Przeszukano 110 585 101 wypowiedzi na 4 079 forach

śmietana kremówka - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

śmietana kremówka

u mnie w domu taką śmietankę nazywa się śmietaną kremówką, może faktycznie poprawnie, bo nawet Zott, którego często używam nazywa się śmietanką śmietanka Zott -- Mój blog kulinarny

zy slodką nieubitą śmietanę kremówkę można mrozić?

Mam 2 kubeczki kremówki 30 /bez dodatków/. Goście nie przyjadą. Czy mogę ją zamrozić w woreczkach na lód i używać dodając po jednej do kawy?

Śmietana kremówka

Robię tort tiramisu. W przepisie napisano "ubić śmietanę kremówkę". W sklepie widziałam dwa rodzaje: 30% słodka i 36% , z napisem kwaśna do deserów. To którą powinnam kupić? Pilne Pozdrawiam

Re: zy slodką nieubitą śmietanę kremówkę można mr

Możesz zamrozić, tak jak piszesz, w porcyjkach jednokawowych. Zamrożona kremówka po rozmrożeniu, z jakichś chemiczno-fizycznych, nierozpoznanych przeze mnie powodów nie chce się ubić.

Śmietana kremówka - widmo?

Dziewczyny, czy tylko mam takie wrażenie, czy ostatnio zaczęła znikać z półek śmietana kremówka? Z reguły nabiał kupuję w marketach, więc tam raczej nie ma wielkiego problemu, ale i tak jest jeden, góra dwa rodzaje (producenci). Nie tak dawno najpopularniejszą kremówką w moim regionie była

Re: Tort- przepis, proszęęę...

Nie mascarpone z białą czekoladą tylko śmietana kremówka z biała czekoladą.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Ja kremówkę ubijam na najwyższych obrotach w takim specjalnym naczyniu w przykrywką, więc nic się nie rozchlapuje, pod koniec ubijania dodaję śmietan-fix żeby była sztywniejsza. Jeśli chodzi o ciasta to zawsze piekę nastawione na góra-dół, czasami podczas pieczenia przestawiam na sam dół lub sama

Śmietana tortowa a kremówka

Mam w przepisie na ciasto bez pieczenia, kremówkę (nalezy ja ubic ze smietanfixem) niestety kupiłam z rozpędu tortową, jaka jest róznica ? Czy równie dobrze mogę ja wykorzystać i ubić ze śmietan-fixem bez straty dla ciacha? Pomóżcie ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na

Re: śmietana po terminie - pilne ;)

Jeśli jest gorzkawa lub kwaśnawa to się nie nadaje. Spróbować musisz. Akurat kremówka lubi się zepsuć nawet przed terminem. Z kolei kwaśna śmietana nadaje się do spożycia długo po terminie.

Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Cześć Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem śmietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana najlepsza? Jaka optymalna temperatura, jakie obroty

Re: Jadacie mrożone owoce?

Trudno to nazwać przepisem :) po prostu podgotowałam te wiśnie z cukrem, aż zrobił się gęsty sos i podałam do pierogów razem z kwaśną śmietaną. Ale w sumie można poeksperymentować, dodać pod koniec kremówkę? Wymieszać z jogurtem greckim? W każdym razie efekt rewelacja, nawet pierogi z mrożonki

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Tak, ale długość ubijania zależy od geometrii i mocy urządzenia ubijającego. Dlatego jednej osobie zawsze wychodzi, innej bardzo rzadko.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Masz racje, stosuj się do powiedzenia: kto pyta głupi przez pięć minut, kto nie pyta głupi przez całe życie.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ja myślę, że od osobowości :P -- Although it is not true that all conservatives are stupid people, it is true that most stupid people are conservative. - John Stuart Mill

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec wegosc smietany bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Bezsensowne to było twoje pytanie. Wstyd. I na litość boską mówi się 5 gramów, gramów ! A nie "5 gram". A co do śmietany, to po pierwsze powinna być zimna, po drugie - póki nie nabierzesz wprawy, przerywaj ubijanie i sprawdzaj konsystencję.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

moze jeszcze zalezec od koloru oczu, wlosow, lub proporcji - wysokosc blatu : wzrost osoby : waga osoby : rozmiar biustonosza : ile gram/ml smietanki ;) Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też nie rozumiem robienia z bicia śmietany takiej filozofii. Biorę garnek pierwszy z brzegu z szafy, nie kombinuję z prędkościami obrotów, nie uważam na temperaturę, a zawsze mi się ubija. -- "We ain't a sharp species. We kill each other over arguments about what happens when you die, then

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. -- Announcing "I'm offended" is basically telling the world you can't control your own emotions, so everyone else should do it for you.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jak sie patrzy w trajcie ubijania jaka gesta to sie widzi, no i wcale nie musi byc schlodzona, rety... Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Chodzi ci o różnicę miedzy UHT a normalną? No to należy też uważac, zeby w śmietance nie było zagęszczaczy - śmietankę zagęszczoną przez producenta mączką chleba świętojańskiego czy czym tam niby się ubije, ale bardzo słabo - nie ma co marzyć o puszystym kremie. -- a moja mama zawsze mi powtarzala:

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Kup śmietankę w kartoniku, a nie w kubeczku. Ta z kubeczka częściej się warzy. No i musi być mocno schłodzona - min. 12 godzin w lodówce, jak nie mam czasu to wstawiam na niecałą godzinę do zamrażarki i też jest ok ;)

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Też zmieniam obroty. Ubijam zresztą zwykle śmietankę 36% na krem do tortu. Jak zaczyna robć się masło, to śmietanka przestaje być gładka i powstają drobniutkie grudki. Jest to moment, w którym należy natychmiast przerwać ubijanie (jeżeli oczywiście nie zrobiło się tego wcześniej) i wtedy jeszcze śmi

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Naczynie w którym ubijam śmietankę zawsze wstawiam na dłuższą chwilę do zamrażalnika, żeby byłó zimneśmietanka też musi być mocno schłodzona i ubijam najpierw chwilę na 1 stopniu, potem na 3, a na końcu wracam na 1 obrotów miksera. Wtedy masło się nie zrobi.

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie zrobi się masło, jeżeli śmietanka będzie dobrze schłodzona (prosto z lodówki) i jeżeli nie będziesz ubijać za długo. Jeżeli robisz to niewielkim, ręcznym mikserem, to podziel tę ilość śmietanki na połowy i każdą ubij osobno. Oczywście w trakcie ubijania dobrze jest sprawdzać stan ubijanej śmieta

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź. Nie udało mi sie tego wygooglać, a nigdy nie potrzebowałam ważyć mleka, dlatego nie wiedziałam. Nie wiem po co ten bezsensowny hejt :/ Niektórzy maja chyba zbyt wiele wolnego czasu... -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Litr mleka waży (mniej więcej) 1.03 kg. Jak widzisz różnica jest tak nieduża, że można ją spokojnie pominąć i zmierzyć to mleko w mililitrach :) -- www.inpersona.pl kuchniapsakuby.blox.pl/ www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Nie rozumiem ataku. W przepisie mam podane gramy mleka, nie mililitry. A jako że tylko w przypadku wody 1g = 1ml, to pytam. Co w tym głupiego? -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

japanunieprzerywalempanieposle napisała: > mleko ma 3,5 g tluszczu kremowka 30g w 100 g. wiec gęstość* smietany > bedzie nizsza od gestosci mleka i litr smietany bedzie wazyl mniej niz litr mleka A ktoś pytał o wagę śmietany? Chyba chodziło o wagę w gramach 250 ml mleka... :-) ps

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Ubijam zwykle porcje 500ml śmietany (akurat tyle mi do miski wchodzi), śmietana zawsze jest przedtem schłodzona - nawet na opakowaniu jest informacja, że najlepiej przed ubijaniem potrzymać 24h w lodówce. Miksuję "na dole", bo nie chciałoby mi się trzymać miksera w górze :) Jeszcze się

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

bene_gesserit napisała: Musi. Z nie schłodzonej wychodzi masło od razu. Bene :D w ubijaniu smietany liczy sie tylko dlugosc jej ubijania. aby smietana przeszla od stanu plynnego poprzez stan ' puszyszty ' w stan "maslany' musi uplynac pewna ilosc czasu, nic wiecej. moge sie zgodzic ze b

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Dziękuję bardzo wszystkim za rady, śmietanka ubiła się wyśmienicie :) Jakby ktos był ciekaw: kupiłam śmietankę 36% z Łowicza 2x500ml w kartonie, włożyłam na chwilę do zamrażalnika - była bardzo zimna :), ubijałam tak,jak ktos radził - po jednym kartonie, ze stopniowym zwiększaniem obrotów, jak tylk

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

Że nie za długo, to wiem. Głębokość naczynia nie wpływa? Nie lepiej np. po wierzchu ubijać, czy to bez znaczenia? Zawsze sprawdzam gęstość, ale przeważnie to wygląda tak: "e, jeszcze zbyt płynna... oj, masło :(" ;) Przepis na masę uwzględnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą,

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

czasu na reakcję Przepis na masę uwzglę > dnia jeszcze serek mascarpone - jak połączę z ubitą, nie zaszkodzi to jej? Nie, ale radzę dodać ubitą śmietanę do mascarpone, a nie odwrotnie. Lepiej się połączą, bez grudek Czy > serek warto wcześniej też przejechać mikserem? Tak, rozmiksuj najpierw

Re: Pomocy! Śmietana kremówka do ubicia... :(

jaszczur.ka_87 napisała: > Cześć > Postanowiłam zrobić ciasto z bloga Moje Wypieki i mam spory problem z ubiciem ś > mietany... Zawsze, ale to zawsze mi sie robi masło a tym razem mam do ubicia aż > 900 ml :/ i boję sie bardzo, że wszystko zmarnuję... Powiedzcie, jaka śmietana >

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Ale ja wlasnie nawet 30-stki nie moglam znalezc. Wszedzie tylko 12 i 18 proc. :( -- mój blog oprowadzeniu domu

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Śmietanka UHT ma dość długi okres przydatności do spożycia i inne panie domu były zapobiegliwe: wykupiły ją wcześniej, zamiast odkładać na ostatnią chwilę.

Re: Śmietana kremówka - widmo?

Również pytałam o odchudzanie polski odwiedzając piąty z kolei sklep, gdzie jeszcze udało mi się upolować ostatnie dwa łowicze-ale to było pół roku temu-kiedy był sezon na lody :D Od tej pory w żadnym z moich sklepów 36% śmietanki nie ma -przerzuciłam się na 30% z łaciatego-lody też wychodzą idealne

Re: Kto ma dzisiaj najbardziej niezdrowy obiad?

Niezdrowo cały weekend. Wczoraj ogórkowa z śmietaną kremówką, zasmażane ziemniaki z cebula i smalcem ze skwarkami plus śmietana 12-ka, w międzyczasie słodkie zapychacze, wieczorem piwo, cheesburgery, wrap z maka. Dziś na obiad: frytki, kulki smażone, (żadne tam piekarniki,), w lodówce jest cała

Jak dobrze ubić śmietanę kremówkę? :(

Jak ubić śmietanę kremówkę, żeby nie zrobiło się masło? Co do niej dodać? Proszę o odp. -- _ Kati, konsultantka Avon z Krakowa. GG- 918857 tel. 504-673-321

Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Na jakich obrotach miksera tzn(dużych czy małych)ubijacie smietanę -kremówkę,jakie rodzaje ciast piec w pikarniku nastawionym na opcje góra-dół a jakie na termoobieg,zawsze mam z tym problem i jeszcze jedno zapiekanki zapiekac przy zakrytym naczyniu czy tez odkrytym.Bardzo prosze o odpowiedzi

Re: Śmietana kremówka

Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? -- nasza kapela autoreklama Stellamara

Re: Śmietana kremówka

30% kup ale 36% jest słodka, nie kwaśna... przynajmniej ta z Piątnicy, którą ja kupuję -- Podróż w świat zapachów

Re: Śmietana kremówka

Skoro jest napisane ubita smietane, wiec slodka, 30% w zupelnosci wystarczy. Kwasna nie ubije sie przeciez;-)chocby i miala 40%;-))

Re: Śmietana kremówka

l.e.a napisała: > Jezeli robisz tiramisu, to śmietanka jest niepotrzebna ;) > > no chyba,że TORT tiramisu to coś innego ??? to chyba zalezy od przepisu... ad meritum - do ubicia nadaje sie slodka, plynna smietanka kremowka - 30 albo 36%

Re: Co ze śmietany kremówki?

Mozesz tez wejsc w zaawansowane opcje wyszukiwarki i wpisac wyrazenie: "litra śmietany kremówki". Powinno Ci wyskoczyc 50 przepisow:) -- 'One cat just leads to another' - E.Hemingway Sadyba:) Wczesniejsza aktywnosc jako: gaz.gaz.gaz.na.ulicach

Re: sernik, polecam

kokilkach z 1/4 przepisu. W domowym archiwum mam taki świetny przepis na sernik z dość dużą ilością śmietany. Bodajże na kilo sera jest pół litra kremówki 30%, 8 czy 10 jajek, kostka masła.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

KRAJANKA BISZKOPTOWA 4 jajka, 15,5 dag cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 10 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3-4 łyżeczki żelatyny, 35 dag malin, 35 dag gęstego jogurtu, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, 15 dag konfitury malinowej, 25 dag śmietany kremówki, 1 torebka

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

KRAJANKA BISZKOPTOWA 4 jajka, 15,5 dag cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 10 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3-4 łyżeczki żelatyny, 35 dag malin, 35 dag gęstego jogurtu, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, 15 dag konfitury malinowej, 25 dag śmietany kremówki, 1 torebka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

KRAJANKA BISZKOPTOWA 4 jajka, 15,5 dag cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 10 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3-4 łyżeczki żelatyny, 35 dag malin, 35 dag gęstego jogurtu, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, 15 dag konfitury malinowej, 25 dag śmietany kremówki, 1 torebka

Re: A może wątek kulinarny IX

KRAJANKA BISZKOPTOWA 4 jajka, 15,5 dag cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 10 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3-4 łyżeczki żelatyny, 35 dag malin, 35 dag gęstego jogurtu, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, 15 dag konfitury malinowej, 25 dag śmietany kremówki, 1 torebka

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

o strasznego jest w fixie? to przeciez skrobia z glukozą, nie ma jak zaszkodzic a dzieki temu smietana nie podchodzi pozniej wodą :P

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

ps. poza tym jak ktos tu pisze, po prostu jakas inna smietana 36%(ja widzialam taka akurat tylko patnicy) zamiast smietanki do ubijania.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Smietanke kremowke robilam zwykle z fixem do smietany. Na wysokich obrotach od razu. Odkyciem okazala sie smietana 36% patnicy . Do ubijana bez fixu, piekna biala gesta. Mniam!!!!! cucinissima.wordpress.com/

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Robie mase literowek i przekrecam, nic mnie nie usprawiedliwia. Sprobuje sie poprawic. A polskich znakow nie mam, fakt. bene_gesserit dzieki za info. Ja szczerze mowiac nie zawsze czytam sklad na opakowaniu (moj blad). Mozesz polecic jakas inna sprawdzona smietane 36%? Zeby jakiegos syfu nie kupowa

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

maddalena81 napisała: > Mowisz, o patnicy Co Ty z tą "patnicą" co chwilę? Patnicy i patnicy. Brak polskiech liter niczego nie usprawiedliwia, bo wtedy by było "piatnicy" ;/ -- http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=11243

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Imho najlepsze sa Lowicze, ale to zalezy, co komu sie podoba. Wystarczy czytac sklad na opakowaniu - jesli nie ma dodatkow, a procent jest odpowiedni, to wszystko jest ok. -- Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

doklanie - smietanki bez dodatkow zadnych fiksow i innych syfow wystarczy dobra smietanka - tlusta taka: www.ekozakupy24.pl/var/img/shop/big/dc782d76493e1878014414b732d8e80f.jpg

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Najpierw małe obroty, potem duże. Dodaje śmietankę żelfix i jest super ubita. Piekę zawsze góra - dół. W zakrytym, a na koniec czasami odkrywam, jak jest ser czy jakiś sos aby się przypiekło ładnie.

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

najpierw malych zeby nie pryskalo, potem duzych, nie wiem ja zakrytym, pod koniec odrywam zeby sie przypieklo. Minnie -- Warto przeczytac na forum Migrena: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Mowisz, o patnicy 36% (taka tlusta smietana) czy o smietance do ubijania? Ja mialam na mysli taka 36% i nie mialam z nia doswiadczen o ktorych Ty piszesz, nie mialam. Bylam bardzo zadowolona z efektu. Jak bede nastepnym razem w Polsce to sparwdze sklad na opakowaniu, ale cos mi sie nie chce iwerzyc,

Re: Jak dobrze ubic śmietanę -kremówkę?

Eee tam, Piatnica jest beznadziejna do ubijania, bo ma skrobie modyfikowana i pektyne, ktore sciagaja ja w trakcie ubijania. Ubic to sie ubije, ale napowietrzy sie bardzo skromnie - w efekcie otrzymujemy nie lekka chmurkę, ale ciezka lepkawą kałużę. Do ubijania trzeba szukac smietane bez dodatkow j

śmietana kremówka

jaka to jest smietana?ile procent?bo nigdy nie wiem i dlatego omijam przepisy z taką śmietanką...niestety :(

Re: Jedzenie a otyłośc

Francuzi objadają sie tłuszczami zwierzęcymi i wciąż są najszczuplejsi w Europie. Nie wiem czy w ich kuchni jest jeden posiłek bez góry masła i litrów śmietany kremówki. Oczywiście, teraz tez tyją.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

DESER TRUSKAWKOWY 1/2 kg pokrojonych świeżych truskawek 60 ml kirszu 300 ml kremówki śmietany 6 małych bez do dekoracji kilka gałązek mięty do dekoracji Pokrojone truskawki polewamy kirszem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Ubijamy śmietanę i dodajemy do truskawek. Bezy

Re: zapiekanka ziemniaczana

W opisie na podanej stronie masz napisane, że zapiekane w śmietanie. Skoro niekwaśne i bezglutenowe, to może w kremówce bez żadnych "zagęszczaczy" typu mąka i jajo. Poguglaj pod hasłem "ziemniaki zapiekane w śmietanie". --

Re: Do ubijania- śmietana czy śmietanka????

Nie wiem, czy śmietana czy śmietanka, czy słodka czy kwaśna - ja zawsze ubijam kremówkę 36%.

Re: Śmietana tortowa a kremówka

Dzięki Aniu ! -- "Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że na szczęście trzeba ciężko zapracować"

Re: Dajcie jakiś fajny przepis na rybę.

Dorsza dopraw i panierowanego w samej mące lekko obsmaż. Ułóż rybę w patelni lub naczyniu żaroodpornym, na to talarki pora, plastry pomidora lub pomidorki koktajlowe. Zalej śmietaną kremówką doprawioną solą i pieprzem, można dać również posiekany koperek lub ząbek zgniecionego czosnku. Zapiecz ok

Re: Śmietana tortowa a kremówka

mysle, ze to jedno i to samo. tortowa ma zdaje sie nawet jeszcze wiecej % tluszczu, bo 36. mozesz wiec ubic bez problemu. i na cholere ten smietanfix? imho bedzie sie trzymala i bez tego chemicznego dodatku.

Re: mleko u Borejków

na różnych forach ludzie też te kapsle różnie wspominają. wzbogaciłam się o: niebieski - maslanka pomarańczowy - smietana 18% w żółtą kratkę - smietana kremówka 30% z tymi różnymi okresami też może być prawda, bo ludzie gdzieś piszą, że przez pewien czas na śmietanie nie było kratki, tylko na

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

KREM ŚMIETANKOWY 1 śmietana kremówka, śmietan - fix, cukier puder - kilka łyżeczek, 1 opakowanie cukru waniliowego Śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan - fixu ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotową śmietaną napełnić ptysie używając

Re: śmietana kremówka

Ja zawsze używam łowickiej (żółty kartonik) ma 36% -- www.republikadzieci.org/problemyiniepokoje/strata/pamiec185.htm Każdy może być ojcem,ale trzeba być kimś wyjątkowym aby być Tatą.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

ROLADKI Z KREMEM TRUSKAWKOWYM Biszkopt: 4 jajka, 5 dag cukru, 6 dag mąki; Krem: 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, 2 łyżki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżka soku z cytryny, 5 dag gorzkiej czekolady, 12,5 dag śmietany kremówki, cukier puder do posypania Żółtka utrzeć z cukrem na

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

ROLADKI Z KREMEM TRUSKAWKOWYM Biszkopt: 4 jajka, 5 dag cukru, 6 dag mąki; Krem: 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, 2 łyżki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżka soku z cytryny, 5 dag gorzkiej czekolady, 12,5 dag śmietany kremówki, cukier puder do posypania Żółtka utrzeć z cukrem na

Re: A może wątek kulinarny IX

ROLADKI Z KREMEM TRUSKAWKOWYM Biszkopt: 4 jajka, 5 dag cukru, 6 dag mąki; Krem: 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, 2 łyżki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżka soku z cytryny, 5 dag gorzkiej czekolady, 12,5 dag śmietany kremówki, cukier puder do posypania Żółtka utrzeć z cukrem na

ŚMIETANA KREMÓWKA CZYLI?

Witajcie,mam przepis na faszerowanego indyka i potrzebuje do jego przygotowania ś ietany kremówki i tu moje, moze głupie pytanie:czy chodzi o słodką 36% smietanke tortową? pozdrawiam karol

Re: Lekki krem czekoladowy do tortu

Jak ma być lekki to proponuję bitą śmietanę z czekoladą. 600 g śmietany kremówki 30% 20 dkg czekolady Do ubitej śmietany dodawać porcjami rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Może być czekolada gorzka , mleczna lub wymieszane obie. Czekoladę rozpuszczam rozdrobnioną, stałe mieszając i dodaję

Re: jak odchudzić grubasa?

Hahahaha, rzeczywiście, czepiasz się ;-) a on ma tylko dobry gust kulinarny. Budyń malinowy lepszy (mniej tłusty) niż bita śmietana kremówka 36%. :-D A już taka np. Bakoma kaszka manna waniliowa, jakiś deserek Danio, utarte na puch żółtka z cukrem to przecież pyszne rzeczy! Na pewno nie ma ochoty

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

CIASTO PRZEKŁADANIEC 200 g masła, 80 g cukru pudru, 50 g startego marcepanu, 3 jajka, szczypta soli, 120 g mąki poznańskiej, 100 g mąki tortowej, 150 g posiekanych niesolonych pistacji: Ciemny krem: 200 ml śmietany kremówki 33%, 50 g masła, 120 g gorzkiej czekolady; Jasny krem: 8- g białej

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

CIASTO PRZEKŁADANIEC 200 g masła, 80 g cukru pudru, 50 g startego marcepanu, 3 jajka, szczypta soli, 120 g mąki poznańskiej, 100 g mąki tortowej, 150 g posiekanych niesolonych pistacji: Ciemny krem: 200 ml śmietany kremówki 33%, 50 g masła, 120 g gorzkiej czekolady; Jasny krem: 8- g białej

Re: Ciasto bez pieczenia

Najlepszy kajmak zrobisz sama. 5 szklanek mleka, szklanka śmietany kremówki 30 %, szczypta soli, 1,5 szklanki cukru, łyżeczka pasty waniliowej. Wszystko razem mieszasz, zagotowujesz w szerokim rondlu z grubym dnem i gotujesz na bardzo małym ogniu aż zgęstnieje. -- Wszystko można, co nie można

Re: Kot nie wyproznia sie :-(

Moje młócą "Primo ostrołęckie". Potrafią ukraść z kanapek. Śmietanka powinna być słodka, czyli kremówka 30%, nie ta "do zup i sosów", bo to zakwaszane świństwo, w którym jest wszystko z wyjątkiem śmietany. Jak mi się kiedyś Duszka zatkała, i wetka poradziła dać śmietankę, to kicia wychłeptała

Re: A może wątek kulinarny IX

CIASTO STRACCIATELLA Z CZEREŚNIAMI 4 jajka, 21 dag cukru, szczypta soli, 19 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 850 ml mleka, 2 torebki budyniu waniliowego, 1 torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżeczki żelatyny, 20 dag śmietany

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BABECZKI Z MALINAMI 2,5 szklanki mąki pszennej, ? szklanki cukru, 3 jajka, ? szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 18 dag jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, maliny lub inne owoce (mogą być mrożone), 200 ml śmietany kremówki 30% Zmiksuj jaja z cukrem, wlej olej jogurt lub

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

BABECZKI Z MALINAMI 2,5 szklanki mąki pszennej, ? szklanki cukru, 3 jajka, ? szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 18 dag jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, maliny lub inne owoce (mogą być mrożone), 200 ml śmietany kremówki 30% Zmiksuj jaja z cukrem, wlej olej jogurt lub

Re: Czy (jeśli tak- to co) kupujecie na... bazara

owoce, warzywa ( w tym kiszonki), pieczywo (na "moim bazarze" ma stoisko "moja" piekarnia), ser biały (twaróg). Poza tym okazjonalnie - "polskie" śliwki suszone, śmietana kremówka bez żadnych dodatków - w folijce (nie pamiętam producenta, ale w "normalnych" sklepach jej nie widzę). Jajka i miody

Re: atrakcje na festyn w podstawówce, brak pomysl

Swego czasu na kiermasz szkolny kupiłam w zaprzyjaźnionej cukiernio-lodziarni 50 szt rurek ( takich do rurek z bitą śmietaną) chyba po 40gr/sztuka. Mam syfon do bitej śmietany na naboje ( swoją drogą polecam - wlewa się 0.5l kremówki+2łyzki cukru pudru, zakręca, wkręca nabój i taadaam jest bita

Re: Jedzenie a otyłośc

>> Nie wiem czy w ich kuchni jest jeden posiłek bez góry masła i litrów śmietany kremówki. jest i to nie jeden... bliższa mi kuchnia południa i wschodniego wybrzeża od paryskiej, ale tam przeważają tłuszcze roślinne... teraz mieszkańcy Francji ogółem tyją, ale średnią mocno zawyżają mniej

Re: emama piecze ciasto kajmakowe

Ciasto nie jest typowo kajmakowe ale jest z kajmakiem. Biszkopt smarujemy puszką kajmaku zmieszanego z roztopioną tabliczką mlecznej czekolady. Na to plasterki bananów. Na górę ubita śmietana kremówka.

Wuzetka - ciastko warszawiaka

Wuzetka - ciastko warszawiaka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - śmietana kremówka

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin