Przeszukano 111 144 542 wypowiedzi na 4 113 forach

20 dag - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

jak odmierzyc 20 dag miodu??

Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna

Re: A może jedzynie

TORT PISCHINGER 20 dag masła, 12 dag cukru pudru, 2 żółtka, 5 dag czekolady, 8 dag orzechów, wafle Jajka dobrze sparzyć. Masło utrzeć na pianę. Dodać utarte żółtka z cukrem oraz utartą czekoladę i drobno posiekane orzechy. Smarować wafle kładąc jeden na drugim. Przycisnąć obciążoną deseczką i

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

TORT PISCHINGER 20 dag masła, 12 dag cukru pudru, 2 żółtka, 5 dag czekolady, 8 dag orzechów, wafle Jajka dobrze sparzyć. Masło utrzeć na pianę. Dodać utarte żółtka z cukrem oraz utartą czekoladę i drobno posiekane orzechy. Smarować wafle kładąc jeden na drugim. Przycisnąć obciążoną deseczką i

Re: A może wątek kulinarny IX

TORT PISCHINGER 20 dag masła, 12 dag cukru pudru, 2 żółtka, 5 dag czekolady, 8 dag orzechów, wafle Jajka dobrze sparzyć. Masło utrzeć na pianę. Dodać utarte żółtka z cukrem oraz utartą czekoladę i drobno posiekane orzechy. Smarować wafle kładąc jeden na drugim. Przycisnąć obciążoną deseczką i

Re: A może wątek kulinarny IX

LIKIER JAJECZNY 8 ? 10 żółtek, 40 dag cukru, 5 dag cukru waniliowego, 20 dag mleka zagęszczonego niesłodzonego, 400 ml spirytusu Żółtka utrzyj z cukrem. Pod koniec ubijania wlej mleko. Zmiksuj. Spirytus wymieszaj z 200 ml przegotowanej wody. Powoli wlej do masy, cały czas mieszając Likier

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

LIKIER JAJECZNY 8 ? 10 żółtek, 40 dag cukru, 5 dag cukru waniliowego, 20 dag mleka zagęszczonego niesłodzonego, 400 ml spirytusu Żółtka utrzyj z cukrem. Pod koniec ubijania wlej mleko. Zmiksuj. Spirytus wymieszaj z 200 ml przegotowanej wody. Powoli wlej do masy, cały czas mieszając Likier

Re: Zaproszenie na drinka

LIKIER JAJECZNY 8 ? 10 żółtek, 40 dag cukru, 5 dag cukru waniliowego, 20 dag mleka zagęszczonego niesłodzonego, 400 ml spirytusu Żółtka utrzyj z cukrem. Pod koniec ubijania wlej mleko. Zmiksuj. Spirytus wymieszaj z 200 ml przegotowanej wody. Powoli wlej do masy, cały czas mieszając Likier

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

prowizorycznie podziel pojmnik w którym masz ten miód na 5 częsci... Sylwio - 20dag to 200 g... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

20 dag mąki to 1 i 1/3 standardowej, peerelowskiej szklanki (1 szklanka - ok. 15 dag) :) -- mój suwaczek

Re: Ja sie nie znam ale miesiac za 1000zl.

Czemu makaronie ze smalcem? Ziemniaki- 1zł 70 dag schabu- 10 zł marchew, seler, śmietana -3zł 2 chleby - 6 zł masło - 4 zł 20 dag sera - 4zł 20 dag wędliny 4zł

Re: To ile tego mięsa?

się garami do połowy tygodnia. Końcówka tygodnia - co sobie złapiesz/zrobisz to twoje Kanapkowo: 90 dag mielonej łopatki - będzie klops - za 2 lata nie piekłam 20 dag szynki konserwowej 20 dag jakiejś innej szynki Żywiecka sucha - nie wiem ile waży, ale 0,5 kg na pewno Oprócz tego 30 dag sera żółtego

20 dag miodu???

20 dag miodu-ile to będzie łyżek (takich do zupy) lub ile wyjdzie na szklankę? POzdrawiam! bajeczka04

Re: witam bardzo serdecznie

Växlande molnighet Dagens högsta temperatur är 20 grader CelsiusDagens lägsta temperatur är 15 grader Celsius 20 °C 15 °C 0 mm 9 (18) m/s Medelvind 9 meter per sekund, byvind 18 meter per sekund Solens uppg?ng05:15 Solens nedg?ng21:03 Visa/dölj timme för timme för denna dagVisa/dölj timme för timme för

Re: 20 dag miodu???

