszna,a mało rozpropagowana,co Ty na to Madohoro? -- Wierszyki Nie-Poważne Słońce w gowa chyba pizło.Bestoż mi się to wyślizło..autor:Broneknotgeld Hej! Ormowiec! Do szeregu!Galot se niy potroć w biegu

A może by tak wątek kulinarny?

KOTLETY DROBIOWE Składniki: Kotlety drobiowe: * 3 piersi z kurczaka * 15 dkg pieczarek * 2 łyżki maki ziemniaczanej * 0,5 szklanki oleju * 1 cebula * 3 jajka * 20 dkg grubo tartego sera * sól * pieprz Surówka wielowarzywna: * 0,25 gł

A może by tak wątek kulinarny

A może by tak wątek kulinarny forum.gazeta.pl/forum/w,49353,141245019,141245019,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_III.html -- http

Re:A może by tak wątek kulinarny

A może by tak wątek kulinarny forum.gazeta.pl/forum/w,49353,74741934,74741934,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_.html -- Madohora --

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

Re:A może by tak wątek kulinarny

A może by tak wątek kulinarny forum.gazeta.pl/forum/w,49353,74741934,74741934,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_.html -- Madohora

Re: A może by tak wątek kulinarny

A może by tak wątek kulinarny forum.gazeta.pl/forum/w,49353,74741934,74741934,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_.html -- Madohora

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html -- Madohora --

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html -- Madohora --

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html -- Madohora --

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html -- Madohora --

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html -- Madohora --

A może by tak wątek kulinarny II

patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy. Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego

A może by tak wątek kulinarny III

A może by tak wątek kulinarny III forum.gazeta.pl/forum/w,49353,141245019,141245019,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_III.html -- http

A może by tak wątek kulinarny III

A może by tak wątek kulinarny III forum.gazeta.pl/forum/w,49353,141245019,141245019,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_III.html -- http

A może by tak wątek kulinarny III

A może by tak wątek kulinarny III forum.gazeta.pl/forum/w,49353,141245019,141245019,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_III.html -- http

A może by tak wątek kulinarny III

A może by tak wątek kulinarny III forum.gazeta.pl/forum/w,49353,141245019,141245019,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_III.html -- http

A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html -- http

Re: A może by tak wątek kulinarny II

A może by tak wątek kulinarny forum.gazeta.pl/forum/w,49353,74741934,,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_.html?s=0 -- Madohora --

Re: A może by tak wątek kulinarny II

Re: A może by tak wątek kulinarny II forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html

A może tak wątek kulinarny

A może tak wątekkulinarny forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html -- Madohora

Re: A może by tak wątek kulinarny III

http://forum.gazeta.pl/forum/w,49353,118243772,118243772,A_moze_by_tak_watek_kulinarny_II.html A MOŻE BY TAK WĄTEK KULINARNY II -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Re: A może by tak wątek kulinarny

KALAFIORY Obierz pięknie kalafioły, ale ile mozności nie podrób zbytecznie, włóz do gamka, osól zaley ukropem i przystaw do ognia. Skoro się ugotuje, odley i tak wyday na półmisek, aby kwiaty ku brzegom, a gdyby leżały. Polej je sosem właściwym, Doday także raków miękko ugotowanych smardzów, a

Re: A może by tak wątek kulinarny?

:najlepszy jest gęsty budyń,można poszaleć z dodatki typu kawałki brzoskwini albo innych owoców,czekolada,orzechy,migdały,może być nawet konfitura biały ser, też z dodatkami typu rodzynki,skórka pomarańczowa,to co akurat mamy w domu Polecam,tanie,sprawdzone a goście kunszt kulinarny podziwiają

Re: A może by tak wątek kulinarny?

składniki dobrze się połączyły. 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładamy masę na blachę tak, by wyszło 6 "placuszków" - bułeczek. Ciasto nie rozlewa się podczas pieczenia, dlatego łyżką nadajemy im ładny okrągły kształt. Smarujemy każdą bułeczkę resztką pozostawionego jajka i

Re: A może by tak wątek kulinarny

, karczochy, kardy, Brokuły, bulwy, agrest, wino, jagody, cukry różne, biszkopty, migdały różne, okładki z ciast i serów różnych i inne wszystkie generaliter do ozdoby służące, tak ogrodne jako i z drzew różnych i ogrodów cudzoziemskich, wolno mówię do ozdoby potraw wymyślić z nich okładkę. Jednak tak

Re: A może by tak wątek kulinarny?

SMAŻONY CAMEMBERT Z SAŁATKĄ* 2 SERKI CAMEMBERT, jajko i bułka tarta do panierki, Serki camembert przekrawamy na pół (wzdłuż), tak aby zostały nam koła, ale cienkie, wyjdą nam wtedy 4 kotleciki. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oliwie jak kotlety. *Sałatka w

Re: A może by tak wątek kulinarny:

, karczochy, kardy, Brokuły, bulwy, agrest, wino, jagody, cukry różne, biszkopty, migdały różne, okładki z ciast i serów różnych i inne wszystkie generaliter do ozdoby służące, tak ogrodne jako i z drzew różnych i ogrodów cudzoziemskich, wolno mówię do ozdoby potraw wymyślić z nich okładkę. Jednak tak

Re: A może by tak wątek kulinarny?

"białości", dodać resztę składników, zmiksować, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 150 st. piekarnika i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć, rzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm ( tak jak to Mirabelka radzi, to działa, biszkopt nie opada!) i przekroić na dwa placki

Re: A może by tak wątek kulinarny?

przygotowania: Wędzonkę z 1 godzinę z przyprawami podgotować Dołożyć kapustę i dalej gotować. Kiedy będą miękkie, mięso i kapusta Dopraw do smaku, a by sama szła w usta Dołóż jeszcze ziemniaczek, świeżo gotowany Jednodniowy obiad może być podany. Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w

Re: A może by tak wątek kulinarny?

(sok może być kwaśny i słony wiec dodajemy wedle uznania, ja wylewam cały). Dodajemy poszatkowana natkę, koperek i niech tak się pogotuje kilka minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i zaprawiamy śmietana z maka. -- Madohora --

Re: A może by tak wątek kulinarny?

Odpadam w przedbiegach,nie mam maszynki:-( a może być taki gotowy mak w puszce? wiem, sama chemia pewnie.. -- Wierszyki Nie-Poważne Słońce w gowa chyba pizło.Bestoż mi się to wyślizło..autor:Broneknotgeld Hej! Ormowiec

Re: A może by tak wątek kulinarny?

Jako, że kończy się karnawał ja pozostanę jak na razie przy rzeczach słodkich.O obietnicy pamiętam i za kilka dni pociągnę wątek kuchni ślaskiej. -- Madohora -- Nikiszowiec

Re: A może by tak wątek kulinarny?

DRINK DLA ZAKOCHANYCH Do wysokiej, szerokiej szklanki włóż 5 listków świeżej mięty oraz pokrojoną w nieduże kawałki świeżą lionkę (może być cytryna). Składniki dokładnie rozgnieść. Do szklanki wsyp pokruszony lód (mniej więcej do ¾ wysokości)/ Do shakera wlej 50 ml wódki żołądkowej

Re: A może by tak wątek kulinarny?

Myślę, że może ja też czasami "oszukuję" w gotowaniu czy pieczeniu. Dla mnie to ciasto to taka bardziej skomplikowana "makówka" -- Madohora -- Nikiszowiec

Re: A może by tak wątek kulinarny?

ŚLIMAKI Masz rozumieć o ślimakach, że tak całkiem jako i siekane mogą być w jeden sposób gotowane. Ślimaki wstaw, odwarz wybierz ze skorupek. Skorupki same ochędoż wodą i solą, przewarz potem obrane ślimaki w garnuszku, pietruszki drobno i cebuli przydawszy, włóż ślimaki lub całkiem

Re:A może by tak wątek kulinarny

mleko w proszku, 2 łyżeczki 1. Rozkładamy na dużej blaszce herbatniki, tak by zajeły cały spód. 2. Gotujemy 2 budynie w 0,7 litrze mleka. Ostudzony rozcieramy mikserem z 1,5 kostki margaryny by powstał gładki krem. (margarynę wrzucamy po kawałku, wtedy łatwiej rozmiesza nam się budyń) 3. Na

Re: A może by tak wątek kulinarny?

należycie, do którego dosypiesz jeszcze mąki garniec jeden. Dobrze znowu zmieszaj, tak żeby licząc z pierwszą kwartą mąki, nie było więcej jak 5 kwart. Takowe ciasto bij łyżką, przewracając. Przykryj i postaw w ciepłym miejscu ażeby znowu podeszło a gdy już dobrze narośnie, weź wałek drewniany, którym

Re: A może by tak wątek kulinarny?

cieście tak, by na siebie zachodziły. Piec 40 minut w temperaturze 200 C. Konfiturę podgrzać, posmarować tartę. Posypać orzeszkami. -- Madohora -- Nikiszowiec

Re: A może by tak wątek kulinarny?

tak by powstała kieszonka. W środku i z wierzchu oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Grzyby oczyścić, umyć, osączyć, pokroić razem z trzonkami. Cebulę obrać w kostkę, czosnek obrać przesmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojone grzyby, mieszając chwilę przesmażyć. Podlać odrobiną wody

Re: A może by tak wątek kulinarny?

nieco wzdłuż osi. Brzoskwinie pociąć w poprzek na plastry, przeciąć od brzegu ku środkowi i założyć tak, by powstała czarka, w którą wkładane będą drobne owoce. Z innymi owocami – kiwi, ananas, truskawki p należy postąpić podobnie tnąc je na cząstki i plastry. Owoce ma4e i koliste, agrest

Re: A może by tak wątek kulinarny?

,dodać masło,wsypać listeczki szpinaku,przemieszać z tłuszczem,wkruszyć ser pleśniowy (bardzo pasuje "Lazur"),ewentualnie może być jeszcze inny tarty żółty,na minutkę przykryć,tak by ser miał szansę się rozpuścić i już.Ja to traktuję jako samodzielne danie,ale można też podawać z oryginalnym włoskim

Re: A może by tak wątek kulinarny?

JAGNIĘCE KOTLETY W ROZMARYNIE 8 kotletów jagnięcych z kością, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 8 gałązek rozmarynu, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, sól Mięso dociąć tak, by kości częściowo były odsłonięte. W szklanym naczyniu wymieszać oliwę z sokiem z

Re: A może by tak wątek kulinarny?

BASTELA 30 płatków ciasta ouarka (przepis w tym wątku), 250 g obranych migdałów, 150 g cukru pudru, olej do smażenia. KREM: 4 jaja, 2 łyżki mąki, 5 łyżek cukru pudru, 1 500 ml mleka, 1 torebka cukru waniliowego Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru

Re: A może by tak wątek kulinarny?

zupy dodać przecier z surowych truskawek. Makaron ugotować, ugotowany połączyć z zupą Coś mi się zdaje, że wszystko osobno to by mi podchodziło ale tak razem jakoś mi to nie pasuje:( - zwłaszcza ten makaron -- Madohora

Re: A może by tak wątek kulinarny?

KASZA KUSKUS Z WARZYWAMI 1/4 opakowania kuskusu wsypać do miski, dodać szczyptę kurkumy i odrobinę soli. Zalać wrzątkiem tak by woda przykrywała kaszę. Wymieszać. Przykryć, odstawić na 5 minut. Pół papryki czerwonej drobno pokroić, 1/4 pęczka natki pietruszki pokroić, pół ząbka czosnku

Re: A może by tak wątek kulinarny?

MASA DO TORCIKA Z WAFLI cukier, 1szklanka mleko, 12łyżek PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE, 2 szklanki kakao, 1łyżka orzechy włoskie drobno posiekane lub zmielone, 10dag margaryna, 1 wafle, 1 paczka Cukier zalać mlekiem.Rozpuścić. Wsypać płatki owsiane i pogotować 10-15min.tak by płatki zmiękły

Re: A może by tak wątek kulinarny?

PALUSZKI Z INDYKA Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w plasterki a później w słupki - paluszki. Jajko wymieszać z 2 łyżkami wody, doprawić solą i pieprzem. Paluszki panierować najpierw w jajku a później w wiórkach kokosowych. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Tłuszcz nie może być

Re: A może by tak wątek kulinarny?

SUFLET SEROWY Zrób beszamel, wymieszaj trzepaczką 30 ml mleka, 5 dag masła i 5 dag mąki. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Pozwól by sos zgęstniał, dodaj 15 dag startego ementalera. Schłodź nieco sos, a następnie dodaj 4 żółtka, cały czas

Re: A może by tak wątek kulinarny?

Zostanę jeszcze przy ananasie, na początek jak to się mówi spróbowałam tego przepisu ...z lekką dozą nieśmiałości, bo ananas i kurczak? a dzisiaj żadna impreza rodzinna nie może się obejść bez tej sałatki: -- Madohora --

Re: A może by tak wątek kulinarny?

(26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto i upiec na złoto (przez ok.35 minut). Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć i upuścić je na podłogę (oczywiście w formie) z wysokości 50-60 cm. Tak, wiem, brzmi to szokująco (trzeba było

Re: A może by tak wątek kulinarny?

smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Z przygotowanego ciasta, w zależności od wielkości foremek, wychodzi około 30 ciasteczek. 4. Przygotowujemy lukier: Wsypujemy do miski cukier puder, przesiany przez sitko tak, by nie miał grudek. Dodajemy

Re: A może by tak wątek kulinarny?

kropelkę) i delikatnie ucieramy, stopniowo i bardzo wolno dodajemy kilka kropel oliwy, ciągle ucierając aż uzyskamy majonez. i teraz mamy dwie opcje: 1. Jeżeli majonez nam się zwarzy to niestety wywalamy go za okno, może koty zjedzą... 2. Jeżeli nic nam się nie stało z majonezem to dodajemy ale

Re: A może by tak wątek kulinarny?

KOMPOT Składniki: po 30 dag suszonych fig, śliwek i jabłek, 2-3 łyżki miodu, skórka i sok z cytryny, szczypta cynamonu, kilka goździków Owoce opłukać, włożyć do osobnych rondelków, zalać przegotowaną wodą tak, by je przykryła. Odstawić na 3 godziny. Do śliwek dodać łyżkę miodu i

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, tarte albo bardzo drobno pokrojone. Suflety należy podawać zaraz po upieczeniu, gdyż oziębione kurczą się i opadają a jednocześnie tracą smak. Uwaga: Chociaż sposób przygotowania sufletów jest bardzo prosty, często zdarza się tak że mogą się nie udać. Jest to rodzaj potrawy, do której

Re: A może by tak wątek kulinarny?

Mam jechać aż do Chilii By mięso przyprawić chili -- Madohora -- Nikiszowiec

Re: A może by tak wątek kulinarny?

wielkości kurzego jaja o skórce pokrytej drobnym włoskami przypomniały Nowozelandczykom porosłe puchem pisklęta ptaka kiwi – narodowego symbolu ich kraju. Nic nie stało na przeszkodzie, by tak samo nazwać owoce. I „kiwi” wyparło obco brzmiącą aktinidię a nawet przyjęło się we

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól, przyprawa kebab-gyros, spora szczypta każdej, ja sypę dużo jajko, 1 Bułka tarta, tak by masa była dość zwięzła Bułkę namaczam w mleku, dodaje przyprawy, jajko, ser, koncentrat, pokrojone na ćwiartki oliwki oraz mięso, wszystko mieszam, dosypuję bułkę tartą

Re: A może by tak wątek kulinarny?

odstaw na 15-20 minut, by lekko zgęstniała. Następnie posmaruj nią wafle, układając kolejno jeden na drugim. Całość owiń w papier, lekko obciąż, odstaw do stężenia. Wafle pokrój na małe kawałki. Zanim przyszła moda na mleko skondensowane ja właśnie w taki sposób również przyrządzałam suche wafle

Re: A może by tak wątek kulinarny?

konstystencję. Ciasto powinno być gęstrze niż nalesnikowe, tak by nie spływało z szaszłyka lecz go obtaczało. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. -- Madohora --

Re: A może by tak wątek kulinarny?

POTRAWA ŻÓŁTA W DOBREJ JUSZE Weźmi jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz (może dzisiaj kurczaka?). Wymocz, wpuść w garniec, zasol, odwarz,, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż, a gdy dowiera wtedy daj gąszczu, octu, słodkości

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, sól, sos sojowy, dodać do jaj. Całość dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić, nadmiar tłuszczu zlać z patelni. Wlać cienką warstwę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia się całości tak by spód się nie rumienił. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawijać omlet w płaski rulon

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, zlepiając ich końce tak by powstały koszyczki. Do każdego koszyczka dokleić wałeczek z marcepanu tworząc kabłąk koszyczka. Koszyczki ułożyć na blasze i zapiekać 5 minut w temperaturze 180 C. Truskawki umyć, dokładnie osączyć, osuszyć szypułki, następnie pokroić na ćwiartki. Marcepanowe koszyczki

Re: A może by tak wątek kulinarny?

KOMPOT Z SUSZU suszone śliwki,jabłka,gruszki,morele, po 5 dag każdego rodzynki, ok 20 sztuk cynamon, kawałek lub 1 łyżeczka w proszu goździki, kilka cukier lub miód, 1/4 szklanki sórka z cytryny lub pomarańczy, woda, 2,5 litra. Suszone owoce umyć i zalać zimną wodą tak, by przykryła owoce

Re: A może by tak wątek kulinarny?

masła i szczyptą soli, gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić na 30 minut by kasza spęczniała. Fetę i rokpol pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Połowę odłożyć a resztę przesmażyć na maśle. Kaszę przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem

Re: A może by tak wątek kulinarny?

na duży kwadrat (25x25). Każdy pokroić na 4 pasy i dołożyć do lodówki jeszcze na15 minut. Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka. Pasy ciasta smarować rozmąconym białkiem, składać po 2 razem po 2 jasne i 2 ciemne, tak by powstał wzór szachownicy. Całość odłożyć do lodówki na kolejne 2 godziny, a

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, pokroić na części. Zwijać rożki i przekładać je na przykrytą pergaminem blachę. Gotowe piec około 10 – 12 minut w temperaturze 200 C tak by środek pozostał złocisty a końce lekko zbrązowiały. Cukier puder przesiać przez sitko, wymieszać z cukrem waniliowym. Jeszcze gorące ciastka ostrożnie

Re: A może by tak wątek kulinarny?

A nie masz tak dla odmiany "Murzynek" pięknie podany -- Madohora -- Nikiszowiec

Re: A może by tak wątek kulinarny?

Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!! Ach sie teraz zagapiła Boch tak karminadla niy robiła A żech głodno jest w pierony To sie zabiyrom w inne strony Jeszcze trocha tu pogwarza A potym karminadla usmaża -- Madohora

Re: A może by tak wątek kulinarny?

było letnie. Każdy wafel zamocz w mleku ( pamiętaj aby zrobić to szybko bo inaczej mogą się rozpuścić). Połóż wafel na desce, nałóż farsz i delikatnie zwijaj. wafel nie może być za twardy bo się łamie ani za miękki gdyż się rozpada. 3. Zwinięty wafel obtocz w bułce tartej a następnie opiekaj na

Re: A może by tak wątek kulinarny?

BAGIETKA Z MASEŁKIEM CZOSNKOWYM bagietka, 2szt, masło, 0,5 kostki czosnek, 5ząbki, koperek suszony 1. Bagietki ponacinać na ukos uważając by nie przeciąć do konca .Masło ma być miękie by się lepiej mieszało . Cosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z masłem i koperkiem . 2. Smarować

Re: A może by tak wątek kulinarny?

ROSÓŁ POLSKI Sposób gotowania polskiego rosołu jest taki: weź materyję mięsną, wołową, albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołębie i cokolwiek mięsnego jest, co być może do rosołu gotowane i zwierzyny wszystkie, wymocz, wysol pięknie i ułóż w garnku, ociągnij. Ten zaś rosół, w którymś

Re: A może by tak wątek kulinarny?

A moze by tak cos konkretnego. Flaps Skladniki: Fasola Jas 50 dag. Ziemniaki 60 dag. Kapusta kiszona 50 dag. Marchew 1 szt. Seler 1 szt. Pietruszka 1 szt. Por maly 1 szt. Cebula mala 1 szt. Boczek wedzony 12 dag. Kielbasa slaska 15 dag. Maka pszenna 1 pelna lyzka Sol

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, rozmąconym z mlekiem a następnie pokroić w wąskie paseczki. Paseczki rozłożyć na masie morelowej, tak by tworzyły dekoracyjną kratkę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 C, ostudzić. Przed podaniem pokroić placek na 50 prostokątów równej wielkości. -- Madohora

Re: A może by tak wątek kulinarny?

POTRAWA CZARNO GOTOWANA Z JUSZYCĄ Gąskę młodą albo zajączka młodego bijesz, spuść z niego łuszczycę tak: weźmij octu dobrego, zgrzej łuszczycę albo krew tę co żywego bijesz, spiść na ten ocet a mieszaj, tę zaś materyję mięsną porąbawszy albo rozebrawszy, odwarz i dobierz, nalij tę krew z

Re: A może by tak wątek kulinarny?

MUS Z TUŃCZYKA Robiłam ale dla mnie był trochę za mdły. Może to też była wina tuńczyka 400 g tuńczyka z puszki, 200 ml śmietany, 50 ml koniaku, 200 ml wywaru z drobiu, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sok z 1/2 cytryny, 15 g żelatyny, sól, pieprz PRZYBRANIE: ogórek pokrojony w plasterki

Re: A może by tak wątek kulinarny?

, część skórki zetrzeć i wycisnąć sok. Pomidory doprawić sokiem i skórką z limetki, miodem, solą i pieprzem. Wstawić pod przykryciem do lodówki. Ogórka umyć i ewentualnie częściowo skroić wzdłuż skórkę. Pokroić w kawałki wielkości 1-2 cm. Łyżką wybrać z każdego kawałka trochę miąższu w taki sposób, by

Re: A może by tak wątek kulinarny?

zupie, zagotowujemy i wylaczamy palnik, nie zdejmując z niego garnka, tak by zupka ,,doszla’’ pod przykryciem. Na koniec, przed podaniem, posypujemy zupe w talerzu bazylia i oregano. -- Madohora -- Nikiszowiec

Re: A może by tak wątek kulinarny?

KULKI Z ZIEMNIAKÓW 1 kg ziemniaków, sól, mąka ziemniaczana, jajko, olej Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź, przeciśnij przez praską. Mąkę ziemniaczaną włóż do miski, zrób zagłębienie, wbij jajko, wsyp mąkę - tyle by po zagnieceniu masa nie lepiła się do rąk

Re: A może by tak wątek kulinarny?

i piec około 45 min w 200 C 2. MASA: śmietanę ubić z cukrem dodać smietanfiks i wymieszać z serkiem oraz kokosem 3. Ciasto po upieczeniu wyjąc z foremki i ściać jego boki tak by z prostokąta powstała piramidka, mastepnie przekroić pieć razy w poprzek, skropić kazdą cześc naparem slabej kawy

Re: A może by tak wątek kulinarny?

oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa i przyprawy zalać 1,5 litra wody, ugotować wywar. Dodać starte buraki, gotować 30 minut. Przecedzić, dodać koncentrat buraczany, przyprawić. Uszka: Mąkę zagnieść ze szczyptą soli i taką ilością wody by powstało gładkie, elastyczne ciasto

Re: A może by tak wątek kulinarny?

. Paprykę osączyć, drobno pokroić, Posiekaną cebulę zeszklić na łyżeczce oleju. Wrzucić paprykę, dusić 2 minuty, dodać koncentrat, wymieszać. Farsz przyprawić solą i pieprzem Cayenne, Mięso ponacinać tak, by powstał szeroki płat, posolić, Rozsmarować na nim farsz, uformować roladę, związać, Pod nitkę

Re: A może by tak wątek kulinarny?

HARISSA Harissa jest to rodzaj przyprawy. By ją otrzymać należy utłuc starannie w moździerzu 10 małych czerwonych papryczek, obranych ze skórek i wypestkowanych wraz z 3-4 obranymi ząbkami czosnku, doprawić jedną łyżeczką do kawy białego pieprzu, osolić po czym zalać 5 łyżkami oliwy i

Re: A może by tak wątek kulinarny?

) i wyrobić dobrze (manualnie lub robotem), tak by ciasto łatwo odchodziło od dłoni lub miski. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Dodać żurawinę i raz jeszcze zagnieść ciasto. Przykryć miskę folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 ,5 godz. (ciasto powinno

Re: A może by tak wątek kulinarny?

KOTLETY Z KASZĄ /b] 8 dag suszonych grzybów, 35 dag kaszy gryczanej, 2 jajka, cebula, 4 łyżki tartej byłki, olej, sól, pieprz, łyżka koperku Grzyby namocz, ugotuj. Kaszę ugotuj wa litrze wody. Owiń w koc, by kasza doszła. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Grzyby, kaszę, cebulę, 1 jajko i

Re: A może by tak wątek kulinarny?

Picanha - wołowina grillowana solona - składniki * kawałek mięsa wołowego (najlepsza jest zrazowa dolna) o wadze 1.5-2 kg * sól morska lub kamienna (w Polsce może być np. z Kłodawy lub Wieliczki) Picanha - wołowina grillowana solona - sposób przygotowania Z mięsa usuń błonę

Re: A może by tak wątek kulinarny?

jedno jajko z białkiem a mieszać będziesz dobrze minut parę i tak dalej po jednemu wpuszczając do siedmiu lub ośmiu, każde zaś jako wbite należycie mieszać będziesz żeby zupełnie dobrze się z masłem rozbiło. Do tego wsypie się mąki pół kwart i tę jak najlepiej rozbijesz. To zrobiwszy trzeba

Re: A może by tak wątek kulinarny?

nacięcie przez całą długość, tak by powstała kieszeń. Napełnić ją farszem i morelami. Schab owinąć ciasno bawełnianą nicią. Końce zaszyć. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Włożyć do brytfanny, polać tłuszczem do smażenia i 3-4 łyżkami wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Re: A może by tak wątek kulinarny?

MROŻONE OWOCE Za pomocą małego pędzelka należy pokryć każdy z owoców cienką warstewką białka z jajek. Następnie każdy owoc posypuje się cukrem w taki sposób aby przykleił się do białka na całej powierzchni owocu. Czynność tę dobrze jest wykonywać nad dużym talerzem. Zamiast posypywania

Re: A może by tak wątek kulinarny?

CIASTO Z KARMELEM herbatniki, 5 paczek Śmietana 36% (najlepiej RAMA CREMEFINE, może być Piątnica), 1 litr orzechy włoskie, 15 dag cukier wanilinowy, 1 op. Cukier puder (Jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkiego ciasta można nie dodawać, sam karmel wystarczy), 3 łyżki mleko skondensowane słodzone

Podróż w czasy ogromnych kontrastów, emancypacji kobiet i kuchni sprzed 80 lat. Autorka "Dwudziestolecia od kuchni" gościem "DeGustacji"

Podróż w czasy ogromnych kontrastów, emancypacji kobiet i kuchni sprzed 80 lat. Autorka "Dwudziestolecia od kuchni" gościem "DeGustacji"

Zobacz wideo