20 dag miodu to około 140 ml. Zakładając, że szklanka ma 200 ml, to 140 ml odpowiada trochę mniej niż 3/4 objętości.

Re: Odpust

KOKOSANKI 4 białka, 1 szklanka cukru, 30 dag kokosu, skórka z cytryny Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 20 minut w temperaturze 160 - 170 °C

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

PĄCZKI TRADYCYJNE 1 kg mąki, 8 dag drożdży, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 i 1/2 szklanki mleka, 17 dag masła, 1/2 szklanki oleju, 10 żółtek, 2 jajka, 1 kieliszek wódki, olej do smażenia, 30 dag marmolady Drożdże pokrusz, wsyo po łyżece cukru i mąki. Zalej odrobiną ciepłego mleka

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

Płaska łyżka stołowa zawiera ok. 10g = 1dag mąki, cukru i innych kuchennych substancji sypkich. Więc 20dag = 20 łyżek.

Re: To ile tego mięsa?

nanuk24 napisała: Z dużej piersi da się zr > obić trzy kotlety(kroi się w poprzek), wiadomo, że jeden będzie porcją dla dzie > cka. Mamma robi te trzy kotlety z polowki, albo przynajmniej tak twierdzi. Ktora to polowka, jak zalaczyl Baltycki, wazy ok 20 dag w stanie surowym, mniej

Re: A może wątek kulinarny IX

KOKOSANKI 4 białka, 1 szklanka cukru, 30 dag kokosu, skórka z cytryny Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 20 minut w temperaturze 160 - 170 °C

Re: ODPUST NA NIKISZU

KOKOSANKI 4 białka, 1 szklanka cukru, 30 dag kokosu, skórka z cytryny Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 20 minut w temperaturze 160 - 170 °C

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

PĄCZKI TRADYCYJNE 1 kg mąki, 8 dag drożdży, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 i 1/2 szklanki mleka, 17 dag masła, 1/2 szklanki oleju, 10 żółtek, 2 jajka, 1 kieliszek wódki, olej do smażenia, 30 dag marmolady Drożdże pokrusz, wsyo po łyżece cukru i mąki. Zalej odrobiną ciepłego mleka

Re: A może wątek kulinarny IX

PĄCZKI TRADYCYJNE 1 kg mąki, 8 dag drożdży, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 i 1/2 szklanki mleka, 17 dag masła, 1/2 szklanki oleju, 10 żółtek, 2 jajka, 1 kieliszek wódki, olej do smażenia, 30 dag marmolady Drożdże pokrusz, wsyo po łyżece cukru i mąki. Zalej odrobiną ciepłego mleka

Re: Kaszolety

Roseane, do hreczniakow daje sie kasze gryczaną, ja moje zrobiłam tak: 20 dag twarogu 20 dag kaszy gryczanej ugotowanej 1 jajko 1 cebulka pokrojona i podsmażona z ząbkiem czosnku łyżka pietruszki, łyżka siemienia lnianego, łyżka mączki owsianej, wszystko wymieszac, uformowac

Re: Przepis na mazurka

Ja robię kajmakowy (z krówek), różany, z białą czekoladą i orzechowo-migdałowy. Do różanego robie ciasto kruche z migdałami, do pozostałych kruche takie: - 35 dag mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 20 dag masła - 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany - 2 żółtka

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

Re: zrób koktajl owocowy

Zupa z serwatki, bardzo smaczna: 1l serwatki, 20dag kaszy jaglanej, śmietana, 0,5kg ziemniaków, sól, koperek lub inna zielenina, 30dag kiełbasy. Kaszę ugotować, zalać serwatką, dodać śmietanę z mąka, kiełbasę w plasterkach i zagotować. Ziemniaki ugotować osobno i zalać zupą. Właśnie dzisiaj miałam

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

jesli nie ma to pewnie pójdzie kupić a przy okazji i wagę do ważenia 20 dag mąki. -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag maki???

hej dziewczyny sorry za glupie pytanie, nie ma zadnej miarki w domu, napiszcie prosze ile to dokladnie 20 dag mąki, w czym to odmierzyc????

Re: Denerwujące sformułowania - vol. 2017

mowienie w liczbie pojedynczej na rzeczy, ktore wystepuja zazwyczaj w liczbie mnogej, dosyc typowe dla sprzedawcow na bazarze np. ziemniak obrodzil. I z zakupowych: - nie mam wydac - bede winna grosik - kupuje 20 dag czegos, ukroilo sie pol kilo i pada pytanie: moze byc? (od siebie tylko dodam

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

ROSYJSKIE PĄCZKI Z ORZECHAMI 20 dag masła, 30 dag mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1 jajko, sól, 12 orzechów włoskich. Cukier puder do posypania Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj schłodzone masło, posiekaj

Re:>> KARNAWAL 2017 <<

;> 30-35 dag marmolady różanej (lub innej ulubionej) >> 1 cytryna >> 20 dag cukru pudru Czytaj więcej:

Re: A może wątek kulinarny IX

ROSYJSKIE PĄCZKI Z ORZECHAMI 20 dag masła, 30 dag mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1 jajko, sól, 12 orzechów włoskich. Cukier puder do posypania Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj schłodzone masło, posiekaj

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

ROSYJSKIE PĄCZKI Z ORZECHAMI 20 dag masła, 30 dag mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1 jajko, sól, 12 orzechów włoskich. Cukier puder do posypania Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj schłodzone masło, posiekaj

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

soulshunter napisał: > z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag niekoniecznie, osełka waży 300 ;) ale i tak trzeba by mieć coś w rodzaju wagi (deskę i stabilizator?), bo waga to jedno, ale objętość to drugie. -- Life's a journey, not a destination.

Re: Grzybki w słoiczku...

SERNIK KRAKOWSKI Ciasto:15 dag mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 4 kopiaste łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 25 dag sera, 20 dag cukru, 2 jaja, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 15 dag rodzynków, 1 paczka cukru waniliowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany Jajko i cukier

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SERNIK KRAKOWSKI Ciasto:15 dag mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 4 kopiaste łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa:25 dag sera, 20 dag cukru, 2 jaja, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 15 dag rodzynków, 1 paczka cukru waniliowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany Jajko i cukier utrzeć

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

SERNIK KRAKOWSKI Ciasto:15 dag mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 4 kopiaste łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa:25 dag sera, 20 dag cukru, 2 jaja, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 15 dag rodzynków, 1 paczka cukru waniliowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany Jajko i cukier utrzeć

Re: A może wątek kulinarny IX

SERNIK KRAKOWSKI Ciasto:15 dag mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 4 kopiaste łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa:25 dag sera, 20 dag cukru, 2 jaja, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 15 dag rodzynków, 1 paczka cukru waniliowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany Jajko i cukier utrzeć

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

KURKI W ŚMIETANIE 40 dag kurek (u mnie z grzybobrania), 1/4 l śmietany, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki, sól, pieprz koperek lub tymianek Kurki umyć, poodcinać końce nóżek. Większe grzyby przeciąć na pół. Płukać kilkakrotnie. Cebulę umyć, obrać. Pokroić w kostkę. Do garnka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin. Owoce zmiksować z 7,5 dag cukru. Przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin. Owoce zmiksować z 7,5 dag cukru. Przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin. Owoce zmiksować z 7,5 dag cukru. Przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim

Re: A może wątek kulinarny IX

. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin. Owoce zmiksować z 7,5 dag cukru. Przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

BULION Z KLUSECZKAMI Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 50 dag mięsa rosołowego - mieszanego, 20 dag włoszczyzny, 20 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz, papryka do smaku Z mięsa rosołowego z dodatkiem włoszczyzny, soli, pieprzu i gotujemy wywar. Wątróbkę

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

KURKI W ŚMIETANIE 40 dag kurek (u mnie z grzybobrania), 1/4 l śmietany, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki, sól, pieprz koperek lub tymianek Kurki umyć, poodcinać końce nóżek. Większe grzyby przeciąć na pół. Płukać kilkakrotnie. Cebulę umyć, obrać. Pokroić w kostkę

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

KURKI W ŚMIETANIE 40 dag kurek (u mnie z grzybobrania), 1/4 l śmietany, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki, sól, pieprz koperek lub tymianek Kurki umyć, poodcinać końce nóżek. Większe grzyby przeciąć na pół. Płukać kilkakrotnie. Cebulę umyć, obrać. Pokroić w kostkę

Re: A może wątek kulinarny IX

KURKI W ŚMIETANIE 40 dag kurek (u mnie z grzybobrania), 1/4 l śmietany, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki, sól, pieprz koperek lub tymianek Kurki umyć, poodcinać końce nóżek. Większe grzyby przeciąć na pół. Płukać kilkakrotnie. Cebulę umyć, obrać. Pokroić w kostkę

Re: megaimpreza - przygotowania

gdyby nawet przyjąć przelicznik 1 litr = 1 kg, to biorąc pod uwagę porcje restauracyjne (sałatka to 20-25 dag), jednej sałatki wystarczyło dla 12-15 osób. Czyli nie miałabyś szans spróbowania wszystkich czterech :) -- http://www.youtube.com/watch?v=-bBVdpeeUBM&feature=related P http

Re: A może wątek kulinarny IX

KASZA ZAPIEKANA Z SEREM 1 i 12/ szklanki kaszy krakowskiej lub gryczanej palonej, 2 i ? szklanki wody, łyżka margaryny, 30 dag twarogu, 2 żółtka, ? szklanki śmietany, siekany koper lub zielona pietruszka, nieco soli i tłuszczu do wysmarowania formy. Kaszę wypłukać, zagotować wodę z solą i

Re: A może wątek kulinarny IX

PLACEK ZE ŚLIWKAMI 4 szklanki mąki, 20 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 2 jajka, ? szklanki śmietany, ? kg śliwek - węgierek, 1 torebka cukru waniliowego, 1 torebka proszku do pieczenia Tłuszcz usiekać z mąką, dodać 1 żółtko, 1 całe jajko, śmietanę proszek do pieczenia i zagnieść. Dobrze

Re: A może wątek kulinarny IX

POWIDŁA ZE ŚLIWEK Na 1 kg śliwek ?węgierek? około 20 dag cukru. Jeżeli śliwki są bardzo dojrzałe i słodkie można dać mniej cukru. Śliwki obmyć, osuszyć ściereczką i wyjąć pestki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i po godzinie, kiedy puszczą sok postawić na wolnym ogniu.Gotować tak długo aż masa

Re: A może wątek kulinarny IX

KALAREPKA NADZIEWANA 8 młodych kalarepek, 20 dag mielonego mięsa, 1 mała bułka, jajko, łyżeczka masła, łyżka tłuszczu, łyżka mąki Kalarepkę obieramy z wierzchniej skórki, po czym wydrążamy specjalną łyżeczką. Przyrządzamy farsz, dodając do mięsa jajko, namoczoną bułkę, roztopione masło, sól i

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

DESER RABARBAROWY 80 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 kg truskawek, 20 listków melisy, Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej truskawki

Re: A może wątek kulinarny IX

DESER RABARBAROWY 80 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 kg truskawek, 20 listków melisy, Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej truskawki

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

KREM CZEKOLADOWY 20 dag migdałów, 20 dag cukru, sok z 1 cytryny, 2 łyżki śmietanki Wszystkie składniki wymieszać razem na puszystą masę

Re: Firmowa Wigilia-szukam pomysłu na danie

Łosoś w cieście francuskim z pieczarkami.Dwie rolki ciasta francuskiego, ok.30 - 40 dag surowego fileta z łososia, ok,20 dag pieczarek.Pieczarki podduszasz na maśle, rozkładasz rolki ciasta, kładziesz pieczarki, trochę sera i paski łososia, zaklejasz, pieczesz.Następnego dnia kroisz na kawałki.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI 20 dag masła 16 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 dag truskawek Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania

Re: A może wątek kulinarny IX

CIASTO STRACCIATELLA Z CZEREŚNIAMI 4 jajka, 21 dag cukru, szczypta soli, 19 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 850 ml mleka, 2 torebki budyniu waniliowego, 1 torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżeczki żelatyny, 20 dag śmietany

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

PIKANTNE GOFRY ZIEMNIACZANE 18 dag ziemniaków ugotowanych i wystudzonych, 1 i ? szklanki mleka, 20 dag mąki, 2 jaja, 2 dag drożdży, szczypta cukryu, 2 łyżki oleju, ? łyżeczka soli, Ziemniaki zmiksuj ze szklanką mleka. W pozostałym mleku rozpuść drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka

Re: A może wątek kulinarny IX

PIKANTNE GOFRY ZIEMNIACZANE 18 dag ziemniaków ugotowanych i wystudzonych, 1 i ? szklanki mleka, 20 dag mąki, 2 jaja, 2 dag drożdży, szczypta cukryu, 2 łyżki oleju, ? łyżeczka soli, Ziemniaki zmiksuj ze szklanką mleka. W pozostałym mleku rozpuść drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka

Re: biore sie za siebie - dieta

adriana.la.cerva napisał(a): > No lato idzie, slub sie zbliza a sadlo jak bylo tak jest. A co kochana sądziłaś? Że zakrzyknie "o, ślub bierzesz, to ja spadam!"? :-P Chciałam wiedzieć, czy nie jesteś kolejną niunią, która za "sadło" uważa 20 dag, ale nie. Powodzenia w każdym razie.

Re: Podroby

obtoczyc w mace z pieprzem (ma to miec kolor szary) i obsmazyc krotko na mocnym ogniu, czesto odwracajac. Odlozyc na talerz, przykryc. Na patelnie wrzucic 20 dag pokrojonych w polowki i wypestkowanych winogron. Zalac szlanka bulionu (ja uzywam cwierc kostki K..rra) Podusic z 5 minut, dodac wartorbki

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

kuchnia-polska.net/przeliczacz.php Tu sobie możesz poprzeliczać:) -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: Jak upiec babkę?

4 duże jaja 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 20 dag stopionego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny (ja zawsze daję więcej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy -- A weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

BUDYŃ (KREM) MALINOWY 20 dag malin, (po sezonie mogą być mrożone), 1/2 l mleka, 1 jajo, 2 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego, 15 dag mąki, 15 dag masła, Do mleka wbić żółtko i cale jaja, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagotować na małym ogniu aby masa się nie przypaliła. Maliny opłukać

Re: A może wątek kulinarny IX

BUDYŃ (KREM) MALINOWY 20 dag malin, (po sezonie mogą być mrożone), 1/2 l mleka, 1 jajo, 2 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego, 15 dag mąki, 15 dag masła, Do mleka wbić żółtko i cale jaja, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagotować na małym ogniu aby masa się nie przypaliła. Maliny opłukać

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Jesli natluscisz szklanke w srodku bezwonnym olejem przed wlaniem miodu, miod wyplynie z niej calkowicie i nie bedziesz musiala jej plukac. -- good girl

Re: Gucio mi podupada

Gucio już w domu :) Jednak najpierw musiał z godnością znieść kroplówę, zastrzyk z witaminek i pigułę na wzmocnienie apetytu. Jest niestety jedna zła wiadomość Gucio od wtorku schudł 20 dag :( Ponieważ jednak przez ten masakryczny upały wszystkie moje koty przestały jeść to schudnięcie Gucia łączę

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

, 20 dag cukru pudru. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dosyp anyż i skórkę cytrynową. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Wymieszaj z mąką, winem i proszkiem do piecznia. Wyrób na gładką masę. Przykryj lub owiń w folię aluminową i wstaw na 30 minut do lodówki. Ostudzone ciasto rozwałkuj na

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Momas...widzisz slepota ze mnie, ja odczytalam 20gram;-) A co do odmierzenia miodu, to przeciez prosto jesli potrzebujesz 1/5. Miod na pewno masz w sloiku, wiec nie widze problemu z odmierzeniem.

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

, 20 dag cukru pudru. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dosyp anyż i skórkę cytrynową. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Wymieszaj z mąką, winem i proszkiem do piecznia. Wyrób na gładką masę. Przykryj lub owiń w folię aluminową i wstaw na 30 minut do lodówki. Ostudzone ciasto rozwałkuj na

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

ja ważę szklankę ,dolewam miód ,odejmuję wagę szklanki i jest a gdy miód jest gęsty ,wstawiam szklankę do gorącej wody po zużyciu miodu ,dolewam herbatę/kawę do szklanki ,żeby nie zmarnować ani kropelki, bo mam dobry miód -- Bożena Kobieta to nie płeć, to zawód.

Re: Zaproszenie na drinka

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z PORZECZKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki , olej do smażenia, kilka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z PORZECZKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki , olej do smażenia, kilka

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z PORZECZKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki , olej do smażenia, kilka

Re: A może wątek kulinarny IX

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z PORZECZKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki , olej do smażenia, kilka

Re: Zaproszenie na drinka

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: Zaproszenie na drinka

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: A może wątek kulinarny IX

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: A może wątek kulinarny IX

, 20 dag cukru pudru. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dosyp anyż i skórkę cytrynową. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Wymieszaj z mąką, winem i proszkiem do piecznia. Wyrób na gładką masę. Przykryj lub owiń w folię aluminową i wstaw na 30 minut do lodówki. Ostudzone ciasto rozwałkuj na

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

, 20 dag cukru pudru. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dosyp anyż i skórkę cytrynową. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Wymieszaj z mąką, winem i proszkiem do piecznia. Wyrób na gładką masę. Przykryj lub owiń w folię aluminową i wstaw na 30 minut do lodówki. Ostudzone ciasto rozwałkuj na

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

, 20 dag cukru pudru. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dosyp anyż i skórkę cytrynową. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Wymieszaj z mąką, winem i proszkiem do piecznia. Wyrób na gładką masę. Przykryj lub owiń w folię aluminową i wstaw na 30 minut do lodówki. Ostudzone ciasto rozwałkuj na

Re: A może wątek kulinarny IX

, 20 dag cukru pudru. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dosyp anyż i skórkę cytrynową. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Wymieszaj z mąką, winem i proszkiem do piecznia. Wyrób na gładką masę. Przykryj lub owiń w folię aluminową i wstaw na 30 minut do lodówki. Ostudzone ciasto rozwałkuj na

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

objaśnienia co do procedury znajdziesz tutaj: www.wiw.pl/matematyka/geometria/geometria_10_08.asp#59 (rys. 292). W ten sposób otrzymasz 6 porcji kaczki piżmówki, po dwadzieścia (20) deko każda. W naczyniach przewiercić otwory świderkiem nr 8 i przetkać przez nie gumowy wężyk. Uszczelnić pakułami i kitem

Re: Mojezakupy.net opinie?

Dałam się wykiwać jak małe dziecko ,wysłałam im ponad 1200 PLN 20.12.2016r Naiwnie nie przeczytałam nic na temat ich działalności (bo zegarka mi się zachciało) Niestety na dzień dzisiejszy kontakt z nimi jest niemożliwy więc jutro zgłaszam sprawę na policję. Daga

Pomysły na Bydgoszcz - 20 - DAG

DAG jest szansą na przyciągnięcie do Bydgoszczy wielu turystów i pasjonatów militariów. Wystarczy zaobserwować jakie tłumy pielgrzymują do Wilczego Szańca czy Międzyrzeckiego Wału Umocnionego. Taka atrakcja jest w stanie ściągnąć turystów nawet z zagranicy, którzy przyjeżdżaliby tu specjalnie do

Re: starcook

Placek drożdżowy z owocami Składniki: mąka pszenna typu 450 70 dag, masło 20 dag, żółtka 6 szt, cukier kryształ 20 dag, mleko 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki, drożdże piekarskie świeże 10 dag, owoce świeże 1/2 kg, margaryna mleczna (do kruszonki) 1/2 kg, cukier waniliowy (do kruszonki) 15 dag

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

Dzięki za objaśnienia. Chyba zastosuję do wszystkich składników podwójne porcje, bo coś mało mi tej mąki na średnią tortownicę. Nie lubię "naleśnikowych" placków.

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

Zależy od szklaniki, niestety. Sporo ma 200 g. -- Mops i kot img443.imageshack.us/my.php?image=znudzonyfh5.jpg

Re: A może wątek kulinarny IX

LIKIER FIGOWO ? ŚMIETANKOWY 70 g suszonych fig, 3 łyżki soku jabłkowego, 10 żółtek, 20 dag cukru pudru, 1/2 l winiaku, 1/4 l śmietanki, szczypta cynamonu Figi sparz, pokrój w cienkie paski, włóż do rondelka, dodaj sok jabłkowy i duś pod przykryciem 15 minut aż owoce zmiękną. Następnie figi z

Leczo w bułce - wersja przenośna

Leczo w bułce - wersja przenośna

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - 20 dag

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin